Thursday, July 28, 2011

Donut buatan sendiri , first time buat apa terjadi???

Hari ni jom main masak-masak erk. Sebab terpengaruh dengan Azza yang berjaya buat donut lembut seperti entry ini , aku gigih jugak nak buat donut sendiri.Pukul 7 pagi tu buat donut sebab nak bagi anak makan :p My nuha pukul 7 tak bangun lagi, so ada la masa aku prepare untuk menguli doh.Since tak der mixer, pakai garfu pun jadi :p Lepas menguli, terus sambung tidur balik.hahahaha. Maklumlah, hari Sabtu my hubby pergi kerja kan.




Ni resepi aku :p hahahaha . Kejam tak ? resepi asal bleh rujuk sini dan sini :) Credit to both 


Sediakan bahan-bahan dulu yer kawan-kawan

 
Mulakan mengadun pakai garfu :p Sayang, bila nak beli mixer? :p



Tunggu punya tunggu , 3 jam tu - Naik sudah doh yang aku uli tu. 
Line biru tu adunan asal sebelum mengembang ok.Siap tanda pakai marker pen ;p



Sekali bila nak uli,doh aku lembik..hahahahaha



Tak kisahlaa..Aku bantai goreng ajer..


Tapi hasilnya tidak mengecewakan pun :) Sama rasa macam donut biasa gak..

Ini my nuha makan. Lepas tu siap tambah2 lagi :) 
 Ni hantu donut gebu :)

Untuk hiasan , instead of gula yang aku kisar, aku guna coklat cair jugak.


 hasilnya...boleh laa dicurah atas donut ...



Lepas tu, petang goreng lagi, kali ni balut dengan sosej pulak :) 
Hasilnya sungguh menikam kalbu.(angkat bakul :p)
Ini aku punya. Mestilah meriah dengan sayuran 


Korang pernah buat donut ??


p/s: 

Teringat kat Linda yang terror buat Donut masa duk rumah bujang dulu..Kagum aku wehhh..


9 Comments:

  1. saya tengok jugak resepi yg azza bg. xcited beli yis. tapi tak jd donut. jd benda lain. pizza. :)

    ReplyDelete
  2. mak datuk. kagum okeh.tak penah buat.sumpah.makan penah.hehe

    ReplyDelete
  3. As Salam,Eliss...walaupun takde mixer tetap menjadi yea.Kt dah cuba buat tapi keras...huhu.Nampak sedaplah,nanti nak cuba juga.

    Alahai lamanya tak tengok Nuha...comel...dah anak dara yea anak Eliss.

    ReplyDelete
  4. pernah hokay..aku pun siap buat entry lagik...hehe

    Klu ko cairkn dulu mentega tu laaaaagi lembut..tp aku versi x guna telur. Lagi simple a.k.a malas..hehehe

    ReplyDelete
  5. dulu selalu jugak buat, dan pernah jugak terjadi camtu, hehe

    ReplyDelete
  6. ya ampunnnn.. terliurnye.. meleleh air liur... nak2 yang dh di mandikan dgn coklat..

    ReplyDelete
  7. nampak sedap wei..nak resepi la..leh wat makan buka..hihi

    ReplyDelete
  8. whoaaa... rajinnya masak2x yea...next time panggil la saya jadi food tester...ngeh3x

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)