Wednesday, April 24, 2019

Solid Food Nawfa Yang Pertama & Sudah 8 Bulan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Blog suam-suam kuku ginilah. Tambah pulak menjadi emak di usia ambang 40 an ni. Tak berapa nak terkejar update untuk si bongsu ni. Kali ni nak tulis pasal Solid Food pertama untuk Nawfa. Alhamdulillah , hari ni dah masuk usia 8 bulan . Kiranya dah 3 bulan diperkenalkan solid food. Setakat hari ni Alhamdulillah, mak dia rajin lagi sediakan makanan untuk dia. Tak ada lagi bagi instant food sejak join group Happy Baby Foods Malaysia ni. 

Sama excited juga membaca pasal solid food bila dah dekat 6 bulan tu untuk perkenalkan my Nawfa makan. Yerlah dah 5 tahun tak ada baby kecik. Tak ingat dah nak mula kat mana. hahaha. Apapun beli baby food gear yang paling utama. Beli kat Mr Diy je pun. Jimat budget. Cari yang BPA Free. Banyak je . Tak semestinya kat kedai barangan baby. Nampak tak penjimatan kat situ. hahaha

Sama macam Nayla dulu, pertama bagi epal. Alhamdulillah my Nawfa ni tak pernah menolak dari suapan pertama sampai licin la. Mula-mula perkenalkan dalam 3-4 sudu je bagi rasa-rasa. Ikut juga la 4 day rules tu. Lepas tu tengok macam dah ok semua saya dah campur-campur. Sekarang saya dah bagi sayur+ nasi + protein dan jadikan puree. Mak moden misi kat KK cakap. hahahahaha. Lantak situ . Sayur yang saya perkenalkan sekarang ni bunga kobis, lobak, brokoli . Protein ayam je baru bagi.Lepas ni nak introduce ikan pulak. Buah yang dah diperkenalkan buah epal, pear, buah naga dan pisang. 

Biasa saya buat stok seminggu-seminggu. 3 hari chiller dan selebihnya saya bekukan dan siap-siap panaskan sebelum hantar rumah pengasuh. Tinggal suap je. Masa 6 bulan saya bekalkan satu bekas sehari bubur nasi tu. Sekarang dah 2 bekas. Belah malam saya bagi puree buah pulak. Kiranya sekarang dia dah makan 3 kali sehari. Harap masa cucuk 9 bulan nanti dia dah tak perlu follow up untuk berat badan dah la. Susu pulak dah kurangkan kepada 15 Oz sehari. 

Salah satu contoh jadual makan untuk 6 bulan dari group Happy Baby Food Malaysia


Baby food gear dari Mr DIY



Sedia untuk makan  



Kemain makan tu tangan nak sibuk pegang sekali


Kakak-kakak pun sekali sibuk sebab nak tolong suap adik 


Amboi tangan tu kan..


Nak suap sendiri pulak. hahaha. Tak silap ni puree keledek


Ni start makan bubur nasi dah 


Setiap kali makan memang licin gini lah. Kalau buah naga tu siap tak bagi alih sudu la kekdahnya. huhuhu




p/s:

Ummi saya masak sedap tau !

Daripada Buraidah RA daripada Nabi SAW sabdanya, “Sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang yang berjalan dalam kelaparan ke masjid, bahawa mereka akan memperolehi cahaya yang  paling sempurna pada hari kiamat”.(Hadith Riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi)

0 Comments:

Post a Comment

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)