Tuesday, March 06, 2012

Terperangkap dirumah sendiri, apa perlu buat ? | Jadikan MacGyver sebagai idola

Korang pernah terperangkap dalam rumah sendiri ? Kejadian ni berlaku tak silap 3 minggu lepas. Masa tu hari Sabtu. Me tinggal berdua ajer dengan my Nuha. Masa me nak sidai baju, me keluarkan kain dari dalam mesin basuh. Tengah-tengah me terbongkok-bongkok masukkan kain dalam baldi, my Nuha duk main tombol pintu. Sekali, dia tertutup pintu tu. Selama ni me tak tahu pun pintu tu berkunci dari dalam kalau ditutup sebab my my hubby letak mangga sket punya banyak kat pagar grill dapur tu kan. So tak kisah la pintu ni terbuka ke tertutup. Bad me.


Toolbox yang menyelamatkan keadaan


Ok. Sila panik sekarang. Rasa nak jerit kat jiran sebelah mintak bantuan tapi segan :p Nasib baik me terpandang tool box kat dapur tu dan me rasa lega sket. Then me cuba ketuk tombol pintu dengan tukul yang ada. Kalau tengok cerita dalam tv sekali dia ketuk berderai terus tombol tu kan. Ok itu tipu ajer. Me ketuk sampai kemik tombol, tak terbuka-buka pun :p

Setelah berjaya diumpil


Sekali me terpandang cermin tingkap tu kan. Dan buat ujian kepanjangan tangan me iaitu ukur jarak tangan dan tombol pintu. Me rasa lepas ni kalau cabut dulu cermin tingkap ni dan buka tombol pintu dari dalam. Me amik playar gabung dan umpil pemegang cermin tu. Dan wallah...Alhamdulillah...Tak sia-sia tengok cerita MacGyver masa kecik-kecik dulu :p

p/s:

Kalau pintu terkunci dari dalam, biasa me guna kad atau kertas keras. Yang ni my hubby yang ajarkan kat me dan pernah tolong mantan boz me bukak pintu bilik dia :p





Korang pernah tengok cerita MacGyver ?



29 Comments:

  1. HEHE..lucu lak bila baca ni.. ibarat seperti dh nak merompak rmh sendri je kan.. bila tpaksa cerobih dr luor..

    ReplyDelete
  2. Nasib baik boleh masuk juga... Kalau tak duduk la luar tu lama2..hehhe

    MaGyver tu wajib tengok masa kecik2 dulu.

    ReplyDelete
  3. Perlu lebih berhati-hati dan beringat..

    Walaupun macam lawak, masa kena tu tak kelakar langsung!

    ReplyDelete
  4. minat giler citer tu...sib baik leh buka pintu tu...

    ReplyDelete
  5. ha...kena hati2...sebab pencurik pun blh buat cara sama....tp dah byk mangga kannn....=)

    ReplyDelete
  6. nasib baik ado tool box. guno kad utk buko pintu tu meme dulu sokmo buat, guno kad telepon..ka dprepai dlo ni xleh guno. lembik lotek..tok rokk nok bukok pintu

    ReplyDelete
  7. pernah terkunci sorang diri kat ofis lama.. tak ada toolbox pun, so boleh bayangkan??? berejam hokeeeh berhempas pulas.. enpon kat bahagian pintu luar, yg terkuncinya kat bahagian pantry....

    ReplyDelete
  8. bahaya la entry ni
    because..
    klu ade thief yg terbaca..
    mmg depa aim rumah ni sbb tingkap blkg dia dekat dn tombol pintu..
    huhu...
    eliss..
    pasang grill next time kat window...
    precaution..

    ReplyDelete
  9. nasib baikkkk... masa tuh Nuha kat mana??

    lepas nih kena hati2 k~

    ReplyDelete
  10. @LYAfrina tu laa pasal. seb baik laa ada akal.

    ReplyDelete
  11. @SYANI dah laa hubby balik kul 3 tak silap hari tu. kalau tak memang naya.

    ReplyDelete
  12. @Encik Anif lepas dah keluar baru rasa kelakar :p

    ReplyDelete
  13. @MAMASUE ni bilik antara dapur dengan grill dapur. kalo dia nak masuk kena pecahkan pagar dan grill pagar dulu baru leh masuk.

    ReplyDelete
  14. @yatie chomeyl hahahaha..sama lah..memang boleh jadi mcgyver :P

    ReplyDelete
  15. @Sidratul Muntaha tu bukan pintu dapur :p so tak grill laa kat situ. kalo perompak nak masuk dia kena pecahkan pagar belakang dan grill pagar belakang dulu :p

    ReplyDelete
  16. @|| NaFiRaa || lepas tu tak tutup dah laa pintu tu siang hari :p hehehe. nuha ada bersama2 tu yang susah tu. kalo sendiri, suh jer dia bukak pintu :p

    ReplyDelete
  17. Rasanya memang ramai yang membesar dengan cite MACGYVER nie...tapi kalau jadi kes cenggini memang kena cuba tenangkan fikiran

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena bertenang, kalau panik memang tak leh nak fikir..hehehehe

      Delete
  18. eh..siapakah mantan bos tu?? tetttt.. hahahha :p bagus ilmu ko tu elis, ko buat demo skali je tuhari kan? aku dah boleh apply kat k.zira punya pintu bilik plak 2-3 bulan lepas...pakai lesen memandu aku prektik ajaran ko tu...hahahha ..sukses!!! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mantan boz datang baca entry :p bagus, bagus. ada turun temurun anak murid :p

      Delete
  19. mmg bagus ajaran McGyver. Knur pun suka cerita tu masa kecik2 dulu. Lain kali kena hati2la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang hati2 dah sekrng. dia pun takut dah lepas kena sekali hari tu.

      Delete
  20. Ingat lagi siri McGyver tu, masa tu happening habes la siri tu :)

    Nasib baik boleh dikorek2, diumpil2 & dapat masuk balik rumah sendiri, hehe. Tapi masa jadi tu memang panik kan, haisy..

    ReplyDelete
  21. ish.. bagus lah u.. kalau i mesti dah kol laling soh balik beri bantuan... hehe..

    ReplyDelete
  22. rindu lak pado citer macgyver nih...best citer dia kan...

    ReplyDelete
  23. kid pernah... time nak gi keje..
    kuar jap luar rumah. pintu tertekan tombol. kunci kete, wallet, hp semua kat dalam umah. terus terajang pintu kayu tu.. hahahaa.. kunci balik grill dan sendal pintu kayu tu dengan letak bata disebalik pintu tu.. haiiishhhh

    ReplyDelete
  24. macgyver ni pujaan hati jaman dolu ni, beb.
    hahahaha

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)