Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Thursday, March 24, 2011

Jangan tersalah pilih program untuk elak permohonan ke IPT ditolak..

Result SPM dah keluar kan semalam. Tahniah buat dua anak buah yang menduduki SPM. Tak kisah dapat berapa dan jangan ingat kalo result tu teruk adalah pengakhiran sebuah kehidupan.Jauh lagi perjalanan yang kena tempuh tu.

Aku bukan pelajar cemerlang sekolah jugak masa SPM tu tapi still dapat pangkat 1 lah dan layak ke IPTA walaupun UiTM jer..Tapi UiTM jer pun, dapat jugak masuk universiti kan..

Korang tahu tak program apa yang korang nak pilih masa buat pilihan program atau kos ke IPTA/kolej/IPTS dulu? Atau korang main taram ajer nak kos apa, last-last tak dapat pun kos yang korang nak tu...

Ada jugak, dah pilih-pilih program dan dapat masuk IPTA/kolej/IPTS tiba-tiba kos/program yang dipilih tu tak sesuai dengan jiwa.Belajar separuh kena tendang, atau pun diberhentikan.Susah kan??






Sekarang ni macam-macam medium ada, contoh kat UiTM sendiri ada Ekspo Selangkah ke UiTM.Korang boleh tanya prospek kerja dan sebagainya kepada orang yang jaga booth tu. Kalo dulu, aku dah la kat kampung sana tu, nak pergi event2 macam tu tak tahulah ada ker tak. Nasib baik aku ada idola, so tahu lah nak pilih kos apa. Aku memang minat mengadap komputer masa tingkatan 1 lagi sebab admire dengan Cikgu Zainab yang ngajar aku subjek komputer masa tu. Terima Kasih cikgu, dirimu sumber inspirasi ku :)

So, bila isi borang, program pilihan pertama aku adalah DIPLOMA SAINS KOMPUTER :) dan grad dengan bintang * kat tepi nama buku konvo :) Lepas tu sambung ijazah, IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN SISTEM. Tak jadi jurutera tak per lah, janji kos aku ada iras-iras jurutera gitu..hikss :p

Sekarang ni, siap ada sistem untuk cek kelayakan program apa yang korang layak pilih berdasarkan keputusan SPM/STPM/Matrikulasi  korang untuk ke IPTA...

Untuk semakan, Program apa yang anda layak untuk ke IPTA boleh klik sini laju-laju...
Cara-cara nak guna sistem, boleh rujuk sini laju-laju...

Ni kos yang aku layak pilih jika SPM dengan 10A+ dulu :p
Nyesal pulak tak belajar sungguh-sungguh :p

Mudah sungguh kan ...Terima kasih kepada developer sistem ni !!


p/s:

Terkenang-kenang SPM 99...


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

9 Comments:

  1. oghe pon SPM 99 jugop..dpt la pangkat 1 jugop wpon x la dpt 10A kui3x

    eh,grad dgn bintang tu gapo namo eliss?

    ReplyDelete
  2. @yatie chomeyl hok CGPA 3 keatas, dia ada bintang kat tepi nama masa amik skrol dan kat buku konvo kalo uitm lah :)

    ReplyDelete
  3. @pB 89..lama dah :) oghe masa tu baru joh 1 :)

    ReplyDelete
  4. rindu jugak la mse blaja kat sekolah menengah dulu..huhuhu..bersyukur sgt la sbb dpt masuk U..ade member dpt lg byk A tp xdpt masuk U..huhuhu ..

    ReplyDelete
  5. bagus untuk panduan...

    wah siap ade gambar kelas 5 maarof mana lah semua ni pergikan..kadang2 balik ade gak jumpe diorang..paling famaous tempat kalau jumpe kat mesra mall...

    ReplyDelete
  6. kalo i dah naik keje, i le antara yg kena jaga booth tu.hehehe

    ReplyDelete
  7. spm 99? waa,..nape ko muda dari aku Ellis? kenapa?!! (nada tak dpt terima kenyataan diri ni dah tua)

    ReplyDelete
  8. zaman aku dulu (cam la xsama ngan ko kan...hehe) main belasah jek mintak...
    dpt cs last choice plak tuh...huhu

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer