Thursday, December 24, 2009

Membawa kereta 110KM/J di jalan jalan persekutuan adalah heaven bila sedang menangisAku ingat azam tahun baru aku adalah tidak meninggi diri suara dengan my hubby.Ternyata silap, malam tadi aku bercakap dalam suara yang tinggi dalam keadaan mamai terhadap my hubby. Aku rasa betul-betul menyesal.Geram.Marah.Benci. Pada diriku sendiri.Sayang, eliss benar-benar minta maaf .Rasa macam tiada maaf bagimu kan? Artikel yang aku cari ni adalah untuk menginsafi diri sendiri :( dan peringatan jugak pada para sahabatku sekalian.

Perintah Supaya Isteri Mentaati Suami

Isteri wajib menunaikan hak suami ke atasnya iaitu wajib taat kepada suami dan melakukan segala perintah suaminya dengan syarat perintah tersebut tidak bertentangan dengan hukum syara’.

Jika aku boleh memerintahkan supaya seseorang sujud kepada orang lain, nescaya akan aku perintahkan seorang perempuan sujud kepada suaminya.(Hadis riwayat at-Tirmidzi)
Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda mengenai dengan ganjaran bagi isteri yang mentaati suami dan menunaikan hak-hak suami yang diwajibkan ke atasnya:

    Apabila seorang perempuan telah mengerjakan sembahyang lima waktu, mengerjakan puasa pada bulan Ramadhan, memelihara kemaluannya, dan taat kepada suaminya, maka masuklah (ke dalam syurga) dari mana-mana pintu syurga yang dia kehendaki.
Pengertian Nusyuz

Nusyuz bererti keluar dari ketaatan. Para ulama asy-Syafi‘eyah mentakrifkan nusyuz seorang isteri ialah keluar dari (melakukan) ketaatan yang wajib terhadap suaminya.

Antara perkara-perkara yang menunjukkan ketidaktaatan kepada suami yang dianggap nusyuz itu ialah sebagaimana berikut:


i. Keluar dari rumah tanpa keizinan suaminya. Terkecuali daripada keadaan ini apabila isteri keluar berjumpa qadhi untuk menuntut hak, mencari nafkah apabila suami tidak berkemampuan memberi nafkah kepadanya, meminta fatwa atau hukum jika sekiranya suaminya bukan seorang faqih dan suami tidak memintakan fatwa untuknya.

Jika seorang isteri meminta izin untuk keluar menziarahi kedua ibu bapanya atau ingin melihat jenazah ibu atau bapanya atau anaknya (yang tidak tinggal bersamanya), maka suami berhak untuk tidak mengizinkan. Walau bagaimanapun dalam hal ini, adalah lebih utama jika suami mengizinkan isteri.

ii. Enggan mengikut suami berpindah ke negeri lain tanpa ada keuzuran yang dibenarkan syara‘ seperti isteri sakit atau perjalanan menuju ke negeri tersebut tidak aman atau suami
berpindah ke negeri yang ditimpa wabak atau tha‘un.

iii. Tidak membukakan pintu untuk suami masuk ke rumah atau ke bilik dengan tujuan menegahnya daripada masuk ke dalam rumah atau bilik.

iv. Tidak menyerahkan diri pada suami (ketika suami berhajat kepadanya) tanpa ada keuzuran seperti sakit.

v. Tidak mengendahkan panggilan suami kerana sibuk dengan keperluannya.

vi. Isteri mendakwa suaminya telah menthalaqnya sedangkan dakwaan tersebut adalah palsu.


Tindakan Terhadap Isteri Yang Nusyuz

- Menasihati isterinya dengan berkata kepadanya:


Bertaqwalah kepada Allah pada perkara-perkara hak-hak yang wajib untukku ke atasmu dan beringat-ingatlah akan akibat jika engkau tidak melaksanakannya.


-Menjelaskan kepada isteri bahawa nusyuz boleh mengugurkan (hak) nafkah dari suami dan hak giliran bermalam di rumah isteri bagi suami yang mempunyai lebih dari seorang isteri.

- Menyebut hadis Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhusebagaimana yang disebutkan di atas mengenai isteri yang nusyuz.

- Adalah sunat juga bagi suami berbuat baik kepada isterinya itu dan mengambil hatinya dengan memberinya sesuatu.

2. Apabila berlaku nusyuz isteri, maka suami bolehlah mengambil tindakan dengan terus menasihati isterinya itu dan harus juga baginya untuk mengasingkan diri dari tempat tidur isterinya atau dengan kata lain, tidak tidur bersama-sama. Mengasingkan diri dari tempat tidur isteri adalah antara cara berkesan untuk menghukum isteri agar tidak mengulang perbuatan nusyuznya.

Jika nusyuz isteri berlaku berulang-ulang atau berterusan, maka suami boleh memukulnya dengan pukulan yang ringan (bukan penderaan) jika mengikut sangkaannya dengan pukulan itu
dapat mendatangkan faedah iaitu isteri akan kembali taat kepadanya.

Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala:Dan perempuan-perempuan yang kamu bimbang melakukan derhaka (nusyuz) hendaklah kamu menasihati mereka, dan (jika mereka berdegil) tinggalkanlah (pulaukanlah) mereka di tempat tidur, dan (kalau juga mereka masih degil) pukullah mereka (dengan pukulan ringan yang bertujuan mengajarnya).

(Surah an-Nisa: 34)

Walaupun suami dibenarkan untuk memukul isteri, namun Islam juga memberi garis panduan tentang cara memukul agar pukulan suami tidak mendatangkan mudharat kepada isteri, iaitu
suami tidak boleh memukul isteri dengan pukulan keras, tidak boleh memukul pada wajah dan pada anggota-anggota isteri yang mudah cedera.

Tujuan pukulan tersebut adalah bagi maslahah suami sendiri iaitu supaya isteri kembali taat semula kepadanya. Oleh yang demikian, adalah lebih baik jika suami tidak memukul isteri jika
dirasakan tidak perlu.

Para isteri perlu sedar akan tanggungjawab mereka menunaikan hak-hak suami. Selain dari mentaati suami, isteri wajib berlemah lembut dengan suami, menjaga perasaan suami, bersyukur dan menerima seadanya apa saja pemberian suami. Isteri dilarang meninggikan suara kerana walaupun perkara tersebut bukan dianggap sebagai nusyuz, akan tetapi ia boleh saja menjadi sebagai permulaan isteri berlaku nusyuz terhadap suaminya.

Isteri juga diperintahkan untuk menjaga kehormatan dirinya dan harta suami ketika ketiadaan suaminya kerana yang sedemikian itu adalah perilaku seorang isteri shalehah sebagaimana firman Allah

Subhanahu wa Ta‘ala:

Tafsirnya:
Maka perempuan-perempuan yang shaleh itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemeliharaan Allah dan pertolonganNya).

Ya Allah sesungguhnya,
Aku lemah tanpa petunjukMu,
Aku buta tanpa bimbinganMu,
Aku cacat tanpa hidayahMu,
Aku hina tanpa rahmatMu.

credit to : here, here, here


1st Makhluk Tuhan Paling Sexy Komen Semalam:
 


15 Comments:

 1. tetiba aku teringat laki aku..huhu..

  ReplyDelete
 2. owhhh...terima kasih elis di atas info yang sangat berguna ini...sesungguhnya aku ini wanita...wanita itu pendek akalnya dan penuh dengan emosi....huhuhu

  -AD-

  ReplyDelete
 3. Dengarlah insan satu cerita
  Tentang duka dan pahit perjalanan
  Tentang hina dan rapuh pertimbangan
  Tentang penyerahan pada Tuhan

  Seorang gadis tersungkur di ranjang noda
  Kerana asyik mengejar nikmat dunia
  Demi lupanya pada yang kuasa
  Di hujung kembara rasa berdosa

  Huuu….

  Seorang pria terpesong dari kiblatnya
  Tapi sepanjang hayat redha bertaqwa
  Demi takutnya kepada yang kuasa
  Menangislah ia sepanjang malam

  Mereka semua mengadap kiblat
  Menadah tangan kudus airmata
  Memohon pengampunan dariNya
  Atas dosa sebagai manusia

  ReplyDelete
 4. setiap manusia melakukan kesilapan..jdkan pengajaran..lenkali bawak2 bersabar yee..hehe..eh awat ko x amik gambar masa ng bwk 110km/j tuh..haha

  ReplyDelete
 5. tak sengaja tuh.
  xper,suami paham jer kot.mintak maaf la balik kat dier.okay jer

  ReplyDelete
 6. rajin kau yea eliss...bagus tu..teruskan berkongsi ILMU...

  ReplyDelete
 7. Tinggi sgt ke eliss? volume berape... ? hehehe.... selalu aku kalau tertinggi sore aku terus ckp.."kan dah tertinggi suara...huhuhuh"

  ReplyDelete
 8. time kasih igtkan aku jugak... aku pun slalu ternaik sore ni ha!!

  ReplyDelete
 9. kita hanya wanita biasa.....byk kelemahannya

  ReplyDelete
 10. erk...tetiba rasa insaf jugak.

  ReplyDelete
 11. kdg2 kita xsdr...mcm aku gak la hehe

  ReplyDelete
 12. sama-sama le memperbaiki hubungan... thanks for sharing....

  ReplyDelete
 13. aaahh.. it's one of my azam too..
  muauahahah!!

  and aku rasa.. sgt lahhhhh susah nak buat.. :P

  ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)