Wednesday, March 14, 2012

Pengalaman Pertama ke Muzium @ Muzium Felda Lurah Bilut

Walaupun kat Terengganu , ada muzium. Kat sini ada muzium negara, sepanjang hidup me, me tak pernah jejak kaki ke Muzium :p Lawatan anjuran sekolah pun me tak pernah join. Kesian btol kan. Masa kitorang ke Temerloh hujung minggu lepas, kenduri kahwin seterusnya adalah di daerah Bentong, iaitu di Felda Lurah Bilut.  Felda pertama di Malaysia korang tahu tak ?Sebagai anak felda, memanglah me berbangga kan :) Bilut adalah sejenis ikan. Lupa lak nak snap gambar ikan tu.




So lepas kenduri ajer, my Long ajak ke Muzium Felda Lurah Bilut. Walaupun hari Ahad ianya tetap dibuka. Guard kat situ cakap, kalau kenduri memang diorang buka, sebab pengantin nak bergambar dalam tu. So dapatlah me masuk dalam tu. Guard tu yang guide kitorang dalam tu dan banyak bercerita .

Jom me bawak korang masuk dalam muzium secara percuma hari ni. Memang masuk percuma pun, tak dikenakan bayaran. Awas banyak gambar :p


Harus bergambar depan pintu masuk

Sebelum masuk dalam, posing dulu :p Eh, ni gambar dah nak balik.My hubby tidak kelihatan ;p


Bapa Pembangunan kita yang mencetuskan idea penubuhan Felda, ayah PM kita.
Lukisan pewter ni bernilai RM25K you all !!

Muzium yang dirasmikan oleh PM kita sekarang, dulu Timbalan PM.

PM kita muda-muda dulu :)

Siapa tak pernah tengok pisau toreh, ni lah dia. Saiz gergasi punya !


Nuha mula-mula takut, sebab banyak patung

 
 Surat tawaran masuk Felda tahun 1959. Ayat klasik gila.


Kronologi Pembukaan Felda Lurah Bilut.


Mula- mula datang, kena datang seorang untuk bersihkan hutan dan buat rumah sendiri. Bila dah siap rumah dan dah tanam anak getah, baru boleh bawak anak dan isteri.

Rumah yang dibina - 1 bilik sahaja. Ni lah contoh rumah yang dibina pada masa tu.

Penoreh getah tengah posing tepi pokok getah :)

Bayi pertama dilahirkan di Lurah Bilut.Dulu orang panggil Lurah Bilut sebagai Bilut Velly. Masa tu orang inggeris dia punya pengurus ladang , suh namakan bayi tu "NORVELLY" . Ada iras nama me :p


Ni adalah safety box yang asal dan tak pernah dipindahkan. Sebenarnya muzium ni adalah tapak pejabat pentadbiran Felda Lurah Bilut asalnya. 

Klasik btol Alat Pemadam Api ni

Mesin Cetak yang memang tak kan korang jumpa dah.

 
Masih ingatkah korang pada type writer di era kecanggihan iPAD ini :p

Putera Lurah Bilut . Lupa lak kisah dia :p Tapi dia terkorban .


Klasik btol kan.

 Ni adalah beduk. Sebelum azan, ketuk ni dulu.Memang susah dah nak dengar bunyi beduk .Kat kampung masih ada lagi kot.

Korang pernah ker pergi muzium ?

p/s: 

Lepas ni teringin pulak nak ke Muzium Negara



21 Comments:

  1. aku tak ingat bila last aku pegi muzium...hahaha

    ReplyDelete
  2. patriotik sungguh kau ni..gi muzium.
    hehe.
    anak2 aku esok tunggu lwtn sambil bljr ke muzium la kot.
    eh ada lg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak der sejarah, takder kita sekarang :) kita pun boleh jadi bahan sejarah..hehehe

      Delete
  3. tak minat subjek sejarah dalam matapelajaran tp sukaaaa sangat kalau dapat tgk barang2 lama atau peninggalan sejarah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker. cikgu sejarah spm me best ! sbb tu suka sejarah!

      Delete
  4. dulu penah duduk lurah bilut 3 bulan
    tak tau pulak skrg dah ada muzium :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2005 baru buat. mungkin doc ada kat sana sebelum muzium buat kot!

      Delete
  5. lya pon ke muzium dulu2 sbb lawatan sekolah.. apa2 pon syok jugak..blh tgk mde2 y x pnh kt tgk.. mde2 lama kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu eliss setuju. macam mengimbas nostalgia silam pun ada :)

      Delete
  6. bestnye... terasa berada dizaman dulu kala jek.. semua antik2..

    ReplyDelete
  7. wah..tak sangka pulak ada muzium kat situ..

    ReplyDelete
  8. hurmm bila masuk ke muzium terus fikiran melayang teringat pada saat 29 tahun yang lalu...mak ayah bawak gi ladang sawit untuk ikut diorang keje...

    masih terbayang camana tegasnya ayah mengajar "AKU" solat dibawah sinaran lampu gasolin masa kat felda dulu...

    hidup agak sukar tapi tetap gigih...walau masih kecik tapi dari situ terbit kesedaran tentang kehidupan yang membentuk seorang "AKU" pada hari ini...

    sekarang mak ayah dah senang, tak perlu membanting tulang bekerja keras untuk menyara hidup...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  9. kami suka pergi Muzium. Tak kisah muzium apa pun. Byk yg boleh kita belajar.

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)