Showing posts with label juadah. Show all posts
Showing posts with label juadah. Show all posts

Wednesday, October 06, 2021

Basque Burnt Cheesecake Recipe Using Air Fryer Rusell Taylors

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lama tak main masak-masak. Hari ni elissmiekitchen bersiaran macam mana nak buat kek. Kalau kek simple2 gini ok la. Tak kelaut dalam . Yang bantat tu ada je. Yang tu simpan sendiri makan . hahaha


Lama dah rasa nak makan kek ni tapi sebab kan sedang diet. Kalau buat, mesti tak ramai yang suka makan . Akhirnya, hari lahir macam tak ada kek kan nak celebrate, so kita buat lah happy kan mak dan anak-anak. hahaha



Lama dah simpan resepi ni. Tang suhu kita adjust sikit dari Mat Ming. 

Bahan- bahan : - 

250g cream cheese
1/2 cawan gula (1/2 cup sugar)
1 kotak kecil whipping cream (1 small box whipping cream) ~200ml
2 biji telur (2 eggs)
1 biji kuning telur (1 egg yolk)
Garam (salt)
1 sudu kecil esen vanila (1 tsp vanilla extract)
2 sudu tepung gandum (2 tbsp wheat flour)

Cara-cara : - 
Bakar air fryer 180c selama 20 minit.
Bakar sekali lagi 160c selama 10 minit. 


Bahan-bahan kita asal boleh je. Yang mana tak cukup kita top up dengan apa adanya. hahaha. Bahagian derhaka serah je kat omaknya. Kita buat dia. hahaha


Ingatkan tak ada kek hari lahir nak celebrate. Terus terpinggir kek yang buat sendiri tu. hahaha


Sebelum dibakar guna air fryer Russell Taylors kat belakang tu 


Baru keluar air fryer. Simpan dulu sehari semalam 


Kejadiannya


Close up sikit


Bagi penggemar cheese, ok la kek ni. Nak kata sedap sangat tu biasa je. hahaha. Rasa kalau dengan pavlova, kita lagi suka pavlova kot . Rindunya pavlova irma. Irma pun dah tak baking . Sobss



Sesungguhnya orang-orang lelaki yang bersedekah dan orang-orang perempuan yang bersedekah, serta mereka memberikan pinjaman kepada Allah, sebagai pinjaman yang baik (ikhlas), akan digandakan balasannya (dengan berganda-ganda banyaknya), dan mereka pula akan beroleh pahala yang mulia.” (Surah al-Hadid: 18)

Tuesday, June 08, 2021

Ayam Sos Tiram KhairulAming

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sejak musim PKP 3.0 kembali ni. Rasanya dah macam-macam resepi kot try kan. Resepi ni masa bulan puasa saya try itu  hari. So mana yang tak tahu nak masak apa hari ni boleh la cuba resepi ni. Resepi ni bukan sahaja boleh dimakan dengan nasi putih malahan ngam dengan Nasi Ayam. Kena dengan selera keluarga saya dan yang terpaling penting mestilah my hubby. hahaha


Ni buat masa bulan puasa hari tu. Juadah berbuka kekdahnya. 



Ni repeat hari tu. Ayam Sos Tiram dengan Nasi Ayam. Cuma bezanya, ayam dah direbus terlebih dahulu untuk saya dapatkan stok untuk buat Nasi Ayam. Tapi perapannya saya tak letak garam dah sebab dalam stok ayam saya dah letak garam. 


Ni hari ni. Masak untuk anak-anak jiran yang mana jiran saya suami isteri sedang dikuarantin di Maeps. Semoga Allah memberi kesembuhan buat jiran saya ni dan pelihara anak-anak ini dibawah jagaanNya. Dan saya diberi ilham untuk masak apa 


Jom kita tengok video dari KhairulAming macam mana nak buat. 




Jom kita cuba yer. 

Resepi Ayam Sos Tiram @ Kredit to : KhairulAming

Bahan2/Ingredients:

[Ayam Tiram]
๐ŸŒ•1/2 ekor ayam (1/2 whole chicken)
๐ŸŒ•Garam (salt)
๐ŸŒ•5 sudu sos tiram Mahsuri (5 tbsp Mahsuri oyster sauce)
๐ŸŒ•1 sudu kicap manis pedas Mahsuri (1 tbsp Mahsuri sweet and spicy soy sauce)
๐ŸŒ•1/3 cawan minyak masak (1/3 cup cooking oil)

[Sos Thai]
๐ŸŒ•6 biji cili (6 chillies)
๐ŸŒ•5 ulas bawang putih (5 cloves garlic)
๐ŸŒ•1 sudu sos tiram (1 tbsp oyster sauce)
๐ŸŒ•2 sudu sos ikan (2 tbsp fish sauce)
๐ŸŒ•3 sudu gula (3 tbsp sugar)
๐ŸŒ•3-4 biji limau nipis (3-4 limes)
๐ŸŒ•Daun ketumbar (coriander leaves)

Cara-caranya : 

Bakar dalam Air Fryer dalam 200  C selama 20 minit. 

Jika ayam dah rebus, saya masukkan dalam Air Fryer Russell Taylors 180 C dalam 15 minit dan terbalikkan ayam dan panas lagi 10 minit

p/s: Resepi ni tak boleh goreng KhairulAming kata sebab nanti meletup-letup macam volcano. Saya pun tak pernah cuba nak goreng. haha

Macam mana? Nampak mudah dah menyelerakan bukan?

Rasulullah  ๏ทบ  bersabda: "Tidaklah seseorang hamba apabila tertimpa musibah lalu dia mengucapkan :

ุฅِู†َّุง ู„ِู„َّู‡ِ ูˆَุฅِู†َّุง ุฅِู„َูŠْู‡ِ ุฑَุงุฌِุนُูˆู†َ، ุงู„ู„َّู‡ُู…َّ ุฃْุฌُุฑْู†ِูŠ ูِูŠ ู…ُุตِูŠุจَุชِูŠ ูˆَุฃَุฎْู„ِูْ ู„ِูŠ ุฎَูŠْุฑًุง ู…ِู†ْู‡َุง

(Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya kami akan dikembalikan. Ya Allah, berikanlah ganjaran kepadaku di atas musibah yang menimpaku dan gantikanlah untukku sesuatu yang lebih baik darinya), melainkan pasti Allah akan menggantikan buatnya sesuatu yang lebih baik darinya." (Hadith riwayat Muslim, no. 918, Abu Dawud, no. 3119, Ahmad, no. 26635)

Thursday, June 03, 2021

Kari Kepala Ikan Resepi Sedap Merecik Puan Sal


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Hari ni saja bosan kat rumah , kita update la sikit masak-masak kat blog pulak. Asyik update kat IG kan. Lepas ni kalau rajin tunjuk kat Reels IG. 



Ni first kari yang saya buat selepas berguru dengan Puan Sal. Puan Sal ni ofiz mate saya. Selalu guru bab perisian je tapi ni dah lebih-lebih jadi guru masakan. hahaha. Hari tu dah share mee kari meletop puan Sal. [link kat sini] saya pun dah cuba. memang terbaik weh mee karinya. 

Lepas tu semalam, Ziera pulak tanya resepi Puan Sal. Yang sorang ni pun cakap sama macam saya. Asal masak kari je jadi gulai ikan. hahahaha. Mati la mak kena kecam. Lepas ni, lepas cuba resepi ni. Confirm menjadi karinya. Ok lah . Jom la kita tengok resepi

 Resepi Kari Kepala Ikan Puan Sal Sedap Merecik 

Bahan-bahan : 

1 bawang holland
1 inci halia*
5 ulas bawang putih*
2 tangkai daun kari
2 sudu besar halba campur ( halba, biji sawi, jintan) 
Serbuk kari 6 sudu besar
Serbuk cili 1 sudu besar
*ditumbuk
Minyak untuk menumis
Seekor Ikan Merah 
Asam Jawa
Tomato , Bendi, Cili besar untuk hiasan
Gula dan Garam ( perasa)

Cara-cara : 

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bawang besar, halia, bwang putih , daun kari dan rempah campur
  3. Bila sudah naik bau, masukkan pula  serbuk cili dan serbuk kari ikan.
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit. Bila dah hampir pecah minyak masukkan kembali air. Ulang hingga 2-3 kali sampai pecah minyak untuk kari tahan lama
  5. Masukkan air , tomato, cili potong panjang , bendi dan santan cair jika guna santan perahan. 
  6. Kemudian masukkan ikan dan asam jawa
  7. Biarkan mendidih seketika. Boleh masukkan bahan perasa yang dikehendaki. Gula dan garam secukupnya. Saya ada citarasa terengganu sikit, mesti nak buh nissan sikit ganti gula. 

Selamat mencuba. 



p/s: 

Tayang Kari Ikan Ziera. Ni kira anak murid baru. haha. Menjadi at first trial.


 Memasak itu mudah dan menyeronokkan bukan, tambah-tambah bila pekena Kari Kepala Ikan ni. hahaha. #elissmiekitchen

Daripada Abu Hurairah RA berkata Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang tidak meninggalkan percakapan dan perbuatan dusta, maka Allah tidak berhajat untuk dia meninggalkan makanannya dan minumannya.” 


Thursday, May 14, 2020

Perintah Kawalan Pergerakan Fasa 3 - 4

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni nak cerita pasal sambungan kawalan pergerakan fasa 3- 4. Tak apa lah cerita backdate pun sebab pkp  pun disambung lagi sampai 9 Jun . Dalam fasa 3-4 dah masuk minggu di bulan Ramadhan. Alhamdulillah diberi peluang untuk berbuka dan berterawikh bersama keluarga kecil kami . Rutin kerja masih dari rumah untuk fasa 3-4. Anak-anak pun masih belajar dari rumah. Sepanjang puasa masuk hari ke 21 ni , masih gigih nak masak dan biasanya order kuih dengan group taman. Kadang-kadang buat kuih dengan anak-anak. Jom la tengok juadah berbuka puasa. Sama je lebih kurang menu macam hari biasa cuma ada tambahan dessert. Alhamdulillah, anak-anak pun ok berpuasa tahun ni sebab awal Ramadhan mak dah bagi gula-gula cakap nak belanja mainan kat Shopee. hahaha. Si Nayla siap buat wish list bagai .


Salam Nuzul Al Quran 


Sejak duduk rumah banyak makan si bongsu. Badan pun dah bulat.
 Semua yang mak masak dia makan especially macam mee dan spagetti. 


Aiskrim pun dah makan. Ni rembat mak punya


Cekodok pun fav . Opss . Seksi 


Sepanjang puasa boleh la solat terawikh berjemaah tapi biasanya Nayla sampai isyak je. Kakak je sampai abes terawikh


Yang si kecik tu mengacau je kerjanya . Orang takbir terus dia kuat-kuat Allah Akbar. hahaha


Dengan anak-anak dara mak 


Kucing pun terawikh ๐Ÿ˜…

Jom tengok dessert sepanjang Ramadhan 


Tok Aji Serban memang wajib la bulan puasa 


Ni karipap sardin


Bakar dalam air fryer je


Wadai Kepeng


Rasanya ni sebelum puasa 


Musim PKP ni Apam Balik pun boleh buat sendiri 


Boleh la setakat nak makan sendiri 


Cekodok makin hitam makin sedap


Kegagalan buat donut dulu telah terubat. hahaha


Ni my hubby punya. Perabiskan stok yang ada dalam stok beku . 30 nekbat terakhir. 


Agar-agar santan 


My signature dessert bulan puasa sebab my hubby tak suka agar plain


Kek ni my hubby beli sebab isteri craving nak makan kek. Dah buat dah kek milo sorang makan sebelum tu. hahaha


Sagu Gula Melaka request by My Nayla


Rasa sama je warna je berbeza. Hahaha


Onde-onde epic failed. Masin tang kelapa. Terlebih garam. hahaha. Yang ni my Nuha yang gentelkan. Mak siapkan adunan je. 


Roti John asal boleh. Sebab nak habiskan stok Roti Gardenia almost expired. 


Puding Karamel. Sedap sejuk-sejuk. Lama jugak tak buat


Puding Permata request by My Nayla jugak tapi sebenarnya dia nak makan coktail. sabar je la.


Memang gigih mak dia buat puding ni. First time buat macam ni. Renyah . 
Nak perabiskan pun mak sorang je sudahnya. 


Akok Kedut pun buat sendiri 


Guna acuan cara je. Acuan Kak Yat tak hantar2. hahaha. GPS Lost 


Sedap dari beli rupanya. hahaha. Angkat bakul 

Layan je lah juadah berbuka. Lauk pun dah berulang-rulang je pun 






Ikan Percik Bawal 


Kari Daging




Ayam Kurma lagi 



Sotong Stim Ala Thai 



Nasi kerabu 


Sambal Ikan Nasi Kerabu


Gigih nak makan. Buat Nasi Kerabu untuk satu 


Kari Kepala Ikan




Daging Bakar


Ada jugak beli. Nasi Arab D' Arab Cafe


Brownies order dari Safurara




Ayam Bakar Air Fryer






Siakap Stim


Stok Kerutuk terakhir


Ikan Bakar Air Fryer

Ok. Sampai sini dulu. Banyak gambar makanan je kan. hahahaha. 


Selamat berpuasa semua yer. Jom kejar 10 Ramadhan terakhir ! Jangan lupa amalkan doa dibawah yer


 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)