Thursday, February 12, 2015

Pengalaman naik bas Sani Ekspres dengan toddler

Hari ni nak berkongsi pengalaman naik bas dengan toddler. Siapa lagi kalau bukan my Nayla tu. Yang my Nuha tu tak de masalah sangat kan sebab dah besar tapi still jugak ada masalah yang tak terduga gitu.
toddler is a child between the ages of one and three - source
Sebenarnya kami balik untuk menziarahi ibu mentua saya yang masih tak berapa sihat rentetan terkena mild strok hari tu.Alhamdulillah dah makin pulih masa balik hari tu. Memandangkan balik hujung minggu , my hubby decide untuk naik bas jer.Tu pun sehari sebelum balik kampung baru decide. Malam tu, siap-siap gerak ke stesen bas di Klang Sentral. Pilihan kami adalah Sani Ekspres.Bas Sani Ekspres ada hentian dia sendiri so mudah sket.


Beli tiket pergi balik terus ( Klang - Paka) 
Dewasa RM 42.90
Kanak-kanak RM 32 ( Untuk bawah 12 tahun) 

Kami bertolak dari Klang Sentral jam 9 malam setelah delay selama setengah jam. Hangen jugak sebab anak-anak dah tak sabar nak naik bas. 

**Tips untuk naik bas dengan toddler adalah rancanglah perjalanan disebelah malam. Kalau boleh jangan bagi diorang tidur sebelum bertolak. Pakaikan baju yang selesa dan makan dulu kenyang-kenyang sebelum naik bas.Jangan lupa bawa kemudahan untuk bancuh susu atau bancuh susu siap-siap sebelum memulakan perjalanan.Baca doa naik kenderaan agar dimudahkan perjalanan dan anak-anak tidak meragam :)So far perjalanan ok jer, diorang pun tak banyak ragam tapi masa perjalanan jer bertambah sebab bas yang kami naik ni memang berhemah , slow mlow jer dan amik penumpang dan drop penumpang kat semua stesen kat KL dan Selangor..hahaha

Ni hari balik ke sini dan naik bas waktu siang memang mencabar sebab diorang tak nak tidur. Sediakan makanan secukupnya sebab diorang ni asyik la nak makan dalam bas. Agaknya sebab bosan duk saja especially my Nuha yang kuat makan tu.huhuhu

Dah la buat bising dalam bas. Malu mak nak..hahaha

Kemain lagi nak buat peace tu. Last-last jadi five :p

Boleh la dik. TV3. Cuba lagi :)

OTW balik rumah ma dan abah saya

Boleh la melepas rindu dengan tokki dan tokji walaupun sekejap jer
Cuti sekolah nanti in sya Allah balik lama sket. 

Tengok Abah saya siap buat tanduk kat ma saya. My Nayla tak lepas-lepas lagi nak buat peace dia..hehehe

Dapat jugak lepas rindu makan Nasi Dagang Ikan Tongkol dalam daun pisang :)


Korang ada pengalaman naik bas dengan toddler??

p/s:

Al- Fatihah buat ibu saudara my hubby yang kembali kepada pencipta Nya pagi tadi dan Hasbullah Awang..


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, February 11, 2015

Pengukur Tekanan Darah Digital Percuma dari MilkAdeal

Alhamdulillah, akhirnya dapat rezeki yang tak disangka-sangka iaitu alat Pengukur Tekanan Darah Digital dari MilkAdeal. Sebenarnya, saya gunakan voucher yang saya dapat, menjadikan alat tersebut percuma. Untuk dapatkan vocuher percuma MilkAdeal macam saya , boleh register PERCUMA disini yer :) Banyak dah barangan percuma yang saya dapat jasa voucher dari MilkAdeal ni.


Inilah alat yang saya beli tu. Harga asal RM55 dari RM229. Total RM65 bila dah masuk dengan pos. So saya jimat disitu RM65. Kebetulan ada voucher RM70.


Akhirnya sampai sudah ke tangan lebih kurang seminggu. Kecik comel jer duduk dalam casing putih tu alatnya. So boleh bawa kemana-mana.


Menggunakan bateri 3A 2 biji.


Tak faham macam mana nak guna boleh baca manual yang disertakan.

Terus test kat diri sendiri. Yang ni bacaan diambil di pergelangan tangan. Bacaan ok la even tak makan ubat darah tinggi lagi.Tahap pre hypertension 

Yang ni pulak my hubby punya. Tekanan darah tinggi sket dari saya.Tahap pre hypertension jugak. 







Korang ada mesin pengukur tekanan darah digital di rumah ?




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, February 10, 2015

My first instant shawl , ELSAi Hijabsstories

Ni bukan entry advertorial tau tapi saya kongsi sebab saya suka tudung ni. Saya ni memang teringin nak pakai shawl tapi memikirkan macam leceh jer nak belit-belit , so simpan dulu la hasrat tu kan. Hari tu masa tengah belek facebook, satu video pakai instant shawl 10 saat keluar kat timeline. Dan dan terjatuh cinta gitu. Instant shawl ELSAi dari Hijabsstories ni memang tak der awning.Saya kurang minat sangat tudung yang ada awning sebab saya ni semua nak humban dalam mesin basuh.hahaha



Inilah tudung ELSAi dari Hijabsstories tu. 
Video boleh tengok kat sini 

Terus pm owner dia. Banyak pulak pilihan warna yang ada. Terambang mata terus. Beli satu dulu nak test katakan. Pilihan saya E14. 

Model pakai E1


Material : HEAVY KOREA CHIFFON(xjrg) Bidang 60'
GAMBAR 10% BERBEZA SBB CAHAYA
Panjang depan: 0.68CM
Labuh belakang :0.98CM

To ORDER WASSUP 0194743966


Shawl ni siap ada jahit manik crumble kat tepi


Melaram dengan shawl baru..

Dah jatuh cinta dengan shawl ni 

Photoboom by My Nayla :p 

p/s: 

Macam nak repeat order tapi kena tunggu gaji. Kalau beli banyak dapat harga murah sket.hehehe.Boleh yer sayang ? hahaha


Korang ada koleksi instant shawl ? 


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, February 06, 2015

Pelapik untuk wardrobe dan kitchen kabinet @ MR D.I.Y , Tesco Setia Alam dan wishlist barangan IKEA

Hari ni baru nak cerita tujuan utama ke  MR D.I.Y , Tesco Setia Alam hari tu. Kira segmen deko @ elissmie.com lah hari ni yer :) Tujuan kesana sebenarnya untuk cari pelapik untuk saya alas dalam wardrobe baru my Nuha tu. Selalu saya lapik pakai surat khabar jer tapi hari tu ada terbaca kat blog mana ntah cakap dia beli pelapik kitchen kabinet di MR D.I.Y. 

Sekali pergi tengok memang ada jual, terus beli . Mula-mula beli 2 roll. Rupanya, tak cukup . Saiz dia 60 X 120 cm jer satu roll tu. Untuk keseluruhan wardrobe saya, kena guna 7 roll la lebih kurang. Malam tu pergi lagi sekali kesana untuk selesaikan misi wardrobe saya ni. 

Mula-mula beli corak bunga ros. Bagi nampak gegirl wardrobenya.hehehe

Ni yang kali kedua beli. Dah tak der design bunga ros yang saya beli mula-mula tu. Frust jugak tapi dah tak de pilihan belasah jer la corak oren dan strawberry ni. Satu roll ni RM4.50.

Yang ni setelah dipasang. Kertas ni belakang dia ada garis-garis so senang nak gunting tapi berpeluh ketiak jugak sebab  wardrobe saya ada macam-macam saiz kan. Yang lebih ada saya guna kat kitchen kabinet. Kat situ lipas asyik la makan kertas surat khabar saya. Dah macam-macam petua dah cuba untuk halau lipas tu tapi still ada jugak dia datang. Ada sesiapa boleh bagi tips lain? 


Dah alang-alang deko ni, moh la berangan sekali. Tak kena bayar. Bawah ni ada 4 barangan yang saya nak sangat beli kalau ke IKEA. Bila ntah nak pergi pulak tak tahu lah. Last sekali pergi beli papan hitam untuk my Nuha tu 2 tahun lepas.


Total burst berangan RM 1058.90 jer pun :p 

Yang ni memang dah lama sangat mengidam sebab saya rimas dengan bekas sudu atas table top tu. Lagipun memang ada space kat ruang dapur tu untuk pasang rod ni. 
Yang ni RM670 . Tak der pulak contoh gambar yang besar macam yang dalam wishlist tu tapi secara visualnya lebih kurang macam ni lah. Yang ni saya nak letak kat bilik ketiga yang bakal dijadikan separa stor dan separa bilik tetamu. 

Yang ni kerusi cum tangga untuk panjat nak simpan barang-barang kat kitchen kabinet yang belah atas. Selalu guna pakai tangga yang 5 step tu. Mak dah tak kuasa nak.hahaha



Lampu bunga tu untuk memang nak beli untuk bilik tidur my Nuha. Cantikkan comel terletak kat dinding macam tu. Sebabnya bilik nuha sekarang memang gelap gila dan terpaksa pasang lampu bilik air kedua bagi cerah sket. Maklumlah anak-anak mak dari kecik lagi diajar tidur dalam gelap dan ada cahaya lampu samar-samar. 


p/s:

Ok. Dah habis berangan. Ada sesiapa nak ke IKEA , nak kirim barang-barang kat atas..hehehe. Nak beli yang last sekali jer pun tapi terberangan banyak benda pulak .Ops! hahaha


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, February 05, 2015

Sambutan hari lahir yang tertunda dan beg kalis air untuk biker

Sambutan Hari Lahir yang tertunda buat 2 chenta hati saya, my hubby dan my Nayla. Sambut kat rumah 4 beranak jer . Petang tu, balik kerja saya singgah kedai kek. Cukup untuk buat anak-anak dan suami bahagia :) Kalau birthday sendiri, sendiri beli kek :p Kesian..hehehe

Kek hari lahir untuk Nayla dan Abahnya

Happy belated birthday sayang dan Nayla..

Jom potong kek pulak..

My Nuha pun nak tumpang potong...

Haruslah mak pun nak tumpang enterframe kan..hehehe


Hadiah untuk birthday boy :p

Beg kalis air sesuai untuk biker. Dulu dapat jacket :p 

Warna Matching dengan warna Bercinta Lantas Merindu. Model beg malu nak enterframe. 
Beg ni RM150 setelah diskaun. 

Ini pun sambutan hari lahir yang tertunda jugak sempena birthday Ad. Lepas Ad balik umrah baru dapat meraikan hari lahir geng pakatan hari lahir. 

Kali ni tuan tanah belanja di Johnny's Restaurant  @ AEON Bukit Raja
Terima kasih Ad belanja kami :) Moga dimurahkan rezeki dan diberi keberkatan umur dan dibawah rahmat Allah dan kasih sayangNya sentiasa..Aamiin..

Gambar kami bertiga, waiter Johnny's Restaurant yang amikkan gambar :) Terima kasih la dik..hehehe

Bestnya makan steamboat, tengok gambar terliur balik..haish...

Ada yang sambut birthday hari ni ? Selamat hari lahir yer :) 

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, February 04, 2015

Mee Kolok Goreng Udang @ Dapur Sarawak,Jln Sarikei , Kuala Lumpur

Hari ni JJCM @ elissmie.com di Kuala Lumpur. Tak silap bulan lepas kitorang datang sini. Tekak rasa nak makan makanan sarawak, moh ler kita ke Dapur Sarawak . Nak pergi Sarawak tak tahu bila kan. Pernah dulu makan Laksa Sarawak tapi tak kena dengan tekak saya pulak tapi saya teringin nak makan Mee Kolok. Tak banyak sangat tempat nak makan sebab satu pintu jer kedai dia tapi boleh makan belah dalam dan belah luar. Nasib baik hari tu sampai-sampai ada lagi meja kosong.

Bergambar bersama pemiliknya , pelakon Mahmud Ali Basha. Boleh la dari jauh pun.kekeke. 
Tragedi Aaron Aziz berulang kembali. 

Deko barangan dari Sarawak

Kak Long dan my Nuha

Cashier. Kek lapis Sarawak pun ada jual. 

 Harga minuman. Memang berpatutan

Harga makanan pun paling mahal RM11 jer kalau tak silap

Ini yang Kak Long dan my hubby makan. Laksa Sarawak RM7
Saya bukan penggemar laksa sarawak so bagi saya kalau nak rasa yang bau jamu tu, memang ini lah laksanya..hehehe

Saya punya Mee Kolok Goreng Udang RM8.50. Sedap macam meggi goreng tekstur mee dia. 

Mee goreng my Nuha. Pun sedap tapi tak sama rasa dengan mee kolok goreng tu.  RM 4.50. 


Korang suka makan makanan sarawak ? Kalau suka, boleh la menikmati hidangan dari Sarawak di Dapur Sarawak ni yer. Lain kali rasa nak try nasi aruk ( nasi goreng) buah dabai tu pulak.



Alamat : 
No.19, Jln Sarikei off Jln Pahang( Belakang Hospital Tawakal )
HP 0166105858 / 0143652325
Waktu Operasi:  10.00 Pagi - 10.00 Mlm (ISNIN Hingga SABTU) AHAD CUTI
Facebook : https://www.facebook.com/pages/Restoran-Dapur-Sarawak/144268825600110



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)