Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Thursday, September 23, 2010

Macam mana nak tukar tulisan dalam blog?

Korang perasan tak tulisan di belog aku nampak lain macam jer kan? Mana aku tukar tulisan tu? Tapi tak der lah warna warni macam Kevin amanda punya cara tu [klik sini] tapi cantik lah tulisan tu dari default yang disediakan di dalam blogger tu kan. Tapi boleh tukar warna mengikut kesesuaian belog anda .Berapa banyak tapi lahhh :p

 Langkah 1 : Pilih tulisan di Google Font API?

What is  The Google Font API? It helps you add web fonts to any web page. It means you dont need to install font family on your desktop computer to see custom font on any web.


Antara tulisan yang korang boleh pilih.

Langkah 2 :

Paste coding kat bawah ni selepas kod <head>











Langkah 3 : Korang boleh masukkan dimana-mana yang korang suka tapi kena tahu lah basic css sket-sket..try n error ajer kan.

 Boleh masukkan di sidebar macam aku

.sidebar h2 { font-family: 'Font+Name', arial, serif;


atau di title post tu...


.post h3 { font-family: 'Font+Name', arial, serif;

atau pada  date kat post korang


.h2.date-header {
font-family: 'Yanone Kaffeesatz', arial, serif;



 Kalo tak faham tanya, jangan buat-buat faham ! Boleh lah korang try pulak !



Korang rasa apa abang Ngah  aku buat duduk dalam kawah ni???
Berendam kah?


-



-





-



-


-




Ok, tipu...ada kerusi ...hahahaha.


p/s:

Hari ni menang lagi sebagai pengomen terbaik gitu di belog Cikgu Onizuka Nuffnang  di entry kemenangan disini :P

Elissmie - paling suka yang pegang bendera trg lah ! kita kan orang terengganu :P lawak ar adik ko tu, kemain lagi pakai spek hitam dengan sampin baju melayu segala, tengok part selipar, selipar jamang jepung jah...hehehe.jgn mare yer adik awok, nanti kena jual..
translate : jamang jepung = zaman jepun :p

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

8 Comments:

  1. Ingatkan abang ko mangsa santapan di hari raya tadi

    ReplyDelete
  2. yeke?yg head tuh dalam edit html tu kan?
    pastuh yg date-header sume tuh nk paste kt ne lak?sorry byk tye..xphm..hehe

    ReplyDelete
  3. salam petang selasa =)

    tak jadi pun.huhu

    ReplyDelete
  4. kenapa tak jadi ? tak paham . kena edit dekat html ke? tolong bagi dengan detail pls

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer