Wednesday, December 08, 2010

First time hantar anak sekolah, apa perasaan korang ?

Hari ni first time aku hantar anak aku masuk sekolah kat taska gara-gara mak pengasuh nuha amik cuti sendirian berhad tanpa bagitau aku awal-awal.Buntu.Kalut.Pening.Resah.Gelisah. Tu semua terjadi kepada aku semalam.
Gila btol ! Mana aku nak cekau orang nak hantar anak ni sebab cuti aku tinggal 1 hari lagi weh. 2 hari lagi nak campak mana?Bawah rumah aku ni ada sorang Indon yang ada anak baya nuha, tu ajer terfikir kat kepala otak aku ni.Kalo dak, mesti hari ni anak aku pandai ngomong :p

Tiba-tiba teringat kat Rumiza sebab dia ada anak hantar kat taska. Dia bagi nombor telefon salah sorang cikgu kat situ untuk tanya nombor telefon supervisor taska tu. Then aku suh my hubby google dulu kebetulan tengah online :p Sekali ada , terus aku call. Alhamdulillah, boleh katanya.

Hari ni awal-awal bawak nuha pergi sana, sampai ajer cikgu tu amik dia dan bawak masuk bilik dan aku meneruskan proses pendaftaran .Caj nya RM15 sehari. Ingat tahun depan, nak hantar dia masuk taska jugak so terus aku amik borang permohonan. Tak dengar pulak my nuha menangis ke haper.Nak jenguk kan takut dia menangis pulak.So lepas pendaftaran, aku balik ofiz terus lah .

Anakku,

Semoga dirimu selamat dan baik-baik sahaja disana yer :) Moga dirimu cepat belajar dan boleh ramai kawan-kawan :) 3 hari ni kira oreantasi yer nak :p


 Nuha, anak Ummi & Abah yang disayang-sayang :)

"Siapa nama awak?"  aku tanya pada dia :)
"nuwa mayra"


Iklan sebentar :




27 Comments:

  1. huhuh..best apa gi taska..dapat ramai kawan..mesti nuha xnangis kan?? huhuhu

    ReplyDelete
  2. kak elis jgn la wisau,nuhakn ank yg baek...

    ReplyDelete
  3. kita dulu time hantar miya 1st time to skool, mmg tak senang duduk. siap ptg tu ajak papa-miya cepat2 blk opis utk amik anak. skali sampai situ cikgu bg report kata Miya ok aje, tak cari i pun. Siap independent & dengar kata. Tima makan, mmg licin pinggan. Time tido, dia baring sendiri kat sleeping bag & tak perlu kena dodoi pun. Cikgu tu surprise sebab ingat miya dah biasa pegi sekolah dah.

    i guess kita aje kot over risau & pikir bukan2. anak kita ok aje. ;)

    ReplyDelete
  4. haih~ x dapat nak gambarkan... kalo Raa jadik kak eliss pon Raa tak kan jenguk dah utk kali ke 2.. sebab..kalo dia menangis..konfem dengan Raa skali menangis.. Berdoa jek la banyak2 k.. harap dia serasi ngan ticer dan kawan2 baru dia..:)

    ReplyDelete
  5. dlm hati mmg risau..tp insya allah dorang boleh je adapt..seronok kot sbb ramai kawan

    ReplyDelete
  6. Insyaallah she'll be ok. i xda anak but haritu bawak my niece pi nursery untuk survey saja pun dia dah seronok jumpa kawan ramai, siap nangis sebab x mau ikut i & mak dia balik, kehkehkeh

    ReplyDelete
  7. itulah pengorbanan yang kita kena buat kan

    ReplyDelete
  8. masa 1st time hantar hannan dulu mcm perasaan aku..tapi yg lebihnya tentu la terujaaaaa.. :)

    Semoga nuha cepat sesuaikan diri..kt taska besttt,blh dapat ramai kawan..

    ReplyDelete
  9. ehh bleh pulak bby sitter buat mcm tu ekk..
    1st time anta..suri nangisla jugak..tp lepas tu dia ok sbb da ramai kawan..aku pun xde jenguk dia ms hari 1..bila balik ptg br tny..cikgu kata ok jek..skrg ni mcm2 tarianla dia buat kt umah..alhamdulilah..ada doa yg dia dah hafal

    ReplyDelete
  10. 1st mesti mak ayah mesti pikir macam2 punya..anak?? relax jer..seronok jumpa ramai kawan..kekeke.dunt worry to much dear..nuha boleh!!

    ReplyDelete
  11. maya x der pengalaman lagik
    tp cam nk ader pengalaman tu, sbb farish pun buat msa nie x der org jaga..sblm nie org yg jaga dia tu lak..tetiba x nk jaga lagik, dia dah keje...jadi ingat thn depan nk hantar nursery..tp hati mcm takut jer...almaklumler skrg nie mcm2 cerita..takut gak

    ReplyDelete
  12. eeii geram kan kalau bbsitter buat cuti ikut suka hati dia jer....

    ReplyDelete
  13. rasa cam nak anta anak pergi obersee rasanya..waaa sure sedih punyerla nanti

    ReplyDelete
  14. comel la nuha :) insyallah takde ape2 :)

    ReplyDelete
  15. aduyai eliss, senasib lah kita..dah cuti secara bergilir-gilir ngan hubby..mmg kena anta taska jugak lah..so nuha ni by hari la ek?dah la fahmi ni xberapa nak sgt kat org..nak minta info taska nuha bleh?thanks

    ReplyDelete
  16. saya takde anak lagi tapi banyak pengalaman jaga budak-budak, hidup dikelilingi diorang. Budak-budak nih pandai cari kawan sebenarnya, cuma kalau yang rapat sangat dengan mak ayah tuh cewek je,, jangan risau kak, takde ape-ape kot muka Nuha ok je, senyum.

    ReplyDelete
  17. alolo muka keshian...takpa nuha good girl kan..:)

    ReplyDelete
  18. berdebar sakan rasanya ni...dah la hari ni banyak keje tapi hati risau ingat kat anak di taska...

    harap semuanya OK...tak sabar plak nak balik, bleh dengar citer banyak2 dari budak nuwa mayra tu...

    ReplyDelete
  19. td aku intai gak caru nuha.xnampak la plak.takut cikgu gi letak kelas 3tahun.tp xtau le kot aku yg xperasan pasal aku nak pecut cepat2 sebelum aimi badmood.okla tu nuha dah besar.dah bijak.lg seronok gi taska kawan ramai

    ReplyDelete
  20. teringat-ingat masa hari pertama hantar hanafi ke taska..sayu jer rasa hati..kat opis pun dok teringat-ingat...

    ReplyDelete
  21. tak tau camane rase... mau aku tak senang duduk kat ofis ne...

    ReplyDelete
  22. tak dpt bayangkan hari pertama hantar anak ke sekolah nnti.. mesti menangis lagi kuat dr anak.. hehe

    ReplyDelete
  23. Nuha is gonna be fine and she will make many friends...pasti ramai geram tengok Nuha yang comel ni...

    All the best...

    ReplyDelete
  24. nuha tak nanges???
    paaaaanndai nuha! =))

    ReplyDelete
  25. Wah..dah start sekolah ye..safiyya tah bila la nak start anta sekolahnya...

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)