Monday, October 31, 2011

Selepas dah dapat kunci rumah, nak buat apa?

 

Last friday, my lawyer dah hantar kunci kat me kat SACC. Akhirnya, penantian selama 4 bulan berakhir sudah. Lega, gembira, nak menangis semua bercampur baur.(ok, ayat novel ahadiat akashah kat situ :p) So, bermulalah aktiviti kat rumah baru kami. Malam sabtu ketika Stadium Shah Alam sedang gegak gempita untuk menyaksikan perlawanan bola antara Negeri 9 menentang Terengganu (mujur me tak tengok ) , kitorang buat operasi penyamakan dan pembersihan rumah baru kami. Terima kasih Kak Long and Long yang banyak membantu kami.

Bagaimanakah cara menyamak rumah yang sebelum ini dimiliki dan didiami oleh seseorang berbangsa cina? Bahagian manakah yang perlu disamak sama ada lantai sahaja atau keseluruhan rumah tersebut?

Menyamak rumah yang disyaki terkena najis berat hendaklah menyamak iaitu membasuh dengan satu kali air bercampur tanah liat dan 6 kali air bersih di tempat-tempat yang disyaki terkena najis seperti di lantai dan di dinding bahagian bawah sahaja. sumber : sini

Lepas sudah basuh, semalam tu terus kitorang call kontraktor kabinet dapur untuk ukur dapur. Mula-mula ingat nak separete dapur basah dan dapur kering tapi end up, buat sekali ajer sebab nak save budget :p Hari ni katanya akan dapat lukisan 3D dari kontraktor tu untuk finalize.Tak sabar sungguh.40% deposit kena bayar dulu baru diorang buat.


Semalam jugak dah pergi beli cat.Kitorang baru pilih warna untuk bilik tidur ajer sebab lepas raya haji ni nak masukkan set bilik tidur utama yang dah tempah hari tu. (Braintree Road 4202T) . Harap-harap malam ni dapat settlekan yang tu dulu. Kalo nak tahu jumlah cat yang korang perlu, boleh try guna kalkulator nippon paint ni http://www.nipponpaint.com.my/homeowners/paintingtips/estimator.php




Langsir pulak lepas raya haji diorang datang pasang. Langsir semua tempah kat Jakel Seksyen 7 tu.Nak suh diorang datang ukur pun percuma tapi sebab kitorang malas nak tunggu, my hubby ukur sendiri ajer.Yang ni kena bayar deposit RM200 dulu baru diorang jahit. Nanti diorang datang pasang sekali.




35 Comments:

  1. Masuk rumah baru ni memang banyak pakai duit. Tapi takpe la.. janji rumah cantik kan??

    ReplyDelete
  2. alahamdulilah dah dapat pun..suka sangat..aku tunggu bulan 12 nie...

    ReplyDelete
  3. yehaaa...
    tahniahhhh yek .. selamat berbelanja dan berpindah.. mesti puas hati sebab umah sendiri kan..

    okehh xleh komen banyak..aku sedang jeles.. :P

    ReplyDelete
  4. bestnye... raa tumpang gembira yer.. selamat masuk rumah baru.. nanti jangan lupa jemput raa datang ke rumah baru k~

    ReplyDelete
  5. congrats elis!!! proud home owner....;-)....pasni bz renobet rumah la plak ek...

    ReplyDelete
  6. eee bestnya.. x sbr la nk masuk rumah sendiri. saya baru dlm peringkat draft snp. hopefully cepat la setel.

    ReplyDelete
  7. Selamat men -deko rumah, dan selamat menabur duit..ekekekekkee...

    Yang penting hati happy, rumah sendiri..kannnn

    ReplyDelete
  8. TAHNIAH..Syoknya dah leh deko rmh sendri...

    ReplyDelete
  9. waahhh...bestnyer....
    siap duit la sume kn umah baru...

    ReplyDelete
  10. selamat menikmati rumah barunya .

    ReplyDelete
  11. part yang paling malas sekali, is....

    bukak kotak!

    ReplyDelete
  12. congrats on ur new house. wahh mmg byk spend duit nih. tp demi umah sendr, xpe2.. hehe...

    ReplyDelete
  13. Aku faham perasaan itu tp sesekali terbit rasa rindu akan umah sewa lama..rumah di mana anak2 diproses.. Amacam? Cam Aina Emir kan..hahahaha

    ReplyDelete
  14. selamat mendeco rumah! hehe...
    bab ni mmg syok tapi yg tak syok nye duit kuar mcm air :p

    ReplyDelete
  15. @SYANI btol-btol. since rumah ni 2nd hand, so kena la cat bagi nampak baru :)

    ReplyDelete
  16. @Sarah Syazwani bestkan. nanti ko pindah sini balik leh la duk umah sendiri :)

    ReplyDelete
  17. @eiNa kalo berbelanja dengan daun, hari2 aku belanja tu.hehehehe

    ReplyDelete
  18. @mrs Fahmi x der la major renovation, cuma basic ajer.

    ReplyDelete
  19. @Faisya semoga cepat settle yer :) dan dpt duduk rumah sendiri.

    ReplyDelete
  20. @Daddy Ziyyadnak tabur tu tak sanggup tu..hehehe

    ReplyDelete
  21. @MamaAimy tapi tak der ler se kreatif eric leong la kan :)

    ReplyDelete
  22. @eT yg basic2 ajer et, x der la major renovate. guna apa yang ada jer.

    ReplyDelete
  23. jangan lupa house warming... hehehee

    ReplyDelete
  24. @gedek!bukan setakat bukak kotak, nak simpan barang pun tak buat lagi uncle :)

    ReplyDelete
  25. @mrsharissebijik laa sebijik :p lariksss

    yer la, 4 tahun bersama kat rumah tu. eh :p

    ReplyDelete
  26. @gee ryder alangkah bahagianya kalo dapat deko impian free kan :)

    ReplyDelete
  27. @KiD Insya Allah, kalo ada rezeki lebih :)

    ReplyDelete
  28. sonok kan dpt duduk umh sdiri... semuanya boleh deko ikut citarsa sdiri2 kan...kan...

    ReplyDelete
  29. @Anonymous betul la tapi kena ada kesefahaman suami isteri jugak :p

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)