Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Wednesday, July 20, 2011

Birthday party planner diperlukan, segera :)

Birthday siapa yer ? Sudah semestinya birthday anakanda terchenta  yang akan menjelang tiba pada 2 Ogos ini. Tak sangka dah nak masuk angka 3 dah usia anakanda , dan usia perchentaan dibawah pohon cemara dengan my hubby menginjak lagi setahun menjadi 8 tahun. Birthday my nuha secara kebetulan sama dengan tarikh kami declare chenta dulu :p


Birthday my Nuha jatuh pada bulan puasa, so majlis mungkin akan berlangsung lepas raya sekaligus dengan rumah terbuka hari raya (belum apa-apa lagi dah fikir pasal hari raya :p)

WEEK TWO AFTER RAYA : MARK YOUR CALENDAR!!! Insya Allah :)

Masa 1st birthday my Nuha dulu, buat kecil-kecilan (sesuai dengan rumah yang kecil ) , 2nd birthday pulak, celebrate dengan my family kat rumah long aku.3rd birthday ni, ingat nak celebrate besar sket tu pun kalo dah dapat duduk rumah baru dalam masa terdekat .Tapi kalo tak dapat naik rumah lagi, makanya kecil-kecilan jugak la ataupun sambut outdoor since my Nuha dah kenal kek happy birthday to you :p

Siapa kat sini pernah jadi Birthday party planner ? Mungkin kurang leceh sket berbanding dengan wedding planner kan ? Apa yang perlu difikirkan untuk menjadi seorang birthday party planner ? Ni mengikut pandangan aku lah kan.Korang boleh nak tambah apa-apa jika aku ada tertinggal :)

1)Budget - Ni perkara utama lah yang harus dikenalpasti kan. Sebab ada duit semua jalan :p Semua setuju ?


2)Jemputan - Kalo nak buat kad jemputan online pun rasanya ok jugak dan medium paling senang skang ni invite guna facebook. Kalo tadak facebook nasib la, memang tak kena jemput.hahahaha. Dan kalo ada kad jemputan bertema pun syok jugak kan :) Ramai ke sket jemputan tu bergantung kepada perkara 1.


pic credit to : here

3)Tempat - Bagi yang ada perkara (1) yang tinggi, boleh sambut dekat fast food restaurant (KFC, MCD, Pizza) Tinggal bawa diri dan ahli jemputan ajer kan :) Aku pulak teringin jugak nak buat outdoor birthday party ni since Shah Alam ada banyak tempat lapang :p Free pulak tu.hehehe


pic credit to : here

4) Tema - Macam-macam tema yang menarik untuk difikirkan. Mungkin bergantung kepada minat anak-anak kita kan . Since my Nuha minat kepada Upin dan Ipin dan Barbie, aku ingat nak buat tema salah satu dari tu.Tapi gegirl macam sesuai ajer dengan konsep barbie tu kan? 



 p/s: 

Rasa nak jahit crown felt sendiri untuk birthday my nuha nanti :) pic - credit to : here

5) Food - Yang ni pun bergantung kepada perkara 1 lah jugak kan, budget. Kalo jemputan tak ramai, boleh la nak masak sendiri. Kalo ramai, nak masak kena la hire helper :p Kak Long ai book you erk.hahahaha. Tapi jalan pintas adalah katering. Mamak, nasi beriani kambing seperiuk :p Yang penting mesti ada kek kan :) Yang paling ditunggu oleh my Nuha la.Kek birthday toyol (Read : birthday to you ;p )


pic credit to : here

6) Goodies bag - Yang ni untuk anak-anak yang datang bertandang kan. Macam-macam idea dalam kepala aku ni.Kalo boleh nak mengikut tema jugak :p Paperbag mengikut tema princess ker :) Cuppies ker.


pic credit to : here

7) Photographer - Kalo dapat hire photographer senang sket kerja tuan rumah kan ? Semua momen yang indah dapat diambil, nak-nak jenis tuan rumah yang suka berkecah macam aku ni. Kejap-kejap pergi dapur, kejap-kejap layan orang makan, kejap-kejap anak nak susu, kejap-kejap*  pengsan :p  Am, aku book ko erk.ini seriyes :)


Korang pernah jadi birthday party planner ? Kongsi laa pengalaman korang kat sini...Cer citer..cer citer...


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

13 Comments:

  1. buat outdoor best beb..budak2 bebas bermain..freeeee..hehe

    ReplyDelete
  2. hik3..kami buat sendiri je..save budget...wifey laa jadi birthday planner..saya tukang angguk2je..hik3

    ReplyDelete
  3. tak pernah buat grand2 ni..

    setakat beli sebiji kek dan bagi goodies saja..

    ReplyDelete
  4. jgn lupe jemput kami...hehe...nk nyebok jek keje..:p

    ReplyDelete
  5. saya pernah jadi besday party planner untuk 4 event, family punyer ajer, tentukan tema, tentukan bajet, tentukan color, tentukan tempat, tempahan cookies, tempahan kek, event card hehehehe

    ReplyDelete
  6. pikir2 rasa macam best pulok kije besday planner ni kan..tp kena kretip la..nuha dah nak 3 thun dah..

    ReplyDelete
  7. x pernah pon celebrate birthday party besar.. slalu makan2 1 famili jek..

    ReplyDelete
  8. wei, klu ko nak buat sendiri deco2, ko g je kat etsy. berlambakkkkkkkk giler. dengan harga serendah RM30, ko boleh dapat copy utk label botol, label coklat, topi birthday dan macammmmmmmmmmmmmmmmmmmm lagi... ko tinggal print ajer...

    ReplyDelete
  9. kalau nak catering, call ler hubby akak....

    ReplyDelete
  10. Hurmmm.... saya nak jadi tukang makan jeee...hik3x...

    ReplyDelete
  11. YG PENTING JGN LUFER JEMPUT KAK PB,TAU

    ReplyDelete
  12. baru lepas buat besday party utk ank 2 minggu lepas. Utk baju besday girl ada member sponsor "tutu" so matchkan ngan singlet n pakai riben dh cantik. Makanan + door gift + deco + kek saya hanya berhabis around RM750 untuk hampir 100 tetamu yg hadir.
    (gift pack + deco saya beli kt Bkt Rahman pUtra mmg murah gilerr berbanding party shop)
    Selamat ber party ye..jgn lupa jemput saya..hehehehe

    ReplyDelete
  13. saya suka buat semua sendiri tapi letih ler :P tapi puas hatiiii ;)

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)