Wednesday, July 06, 2011

Setakat nak makan pancake, tak perlu ke McDonald's :p

Lama dah tak main masak-masak dan publish sini kan. Hari ni nak berkongsi pancake yang aku beli hari tu kat Tesco.Aku lupa siapa dah cakap aku, dia suka sangat makan pancake macam kat McDonald's. Pancake yang aku nak tunjuk ni, ala-ala McDonald's punya lah...

Siapa yang ada anak SPM , klik sini...PMR pulak, klik sini..tengok sampai lebam :)



 Brand Nona 
Harga : RM 10 ++
 Perisa : Asal (Ada lagi perisa pilihan yang lain..)


Aku beli  pancake yang dalam kotak ni. Tinggal tambah air, minyak masak dan telur ajer :) 

Arahan pun ada kat kotak kalo laa rasa tak pandai sangat :p

 pic : credit to Gina

Aku cari jugak yang macam Gina beli ni, kot ada kat Malaysia kan. Nan ado :p
 Yang tu kena pergi Australia laa nampaknya..hehehehe. Ker korang pernah jumpa??



Panaskan kuali non stick dan tuang adunan...Balikkan :) Dan sedia untuk diangkat...



Nampak tidak menggiurkan tapi rasa sama ajer :p


Siap ada lebih lagi.. Selepas seminggu still elok lagi aku tengok...



Dan boleh letak jugak adunan ni dalam sandwic maker ok !!
Sapu minyak dulu, then masukkan adunan.
Ni aku main try and error ajer :)


 

Hasilnya , memang memuaskan..Sama macam letak atas kuali tadi :) 
Pastikan lepas sejuk dulu, baru angkat.


p/s: 

Kalo beli kat MCD, 2 pancake tu ala carte  RM5++ kan..

Yang ni aku rasa dalam 20 lebih saiz kecil tu..

Buat sendiri lagi jimat kan ???




18 Comments:

  1. yang 3 segi tu nampak sedap....

    ReplyDelete
  2. suka pancake. tapi x de skill.. bila buat sendiri..x brp nk gebu ;)

    ReplyDelete
  3. wahhhh..murah lk tu :D
    xyah susah2 gi mc D. bukan sedap pn..

    ReplyDelete
  4. Kreatip la masak guna sandwich maker.. hehehehe

    ReplyDelete
  5. senang kan ada benda2 instant ni..kt mcD tu pon mesti pakai tepung2 mcm ni gak jer :)

    ReplyDelete
  6. kiter makan lempeng nyor jer....penkek x berperisa...

    ReplyDelete
  7. yeszaa...dah terai yg ni,...memang best sebab lembuttt je

    ReplyDelete
  8. izan pun suka pancake ni. pernah try yg blueberry. tp rasanya sedap yg asli cam eliss beli ni.

    kalau kita buat bancuh sendiri pun yummy sangat!

    ReplyDelete
  9. mmg aku pun gitu eliss. layan buat sendiri je.
    puassssss hati.

    ReplyDelete
  10. pancake mix yang Coles tu aku pernah jumpa. kat aussie la.hahaha.
    Coles tu is a home brand (utk pasaraya Coles).

    tak pernah terfikir lak nak boh dlm sandwich maker. nanti lakiku blk dr jepun aku nak buat surprise la.
    ek-elehhh..surprise le sgt kan?kakaka

    ReplyDelete
  11. memang berbaloi la kalau buat sendiri..makan pun puas..nak makan 10 kali pun takpe...

    ReplyDelete
  12. nanti kalu nak masak2x lagi jemputla saya jadi FOOD TESTER.... sebab saya nak blajar jadi FOOD BLOGGER...EKEKEKEK

    ReplyDelete
  13. lempeng nyor cicah kari/gulai lagi best...cicah gula pun jadi...kena plak layan kopi pekat...pergghhhhh!!! cakap pun tarak guna la yanggg...tiz zaqyah lalu pun bleh tak nampak!!!

    ReplyDelete
  14. tp rasanya sedap yg asli cam eliss beli ni.

    ReplyDelete
  15. nona pancake feveret aku tu...selalu beli. aku jarang sgt2 mkn pancake mcd

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)