Tuesday, February 28, 2012

MC pertama 2012, Sakit Mata dan Petua Untuk Elak Terjangkit Sakit Mata

Baru balik dari klinik. Doktor yang comel bagi MC dua hari.Mata gatal menjadi-jadi bila dah letak ubat titis mata. Dktor cakap belum melarat lagi.Insya Allah cepat baik. Pecah rekod MC tahun ni bukan pada awal tahun :p Kalo sesiapa yang pernah satu sekolah menengah atas dengan me mesti tahu, setiap awal tahun mesti me tak datang sekolah, demam la macam -macam la penyakit awal tahun. Bukan malas ok. 


 Macam mana nak elak terkena sakit mata ?  Petua orang dulu-dulu, jelir kat orang yang kena sakit mata tu :p Sila jelir kat me skang :)





Tapi doktor cakap, Si pesakit mata duk diam-diam kat rumah dan pesakit mata tu kena selalu basuh tangan bersih-bersih bila terpegang mata tu.Cecair dalam mata tu yang bahaya kalau terpegang pintu ker haper. Baiklah....Harap-harap tidak ada orang yang berjangkit. Niza dan Ad, sila jaga ofiz baik-baik yer :p



Acid Folid tu bukan untuk kesuburan mata :p

 Mc pertama 2012. 2 hari pulak tu., kalau tak elok doktor kata datang sambung MC .

Ok la...saya nak tidur ni, doktor suruh rehat sebab ubat makan yang dibaginya tadi boleh menyebabkan mengantuk.Tapi saya tidak dapat tidur lah pulak :p Sebab terkenang cerita Korea My Lovely Samsoon yang baru tengok sampai episod 8.hahahaha

Korang dah dapat ker MC tahun ni ? 

 p/s:

Kalo me kerja telemarketer dulu, dah rugi RM250 bulan ni sebab MC...




20 Comments:

  1. Haha..aku pong dah ada MC thaun ni. Syabas untuk kita.

    Btw, get well sonn babe!!
    (Aku dh g dah ariani ujung minggu lepas..tak menyabar tunggu kad ko kan..huhuhu)

    ReplyDelete
  2. baru semalam first MC sebab gi check up..tp tetap nak masuk opis..hehe..poyo kan..moga cepat elok ye elis..err sakit mata sebab byk sgt nengok mamat korea hensem tak..haha..larikkk

    ReplyDelete
  3. Sakit ringan yang paling tak selesa tu..

    Semoga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  4. MC belom ada lagi. tp EL dah berkali kali huhuh..

    rest and relax yer. get well soon

    ReplyDelete
  5. nasib baik aku sempat jelir ko tadi....tak kene lah kot eh....hehehehhe

    ReplyDelete
  6. aku tak mc lagi tahun nie...

    eliss nanti aku banik in duit kemudian tau..sebab tengah busy..tak smepat..bila dah ok aku bank in cakap dengan kau ye...

    ReplyDelete
  7. Belum pernah MC lagi tahun ni.

    Selalunya kalau sakit mata, saya potong halia & letak dalam kolah/besen mandi. Everytime mandi pakai je air dalam kolah tu. Air boleh je refill tapi make sure halia tu tak dikeluarkan. Satu family boleh guna.. insya-allah takde berjangkit & sakit mata cepat baik.

    ReplyDelete
  8. tempoh standard utk sembuh dari sakit mata ialah 5- 14 hari..so sila sambung MC lagi nanti..hehehe

    ReplyDelete
  9. aku pun awal2 tahun mesti sakit...tapi tahun syabas sbb masa demam aku tak p klinik..hahaa..so berjaya tidak mengMC kan diri lagi..

    ReplyDelete
  10. errkkk! acid folic??? utk apekah acid folic itu??? selalu ibu mengandung yang dapat ubat itu~ adakah???

    ReplyDelete
  11. baru nk tny sejak bilo acid folic jd ubat sakit mato hehehe

    eliss preggy ko tgh try nk conceive? :)

    ReplyDelete
  12. adeh.. dah tertengok..

    agak2 leh dpt tak MC..hahahaha

    selamat berehat.. jgn merayau.. tu dah dpt mc duk umah jaga nuha.....hahahaha

    Sumijelly.com

    ReplyDelete
  13. Kesian Eliss, semoga cepat sembuh, makan ubat & titis betul2 okeh.

    Sakit mata memang doktor akan suruh jaga bebenor & bagi MC sebab senang berjangkit. Akak pun pernah kena tahun lepas.

    ReplyDelete
  14. aku MC xpernah lagi tp EL tu dah biasa ah..huhuhu

    get well soon..jangan sentuh ngan Nuha & husben..sakit mata senang jangkit melalui sentuhan..haritu famili aku set2 jate hok kena..start dr Ashraf bawa ke Haziq pahtu en suami..huhuhu

    ReplyDelete
  15. kid tak mc lagi.. tapi dah rasa macam nak MC.. hehehee

    ReplyDelete
  16. kebetulan akk pun MC hr ni sbb pening. kaki pun cramp.

    ReplyDelete
  17. get well soon.. lenkali jangan mengendap orang berak lagi.. ekekekek

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)