Monday, February 17, 2014

Baiki Skrin Tablet Pecah @ Plaza Alam Sentral, Shah Alam

Hari tu ada reader tanya saya, boleh percaya ke beli handphone kat Plaza Alam Sentral, Shah Alam tu ?Sebab katanya ada yang cakap barang kat situ ada yang tak ori. Tak pernah dengar pulak.Yang saya tahu kalau nak beli dia mesti tanya nak yang ori atau AP.[boleh baca kat sini untuk penjelasan selanjutnya https://www.facebook.com/notes/zon-gajet/perbezaan-antara-handphone-ori-set-ap-set-underwater-set/339283232867319 ] Setakat saya berada di Shah Alam ni, dah beberapa buah handphone dah saya beli kat situ. Alhamdulillah tak pernah ada masalah. Nokia sebelum ni pun masih ok lagi nak guna even dah beberapa kali kena baling dengan my Nayla. Galaxy Mega tu pun Alhamdulillah OK. Tak ada masalah.

Ok.Berbalik pada tajuk asal. Hari tu dah pergi baiki charget tablet my Nuha tapi skrin yang pecah tu tak ganti lagi . So dalam 2 minggu lepas, pergi baiki skrin tablet yang pecah tu kat Plaza Alam Sentral jugak. Asalnya my hubby yang terjatuhkan tablet tu kena kaki tempat gosok, sket jer retaknya. Lepas tu sekali tu my Nuha sendiri terhempas pulak jadi makin parah.  Ingat nak baiki tempat yang sama baiki charger tu tapi diorang masih lagi dalam mood CNY so tak buka kedai.

 Banyak tempat baiki handphone dalam Plaza Alam Sentral  tu saya terjah semua suruh saya pergi balik kat mana saya beli tablet tu. Masalahnya beli tu kat Plaza Low Yatt. Tak kuasa lah. Akhirnya, terjumpa la satu kedai orang Melayu kita. Dia suruh tunggu sekejap sebab tengah repair handphone pelanggan sebelum tu. Then dia check sparepart dia cakap ada. Alhamdulillah, rezeki kami hari tu. Tapi terpaksa tunggu turn jugak sebab banyak pelanggan. Dalam sejam, baru siap my Nuha punya tablet. Suka sangat lah dia. Total Burst : RM120 masih dalam budget. 

Korang pernah baiki skrin tablet rosak ? 


Inilah kedainya MF IT & Communication @ Level 3, Plaza Alam Sentral. Kedai di berdekatan dengan lif .Lorong belakang sekali. 

 Melayan anak-anak sambil menunggu tablet my Nuha siap dibaiki

 Kakak bermuka bosan . Sorang terlebih garam. 
Habit terbaru. Suka buat aksi #upsidedown
Alhamdulillah dah boleh menapak 5-6 langkah !

 Muka mak pun bosan..hahaha



Pasal isu ni, In sya Allah penggunaan gadget untuk my Nuha memang terbatas sebab saya tak ajar dia on wifi yang memang ada kat rumah tu. So kandungan dalam tablet dia tu memang saya yang masukkan. Dan memang dia reti bersosial even dengan adanya gadget ni. Tak salah saya rasa ada gadget untuk anak-anak.Boleh letak games pendidikan macam ABC Learning. Terpulang bagaimana cara ibu bapa sendiri dalam mendidik anak-anak. Anak-anak cerminan diri kan. #pencetusummahsangat 


17 Comments:

  1. kaksura pernah beli jugak kat situ..satu handphone dan satu tab untuk anak2..tapi beli yg murah2 la..untuk sendiri kaksura beli kat kedai yg boleh dipercayai..takut gak terkena..sebab pernah terbaca yg tak best pasal beli kat situ..:)
    pasal isu gadget..kaksura sependapat..semuanya atas ibubapa..cara kita tersendiri..:)

    ReplyDelete
  2. saya mmg pernah terbaca di internet tentang penipuan di Plaza Alam Sentral ni( kat Low Yatt lagilah jgn cerita). Tapi yg ni kedai Melayu ya? Boleh la saya consider kedai ni..

    ReplyDelete
  3. huhu.. sebenarnya klo nk bg ank gna ok je..kt kna pantau.. y penting jgn la ltk game ke apa.. mcm asya lya just install fairytale story tapi skali dgn belajar.. dr situ byk dia blajar english..kt la kna bijak memilih utk ank..jgn smpai biarkan ank dgn gadget smpai x ambik tahu..tu ybhaya..lg2 bdk skarang advance.. xperlu diajar..blh explore sdri

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum kak..ad tak cntct number kdai tu..bley share kt sini..urgent..thnx bnyk2 kak.. :)

    ReplyDelete
  5. berape kos hp akak yg tukar screen tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tablet anak tu yang tukar skrin .. RM120 .

      Delete
    2. Terima Kasih banyak2. Info yang sangat berguna. Kebetulan tab sy pun alami masalah sama. Screen pecah. Alhamdulillah cukup bajet.

      Delete
  6. Salam sis...ada fon num kedai tu x?tqqqq

    ReplyDelete
  7. Salam..blh mnta no tel kdai tu?klu ada la.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. No tel dia 019-6251651
      Taukey dia muhammad fauzi bin zain salleh

      Delete
    2. No tel kedai 019-6251651
      Taukey dia muhammad fauzi bin zain salleh

      Delete
  8. tq sebab buat entry ni...tengah cari kedai hp yg bole baiki hp lenovo ku yg dah kali ke7 rosak...gara2 beli kat ss15 yg ala konon murah tu tp hampeh...charger port dah 6kali rosak..
    kali ni rosak lcd screen pula...huhu..
    susahla nak update blog...sakit mate..jemput singgah ye..

    zuerieybeautysecret.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Any problem boleh whatsapp saya 011-11979717 untuk any masalah iphone anda. Harga murah gila.
    Area KAJANG | BANGI | UKM

    ReplyDelete
  10. MF IT ni tk jujur. Sy anta tkr lcd, jahanam camera dpn. Mesti kes lupa nk cabut bat or on charger. Mna tk IC rosak. Anta blk, tk nk bertanggungjwb.

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)