Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Thursday, December 15, 2011

Betul ke Kuali Tefal tak melekat ?

Sebenarnya me terpengaruh dengan iklan Tefal kat TV. Tapi me tahu, mahal jugak nak membelinya tu kan. Tapi teringin tu tetaplah ada kan. Biasalah kaum wanita ni, barangan dapur tu antara yang dekat dihati jugak selain shopping kasut dan handbag. Setuju? :p 


 Last Monday, masa cuti Keputeraan Agong tu kan (Daulat Tuanku! ) , kitorang konon nak beli keybox, tapi sampai sudah tak jumpa. Abes dah tawaf setiap shopping mall, last-last beli kat KK Home @ SACC Mall. 

Masa dekat Carrefour tu, me terpandang la kuali dan periuk jenama Tefal duk promosi gila-gila kat situ. 70% lah, 50% lah. Tanya my hubby, dia kata amik lah. Apa lagi, terus lah sambar satu kuali Tefal yang kecik yang harga asal RM90++ tak silap , dapat RM40++ ajer :p  Korang terjah la ke Carrefour , mana tahu masih ada lagi promosinya.


My first Tefal's wok :p


 Chef de France :p Bagi lah me berangan jadi Chef de France :p





Size kuali ni 24cm. Tak la kecik sangat kan ?


Tips penjagaan kuali Tefal :-

1) Basuh dengan air panas, kemudian amik sponge untuk cuci dengan sabun pembersih. Better jangan guna sembarangan detergent, takut merosakkan lapisan dia.

2) Jangan gunakan sabut keluli tu nanti tercalar pulak

 **  Kalo guna sudip tu, nak elak tercalar better guna senduk kayu lah kot. Nak kena shopping sudip kayu lah pulak , lalalala.

 Sumber : Me amik kat kertas kat kuali tu sendiri :p **My own tips

p/s: 

Malam tadi dah guna buat goreng telur dadar . Memang tak melekat lah. Minyak pun guna sket ajer. Boleh save  minyak gitu. Lepas ni kalo ada sales lagi boleh la beli lagi kan Sayang :p


Korang ada ke kuali tefal ? 




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

22 Comments:

  1. kuali tefal ni kalau kita goreng ikan yang dah lama pun ikan tu tak hancur atau melekat...tetapi kelemahannya ialah percikan minyak yang terlalu banyak..letih laa nak ngelap dapur :)

    ReplyDelete
  2. makin ligatlah Eliss kat dapur lepas ni sbb dah ada kuali Tefal hehe

    ReplyDelete
  3. aku guna nonstick ni untuk buat omelette.. memang tak melekat. takyah guna minyak pun ok. nak nak if non stick tefal ni, grill ayam with black pepper and salt pun sodap!!

    ReplyDelete
  4. Aku mmg suka kuali tak melekat ni.. huhu..terbaik wok.. :D

    ReplyDelete
  5. sy pun suka non stick pan. jimat minyak + jaga kesihatan. sy guna utk buat roti jala. mmg best. :)

    nanti awk cuba buat pancake. mesti cantik kulit luar dia muluss. hihii.

    ReplyDelete
  6. aku pun suka gak kuali nie...memang tak melekat dan jimat minyak...

    ReplyDelete
  7. teringin juga nak ada kuali ni..


    jemput join contest & ga
    http://ibualiya.blogspot.com/2011/12/contest-giveaway-ibu-sihat-anak-riang.html

    ReplyDelete
  8. yer...aku pun ada satu.. buat goreng2 memang bagus sebab guna minyak sket jer..

    nak panggang ikan masuk dalam aluminium foil pun bleh..

    ala2 jaga kesihatan gitu..hehe..

    ReplyDelete
  9. sy xda...bole bg sebjk. heheh...

    ReplyDelete
  10. huhuhuhu
    dah ade kuali tefal
    lepas ni mcm2 la kuar dari dapur cik elissme ni
    jgn telur goreng saje sudah...
    ahahahhaha
    aritu kat langkawi
    tgk tefal ni yg size beso sikit dari 24cm tu dlm rm30..
    maleh nak beli sbb kuali memasak dah ade 2

    ReplyDelete
  11. cuma perlu hati2 kalau ada tirisan/koyak di lapisan teflon nya, sebab teflon tu beracun.

    ReplyDelete
  12. jangan guna buat goreng nugget sebab kuali cepat panas, pengalaman aku goreng nugget hangit dengan tefal..hehehehe

    aku beli kat Pengkalan Kubur je..menggila kalu g sana

    ReplyDelete
  13. kuali tefal baru nih

    Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

    ReplyDelete
  14. Ada, tapi sebijik ja, hehehe..

    So far okla memang tak melekat tapi kena hati2 la, jangan bagi bercalar.

    ReplyDelete
  15. dgr citer mmg betoi tapi eB pn x pnh guna.

    ReplyDelete
  16. ha doc ckp beracun..bahaya tuh..huhu

    ReplyDelete
  17. uiss..mmg murah tuu.. me ada kuali non-stick, tapi bukan jenama tefal..hoho..mmg besth pakai non-stick ni..

    ReplyDelete
  18. baru jugak beli kat care4..sudip kayu je belum ada lagi..nak kene cari mane le pulak ye??

    ReplyDelete
  19. kena pergi langkawi kalau nak beli tefal.....
    murah sungguh

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer