Monday, March 12, 2012

Jalan Jalan Cari Makan @ Temerloh

Semalam baru balik dari Temerloh. Jalan-jalan cari makan sampai ke Temerloh gitu :p Sebenarnya kami sekeluarga pergi kenduri kahwin ofiz mate my Long & Kak Long. 2 hari berturut-turut gitu makan free tapi berkesempatan jugak la jalan-jalan cari makan kat area Temerloh.


 Hari Sabtu bergerak dari Kuala Lumpur ke Temerloh.Lepas ajer kenduri kahwin, kami check in kat Hotel Jelai. RM128 semalam. Kami amik family room.Ada TV , heater, fridge, free Wifi & 2 twin bed. Selesa untuk tidur :)





Sebelum pergi kenduri, kami tapau dulu siap-siap Ikan Patin Gulai Tempoyak di Gerai MPT Lurah Semantan iaitu Gerai Makan Pak Usop .Patin naik harga kot ,  RM10 / seketul. Memang bersusun orang beratur. Kami sampai dah habis 1 kawah ikan patin. Tunggu kawah seterusnya setengah jam kemudian. Katanya, selagi tak habis satu kawah, selagi tu diorang tak masak patin baru.






Episod jalan-jalan cari makan bermula pada sebelah malam. So, misi pencarian kedai makan. Lokasi restoren bersebelahan Pasaraya Tunas Manja. Masakan ala Thai. Tapi kami tumpang panaskan Ikan Patin dan order lauk tambahan kat situ. Harga memang cekik darah. Korang tengok la sendiri yer :)

 Sebelum makan :p

Ni ikan patin yang kami tumpang panaskan :)

 Daging masak halia

Kailan Ikan Masin

 Sotong celup tepung

Telur Dadar


 Harga RM55.90 tidak termasuk patin. ( 5 nasi putih & Air Teh O 2 cawan,Air Laici 2 gelas, Nescafe tarik)

p.s:

Sila boikot kedai ini :p



Aktiviti malam hari - pasar malam & bundle :p . Sempat ke Pasaraya Baru , Mentakab Starmall , ingat dah bukak wayangnya tapi belum lagi :p


Jeans 501 RM60 sahaja sehelai @ Big E Bundle Temerloh

Aktiviti keesokan hari - Pekan Sari Temerloh .Panjang sungguh gerai yang ada. Memang banyak makanan tradisi orang temerloh boleh dijumpai disini...

Salah satunya  dodol kukus .Ada tahi minyak kat atas.Dibuat dari bubur pulut hitam.
pic credit to : here

Korang pernah ke pergi Temerloh ?


15 Comments:

  1. terliur la tengok patin..tp kalo gi temerloh rasa mcm gerun jer nak try..kang nanges tengok bil..hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan patin tu, kena tanya sangkar ke liar baru boleh beli kot :p kalau dak mau cekik darah.

      Delete
  2. Replies
    1. kalau dikurangkan tepungnya tu lagi sedap :)

      Delete
  3. penah lalu ja kat temerloh...ekeke..

    btw mahal la kedai tu...lauk berapa jer kot..ke dia caj panaskan lauk? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya dia caj panaskan lauk tu :p

      Delete
    2. Lain kali jangan tumpang panaskan lauk! :D

      Delete
  4. Biasanya yang mahal tu kedai yang claim ikan patin liar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal ikan patin tu tak kisah sangat sebab sedap tapi lauk yang diorder kat kedai malam tu agak mahal

      Delete
  5. x pernah tapi gulai ikan patin tuh. hu3. sdpnyer :)

    ReplyDelete
  6. eliss mesti dgn ikan patin klu ke temerloh kan.
    seronoknyaaaaaaaa berjalan2 dgn makan kenduri..

    eeeeee, mmg x suka orang meniaga cekik darah nie.

    ReplyDelete
  7. Tak pernah sampai lagi Temerloh, insyaallah satu hari nanti :)

    ReplyDelete
  8. Eliss, nampak sangat menyelerakan tapi bila agaknye saya kesana...seumur hidup baru jer sekali sampai kat temerloh hehe...banyak entri2 makan kat sini yang menarik....nanti senang2 tu Eliss jenguk yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan jugak...kat restoren2 yg saya singgah, kebanyakan nye di area johor sebab saya nih orang JB tapi tempat2 lain pun ada....jangan lupa follow k TQ TQ TQ

    ReplyDelete
  9. dodol kukus tu yg terbaik...hehehehe.. payah nk cari da tu.....

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)