Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Thursday, May 26, 2011

Bangunan Ofiz aku terbakar?

Bangunan ofiz aku dah 36 tahun lebih tau. Kalo terbakar, mak ai 14 tingkat tu nak kena selamatkan jiwa. Hari ni sebenarnya ada Latihan Kawad Kebakaran. Aku kira mengelat jugak sebab awal-awal dah turun sebab malas nak turun tangga, sayang lemak..hahahahaha. Lepas tu ada cara-cara nak padam api. Layan gambar jer lah...


Inilah bangunan ofiz aku tu....


Ramai tu manusia...14 tingkat bai...


Inilah bahan utama yang perlu ada -Fire Extinguisher.. Pastikan tak expired :p


Api dah ready, siapa berani nak padam...

Calon nak padam ramai kat tepi tu kan :p

 

Akhirnya,boz aku tengah demo macam mana nak padam api..


Apa yang penting masa kebakaran, jangan panik...Segera ke pintu kecemasan yang terdekat. Jangan sesekali turun dengan lif. Gunakan tangga dan jangan berlari. Kalo boleh,  melangkah 40 langkah seminit...Segera berkumpul di tempat lapang yang diarahkan...

Sing.. Dance.. Act away for RM10k!

Korang pernah hadapi situasi kebakaran ? Aku dulu pernah tengok sekali rumah kawan aku terbakar. Tapi masa tu dah padam lah apinya gara-gara adik dia main api dalam bilik...Moga dijauhkan segala musibah kepada diri kita kan..Amin..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

14 Comments:

  1. huhuh ingatkan opis korang pon terbakar mcm opis kami..rupanya Latihan Kebakaran je..letihnya sesapa dari level 4-14 tu nk turun..level 3 kebawah mmg gagah lagi ler turun tangga

    ReplyDelete
  2. aminnnnnn..mintak jauh semuanya...
    kat opis ni pun sellau gak buat latihan kebakaran...

    ReplyDelete
  3. huhu...aku xpenah lg merasa training2 gini...
    opis tu padam la..lukis baru punya...hehe

    ReplyDelete
  4. fac aku ni..dah berzaman kata nak buat fire drill. tapi x jalan2 gak

    ReplyDelete
  5. harap2 jgn le kena pada kita..nauzubillah

    ReplyDelete
  6. oit mcm kenal la bangunan 14 tingkat tu.. Menara SAAS ke?

    ReplyDelete
  7. teringat masa zaman belajar ada latihan kebakaran ni...ada yg mngelat tak pegi pun...dah tersenarai jadi mangsa plak~

    ReplyDelete
  8. yeahhh big bos turun padam api, sib baik dia tak terbakar...huhuhu

    ReplyDelete
  9. amin! mintak jauh mintak sisih..pernah tngk opis lama terbakar, pukul 2 pg gi jenguk opis, time tu bujang lagi & umah dekat ngan opis..huhu...

    ReplyDelete
  10. I kena turun 36 tingkat masa kerja dulu.. esok tu terkangkang jalan... sakit kaki hahahaha

    ReplyDelete
  11. hurmm... lepas nie cuba request latihan asas menyelamat anjuran bomba... interesting...

    ReplyDelete
  12. teringat masa Fire Drill kat SMSAH dulu, ada ka patut cikgu2 asrama buat tengah2 mlm. Yg perempuan2 ramai turun berkain batik. Yg pelajar2 lelaki lg best sbb ramai juga tido mati terus dikatakan "mangsa" kebakaran. hehe

    ReplyDelete
  13. nape cam sama ngn opis aku jer? muahahaha mangsa2 nye pn cam sama jer...kekeke

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)