Thursday, December 09, 2010

Korang pernah kena saman tak ?

Sepanjang hidup aku,aku tak pernah pun kena saman.Alah, baru jer berapa tahun kan bawak kereta.Boleh laa berlagak .Lagipun aku bawak kereta area Shah Alam ajer (bukan nama tempat sebenar) dan bukan laju mana pun :p Tapi semalam, aku tolong bayarkan my hubby punya..Tu laa speeding sangat :p Kalo aku ada kat sebelah , tadahlah telinga dengar aku membebel bila dia bawak laju dan mata aku jeling ajer kat meter tu :p Tu pun ikut mood aku gak, kalu nak cepat sampai umah esp time balik kampung, aku redha dan buat-buat pejam mata ajer dia bawak laju pun, janji selamat sampai. :p

Kalo korang nak check ada saman ker tak , boleh check kat sini http://www.myeg.com.my/



Siap ada countdown berapa hari sebelum saman korang kena blacklisted :p Bagi yang first time nak check tu, kena register dulu lah yer :)Register kat sini :-https://jpj.myeg.com.my/eservices/Registration/registration.jsp

Skang ni ada diskaun kalo bayar saman tau.Info aku dapat kat web MyEg

Bermula 1 Disember 2010, PDRM menawarkan insentif untuk semua jenis saman lalu lintas yang dikeluarkan :-
  1. Semua saman yang dikeluarkan pada atau sebelum 30 November 2010:
    • Sebuah penurunan kadar dari kompaun asal
  2. Semua saman yang dikeluarkan selepas 30 November 2010:
    • Saman diselesaikan dalam masa 15 hari akan ditawarkan insentif 50% dari kompaun asal
    • Saman diselesaikan dalam masa 16 hingga 30 hari akan ditawarkan insentif 30% dari kompaun asal
    • Saman yang belum diselesaikan dalam 30 hari TIDAK berhak untuk insentif dan akan disenaraihitam.
Aku buat pembayaran online ajer guna FPX kena caj tambahan RM2 setiap saman. Pembayaran clear dalam sistem selepas 2 hari.Boleh jugak bayar pakai kad kredit.

# Jika transaksi berhasil anda tidak berdaftar selepas 48 jam, sila e-mel kepada help@myeg.com.my.

p/s: 
Alhamdulillah semalam my nuha baik-baik sahaja kat sana.Cikgu dia kata dia berani.Macam pernah masuk taska katanya. Hari ni aku pergi hantar dia, dia meraung sampai sebatu dengar sebab mamai tengah tidur masa turunkan dia kat taska tu :p Drama ajer tu, aku tau :p Mode sedapkan hati sendiri .


Iklan sebentar :




14 Comments:

  1. makhluk tuhan x bape seksi nak komen la ni..:p

    asben sha pun pegi bayar saman baru ni, last 2 weeks kot, panjang berjela, sha dh siap2 print kat dia senarai saman tu, lepas tu boleh pulak dia tick mana2 yang dia nk bayar dulu.
    skali pegi balai, uncle polis tu suh bayar yang high priority dulu if not kena blacklisted nanti. hehehe..membazir tick2 sampai juling mata. :p

    ReplyDelete
  2. syukur, sepanjang 6tahun aku drive tak pernah sekali lagila kene saman ekor nih :D
    ade sekali je saman parking majlis perbandaran.huhu..

    adakah itu tanda aku seorang pemandu berhemah?hahaha

    ReplyDelete
  3. habisla..pas nie kalu kene black list
    payah la nak renbew lesen kereta atai road tax kan??

    Sumijelly.com

    ReplyDelete
  4. Sama la, kalau terasa laju semacam jer mesti jeling kat meter tu, kalau hubby bawak laju dan memotong cam tak ingat dunia tu, ade masa tegur jugak, kekadang anak2 yg tegur abah dia bawak laju...

    ReplyDelete
  5. pernah! sbb parking ditempat yg salah ;)

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah x pernah kena saman tapi pernah kena tahan 2x dengan polis trafik. err, mungkin lebih dari 2x kot kena tahan tu..hehehe..

    ReplyDelete
  7. tetiba buat collection saman pulak kan..mesti byk dpt collect..huhu..sian nuha.tapi baby atau bebudak kan mesti mcam trauma kalo tgh tido tetiba bangun dah ada kat tmpt lain. mesti dia membayangkn alam lain..hehe..anak saya mak oi macam histeria..

    ReplyDelete
  8. kaminya saman berbakul2.. bila nak renew roadtax baru la terhegeh2 bayar hahaha

    ReplyDelete
  9. dah tak terkira banyak mana kena saman...tapi kalo dah banyak sangat baik korang takyah bayar, tunggu je naik court...

    bila hakim tanya ngaku je salah then buat rayuan...5 saman bleh dapat rm100 je...hahaha!!!

    selamat duit aku...

    ReplyDelete
  10. ada satu tu saman ekor...tahun 2006 lak tu. sialan!!!

    adam pun lately asyik mengamuk xnak pegi school

    ReplyDelete
  11. belom pernah jugak... tapi saman parking dah 2 kali kena..muahaha

    ReplyDelete
  12. oo..aku ade saman lom byr lg ni..leh ye guna fpx..puasla aku godek2

    ReplyDelete
  13. aduh bile ko cite pasal saman ni br aku teringat. aku ade 2 saman sbb speeding!! hmm kene check ni sbb dr 05 lai ekekek

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)