Thursday, September 29, 2011

Suri rumah perlu dibayar gaji setimpal, setuju ?

Hari ni dah masuk hari ke 5 me buat kerja rumah tanpa bantuan my ma yang dah balik Terengganu dengan my Abah last week. Maklumlah masih berpantang, kerja tak berani nak lasak-lasak lagi setakat basuh baju, jemur baju dan sediakan breakfast, lunch dan dinner serta layan karenah my Nuha.Belah malam pulak, my hubby ringankan beban me,dengan mop rumah seperti kebiasaanya lah :)





Jadi suri rumah penatnya, lagi penat dari me duk ofiz buat kerja programmer,mengadap coding dan betulkan error kat sistem. Mana taknya, celik je mata , maka bermulalah kerja suri rumah dan hanya akan berakhir ketika masuk tidur.So, me rasa bukan calang-calang orang boleh jadi suri rumah sepenuh masa. Me masih tiada kemampuan itu. Cukup lah suri rumah sepenuh masa hujung minggu. .

So bagi yang bergelar suri rumah, janganlah merasa rendah diri kerana suri rumah pun adalah kerjaya jugak tau!

Seseorang suami patutnya membayar gaji yang setimpal di atas pengorbanan isteri yang bergelar suri rumah sepenuh masa ni, setuju tak ?



My little helper, yang kadang -kadang buat tekanan darah me naik kalo dia start buat ragam..hehehehe

p/s : 

Penat jugak nak fikir, nak masak apa untuk lunch dan dinner :p


14 Comments:

  1. kalau byr gaji nk gak dok umah..hehe

    ReplyDelete
  2. next year mgkin idah pun akan jadi suritumah sepenuh masa...runsing bila mikir..sbb dah biasa keje kan..nmpk gayanyer kena keje dr umah ni..

    ReplyDelete
  3. kak elis sura pow stuju,pnat jadi suri rumah taw.. coz kalo hujung mggu balik kmpung mgemas pow rse nk demam rse nya..

    ReplyDelete
  4. sgt setuju la kot!
    sbb saya salah sorg dr mereka2 yg bergelar surirumah :)

    ReplyDelete
  5. suri rumah kene pandai ar curi masa tuk rehat...tgk tv & tido...keje tak boleh.....

    ReplyDelete
  6. olololo.. tomey nye helper.. siap pakai topi tuh~

    ReplyDelete
  7. aku rasa dah sebulan setengah.. huhu memang penat tp puas hati..

    ReplyDelete
  8. kalau mintak gaji, nanti dia kata 'pulangkan balik duit hantaran!' camno? hehehe

    ReplyDelete
  9. mmg tabik pada mereka yg jadi surirumh ni.
    gaji mmg x dpt lah. tp pahala menanti tu yg BANYAK tu.

    aku pun duk fenin2 kepala da nie du krumah. padahal duk cuti berpantang je tu.

    ReplyDelete
  10. mmg betul ellis...dah 2 tahun jadi suri rumah...tahun depan mmg kena mintak naik elaun hehe...

    ReplyDelete
  11. Itu lah yang I rasa setahun setengah yang lalu...ada masa rindu nak kerja semula tapi dalam asa yang sama seronok dapat membesarkan anak-anak serta menguruskan rumahtangga

    ReplyDelete
  12. takpe pahala pun byk. Knur dah rasa jd surirumah selama 4 thn dulu. Mmg rasa mcm tak mampu juga nak jd surirumah selama2nya sbb kalau tak bekerja rasa otak mcm berkarat. huhu

    ReplyDelete
  13. betul tuh... fulltime housewife memang penat... n tak patut dipandang rendah...

    yang benar
    suri rumah sepenuh masa yang juga drebar, dan semualah

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)