Thursday, August 29, 2019

Pengalaman Pertama Penggunaan RFID

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Korang dah pasang ke RFID pada kereta korang? Kalau belum, better korang pergi sekarang sebab promosi pemasangan percuma akan tamat pada 31 Ogos ni.Saja bagitau lambat biar korang tak sempat register. Boleh la mak buat lorong RFID tu macam mak punya lane. hahahahaha

Hari Sabtu hari tu , saya walk in ke Pusat Pemasangan RFID kat Tesco Setia Alam. Kiosknya terletak berhampiran dengan Digi Store.Dibuka dari 10 pagi hingga 10 malam.  Pastikan dokumen lengkap sebelum walk in dan daftar e-wallet siap-siap. Tempat lain korang boleh tengok kat sini : https://www.tngdigital.com.my/rfid

Dokumen yang diperlukan untuk dibawa bersama:

  1. Kad Pengenalan atau Lesen Memandu asal / salinan atau Passport (jika bukan warganegara Malaysia)
  2. Salinan Sijil Pemilikan Kenderaan (Geran) atau Nota Perlindungan Insurans yang sah (Cover Note)
  3. Surat kebenaran dari pemilik kenderaan (jika pemegang akaun Touch 'n Go eWallet dan pemilik kenderaan berbeza). Muat turun Surat Kebenaran Korporat atau Surat Kebenaran Pemilik Kenderaan. 
  4. Sudah tentu, kenderaan korang !!
Register terlebih dahulu kat sini. 


Ada jugak fotostat kat situ kalau lupa nak buat salinan. Tapi nak cepat fotostat siap-siap.


Bawa kereta kat tempat pemasangan RFID. Kat ruang parking kalau di Tesco Setia Alam. 


Saya punya dia terpaksa letak kat cermin kereta sebab tinted device RFID tak dapat detect sebab silau. Gitu la dia explain. Kalau dia tak betul, mak pun tak betul. Kira halal lah. hahaha


Ni kereta Ad. hahaha. Dah ada dalam whatsapp buh sekali la kat sini.Buat pada hari yang sama. Kitorang memang suka la last minute janji free lagi yer tak. 


Lepas dah pasang, nanti dia bagi borang suruh sign. Katanya lepas 3 hari baru activate. Tapi esoknya my hubby dapat SMS kata dah activate. Terus petang tu kami pergi cuba. hahahaha

Tu dia first transaction.Bagi yang claim tol kat ofiz, jangan risau, dari app e-wallet tu boleh generate report tol dan boleh email ke email korang dalam bentuk PDF. 

Pengalaman saya yang dah hampir 4 hari menggunakan lane RFID ni kita tak boleh nak laju sangat sebab pelekat tu betul-betul detect masa kat depan pagar RFID tu. Bila terlaju sket kena la undur balik. Sepanjang guna ni ada sekali kena undur setakat ni.Tapi ok lah kan sebab lane RFID yang saya lalu ni memang lengang je. So masih boleh bertabah lagi dari lane Smart TAG yang sesak sekarang ni. hahahahahaha. Dajjal tui...Berlagak. So , nasihat saya korang tak payah la nak pasang RFID biar mak buat lane RFID tu lane mak punya. hahahaha. #pembaris #khidmatmasyarakat

Apa pengalaman korang tentang penggunaan RFID ? 


Kebaikan VS Dosa : Daripada an-Nawwas bin Sim‘an al-Ansari RA, beliau berkata: "Aku pernah bertanya kepada Rasulullah SAW tentang erti kebaikan dan dosa." Maka Rasulullah SAW bersabda: “Kebaikan adalah akhlak yang baik. Manakala dosa adalah sesuatu yang membuat hati gementar dan bimbang serta kamu tidak suka orang lain mengetahuinya." (Hadith riwayat Muslim, No: 2553, at-Tirmizi, No: 2389, Ahmad, No: 16973).

0 Comments:

Post a Comment

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)