Wednesday, September 21, 2011

Menu orang berpantang, menyelerakah?

Me sekarang menjalani proses berpantang dibawah seliaan my ma. Kalo my ma tak der,  alamaknya me kurang berdisiplin lah gamaknya :p Tapi me malas nak pakai stokin. Minggu pertama jer beria pakai stokin.hahahaha. Rimas seh :p Minyak panas tu kalau rasa banyak angin dalam badan baru me sapu. Keji btol :p Orang tua-tua cakap, dah tua baru tahu kesannya kan :p Degil btol me kan :p




Ni nak kongsi masakan yang my ma buat sepanjang me dalam proses berpantang ni yang dah masuk hari ke 13. Tapi start Sabtu ni me akan berpantang sendiri lah sebab my parents dah nak balik Terengganu.

Antara menu berpantang  ikan haruan / ikan selar goreng/ayam kurang minyak sebab tadak pemanggang :p , sup haruan/ayam yang tak ditumis dengan minyak macam rebus ajer tapi letak sup bunjut, kerabu pegaga,gulai kuning ikan haruan tanpa lada tapi banyakkan halia dan kunyit. 

Menu orang berpantang, menyelerakan jugak kan ???

Minggu pertama memang me belasah sup ikan haruan sampai naik muak la.
Lepas tu pandang pun dah tak lalu :p

 Ni nak kongsi resepi kerabu pegaga yang simple oleh my ma. Pegaga ni dikatakan dapat merangsang pertambahan air susu tau.Bagi korang yang nak fully breastfeed nanti boleh la cuba resepi ni.

Tips penjagaan muka.Wash. Tone. Moisturize. Klik sini laju-laju !! 


Bahan ulaman: Daun pegaga dan daun kunyit
Bahan tumbuk: lada hitam,bawang merah, ikan yang direbus seperti ikan selayang (sardin) .
Cara-cara : Potong halus daun ulaman, gaul bersama bahan yg ditumbuk. Jgn lupa garam dan gula secukup rasa. Boleh la dimakan dengan nasi panas-panas.





Selain ubat hospital , me ada makan kapsul pati haruan sebab me serik dengan pengalaman lampau, pati haruan.hahahaha. Makcik me cakap khasiat dia sama ajer pati atau kapsul so kenapa nak susahkan diri menelan pati haruan tu kan. Kapsul ni RM20.

 Cuba korang share jugak kat sini menu orang berpantang yang menyelerakan ?

A click away to the world of wonders -. BlackBerry PlayBook, BlackBerry Bold, BlackBerry Curve, BlackBerry Torch! So many choices, at such a small price.Klik sini


p/s: pic yang tak der watermark credit to google

12 Comments:

  1. Taktau ler elis, rasanya yang paling menyelerakan MIL buat adalah sup haruan jela..huk huk huk..sian kita tau

    ReplyDelete
  2. dear, sorry for ur lost.
    i baru tau citer.
    insyaAllah ada yg lebih baik menanti kelak.

    selamat berpantang!!
    jgn malas2 wei.. hihi

    ReplyDelete
  3. proses berpantang, mmg hari2 menghitung hari..sabarlah yer

    ReplyDelete
  4. ikan rebus.. letak lengkuas n asam keping dan garam..pastu makan ngan nasi panas2.. mabeles!!!

    ReplyDelete
  5. aku lauk pauk pantang ni mmg feveret ok..tu lah masa pantang tu badan tu naaiiikk je...

    ReplyDelete
  6. menu pantang aku terhad pada ikan bilis++ dan ikan merah++ gitu
    sebabnya semua org tidak cukup tangan.

    ++halia+bawang putih+lada hitam
    sayur bebanyak.......

    kekadang makan aje apa yg ada masa dikg hari tu.asalnyakan tidak memudaratkan.
    ;))

    ReplyDelete
  7. takziah eliss. pantang bebaik..lauk org pantang best la..bkn selalu jumpa. take care

    ReplyDelete
  8. ulam pegaga baik untuk kesihatan... get well soon ellis...

    ReplyDelete
  9. kapsul ikan haruan pun ada ye....xpenah tau pun...igtkan pati ikan haruan je...

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)