Thursday, September 22, 2011

Naik ambulans kena bayar RM200?

Ni last nak cerita entry yang ada sangkut paut dengan hospital.hahaha. Nanti korang jemu plak kan macam tadak cerita lain plak :p Tapi ni satu pengalaman baru aku la, merasa naik ambulans.

A click away to the world of wonders -. BlackBerry PlayBook, BlackBerry Bold, BlackBerry Curve, BlackBerry Torch! So many choices, at such a small price.Klik sini



Ambulans ? Korang pernah naik ambulans ? Kiranya hari tu first time la aku naik ambulans. Dah la terpaksa diusung dari tingkat 2.Aku langsung tak buka mata sebab ngeri bercampur sakit.Asyik duk sebut Allah ajer sepanjang turun tangga dengan canvas stretcher tu dan masa dah masuk dalam ambulans tu baru aku buka mata. Laju jugak driver ambulans ni bawak aku rasa, sebab sekejap ajer dah sampai kat DE*MC .Patut la banyak kes babitkan kemalangan ambulans kan.





DE*MC tak der ambulans, masa my hubby call dia bagi no telefon EMS Ambulance.Tak sampai setengah jam, ambulans datang angkut me lah. Ni jugaj kiranya first time la my Nuha tengok ambulans secara dekat, tak habis cerita pasal ni kat me yang me naik ambulans sebab me sakit perut :p Lepas dah sampai, dia hulur bil ambulans kat my hubby, nah bayar RM200. hahahaha. Tak sampai 5 minit jer pun dah RM200. My hubby cakap kalo tahu mahal macam tu, dia dukung ajer..hahaha. Keji tak ? ;p Seb baik dapat claim balik dengan ofiz dia.Selamat duit dia :)

Ni info yang me dapat dari Yellow Pages

Ambulance Service:

EMS Ambulance

Address:
No. 2, Jln Tokoh 2 25/28b,
Taman Sri Muda,
40400 Shah Alam,
Selangor

Tel: 012-282 7454

Email: siti_jazalina@ymail.com

 Senarai ambulans servis yang lain kat sini..

Korang pernah ker naik ambulans?Cer citer..cer citer


27 Comments:

  1. a'ah la kak elis, ambulan mmg kena cas, kalo guna GH pow kena chas dlm bil...tp mmg ambulan tok swasta rm100-rm200.hehehe

    ReplyDelete
  2. tak pernah naik ambulans pun. tp selalu tgk ambulans amik atau bawak mak. kalau ambulans swasta memang gitu bayarannya eliss..lgpun dia cepat smpai kan

    ReplyDelete
  3. mahal giler tu, nasib boleh claim...
    baru2 ni sy call ambulance gov. punyer, 15 minit je sampai, free lak tu...laju pun laju..

    ReplyDelete
  4. pernah!! dari poliklinik seksyen 7 ke hospital klang.. mmg terasa lah kelajuan nye.. hehehe.. tapi x de lah kena caj..

    masa abg raa eksiden sebelom raya hari tu kan.. ambulans amik dia dr tempat eksiden ke hospital klang.. masa bayar bil nak kuar wad tuh..risau jugak takut kena caj banyak sebab naik ambulans.. pastu duk wad 3 hari.. tau bape total caj kena?? RM6 hengget.. muahahaha.. beriya lah raa kuar duit sampai rm500..

    eh eh! terpanjang plak komen cam n3 plak..muehehehe..sori~

    ReplyDelete
  5. tak pernah naik ambulans..adik pernah la..sebab kes denggi. dari chini ke kuantan. ntah laju cemana tak tau la tu..

    ReplyDelete
  6. pernah naik..nak bersalin farisyah ..dari klinik ketengah jaya sampai hospital dungun..hilang sakit perut sebab laju bukan main..lalu ikut ladang tahu aje...

    ReplyDelete
  7. mmg kan. tahu ambulans ada caj. cuma tidak tahu berapa gitu.

    p/s pernah naik masa study diJB dulu. sebab kena pergi xray di hospital besar.
    suka hati je diaorang pasang nenoneno sebab malas nak layan jem.

    ReplyDelete
  8. dari klinik kapar ke sepital klang..bawak meen suspek denggi.. huhuhuhuhu.... tp gov punye ambulan la... mcm naik roller coaster...

    ReplyDelete
  9. charge ambulans mmg mahal. Kalau naik ambulans gomen pun perlu bayar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambulan gomen ikut km.. kalo swasta tu xtaw laa kira mcmana.. masa mak sy discharge kena bawak balik umah ngan ambulan sebab dia pesakit koma.. selalu pakai ambulan gomen, kena baya RM 45-50 gtu laa.. pernah skali pakai swasta punya sebab nak balik cepat malas nak tggu ambulan gomen, fuhhh!! Merecikk peluh.. Dia charge RM250 sekali anta pulang umah.. gila mahal! jarak hospital dgn umah 50-55km aje..

      Delete
  10. penah naik ambulans utk anta patient pi HKL.. masa tu pregnant.. balik rumah, terus muntah! haha

    ReplyDelete
  11. pernah gak naik ambulan....sebab kena langgar lari....huhuhu...nasib baik ade member tolong carikan ambulan pergi hospital...

    ReplyDelete
  12. tak pernah naik ambulans.... cuma selalu tgk je.. laju gila dorang bawak

    ReplyDelete
  13. eliss...salam takziah dr akak yer..insyaAllah rezeki yg lebih baik akan hadir dlm kehidupan kalian..best kan berpantang...rindu arr plak nk pntg lagi...

    ReplyDelete
  14. belum pernah naik ambulance lagi.. huhuhu

    ReplyDelete
  15. sakit apa? mahalnya caj rm200..adeiii xtau pulak kena caj mcm tu hihi
    tp eli penah la naik ambulan..nk bsalin 2nd baby..tp time tu xde la sakit sgt pun..pihak klinik lak beriya nk hantar eli p spital naik ambulan..takde plak kena byr

    ReplyDelete
  16. tak pernah lg naik ambulance..tapi rasa gerun plak bila ambulance bawak laju2 tu kan

    ReplyDelete
  17. pening kan naik ambulans...!
    ( orang yang tukang iring la.. orang sakit tada hapa tau... tada sedar pun..)

    ReplyDelete
  18. mahal gilee...kite mmg tak pernha lak naik embulan

    ReplyDelete
  19. tak pernah, tp hari tu ambulans hospital putrajaya ambik SIL yg terberanak kat umah tur, takde plak dicasnya..kalo swasta mmg standard la kot RM200-300 sbb kalo beli insurans, ada yg cover amaun tu kan..

    ReplyDelete
  20. ambulans kt swasta memang kena bayar. mlainkan kes kecemasan... excdent nak tberanak. itu mmg free...

    pkhidmatan lain2 PBSM/ST.JOHN/JPAM bukan kes kecemasan pon kena bayar ikot kilometer...

    kalo kt kerajaan... MEMANG TAK KENA CAS. mlainkan atas pmintaan kita sendiri. contoh, dr hospital A kita sendiri nak pindah ke hospital B.. kena caj. ikot kilometer..

    ReplyDelete
  21. salam semua ini sekadar info sebab banyak yang keliru

    perkhidmatan ambulans yang di hubungi dari talian 999 dan kecemasan adalah percuma (kkm,st-john, pbsm, jpam)

    tapi jika pemindahan pesakit atau dari hospital swasta memang ada bayaran. sebab kami tak dapat peruntukan dari mana2 pihak.

    berkenaan dengan ambulans yang laju. tak laju mana pun sebenarnya. tapi seperti mana semua tau. ambulans ada siren dan keutamaan akan diberi kepada kami. dan kes yang melibatkan kemalangan ambulans majoriti adalah berpunca dari sikap rakyat malaysia yang mempunyai metaliti yang sangat menyedihkan. kadang2 ambulans diaorang ajak berlumba.

    walaupun swasta tapi jikalau terjumpa apa2 kemalangan kena amik gak. kalau dia tak amik boleh hubungi kkm

    tapi ada juga kes yang melibat kan ambulans out service contoh otw ke bengkel. so jangan marah kalau diaorang tak berhenti

    jikalau ada apa2 pertanyaan mengenai perkhidmatan swasta boleh hubungi kami

    WNK ONE AMBULANS 01126399938 01126399948

    YANG BENAR

    muhammad fahmi

    pengurus pentadbiran

    wnk one ambulans

    ReplyDelete
  22. ambulan mmg kena caj. sy selalu naik ambulan sebab dulu selalu anta arwah nenek ke spital naik ambulan. nenek tak bole duduk, so ambulan je la cara paling mudah. jgn call demc suruh anta ambulan sebab demc mmg akan caj utk dorang call ambulan tu. caj demc mmg selalu tak masuk akal. skang ni mak sy plak sakit. so, berterusan la kena guna ambulan. ada skali tu, nak transfer mak dr demc ke ummc. ktorg yg call sendiri ambulan tapi demc nak caj kita jugak. ambulan cuma caj kita rm150 je tapi demc caj kita rm250. padahal kita yg call ambulan tu sendiri. lepas bertekak2 dgn demc, baru la dorang keluarkan caj ambulan tu dr medical bill dorang tu. skang ni apa2 terus gi ummc je. sbb sana ada byk pakar yg betul2 berpengalaman.

    ReplyDelete
  23. dulu call ambulans sbb emergency nak bersalin tp hospital cakap semua ambulans fully booked...mcm bilik hotel pulak...terpaksa panggil teksi.

    ReplyDelete
  24. Ambulan swasta mmglh charge mahal..sebab kos tinggi..awak bayangkan tmpt awak baring(stretcher) tu pun dh harga beribu².. kebanyakkan brg dlm ambulan semua mahal².. ada yg harga ble dpt sebiji Myvi tau..nk bayar pekerja.Pasal laju pula..nama pun ambulan..kena lh laju dr kenderaan lain..bila ambulan dtg lambat marah..Ambulan laju pun kena komplen..

    ReplyDelete
  25. Abah sy naik ambulan dari tangkak ke hospitL subang jaya diaorang cas rm700 pastu masa nak balik pulak dari pucung kinara sampai tangkak rm1000
    Mahal gile...bil hospital pun dah dekat 30k tambah ngan ambulan pula...tp betul ker???

    ReplyDelete
  26. Kepada sesiapa yang memerlukan perkhidmatan ambulans NGO Insaf Malaysia, Perkhidmatan ambulan insaf adalah secara percuma kpd mereka yang tidak berkemampuan dan miskin. Kepada mereka yang mampu boleh bayar seikhlasnya hati ikut kemampuan anda. Kami tak ambil kes emergency sgt kerana beroperasi dari 7am - 7pm, tetapi kami byk berkhidmat kpd kes2 patient yang uzur yg ada appointment dengan doktor atau memerlukan kes2 dressing, cuci luka dll oleh team sukarelawan dan paramedik kami. tak kira penyakit diabetis, jantung dll. Kami beroperasi hanya di sekitar lembah klang shj, jika ada spesel kes blh juga maklumkan. Insha Allah kami bantu. Begitu jg kes event sukan dan lain-lain. Sila telefon awal untuk tempahan ambulans dan pertanyaan tentang perkhidmatan kami memandangkan sentiasa sibuk. Hub cik Fatihah 018-2461999 / 011-11161999 untuk penyelarasan jadual hantar atau ambil. Lihat fb insaf malaysia, insaf relief atau insaf ambulans

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)