Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Monday, August 16, 2010

10 Pilihan Kuih Untuk Berbuka Di Bulan Ramadhan

Salam semua.Macam mana weekend korang? Seronok? Dah shopping baju raya? Kuih raya? Sempat tak masak untuk berbuka?Aku tak masak berbuka, tapi masak untuk lunch ajer untuk my Nuha.Aku tumpang sekaki ;p Hari ni, aku nak buat entry berbau makanan.Kalo korang tak tahan dugaan, sila lah beredar yer..hehehehehe.Kuih pilihan aku mestilah kuih yang berasal dari negeri aku(Terengganu) atau negeri abah aku la( Kelantan). Dan mesti MANIS punya semanis owner belog ini..hahaha.Perasan!

1) Lompat Tikam - Kalo kat sini bubur sumsum ker apa nama dia. Lompat tikam ni ada 2 version jugak.Kalo style terengganu ada santan putih kat atas, dan bawah ada tepung dan disiram dengan air gula.Kalo style kelantan, ada tambahan pulut tu.Pilihan aku versi terengganu. Semalam beli yang versi kelantan.



2) Onde-onde / Buah Melaka - Ni dalam periuk nasi pun boleh buat, kalo tak de dapur :p



3) Asam gumpal - Satu-satunya kuih yang ada kacang hijau yang aku makan.Sagu dan filing dia kacang hijau, dan ada kuah santan.Kalo letak dalam peti ais, memang terangkat.



4) Tepung Pelita - Susah nak cari yang betul-betul sedap.



5)Agar-agar - Ni memang banyak la kat pasar ramadhan tu dengan macam-macam warna dan ada yang letak buah yang menggiurkan jugak.




6)Nekbat - Rupa asal dia macam bahulu tapi saiz kecil.Tak boleh makan macam tu ajer.Nekbat ni kena sira dengan air gula baru boleh makan.



7)Akok - Ni pun ada 2 version jugak lah.Akok kelantan dan akok terengganu.Tapi pilihan aku adalah akok kelantan la , akok kedut :p



8)Puteri Mandi - Biasa kalo bulan puasa, mak aku mesti buat kuih ni.Mudah dan cepat.



9) Tok Aji Serban / Seri Muka - Ni kena guna telur banyak baru best.Teringat mak aku punya weh.



10)Murtabak - Ni juadah wajib jugak family aku.Mesti ada punya masa berbuka.

Kuih Pilihan Untuk Berbuka Di Bulan Ramadhan korang pulak apa???Silalah share, mana tahu boleh aku cari hari ni. Macam lah puasa :p



semua image : credit to Google Image

AkulahBathroomBlogger | My Nuha | My Hubby | Watermark For Free
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

18 Comments:

  1. 1st time tengok Puteri Mandi tu..huhu

    setuju pasal tepung pelita, mmg susah nk carik yg bebetul sedap..

    our choice yg selalu mesti ada, adalah karipap. bulan puasa ke tak ke, senang nk dapat :)

    ReplyDelete
  2. nak tepung pelitaaaaaaa...last aku beli tepung pelita, makk ai cayaq macam sup...pastu tak beli dah sampai harini..huhuhu

    ReplyDelete
  3. dah la tadi aku sahur dgn mnm air je... tup2 tgk lak kuih akok ngan murtabak... perghh kelentang kelentung perut aku tau!!

    ReplyDelete
  4. beb..bila nak start pose ni...hahaha..kuih2 yg ko tempek tu semua aku suka. ..tapi aku suka juga kuih karipap (eleh! bln puasa pon nak karipap...apa barang? huhu)

    ReplyDelete
  5. aku suka kuih tako..rupa macam tepung pelita gak tapi ada sengkuang cina kt bwh,balut dgn daun pandan..sedap. plg best yg aku rasa, mak pelakon (buzen)jual kat param tmn melawati.lmbt beli, mmg sold out!

    ReplyDelete
  6. sy suka kuih melaka / onde2 ngan putu piring la slalunye... ekekek.. bubuq kacang pun besh (eh, ni bkn kuih, hehe)

    ReplyDelete
  7. First time nengok nekbat.. dulu ade jugak member dari terengganu dok cerita tapi tak boleh nak bayang rupa parasnya. Asam gumpal pun first time dengar..

    ReplyDelete
  8. aku baru makan lompat tikam smlm..version kelantan.. yummmyyyy

    ReplyDelete
  9. tu dia..banyaknye kuih yg x pernah dengar dan tengok.gila jakun saya nih.huhuu...

    saya takde specific kuih yg nak dibeli bulan ramadhan.slalunya..beli je yg mana berkenan.
    ;p

    ReplyDelete
  10. sedapnya agar2 itu....nak ke sek18..aku adalah sangat malas....mala....tapi nak....huhuhuhu....


    -ad-

    ReplyDelete
  11. paling tak tahan agar2 tu. dgn beraneka warnanye. isshh sedap betul

    ReplyDelete
  12. ya ampunnnnn... semua sedapppppp... nak carik jugak lah kat bazar ramadhan!!

    kuih cek mek molek pon sedap jugakkkkk!!!

    ReplyDelete
  13. liza suka tepung pelita and murtabak, not forgetting popiah dgn kuih bakar...best!!!

    ReplyDelete
  14. asam gumpal tu first time aku nengok..mane nak carik? nampak sangat sedap.

    ReplyDelete
  15. semuanya manis2 belaka. aku tak boleh makan langsung kuih blah pantai timur lah

    ReplyDelete
  16. uii,..Ellis..tergugat iman mcm nihh. ko buat la, lepas tu hantar kat umah aku, nanti aku balas la..hehe

    ReplyDelete
  17. lapar terus perut aku tgk kuih muih ko ni.. aduhh

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)