Thursday, March 08, 2012

Pisang Abu , Pengat Pisang , Goreng Pisang dan Jiran Sebelah Rumah

Sejak duduk rumah atas tanah ni, hubungan sesama jiran nampak lebih baik sket. Sebab dulu, semua aktiviti berkisar dalam rumah ajer even jemur baju pun dalam rumah. Sekarang, boleh dikatakan keluar jugak rumah untuk melayan my nuha main kolam, naik basikal dan jemur/angkat baju. So ternampak la jiran dimana-mana sebab pagar tak tinggi kan. Maka bertegurlah sapa. My Nuha pun dah rapat dengan anak jiran sebelah rumah tapi anak dia ada hari minggu ajer. Hari-hari tanya kakak tu.Maklumlah tak der teman berkawan.


Berbalik kepada jiran sebelah rumah.Tak silap 2 minggu lepas, dia bagi pisang abu kat me 2 sikat. Punyalah banyak tu sebab dia baru balik dari kampung. So pisang yang ada mula-mula me buatlah goreng pisang. Dan beberapa hari lepas tu me buat pengat pisang pulak.



Ni kiranya first time me buat goreng pisang. Kelakar kan ? Selama ni beli ajer kat kedai. Mula-mula buat me guna tepung goreng ayam. Memang tak sedap. Nasib baik buat 2-3 keping sebab nak mencuba ajer.

 

Lepas tu baru me beli Tepung Goreng Pisang Adabi.Baru laku pisang goreng me.


Macam Pisang Goreng Panas :p Ini bukan Macam. Ini Pisang Goreng.

 Cendawan selepas hujan. Tipu. Yang ni beli kat Giant ;p


 Rangup jer cendawan goreng ni. Guna tepung goreng pisang tu jugak.

Ini hari selepasnya buat pengat pisang sebab pisang dah masak.Kalau ada sagu mata ikan lagi sedap kan atau tambah jagung manis sket :p Owh, pandan tu dari kebun mini me semalam :p 
Resepi Pingat Pisang Simple ala me , kat sini.


Jiran korang macam mana pulak ?

p/s: 

Kepada jiran sebelah kanan, sila potong rumput rumah anda yer. Dah macam duduk tepi belukar dah me rasa :p


Dah join Churpchurp ? Boleh menjana pendapatan hari ni jugak. Klik sini laju-laju dan REGISTER PERCUMA.


26 Comments:

  1. Sesuai sangat makan masa musim hujan ni. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuai sangat kan. pekena pulak dengan kopi o panas..perghhh

      Delete
  2. Ini le untungnya berbaik dengan jiran. Asyik dapat buah tangan kalau depe balik kampung. Paling best kalau musim buah..

    ReplyDelete
  3. ada juga jiran bagi pisang, tapi tang nak balas balik pemberian tu yg tak tahu nak kasi apa :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi stok barangan yang ada dalam rumah, contohnya keropok keping.hehehe

      Delete
  4. i suka makan goreng pisang.. tapi tak suka pengat pisang.. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya makan semua :) asal pisang. banana split pun sedap.

      Delete
  5. rajinnya eliss masak.okeh, kagum guwe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan selalu rajin :p malas banyak kali..hehehe. tang malas tak yah cakap :p

      Delete
  6. jiranku org jepun...xde le konsep tukar2 makanan ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak der erk..ingat boleh bertukar2 bento :p

      Delete
  7. suka buat kerepak pisang.pisang abu ni sedap je...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lenkali kalau dia bagi lagi boleh me try buat kerepek :)

      Delete
  8. terliurnye tengok pengat pisang tuh~

    jiran umah raa sebelah kanan ok.. baik.. suka melayan anak2 raa.. belah kiri x de jiran.. sebab rumah kosong.. rumah tuh rumah Jalil Hamid.. x tau kenapa dia x sewakan rumah dia tuh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker.pernah ke jalil hamid datang situ ? mintak autograp satu :)

      Delete
  9. dulu dulu, masa saya tinggal di condo, memang tak kenal jiran. Masing2 buat hal sendiri..Memang best tinggal di rumah bertanah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok kan tinggal rumah bertanh gini.

      Delete
  10. Lepas nie boleh buat niaga pisang goreng tue....hehehehe

    ReplyDelete
  11. wahhh.. tibe2 teringin nk mkn cendawan goreng tepung jugak ! kebetulan pula teringat.. sini ada tepung goreng cendawan a.k.a tepung magic. boleh cube,mesti magic la tu kot :p

    ReplyDelete
  12. pernah dengar jugak psl tu. boleh cuba nanti.

    ReplyDelete
  13. lain kali bgtau aku kalo buat pengat tu. dgn muka tebalnya aku dtg..hehehe

    ReplyDelete
  14. jiran sebelah rumah MIL ni kdg2 ada jugak bg. Dulu masa kat NZ, ada jiran yg suka bg Rhubarb. Knur selalu buat muffin guna Rhubarb yg dia bg. Kesian kat dia sbb dia dah tua (umur 80) tapi duduk sorang2 je.

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)