Thursday, August 04, 2011

Kalau time buka puasa, mesti nak makan manis-manis dulu kan ...

Setuju tak saya cakap, Kalau time buka puasa, mesti nak makan manis-manis dulu kan ...Ini bertujuan untuk meningkatkan kadar glukosa dalam darah .Tu pasal disunatkan makan kurma sebab kurma mempunyai kandungan gula yang mudah diserap dan memberi tenaga yang cepat semasa berbuka :) Lagi cepat kenyang, lagi kurang nak makan :p Berangan...hehehe. Makin laju makan..hehehehe



p/s:

Tq Nina sebab bagi kurma sekotak kat saya and the gang :) Rezeki ramadhan gitu kekdahnya.Sekali hubby pun buat balik jugak sekotak kurma. Dah ada banyak pulak :) Time tak ade, sebiji pun tak de :p

p/s: 

Tq Ad untuk kuih badak berendam ni :)

Minggu ni , saya sediakan dadih sebagai pemanis untuk berbuka . My hubby dia tak layan dadih, so dia beli sendiri kat pasar ramadhan pemanis mulut bicara dia seperti Agar-agar dan bubur :p Ingat next week nak buat agar-agar santan pulak.Tak pun puding buih.



p/s: 
3 langkah mudah ajer nak buat dadih . Bagi yang tak reti rumi, boleh baca yang tulisan jawi....hehehehe
Bukankah masak sendiri juadah berbuka lebih murah dan menjimatkan ? Ayat ala-ala segmen icip icip gitu :p



Korang suka makan apa manis-manis semasa berbuka?


p/s:


 Ingat tak nak up juadah dalam belog, tapi macam mustahil ajer.So, up sipi-sipi jer laa gambar makanan,  jangan ada yang sentap  :p

Beli Barangan Samsung untuk hari raya dapat hadiah, klik sini laju-laju.  

15 Comments:

  1. suke gaks....suke makan kueh yg manes2.....cam donat!

    ReplyDelete
  2. sedapnya badak berendam tu eliss..ermm ermmm tp baru pukul 10.30 ni..

    ReplyDelete
  3. suka...tapi jue makan kurma je time buka...pastu terus makan nasik

    ReplyDelete
  4. suka gak dessert2 mcm ni..dadih ke puding ke, tp hasben tak minat. so malas nk buat sendiri..tp kurma mmg sebulan bfore ramadan dh start beli dah..

    ReplyDelete
  5. suke juge..tp tak selalu la makan kuih manis time buka..selalu kurma then terus nasik..

    ReplyDelete
  6. suka jugak kuih2 manis!! kalo x de rasa x lengkap jek berbuka!!!

    ReplyDelete
  7. kurang sikit bab manis2 ni, kalau pedas no 1..hehehe

    ReplyDelete
  8. akak time buka jer terus sumbat kurma sebiji dua, pastu minum air... pastu terus makan nasi...

    lepas makan bagai, malam skit baru abiskan kueh kalau ada.. kalau takde, nganga jer....

    ReplyDelete
  9. time bln ramadhan ni mcm2 kuih jupe ork..kalu hok susah2 & teringin sgt baru beli..kalu yg senang boleh wat sendiri..jimat...bab membeli kuih en suami yg bt....tp kuih kat ganu mahal doh lening..alasan brg naik harga

    ReplyDelete
  10. waduh...aku pon suka manis2...

    ReplyDelete
  11. Hurmmm....bertambah-tambah manis tuan punya blog nie.... MANISNYA DADIH itu......hehehehe

    ReplyDelete
  12. aku dgn zuhudnye mkn simple2 je masa laki aku xde.x best tau sorg2

    ReplyDelete
  13. buat cucoq kodok atau goreng cempedak atau sekarang ni musim durian jadi buat cucoq durian..itulah kuih manis di rumah akak, hehehe

    ReplyDelete
  14. ena mmg akan mkn kurma dahula la utk dpt kemanisannya..pastu akan mkn nasi dahulu

    pas solat terawih baru la mkn bubur @punkuih muih yg ada

    ReplyDelete
  15. mestilah kurma. takde kurma tak sah. dan air yang manis, untuk bagi glukosa dalam badan

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)