Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Wednesday, December 12, 2012

Pernah ke tengok orang utan ? | Orang Utan Island @ Bukit Merah

Ni sebenarnya hari terakhir di Bukit Merah. Lawatan ke Orang Utan Island ( Pulau Orang Utan) . 10 minit ajer nak sampai ke sana dengan menaiki boat yang disediakan. Harga tiket dan waktu perjalanan boleh refer kat bawah.Kitorang pergi free ajer sebab dapat tiket kombo free iaitu waterpark, ecopark dan orang utan island.Ni kali ketiga kot saya tengok orang utan secara live. Mula-mula tengok kat Zoo Negara, pastu Zoo Taiping.


Korang dah try ke Pizza Cheesy 7 Pops Tempura Prawn ni ? Jom klik sini untuk sama-sama terliur..hahaha

Kitorang sebenarnya, hari mula-mula sampai lagi dah ronda area jeti tu . 


Ni tempat menunggu boat ke Orang Utan Island tu.


My Nuha sempat menge'pow' abah dia kat kedai souvenier :p

Ni boat yang akan bawak kitorang ke Orang Utan Island tu.

Nak bagi makan itik pun boleh, RM 1 sepaket makanan boleh beli kat kaunter.

 Hari kejadian :)


Us :*


Bersiap sedia untuk berlepas

 Kami kat dalam boat. Nuha sebut boots :p

Yang naik boat ni kebanyakan staf ofiz saya

Kak Ema dan cucunya

 

 
Ad dan Adam
 
 Saya dan Nuha


 
Nuha dan Atia

 

view tasik sepanjang perjalanan

 
Selamat sampai di Pulau Orang Utan

Jom selamatkan orang utan !
 
Sama-sama :)

Bila sampai, kami diberi penerangan serba sedikit pasal orang utan ni oleh pegawai yang bertugas.Katanya,orang utan ni, ada 97% ciri yang sama dengan manusia cuma tiada kotak suara ajer tapi dia boleh buat pelbagai jenis bunyi. Lupa lak berapa. Tapi salah satu bunyi yang dia mampu buat adalah bunyi harimau untuk menakutkan mangsa. Dia boleh hidup dengan monyet. Tapi kalau cimpanzi tak boleh, sebab cimpanzi makan daging. Habis monyet tu nanti. Dan orang utan pun datang period ok selama 3-5 hari dan keluar melalui air kencing so tak perlu pakai pad macam kita. hahaha :p

Orang utan yang lahir kat sini siap ada sijil kelahiran lagi


closed up sket

Meet them, save them 
 

Ni kat dalam hutan dah ni. Bukan orang utan yang kena kurung tapi kita yang kena kurung :p

Yang ni kira orang utan yang paling hebat kat dalam pulau ni sebab dia ada piring kat pipi tu. Untuk menarik si betina. Dia dapat bila menang dalam pertarungan gitu lah kekdahnya dengan jantan yang lain, disebabkan hormon tu yang ada piring kat pipi tu.

 
Yang biasa macam ni, tak der piring pipi. Yang ni apa ntah namanya Aaron ker :p
Ada Adam,  Aaron, Carlos  yang jantan tu, apa ntah nama betina lupa lak.


Nampak tu, monyet duk menumpang makanan si orang utan
 Kat situ siap ada bilik ICU untuk orang utan

 Ni orang utan yang muda lagi tapi atas 4 tahun

Kalau bawah 4 tahun, diorang kena masuk taska dulu :) Comel :p

 Kat situ pun ada banyak pokok herba yang ditanam
. Semuanya subur gitu. Yang ni Tongkat Ali :p

Korang pernah ke tengok orang utan secara live ?


Park Hours / Ticket Prices

Daily Hours of Operation Opening Times
Daily
Ferry trips
9:00am-5:00pm
Every 45 min

Ticket Prices Normal Rate
Adult
Child
Child (below 90cm)
Senior Citizen & Disabled (Malaysian Only)
RM28.00
RM25.00
Free
RM13.00

Checkout the Orang Utan Island Foundations's website : www.orangutanisland.org.my


Giveaway @ elissmie.com
Korang nak tak FM dari Bukit Merah ?Mr Random akan pilih seorang peserta bertuah ! 

Cuma perlu komen pada entry ini atau entry  Dr Robiah K.Hamzah & Sehari di Bukit Merah Waterpark  [ dikira 2 cabutan ] dan masukkan sekali saya nak Fridge Magnet dari Bukit Merah Lake Town Resort !
Tarikh Tutup : 13 Disember 2012 sebelum jam 12.00 malam

My Nuha | Aku Bukan Chef
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

11 Makhluk Tuhan Paling Sexy Telah Komen:

  1. best gak kalau wat lawatan cenggini kan...

    ReplyDelete
  2. besarnya...
    pernah tengok orang utan dekat sepilok sandakan..

    ReplyDelete
  3. Meriah gitu rombongan Cik Kiah beramai-ramai.

    Saya nak Fridge Magnet dari Bukit Merah Lake Town Resort

    ReplyDelete
  4. Bagus kalau dapat bawa anak-anak ke sini. Banyak yang boleh dipelajari. :D

    ReplyDelete
  5. best...best sgt...wlupun ank tdo...sempat gak dia tgk org utan..bkn main suka lagi dia tgk telatah org utan kt sna....[saya nak Fridge Magnet dari Bukit Merah Lake Town Resort !]..boleh gitu??hehehe

    ReplyDelete
  6. ahahaha..penat dan panas cz tak bawak stroller Darwisy tapi best gak la g sane.hahaha..

    ReplyDelete
  7. tak pernah pegi bukit merah.. lalu je hihi
    eh beb, xnampak pun cam ko pregnant.. mesti baby dlm perot tu comelkan :)

    ReplyDelete
  8. tak pernah tengok lagi orang utan secara live.. selalu tengok kat tv jer..
    banyak lak dapat info pasal orang utan kat n3 nih.. tak tahu pon yang orang utan pon period jugak.. hehehehehe

    tak pernah sesekali akan menolak kalo ade peluang nak menang FM..
    saya nak Fridge Magnet dari Bukit Merah Lake Town Resort !!
    harap2 ade rezeki! yeahhh~

    ReplyDelete
  9. bestnya.. cam nk pegi jg je sana..hik

    salam kenal n follow sini..868..cantik no tu

    ReplyDelete
  10. eh kan dari dulu jd tanda tanya...cane diorang period xpakai pad..xbersepah ker?erkkk

    ReplyDelete
  11. hubby saya org bukit merah .. tp kat laketown saya tak pernah pergi lagi pulau org hutan.. yang lain dah.. so last week ingat nak pergi saya.. tapi terlewat coz miss last boat pukul 5 ptg.. kami biasa tengok orang hutan di zoo taiping saje."saya nak Fridge Magnet dari Bukit Merah Lake Town Resort!"

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer