Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Friday, August 18, 2017

Nasi Arab Kabshah & Ayam Mandy Russell Taylors Pressure Cooker

Assalamualaikum.Hai..Abes lah diet mak duk menayang resepi dari Pressure Cooker Russell Taylors ni. Setiap hari ada je menu nak cuba. Selagi tak cuba rasa tak lengkap. Orang share resepi Nasi Arab terus rasa nak buat sendiri. Teringat kawan blogger Zaila tu, terus order seterika dan rempah nasi arab. eh. hahaha. Tapi Zaila mestilah guna noxxa, mak aim je dari jauh nak buat nasi arab PC tu tapi guna PC marhaen mak la seperti biasa. Boleh whatsapp Zaila laju-laju yer : www.wasap.my/60129706828

Bagi sesiapa yang dah beli Pressure Cooker Russell Taylors , jemput join group fb ini untuk bertukar-tukar resepi, bertanyakan masalah dan cadangan yer  : Russell Taylors PC Users (Malaysia)

Saya buat Nasi Arab ni just ikut je resepi belakang kotak Nasi Arab Mandy dan Kabshah jenama Al Bayt ni. Saya beli 2 kotak. Tapi satu kotak nasi dalam 3 cawan beras ajer. So jadilah Nasi Arab kahwin nama dia. Nasi saya guna rempah Kabshah dan untuk ayam saya guna rempah Mandy . Sebab nak makan ramai kan . Satu kotak tu boleh untuk 3-4 orang dewasa. 

Nasi Arab Kabshah & Ayam Mandy @  Russell Taylors Pressure Cooker by Eliss

Ayam Bakar Mandy

Bahan- bahan
1 ekor ayam di belah empat 
5 ulas bawang putih dikisar

2 sudu rempah Mandy
garam dan 1 sudu minyak

Lumur ayam dengan rempah , bawang putih dan garam

Cara-cara
1. Onkan PC dan tekan bake P10 , masukkan minyak. Masukkan ayam dan balikkan untuk kesan garing pada ayam ( penutup PC terbuka)
2. Tutup penutup PC.Halakan valve ke seal. Tekan Keep Warm/Off then tekan Chicken(default P15) .
3. Dah keluar tanda bb ( siap masak) , halakan valve ke exhaust . Buka penutup PC. 
* Jika suka boleh campurkan minyak ayam ke dalam nasi 

Untuk Nasi Kabshah : 

Bahan-bahan; 
Beras direndam selama 20 minit dan toskan.
Kisar 1 ulas bawang besar dan 5 ulas bawang putih 
Rempah 4 sekawan dan lumi 
6 cawan beras basmathi 4 cawan air
2 sudu besar garam
2 sudu besar rempah Kabshah

Cara-cara
1. Onkan PC dan tekan bake P10 , masukkan minyak, tumiskan bahan kisar,rempah 4 sekawan, lumi dan 2 sudu besar rempah Kabshah.  Masukkan beras, air dan garam ( penutup PC terbuka)
2. Tutup penutup PC.Halakan valve ke seal. Tekan Keep Warm/Off then tekan Rice (default P12) .
3. Dah keluar tanda bb ( siap masak) , halakan valve ke exhaust . Buka penutup PC. Gaulkan nasi arab sehingga mesra dan masukkan ayam tutup kembali penutup PC dan tunggu sehingga PC sejuk dan sedia untuk dihidangkan.

Sos Harah 

2 biji tomato, 1 biji cili padi, daun ketumbar,garam dan satu sudu perahan lemon dikisar tanpa air 

Salad Arab

2 biji tomato , 1 batang timun dipotong dadu
Hiris halus bawang besar dan daun ketumbar
Gaulkan semua bahan dan masukkan garam dan lada hitam


Ayam Mandy Bakar

Close up Ayam Mandy Bakar



Saya tak buat pun Sos Harah tu sebab my hubby lagi suka buat sos nasi ayam. Selera tekak melayu kekdahnya. Arab mabuk. hahaha. Siap perkasam lagi. 

Macam mana? Masih tak ada rasa nak beli pressure cooker ? 

Jom beli ! Memasak itu mudah dan menyeronokkan bukan, tambah-tambah bila ada pressure cooker . hahaha. larikss..#jommasakelissmie







Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, August 15, 2017

Harga 2017 | eQurban Ihsan Sdn Bhd | eQurban.com | Qurban & Aqiqah


Sekarang dah musim haji kan. Musim haji ni sinonim dengan qurban atau aqiqah. Sekarang semua tempahan qurban atau aqiqah boleh dibuat di hujung jadi dengan  eQurban. eQurban Ihsan Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang ditubuhkan untuk membantu menjana ekonomi rakyat setempat seperti di Kemboja dan Indonesia. eQurban dengan kerjasama koperasi setempat mengusahakan ladang ternakan lembu dan kambing.Semua ternakan ini dijaga untuk tempahan Qurban dan Aqiqah oleh umat islam dari seluruh dunia.

Harga untuk setiap bahagian lembu aqiqah dan qurban bagi tahun 2017 adalah :- 

LEMBU KEMBOJA : RM400/bahagian
LEMBU MALAYSIA : RM570/bahagian

Manakala harga untuk seekor kambing aqiqah dan lembu bagi tahun 2017 adalah : 

KAMBING LUAR NEGARA : RM650/ekor
KAMBING MALAYSIA : RM800/ ekor


Bagaimana untuk membuat tempahan Qurban atau Aqiqah?

Anda hanya perlu mengikut 3 langkah mudah ini

✓ Klik dan pergi ke halaman http://equrban.com


✓ Pilih bahagian Qurban atau Aqiqah
✓ Kemudian buat pemilihan sama ada Lembu atau Kambing
✓ Isi borang tempahan dan buat bayaran seperti yang dinyatakan
✓ Hantar tempahan.


Semua tempahan akan disahkan oleh pihak admin dalam tempoh 24-48 jam, selepas pengesahan dibuat, anda boleh melihat dalam ruangan arkib tempahan untuk senarai tempahan aktif.

Tempahan aqiqah akan diselesaikan dalam tempoh 60 hari manakala tempahan qurban akan diselesaikan semasa musim raya haji.

Kenapa menempah Qurban dan Aqiqah bersama eQurban?

Tempahan kambing atau lembu yang dibuat bersama kami akan kami sembelih di lokasi seperti Kemboja, Indonesia atau Mekah (terhad semasa hari raya Aidiladha).

Tujuan utama kenapa ianya disembelih di sana adalah disebabkan keadaan ekonomi yang tidak mengizinkan mereka menikmati hidangan daging seperti kita semua di Malaysia.


Daripada Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah bersabda, “Bercakap dengan perkataan yang baik merupakan sedekah.”
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, August 09, 2017

Nasi Ayam Pressure Cooker Russell Taylors

Assalamualaikum semua dan selamat petang.Dah petang ni boleh la up resepi kan. Semua dah kenyang kan. Hari ni macam biasa lah, saya nak kongsi resepi Nasi Ayam menggunakan Pressure Cooker Russell Taylors. Boleh juga digunakan untuk pressure cooker jenama lain sebab hampir sama ajer fungsi dia. Dengan pressure cooker ni memang menjimatkan masa sangat. Overal, nasi ayam versi saya mengambil masa satu jam untuk siap dan sedia dihidangkan atas meja tu. Biasaya part merebus ayam nak buat stok tu la lama kalau buat nasi ayam  ni.Tapi dengan PC memang menjimatkan masa sangat. 

Bagi sesiapa yang dah beli Pressure Cooker Russell Taylors , jemput join group fb ini untuk bertukar-tukar resepi, bertanyakan masalah dan cadangan yer  : Russell Taylors PC Users (Malaysia)

Nasi Ayam @ Pressure Cooker Russell Taylors by Eliss

Stok Ayam ( Untuk memasak nasi ayam)  dan Sup

Bahan- bahan
1 ekor ayam di belah empat dan ayam untuk sup 
5 sudu kecil garam
2 inci halia diketuk
2 ulas bawang merah dihiris
Rempah 4 sekawan- 3 bunga lawang,3 cengkih,  4 buah pelaga, 2 kulit kayu manis

Cara-cara
1. Masukkan ayam yang dicuci bersih ke dalam PC. Pastikan air tidak melebihi paras maksimum.Masukkan bawang merah, bawah putih, rempah 4 sekawan, halia dan garam ( Stok digunakan untuk memasak nasi ayam dan sup ) 
2. Tutup penutup PC.Halakan valve ke seal. Tekan Chicken (default P12) .
3. Dah keluar tanda bb ( siap masak) , halakan valve ke exhaust . Buka penutup PC. 

Ayam 

Toskan ayam dari PC dan sedia untuk digoreng sekadar untuk menggaringkan kulit ayam.

Sup Ayam

1. Tekan pada fungsi bake P10, tumiskan bawang dan rempah 4 sekawan. Dah garing masukkan air lebihan ayam tadi, sup bunjut , carrot , kentang, garam jika perlu  ( Penutup PC terbuka) 
2. Tutup penutup PC. Halakan valve ke seal. Tekan Keep Warm/OFF. Tekan pada Soup , Pressure Select (-) jadikan P5
3. Dah keluar tanda bb ( siap masak) , halakan valve ke exhaust . Buka penutup PC. 

Nasi Ayam 

Bahan- bahan
4 cawan beras  dan 4 cawan stok ayam
2 helai daun pandan disimpul
2 sudu mentega
1 sudu kuning pewarna jika suka
5 ulas bawang merah hiris
3 ulas bawang putih hiris
2 inci halia diketuk
Garam 1 sudu kecil
Rempah 4 sekawan  3 bunga lawang,3 cengkih,  4 buah pelaga, 1 kulit kayu manis

Cara-cara
1. Onkan PC dan tekan bake P10 , masukkan mentega , tumiskan bawang merah dan bawang putih sampai kekuningan, kemudian rempah 4 sekawan dan daun pandan. Masukkan beras,stok ayam,halia,pewarna dan garam ( penutup PC terbuka)
2. Tutup penutup PC.Halakan valve ke seal. Tekan Keep Warm/Off then tekan Rice (default P12) .
3. Dah keluar tanda bb ( siap masak) , halakan valve ke exhaust . Buka penutup PC. Gaulkan nasi ayam sehingga mesra dan tutup kembali penutup PC dan tunggu sehingga PC sejuk dan sedia untuk dihidangkan.

Nasi ayam sedia untuk dimakan. Jemput tengok 

Nasi Ayam kurang kasih sayang. Eh kurang pewarna. Pewarna dari mentega jer ni.

Yang best memang tak berkerak langsung nasinya

Selingan , beli lada hijau ni kat Tesco RM 4. Tak tahu la sama tak dengan lada solok yang saya selalu beli kat terengganu tu. So saya buat cili jeruk. 

Yumss.. best makan dengan mee goreng !

Macam mana? Masih tak ada rasa nak beli pressure cooker ? 
Jom beli ! Memasak itu mudah dan menyeronokkan bukan, tambah-tambah bila ada pressure cooker . hahaha. larikss..#jommasakelissmie


 "Dan bertaubatlah engkau semua kepada Allah, hai sekalian orang Mu'min, supaya engkau semua memperoleh kebahagiaan." (an-Nur: 31)
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, August 08, 2017

Sambutan Kejutan Hari Lahir ke 9 dan Dating Anniversary ke 14

Assalamualaikum. Welcome August ! Hari Rabu lepas, 2 Ogos 2017 genaplah usia puteri sulong kesayangan kami yang ke 9. Macam tahun lepas tahun ni dia tanya tak ada surprise ke untuk dia. Dah nama surprise, mana boleh bagitahu cakap kat dia. Lepas dia balik mengaji dia muncung jer sebab dia ingat tak ada surprise. Bila suruh solat isyak dia kata dah tapi dalam keadaan marah. Allahu..Sabar jer la.

Sebenarnya saya nak surprisekan dia lepas my hubby balik dari surau lepas solat Isyak. Dah surprise sangat kan, lupa nak amik gambar dia potong kek. Hahaha. Sebab dah lewat nak dinner. Semua tengah lapar katakan. Kalau tengok muncung dia sebelum tu siap boleh ikatlah. haha. Beli 4 slice kek dekat Secret Recipe. 2 slices chocolate Indulgance, Macadamia Cheese Cake dan Tiramisu. Yang lain pun tak tersnap dah selamat masuk dalam perut. 


Happy birthday kesayangan kami. Semoga menjadi anak yang solehah dunia akhirat. 
Jangan selalu cepat sentap. hahaha

Satu-satunya gambar kek yang ada. hahaha

Untuk birthday dia macam biasa lah sediakan goodies bag untuk kawan-kawan sekelas dia. Tahun lepas dia bagi untuk kawan sekolah agama, tahun ni untuk kawan sekolah kebangsaan pulak. 

Saya designkan sticker untuk tampal kat goodies bag. 

Ni saya print kat Seksyen 2

Print Expert Sdn Bhd
No 18,20,22 Jalan Bunga Tanjung 2/16. 
Tel : 03 5525 0588

Total RM 20.15 (termasuk gst) untuk 5 keping sticker tapi design saya buat sendiri. So kalau nak jimat boleh buat design size kecil . Mungkin untuk buat goodies hari perkahwinan ke kan. Sticker saya ni ni dalam 50 sen sekeping lah kiranya. Hari tu dia tanya ada design ke, mungkin diorang pun boleh designkan. Tak tanya pulak caj design.

Hasil Akhir :) 


Hadiah hari lahir tahun ni kita main air kat Wetworld sudah. Hujung minggu ni plan nak perginya
Bagi korang yang berminat jugak ada promo merdeka ni kan  : http://wetworld.my/shah-alam/tickets/



Untuk Cinta Hati, Happy 14th Dating Anniversary . Terima kasih terima diri ini seadanya , dari kurus sampai bam bam gajah hebat. hahahaha. I love you now and forever and still counting...
Thank You sayang untuk hadiah Dating Anniversarynya ...hahahaha

14 tahun lepas di saiz M dan mampu berkebaya.. hahaha


Letak juga la gambar my hubby 14 tahun lalu. hahaha. Juga di saiz M. 
I Love U More Than Anything In The Whole Wide World




"Sesungguhnya Allah Ta'ala itu tidak melihat kepada tubuh-tubuhmu, tidak pula
kepada bentuk rupamu, tetapi Dia melihat kepada hati-hatimu sekalian." (Riwayat Muslim)


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, August 04, 2017

Review Buku Masakan One-Pot Wonders

Assalamualaikum dan Salam Jumaat ! Lama tak bersiaran. Asal bersiaran cerita pasal makanan kan. Tapi kali ni nak review buku yang saya menang kat contest Philips tu. Siapa yang follow kat fb mesti dah tahu la. Tak sangka menjadi salah seorang pemenang. Tak sia-sia follow instagram Chef Marina tu. Selalu tengok demo masakan Philips sebelum beli Russell Taylors PC tu. 




Inilah buku yang dimaksudkan One-Pot Wonders. Haruslah kena guna Philips Pressure Cooker ( PPC) tapi Russell Taylors PC pun boleh


Terdapat 25 Resepi kesemuanya.Antara resepi yang ada dalam buku ni.


Sambungan Resepi yang ada

Inilah jawapan kemenangan untuk contest saya, Roti Naik Johor

Ni kalau kat Terengganu kitorang panggil Roti Paung. Tak silap saya dipanggil Roti Paung sebab semua bahan utama untuk adunan nak buat roti tu bersamaan dengan 1 Pound. Orang terengganu kan , haruslah jadi Paung. hahahaa
 1 Pound = 0.454 kg


Yang menarik dalam buku resepi ni Claypot Chicken Rice with Salted Fish
Cara nak buat guna PPC
Nampak sedap kan. Bolehla cuba nanti.


Buku ini keluaran MPH. So boleh la beli online yer seperti dibawah


Jimat duit saya RM 35.91

Klik Untuk Pembelian Buku One-Pot Wonders di MPH



Aim buku ni pulak lepas ni. Ke ada orang nak bagi hadiah percuma ? Hari lahir dah dekat ni. hehehe

http://pts.com.my/buku/resipi-istimewa-pressure-cooker


Korang ada buku masakan menggunakan Pressure Cooker ?



Untuk yang nak beli Philips Viva Collection All-In-One Cooker boleh klik sini untuk Pembelian 



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)