Showing posts with label sick. Show all posts
Showing posts with label sick. Show all posts

Tuesday, August 16, 2016

MC pertama tahun 2016 , Cek Nuffnang ke 20 dan gambar ukuran passport pertama my Nayla

Alhamdulillah, masih diberi peluang menghirup udara nyaman ciptaan tuhan . 2 hari macam mayat hidup. Bangun cuma untuk makan, mandi dan solat. Selebihnya diatas katil selama 2 hari. Dapur pun tak berasap . Kesian my hubby dan anak-anak. Semoga sakit ni menjadi kafarah dosa-dosa mak yer nak. Bila pergi klinik dan buat ujian denggi , Alhamdulillah keputusannya negatif walaupun masa tu suhu badan 39.5 C. Hari Ahad, Allah bagi sedikit kekuatan untuk bangkit dan melawan mak nenek kuman dalam badan , siap mengemas dapur dan memasak lagi. Baru macam ada isteri my hubby cakap. hahaha. Sabar jer la.


MC pertama tahun 2016. Alhamdulillah, selama 8 bulan diberi kesihatan yang baik oleh Allah kepada ku dan anak-anak. Sebelum tu anak-anak yang demam dulu baru berjangkit kat mak ni. 


Cek Nuffnang yang kuterima walaupun blogging sudah ditahap suam-suam kuku. Blogger sendu . hahaha. Boleh la dari tak de. 



Jumlah terkumpul baru 2K dan 6 tahun bersama Nuffnang. Memang tak banyak. 


Hari minggu hari tu sebelum minggu demam, bawa my Nayla amik gambar passport untuk pendaftaran ke taska tahun hadapan. Alahai. Tak sangka dah nak masuk sekolah tahun depan. 


Hari tu nak pakai cekak rambut pergi amik gambar siap baju kurung kaftan lagi. Ayu anak mak. haha


Dah siap..Semoga dapat diterima masuk taska lah tahun depan yer nak..Janganlah ada drama tahun depan sudah la. Mak pulak yang nervous! hahaha

Daripada Abu Hurairah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “ Sesiapa yang menempuh satu jalan untuk mencari ilmu pengetahuan, maka Allah memudahkan baginya satu jalan untuk menuju ke Syurga ”
(Hadith Riwayat Muslim)


Monday, November 03, 2014

Kos 4 hari 3 Malam di KPJ Klang Specialist Hospital

Bulan lepas cuma 11 hari saja saya bekerja kerana menjaga anak dan cuti hari raya aidiladha tempoh hari. Anak-anak sakit adalah kifarah dosa-dosa ibu bapa kan? So, mak redha jer lah. Susulan dari demam campak hari tu, ingat demam akan kebah bila campak tu dah kering tapi nan hado.Setiap 4 jam terpaksa bagi makan ubat demam. Hati dah mula tak keruan. Akhirnya pergi DEMC amik darah tapi darah still clear. 


Lepas 3 hari , atas nasihat doctor blogger, Daddy Ziyyad, sekali lagi amik darah dan sah my Nayla ada terkena jangkitan kuman. Doktor suruh segera masuk wad tapi malangnya tiada kekosongan di DEMC kecuali baby cot. So doktor di DEMC buat refferal letter untuk admit di mana-mana hospital yang available. Call KPJ Klang tanya dia kata ada kekosongan tak tapi tiada kekosongan bilik dengan kelayakan insuran kami katanya. Tak perlah kena tambah pun janji dapat katil saya kata. Terus ke KPJ Klang sampai sesat. Padahal 10 minit jer kot dari rumah saya..hahaha

Isi borang kemasukan untuk my Nayla sebab memang tiada rekod kesihatan di situ sebab ini pertama kali datang KPJ Specialist Klang ni. Sementara menunggu insuran settle , my Nayla kena interview dengan doktor pasal sejarah kesihatan dia, xray, amik darah  dan buat line untuk masuk ubat dan air . Dalam pukul 2 lebih baru dapat bilik. Lama jugak la prosesnya untuk check in tuh sampai tertidur la my Nayla kat katil bilik emergency. Kiranya ni pengalaman kedua menjaga anak di hospital. Dulu my Nuha, skang giliran my Nayla pulak. Dulu my hubby masuk hospital sekali sebab denggi, so tak dapat nak jaga dia, tapi saling jaga menjaga.hahaha




Tag pakai kat kaki


My Nayla lepas dah masuk line dan masuk wad dah. Masa ni makan tak berapa nak lalu dah. 

Kakak yang seronok dapat tengok adik sambil main kat playroom.

Breakfast hari kedua. 

Breakfast hari ketiga dan keempat saya request sama jer.

Yang best aiskrim yogurt ni..hahaha


pernah makan?

Menu untuk dipilih. Tak banyak pilihan sangat. Makan sedap kat DEMC lagi *cough*

Hari kedua still tak nak bangun lagi..Tapi dah selera nak makan. Minum jer tak nak. 

Hari ketiga dah boleh main-main kat playroom. 

Mak tumpang selfie :p 


Ni hari terakhir. Dah mula buat perangai lempar-lempar barang bila marah dan degil nak makan sendiri. 


Tengah tunggu bil.. Petang jugak baru discharge dalam pukul 6.

Wad yang ada kat KPJ Klang ( snap kat dalam lif ;p) 


Kadar bilik di KPJ Specialist , Klang

Bil terkumpul : RM 3789.30 . Cuma perlu tambah RM18.55 untuk tambahan kelayakan bilik yang terkurang :) Kalu DEMC pandai dia adjust sampai tak kena caj bilik biasanya.Kami guna insurans AIA. 

Overall servis tidak mengecewakan. Tapi kalau nak compare dengan tempat beranak lagi dikenang *cough* DEMC *cough* lagi bagus servisnya. Masa hari mula-mula saya masuk tu yang tak berapa nak puas hati sebab my Nayla panas dia sampai cecah 39 ℃ sebelum tu dan lepas 4 jam nurse tak datang check pun . Lepas setengah jam tak datang jugak, saya panggil nurse suruh tengokkan sebab saya memang standby termometer dalam beg.Sebelum nurse check saya check dulu. Dia kata sepatutnya setiap 4 jam. Saya pun cakap elok-elok , dah lebih 4 jam dah ni. Terus dia datang bagi ubat supp tu kat my Nayla. Lagi satu memang lama tunggu bilnya sampai 5.30 baru call untuk amik bil padahal sebelum lunch lagi doktor dah bagitau dah boleh discharge. 

Terima kasih para doktor dan nurse yang memberikan rawatan kepada anakanda . Selamat menjalani tugas di taman syurga dengan sepenuh jiwa...

Barangsiapa yg menjenguk orang sakit, maka dia senantiasa berada dalam sebuah taman surga sampai dia pulang kembali. [HR. Muslim No.4658].

Apabila seorang muslim mengunjungi saudaranya sesama muslim, maka orang itu senantiasa berada dalam sebuah taman surga. Beliau ditanya; Bagaimana taman surga itu? Beliau menjawab: 'Taman yg penuh dgn buah-buahan yg dapat dipetiknya [HR. Muslim No.4660].
Terima kasih jugak kepada ibu pengasuh Nayla dan keluarga yang datang menjenguk dan tak lupa ofiz mate yang datang melawat. Semoga mendapat ganjaran pahala..


Monday, April 21, 2014

Macam mana nak dapatkan salinan MC @ DEMC

MC pertama 2014 boleh pulak hilang yang asal. Yang ada cuma gambar hari tu la. HR tak terima kalau bukan MC original dan suruh dapatkan salinan dari DEMC. Terpaksa lah pergi DEMC untuk dapatkan salinan MC yang asal tu.Nak amik salinan MC kena pergi Bahagian Rekod. Naik Lif , pergi ke Level B2. Kat situ ada Bahagian Rekod. Waktu operasi ( Isnin - Jumaat 9.00 pagi - 5.30 petang ) Sabtu sampai 12.00 Tengah hari. Sebelum tu pergi hari selasa lewat 10 minit staf dah balik. Ni pergi balik hari Jumaat lepas. 


Nanti staf Bahagian Rekod bagi satu borang untuk kita buat pembayaran kat kaunter Pembayaran kat dalam farmasi tu.

Dah settle bayaran kat sini, turun balik ke Bahagian Rekod untuk dapatkan salinan MC. 
RM 5 dikenakan untuk salinan MC yang hilang. RM5 untuk sebuah kecuaian.

Bil untuk salinan MC. Tunjuk kat staf Bahagian Rekod. 

Inilah salinan MC yang diperolehi . 
Moral of the story :  Lepas ni kena beringat untuk simpan MC elok-elok bila dah dapat tu. 

Korang pernah dapat MC untuk tahun 2014 ? #bukanMCbeli #MChilang

p/s:


Thursday, November 28, 2013

ICU Hospital Sultanah Nur Zahirah , Kuala Terengganu


Mohon kalian semua pembaca elissmie.com mendoakan diberi kesembuhan buat kakak my hubby yang sedang dirawat di  ICU Hospital Sultanah Nur Zahirah , Kuala Terengganu kerana penyakit kulit yang dialaminya. Doktor kulit cakap kes pertama disitu sebab kebiasaanya penyakit kulit ini menyerang mat salleh. Wallahualam.

Address: Hospital Sultanah Nur Zahirah Jalan Sultan Mahmud, 20400 Kuala Terengganu, Malaysia
Phone:+60 9-623 333

Monday, August 19, 2013

Sewa nebulizer dan pengalaman neb sendiri dirumah

Hari ni baru masuk ofiz. Lemau btol nak masuk kerja sebab hampir 2 minggu bercuti kekdahnya. Tapi 4 hari terakhir bukan bercuti tapi lebih kepada menjadi nurse. hahaha. Anak-anak sakit adalah kifarah dosa-dosa ibu bapa kan? So, mak redha jer lah. 

In medicine, a nebulizer[1] (or nebuliser)[2] is a drug delivery device used to administer medication in the form of a mist inhaled into the lungs. - credit to source


Lepas jumpa paed kat DEMC dia suggest untuk warded kan my Nayla atau pinjam mesin nebulizer sebab my Nayla kena neb setiap 3 jam untuk cairkan kahak dia sebab banyak sangat berkahak. So saya ambil keputusan pinjam jer la mesin nebulizer. Yang ni insuran tak cover. So kena bayar sendiri.


Kos sewaan mesin nebulizer ni RM 40 sehari. So RM 80 untuk dua hari.


Ni lah rupa mesin tu. Masa amik neb tak sempat nak snap sebab susah nak kena handle sorang-sorang kan. Tapi paling syok neb dia masa pukul 1 pagi dan 4 pagi sebab dia tak bangun pun so boleh la neb dia lama-lama sampai habis ubat . Kalau tak 10 minit lah paling lama. Ubat tu 15 minit baru habis. Mesin ni asap dia tak sebanyak mesin yang kat hospital tu pasal kena habiskan ubat tu baru bagus .



Berguna jugak papan hitam ni untuk buat catatan waktu neb untuk nuha dan inhaler untuk my Nuha.
 
My Nuha guna inhaler yang diattach dengan AeroChamber ni setiap 4 jam sekali sebab dia pun ada sket batuk . Since dia eczema doc cakap dia adalah batuk athma jugak. Lepas follow up selepas 2 hari, dua-dua dah semakin ok. Boleh stop neb dan continue makan ubat jer. Hari ni rasa lega sket nak hantar diorang ke taska dan pengasuh.



Jom la layan gambar my Nayla yang dah menginjak ke usia 7 bulan. Sekejap ajer masa berlalu kan.


Sempat timbang berat masa jumpa paed hari tu.  Tangan tu tengah gwiyomi ke dik ? hehehe

Berat Terkini 6.2 kilogram

 Bila ntah nak merangkak ni.

 Bila angkat badan gelongsor ke belakang. Mak mentua cakap, merangkak udang. huhuhu

Senyuman buat semua orang cair...


Tapi tak semua orang boleh amik dia walaupun dia senyum manja..Lama-lama bila kenal baru nak orang.

Paling suka stereng kereta

 Korang pernah ada pengalaman sewa mesin nebulizer dan buat sendiri dirumah? 



Thursday, September 06, 2012

Scan 17 Minggu,Pedih Hulu Hati dan 30 Tahun Hari ni

Masuk minggu ni jer, saya dah start-start sakit hulu hati. Rasanya masa mengandungkan nuha dulu, hujung-hujung baru kena. Bila checkup hari Selasa lepas, terus tanya doktor then doktor cakap setiap kehamilan memang berbeza.So, kira normal la kalau kena awal ker lewat ker. Ada terbaca jugak pasal pedih hulu hati sebelum jumpa doktor.Pedih Ulu Hati Semasa Hamil. Banyak rupanya kena pantang makan .Masam-masam manis-manis tak boleh.Pedas tak boleh, berempah tak boleh, panas tak boleh. Habis apa nya yang boleh? Rebus-rebus jer laa nampaknya yer :p Banyak betul dugaan mengandung kali ni.


 Jom la tengok gambar scan. Masa ni baby tidur. Kenapa la asyik tidur jer dik ;p Tapi ada jugak gerak manja-manja gitu. Masih tak rasa pergerakan kat perut.Kecik lagi doktor kata.baru 197 gram.

Baby Alhamdulillah memang mengikut usianya (17 wks)  tapi berat saya tidak berganjak. Magis sungguh ! Mungkin penangan muntah semasa berpuasa hari tu dan tak boleh nak telan banyak makanan masa berbuka Berat saya maintain 71.5 KG.

Gaviscon adalah selamat untuk ibu hamil. Alhamdulillah, sejak ada ahli bomba dalam tekak (iklan gaviscon)  , dah tak pedih hulu hati even hari ni makan nasi himpit, kuah lodeh dan kuah kacang yang super pedas.


 Punya besar vitamin yang saya dapat kali ni . Yang ni doktor cakap sekali dengan fish oil. Nak termuntah makan sebab besar sangat saiznya ;p

Bil kali ni RM463.04. Menangis kalau kena bayar sendiri ! 
Kali ni mahal sket dari biasa sebab kena buat ujian darah !

Hari ni adalah birthday saya yang ke 30 tahun. Wow dah masuk 3 series. Terima kasih Dato' Prof Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar sebab antara yang paling awal wish birthday saya sebelum my hubby  ( tapi saya tak ingat pun sebab mamai :p ). Tapi Dato' saya tak kecik hati sebab saya tahu, hanya agent dari sistem yang dibangunkan oleh Puan Niza kancilbiru yang hantar bukan Dato'. hahahaha


Siapa birthday sama dengan saya hari ni angkat tangan ?Ada cadangan hadiah menarik untuk saya tak ? 

p/s:

Saya cuma minta hadiah romantic dinner di fraser hill ajer dari hubby, entah jadi kenyataan atau khayalan :p



Thursday, May 17, 2012

Baru ku tahu bahayanya beguk untuk kaum lelaki...Sila Baca

Korang pernah kena beguk ? Selalu masa kecik-kecik kan. Saya pulak baru baik dari beguk. Dapat MC sehari sebab doktor takut berjangkit kat orang lain pulak. Kat kampung saya orang panggil Bengkak Keng (keng = rahang :p ) Niza kata kat kampung dia panggil Bengkak Cantik :p Tapi bahasa inggerisnya adalah Mumps.Doktor cakap ianya disebabkan virus melalui air liur. Mungkin kena kat klinik gigi hari tu kot.sabar jer la.Tapi amat bahaya jika terjadi kepada kaum lelaki sebab boleh membunuh telur dan paling teruk akan menjadi mandul. Nauzubillahiminzalik !Tak sangka sampai seserius itu.


Masa kecik-kecik dulu, petua mak saya adalah sapu nila + perahan asam limau atau kapur makan + perahan asam limau pada bahagian yang bengkak tu . Dari beli nila, baik saya beli kapur. Untung-untung boleh buat onde onde nanti.


Kapur makan ni cuma RM 1


Kapur makan + perahan asam limau .Macam nak main masak-masak pulak !
Sehari MC dah surut, Alhamdulillah.


 Korang pernah ke kena beguk / Mumps / Bengkak keng / Bengkak Cantik ni ? Ada petua nak dikongsikan?



Wednesday, April 25, 2012

Doktor suruh saya kurangkan berat badan, cis !

Minggu lepas, saya ke hospital berbayar, sebab batuk dan makan ubat batuk buat kepala pening sepanjang hari minggu lepas tu .Batuk masih lagi duk ada sebab malas makan ubat yang buat pening tu. Lepas tu saya tanya sekalilah doktor tu , pasal apa tumit kaki saya sakit sejak akhir-akhir ni.


 Dia senyum, sambil cakap, cuba kurangkan berat badan. Ok, ada satu penghinaan disitu. Katanya penyakit yang saya alami tu dinamakan PLANTAR FASCIITIS (kalau planta taruk atas roti, tahulah saya) . Katanya, ia boleh menyerang kedua-dua belah kaki tapi sebelah pun boleh jadi sebab struktur badan kita tak sama katanya.Terus semangat nak diet ni . Mulai semalam, dah tak sentuh nasi .Kuatkan semangatku Ya Allah . Tapi malam ni dah janji dengan my hubby nak masakkan gulai ayam style terengganu tu lah pulak .


Malam tadi, hubby belikan tempe goreng (untuk awet muda katanya ) , karipap dan cucur udang.Saya buat roti goreng bawang lada (resepi  disini)untuk makan malam.Dan kalau saya, mesti nak ada sayur sket dalam hidangan, even timun dan salad . Balik nanti kena kayuh kuda oren saya yang dah lama tak bergerak kat bilik belakang tu.


Ni ada info sket pasal Plantar fasciitis yang saya jumpa untuk dikongsikan :-

* Plantar fasciitis juga boleh terjadi pada seseorang yang mengalami peningkatan berat badan secara mendadak dan melakukan aktiviti riadah seperti berlari.

Rawatan untuk plantar fasciitis ialah berehat untuk jangka masa tertentu dan mengurangkan radang pada tisu fiber.


  • Rehat — Berehat daripada melakukan aktiviti yang boleh memberi tekanan pada tisu fiber seperti tidak berjoging atau mengelak aktiviti berdiri atau berjalan terlalu lama untuk beberapa hari boleh menghilangkan sakit tumit dan memberi masa untuk radang merosot. - dah lama saya berehat dari berjogging ni :p
  •  

  • Melakukan terapi ais — Meletakkan ais pada tapak kaki boleh membantu mengurangkan sakit tumit.- balik nanti boleh cuba, buat masa ni saya pakai selipar dalam rumah
  •  


  • Senaman dan regangan — Ia bertujuan melonggarkan tisu di sekeliling tulang tumit. Senaman regangan, jika dilakukan pada waktu pagi dan petang, boleh melonggarkan tisu dan mengurangkan sakit tumit.- patutlah dah lama tak buat senaman ni


  • Ubat anti radang — Ubat anti radang atau penahan sakit boleh membantu mengawal sakit dan mengurangkan radang pada tisu plantar.- doktor tak bagi apa2 ubat pun


  • Pelapik kasut — Pelapik kasut ialah kunci kejayaan merawat plantar fasciitis. Dengan meletakkan pelapik sesuai di dalam kasut, ia boleh menyokong lengkok tapak kaki dan mengurangkan tekanan pada tisu plantar. Ia memberi keselesaan kepada pesakit ketika melakukan aktiviti sukan. - kena beli kasut comfit lah pulak macam mengandung lepas ni



  • Kasut — Pemakaian kasut khusus untuk aktiviti sukan penting untuk mengurangkan kecederaan tisu plantar. Kasut terlalu rata atau tinggi dan pelapik yang tidak dapat memberi sokongan pada lengkok kaki boleh menyebabkan tisu fiber tercedera ketika berdiri atau berjalan. - masalahnya tak main sukan pun ni :p


  • Sokongan kaki ketika tidur — Pemakaian sokongan kaki ketika tidur dapat mengelak tisu plantar menjadi ketat. Dengan itu tisu fiber sentiasa merenggang dan longgar. Tumit kaki tidak berasa sakit apabila berpijak selesa selepas bangun tidur. - boleh ker ai tumpang letak kaki ai atas kaki you malam ni yang ;p

  • sumber : sini


     Korang pernah ke sakit tumit ? Boleh cuba la kurangkan berat badan jugak :p lalariksss



    Tuesday, February 28, 2012

    MC pertama 2012, Sakit Mata dan Petua Untuk Elak Terjangkit Sakit Mata

    Baru balik dari klinik. Doktor yang comel bagi MC dua hari.Mata gatal menjadi-jadi bila dah letak ubat titis mata. Dktor cakap belum melarat lagi.Insya Allah cepat baik. Pecah rekod MC tahun ni bukan pada awal tahun :p Kalo sesiapa yang pernah satu sekolah menengah atas dengan me mesti tahu, setiap awal tahun mesti me tak datang sekolah, demam la macam -macam la penyakit awal tahun. Bukan malas ok. 


     Macam mana nak elak terkena sakit mata ?  Petua orang dulu-dulu, jelir kat orang yang kena sakit mata tu :p Sila jelir kat me skang :)





    Tapi doktor cakap, Si pesakit mata duk diam-diam kat rumah dan pesakit mata tu kena selalu basuh tangan bersih-bersih bila terpegang mata tu.Cecair dalam mata tu yang bahaya kalau terpegang pintu ker haper. Baiklah....Harap-harap tidak ada orang yang berjangkit. Niza dan Ad, sila jaga ofiz baik-baik yer :p



    Acid Folid tu bukan untuk kesuburan mata :p

     Mc pertama 2012. 2 hari pulak tu., kalau tak elok doktor kata datang sambung MC .

    Ok la...saya nak tidur ni, doktor suruh rehat sebab ubat makan yang dibaginya tadi boleh menyebabkan mengantuk.Tapi saya tidak dapat tidur lah pulak :p Sebab terkenang cerita Korea My Lovely Samsoon yang baru tengok sampai episod 8.hahahaha

    Korang dah dapat ker MC tahun ni ? 

     p/s:

    Kalo me kerja telemarketer dulu, dah rugi RM250 bulan ni sebab MC...




    Wednesday, October 19, 2011

    Kehamilan Luar Rahim , ramai yang tak ambil peduli ?

    Rata- rata kawan-kawan yang me jumpa tidak pernah tahu pasal Kehamilan Luar Rahim.Hari ni me terpanggil nak berkongsi dengan korang tentang bahayanya Kehamilan Luar Rahim. Sebenarnya me pun memang tak pernah ambil peduli pasal Kehamilan Luar Rahim sebelum ini sehingga ianya terjadi pada diri sendiri dan membuatkan me rasa sedikit kecewa tidak tahu mengenainya terlebih awal.

    Kandungan luar rahim atau kehamilan ektopia (bahasa Inggeris: ectopic pregnancy) terjadi apabila hasil persenyawaan, atau zigot, tertanam di kawasan luar rahim seperti di tiub Fallopio, ovari ataupun di dalam ruang abdomen. Zigot yang tertanam di pangkal rahim (serviks) juga dikira sebagai kandungan luar rahim. source : here




    Tanda-tanda Kehamilan Luar Rahim sebenarnya agak sama dengan kehamilan biasa menyebabkan ramai wanita tidak begitu ambil peduli dan menganggap ia sesuatu yang remeh. Tanda-tandanya ialah:
    • Haid yang lambat
    • Pendarahan kecil selalunya berwarna coklat.
    • Ujian kehamilan positif
    • Pening-pening
    • Sakit pada bahagian bawah perut
    • Sakit pada bahu
    • Sakit yang tajam menikam adalah tanda serius yang boleh menunjukkan yang anda mengalami kandungan luar rahim.
      Sekiranya gejala begini berlaku, korang kena cepat-cepat berjumpa dengan doktor secepat mungkin sebab Kehamilan Luar Rahim boleh menyebabkan kehilangan nyawa jika tidak dirawat dengan kadar segera.

      Sumber :Sini


      Antara risiko dan penyebab mengandung luar rahim ialah :-

      1. Jangkitan di sekitar pelvis oleh kuman-kuman seperti gonorrheoa atau Chlamydia. Kuman ini akan menyebabkan kerosakan pada dinding tiub fallopia yang menyebabkan parut. Ini juga menyebabkan dinding fallopia menghadapi kerosakan dan kehilangan CILIA.

      2. Pembedahan sebelum ini pada kawasan tiub fallopia seperti pembedahan rekonstruktif tiub atau "ikat tiub" boleh merosakkan struktur tiub fallopia.

      3. Pernah mengalami mengandung luar rahim sebelum ini. Terdapat kajian yang menyatakan risiko mengandung luar rahim semula adalah 15% sekiranya berulang kali pertama dan 30% untuk kali kedua.

      4. Pemakaian Alat Dalam Rahim atau IUD mempunyai risiko untuk mengandung luar rahim. Walaupun begitu jumlah kes keseluruhannya adalah sangat rendah, kerana fungsi alat ini yang menghalang kehamilan.

      5. Kecacatan tiub fallopia sejak lahir.

      6. Kajian juga menunjukkan, MEROKOK ketika persenyawaan berlaku mempunyai kaitan utama untuk mengandung di luar rahim.

      7. Ketumbuhan dan penyakit seperti tumor atau endometriosis boleh mengganggu pergerakan embrio dan menyebabkan masalah ini berlaku.

      Sumber : Sini

      Kat bawah ni me cerita mengikut pengalaman me pulak.

      Sebenarnya me lambat tahu me pregnant dan memang masa tu tengah berusaha dengan gigih untuk mendapatkan zuriat yang kedua .Pada minggu ke 6 baru me positif mengandung iaitu minggu kita semua sibuk nak balik beraya. Hari sabtu me gerak balik terengganu dan sepanjang di terengganu me sudah rasa sakit bahu dan sakit belakang seperti nak period tu .Ingatkan sebab me travel terlalu lama dan jauh yang menyebabkan me sakit macam tu. Selepas habis beraya, me pulang ke terengganu sehari awal dari hari bekerja. Pada malam sebelum me kena admit kat wad, me rasa sakit perut macam nak buang air besar, tapi tak pun. Sakit dia memulas-mulas macam kita nak beranak tu. Tuhan saja yang tahu betapa sakitnya. Doktor mula-mula suspek appendiks. Bagi yang pernah kena appendiks, korang tahu la macam mana sakit dia.Hari ketiga di hospital keluar sedikit pendarahan, memang sket sangat lah. Lepas me discharge, esoknya me dapat tanda berikut yang sebenarnya tiub fallopio me dah pecah :-
      • Pitam
      • Pening kepala
      • Denyutan nadi yang laju
      • Tekanan darah yang rendah
      • Sakit pada bahagian bahu (kerana pendarahan di dalam abdomen mengganggu saraf phrenic yang terletak pada diafragma)
      Tiub fallopio me akhirnya telah dibuang disebelah kanan setelah menjalani pembedahan selama 4 jam dan kehilangan darah sehingga 1800 ml. Kalaulah me lambat tiba dihospital, mungkin me sudah tidak dapat peluang lagi untuk menulis dan berkongsi pengalaman dengan korang semua. Innalillahiwainnailaihirojiun....



      Pesanan buat rakan-rakan yang sedang berusaha mendapatkan baby, bila ajer korang buat ujian air kencing dan disahkan positif hamil, plz plz plz cepat-cepat jumpa pakar sakit puan untuk sahkan kandungan korang samada diluar atau didalam rahim.

      Rawatan

      Sekiranya dikesan peringkat awal, rawatan adalah mudah. Ubat yang dinamakan methotrexate akan disuntik ke dalam karung untuk mencairkannya dan membiarkan badan menyerap kandungan tersebut secara semulajadi. Tapi sekiranya kandungan sudah terlalu besar, pembedahan membuang kandungan ini akan dilakukan. Amat penting adalah wanita perlu mendapatkan rawatan serta-merta kerana sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kematian.



       

      Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)