Wednesday, December 29, 2010

Antara Strepsils dan Dequadin, mana mujarab???

2-3 hari lepas aku sakit tekak.Nak menelan pun sakit.Then my hubby belikan Strepsils Cool kat Petronas.Harganya RM 3.90 tapi bila pergi kedai runcit kat area rumah aku, harganya RM 3.20 sahaja.Banyak betul beza dia kan. Tapi telan abes sepaket, tetap macam tu jugak !Makin teruk ada lah.Rasa nak cabut sekejap tekak ni letak kat lantai.Terhoverr pulak :p


Then, aku suh my hubby belikan aku Dequadin pulak sebab nak try jerit kuat-kuat pulak macam dalam iklan tu tengok berterabur tak orang lari.Hahahaha. My hubby belikan kat kedai runcit yang sama beli Strepsils tuh la.RM 6.90 tapi belum cuba beli di Petronas lah.Makan sebiji terus rasa macam lega tekak aku ni. Hari ni tetiba rasa gatal tekak nak batuk, terus telan sebiji lagi, Alhamdulillah dah lega.




Korang pulak, makan apa kalo nak legakan sakit tekak???


My Nuha | My Hubby | Watermark For Free

36 Comments:

  1. I kalau setakat gatal2 kerongkong biasa, dulu ambik strepsils. tapi peh tu havoc la pulak dema cakap ada alcohol, aiyak..

    kalau kerongkong bengkak plak i x bleh jadi dgn strepsils atau dequadin, kena pi doktor jugak, huhu

    ReplyDelete
  2. Sha pagi smalam start sakit tekak, perit rasa, tgahari dah batuk2 sampai malam. tp SEGAN nak makan ubat. pagi ni bangun suara xbape nak kuar, siap batuk ber*ahak lak tu campur ngan selsema. mabeles! haisshh...

    ReplyDelete
  3. tak pernah try dequadin..selalu beli strepsil extra strong tu 3.40 kat kedai bawah opis..pasni maybe nak try dequadin plak la.

    ReplyDelete
  4. Eliss, try makan diaflamm memang baik tapi harga dia mahal sikit satu kotak RM 20 . tapi memang mujarab

    ReplyDelete
  5. ok ker kak alis?sura btuk x ilang3 lagi,sakit da smua usus..nk try la nti..awal mahal sgt..he he he

    ReplyDelete
  6. strepsil sakit tekak kan...
    dequadin ilang suara kan...hehe

    ReplyDelete
  7. akak guna produc HPA namanye Madulia.. mmg berkesan utk sakit tekak & batuk. Suka sbb x mengantok cam ubat batuk yg lain =)

    ReplyDelete
  8. macam2 aku makan sampai kenyang....hahaha

    ReplyDelete
  9. Minum air kosong n strepsils... Baik untuk kesihatan anak tekak..

    ReplyDelete
  10. i makan tussil cilok kat klinik jer
    hehe

    ReplyDelete
  11. sekarang ni stick pada petua tradisional aje..minum perahan limau kasturi campur kicap tu.. mmg mujarab utk batuk dan sakit tekak ku :)

    ReplyDelete
  12. makan gula2 hacks pon jadik jugak.. cuba lah try~ :P

    ReplyDelete
  13. Strepsils mmg lambat sikit nak baik. Dequadin elok sikit. BTW, I've received the FM, lanyard & book mark just now. THANKS DEAR!

    ReplyDelete
  14. masing2 da sakit tekak... bahaya ni...

    ReplyDelete
  15. aku amik fishermans fren lg ok dr strepsil..dequadin xpnh cuba

    ReplyDelete
  16. @tifa owh yer ker.mahal jugak erk.kalo diquadin tak berjaya me cuba yg tu pulak..

    ReplyDelete
  17. @k.mus kalo batuk biasa minum ubat batuk ajer.madulia, nanti eliss try kalo batuk :)

    ReplyDelete
  18. @Kancilbiru tu nak mengenyangkan ker utk sakit tekak??

    ReplyDelete
  19. @lydzar mujarab eh, tak tercuba pulak..nanti kita try :)

    ReplyDelete
  20. @transformed housewife btol2 :) harap2 sudi terima hadiah tak seberapa tu :)

    ReplyDelete
  21. kakyong selalu amik strepsil oren... lama dah tak sakit tekak.. rajin2 minum air masak & madu.. ;)

    ReplyDelete
  22. Salam Mommy,
    Nak invite Mommy untuk join contest dan menang cute slogan tees for your kids sempena pelancaran blog kami!
    Thanks ya.
    mykedaibaby.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. kita suka strepsil, tapi perisa oren atau yang warna merah tu...cepat kega sikit berbanding dequadin

    ReplyDelete
  24. dequadin tuh tak pernah try.. selalu mkn strepsils jer

    ReplyDelete
  25. akak... nk numpang linkkan post ni kt fb sy...

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)