Wednesday, August 09, 2017

Nasi Ayam Pressure Cooker Russell Taylors

Assalamualaikum semua dan selamat petang.Dah petang ni boleh la up resepi kan. Semua dah kenyang kan. Hari ni macam biasa lah, saya nak kongsi resepi Nasi Ayam menggunakan Pressure Cooker Russell Taylors. Boleh juga digunakan untuk pressure cooker jenama lain sebab hampir sama ajer fungsi dia. Dengan pressure cooker ni memang menjimatkan masa sangat. Overal, nasi ayam versi saya mengambil masa satu jam untuk siap dan sedia dihidangkan atas meja tu. Biasaya part merebus ayam nak buat stok tu la lama kalau buat nasi ayam  ni.Tapi dengan PC memang menjimatkan masa sangat. 

Bagi sesiapa yang dah beli Pressure Cooker Russell Taylors , jemput join group fb ini untuk bertukar-tukar resepi, bertanyakan masalah dan cadangan yer  : Russell Taylors PC Users (Malaysia)

Nasi Ayam @ Pressure Cooker Russell Taylors by Eliss

Stok Ayam ( Untuk memasak nasi ayam)  dan Sup

Bahan- bahan
1 ekor ayam di belah empat dan ayam untuk sup 
5 sudu kecil garam
2 inci halia diketuk
2 ulas bawang merah dihiris
Rempah 4 sekawan- 3 bunga lawang,3 cengkih,  4 buah pelaga, 2 kulit kayu manis

Cara-cara
1. Masukkan ayam yang dicuci bersih ke dalam PC. Pastikan air tidak melebihi paras maksimum.Masukkan bawang merah, bawah putih, rempah 4 sekawan, halia dan garam ( Stok digunakan untuk memasak nasi ayam dan sup ) 
2. Tutup penutup PC.Halakan valve ke seal. Tekan Chicken (default P12) .
3. Dah keluar tanda bb ( siap masak) , halakan valve ke exhaust . Buka penutup PC. 

Ayam 

Toskan ayam dari PC dan sedia untuk digoreng sekadar untuk menggaringkan kulit ayam.

Sup Ayam

1. Tekan pada fungsi bake P10, tumiskan bawang dan rempah 4 sekawan. Dah garing masukkan air lebihan ayam tadi, sup bunjut , carrot , kentang, garam jika perlu  ( Penutup PC terbuka) 
2. Tutup penutup PC. Halakan valve ke seal. Tekan Keep Warm/OFF. Tekan pada Soup , Pressure Select (-) jadikan P5
3. Dah keluar tanda bb ( siap masak) , halakan valve ke exhaust . Buka penutup PC. 

Nasi Ayam 

Bahan- bahan
4 cawan beras  dan 4 cawan stok ayam
2 helai daun pandan disimpul
2 sudu mentega
1 sudu kuning pewarna jika suka
5 ulas bawang merah hiris
3 ulas bawang putih hiris
2 inci halia diketuk
Garam 1 sudu kecil
Rempah 4 sekawan  3 bunga lawang,3 cengkih,  4 buah pelaga, 1 kulit kayu manis

Cara-cara
1. Onkan PC dan tekan bake P10 , masukkan mentega , tumiskan bawang merah dan bawang putih sampai kekuningan, kemudian rempah 4 sekawan dan daun pandan. Masukkan beras,stok ayam,halia,pewarna dan garam ( penutup PC terbuka)
2. Tutup penutup PC.Halakan valve ke seal. Tekan Keep Warm/Off then tekan Rice (default P12) .
3. Dah keluar tanda bb ( siap masak) , halakan valve ke exhaust . Buka penutup PC. Gaulkan nasi ayam sehingga mesra dan tutup kembali penutup PC dan tunggu sehingga PC sejuk dan sedia untuk dihidangkan.

Nasi ayam sedia untuk dimakan. Jemput tengok 

Nasi Ayam kurang kasih sayang. Eh kurang pewarna. Pewarna dari mentega jer ni.

Yang best memang tak berkerak langsung nasinya

Selingan , beli lada hijau ni kat Tesco RM 4. Tak tahu la sama tak dengan lada solok yang saya selalu beli kat terengganu tu. So saya buat cili jeruk. 

Yumss.. best makan dengan mee goreng !

Macam mana? Masih tak ada rasa nak beli pressure cooker ? 
Jom beli ! Memasak itu mudah dan menyeronokkan bukan, tambah-tambah bila ada pressure cooker . hahaha. larikss..#jommasakelissmie


 "Dan bertaubatlah engkau semua kepada Allah, hai sekalian orang Mu'min, supaya engkau semua memperoleh kebahagiaan." (an-Nur: 31)
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

0 Comments:

Post a Comment

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)