Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Monday, October 20, 2014

Anak kena campak keladi, pernah kena ?

Sebenarnya first time anak kena campak keladi ni.Campak yang halus-halus tu. Dia macam ruam yang keluar lepas demam tu. Tapi biasa kalau ruam macam tu , lepas dah baik demam terus hilang kan. Ni tak. Demam still ada lagi. Ruam yang naik tu dah kering. Jangan berparut sudahlah anakanda beta tu.huhuhu



Ni hari kedua dia kena . Masa ni buh calamine losyen yang doktor bagi.Sebelum tu bagi minum air kelapa, makin banyak campak tu keluar. Bagi yang fresh tau, yang campur gula, korang minum ;p

Esoknya pulak, suh my hubby carikan daun sebambu. Ni cara tradisional lah sket. Malam tu hubby bawa balik 3 tangkai daun tu.Malam tu saya alaskan tidur atas daun sebambu tu.  Esoknya misi mencari lagi daun sebambu, sebab hubby dah segan nak gi amik tempat dia amik malam tu. Masa dia balik dia dah jumpa pokok sebambu depan kedai runcit yang saya selalu lalu.

Model daun sebambu


Hasil dari carian kat instantview.. hahaha. Ni lah pokoknya my hubby amik. Terima kasih lah kepada yang tanam pokok ni tepi jalan besar. Semoga beroleh ganjaran pahala.

My hubby amik banyak jugak. Boleh guna sampai 4 hari. Hari ni hari keenam my Nayla kena campak , masih ada lagi daun sebambu tu. Untuk tahan lama, saya masukkan ke dalam peti sejuk.Pagi-pagi saya rebuskan dan mandikan dia dengan daun tu. Lepas dah mandi, saya tumbuk dan campur dengan bedak sejuk dan tampal kat badan dia.

Kids’ reactions are just the CUTEST. Watch this girl’s first reaction meeting a real-life rabbit! 

 My Nayla ni penggeli rupanya, setiap kali nak mandi air daun, mesti nanges. Lepas dah habis mandi baru senyap..hahaha.Masa kena tampal dengan daun tu pun menangis jugak. Kesian sungguh si kecik saya ni . Berat pun dah susut sebab kurang selera makan sebab ada merah dalam tekak dia. So kena minum banyak air. Saya bagi banyak air zam zam. 

Hari ni dia dah hantar rumah pengasuh. Harap-harap tak demam dah hari ni.Campak dia dah kering. Semalam dah boleh selfie dan pergi main kat taman kat rumah dah..hahaha. 

Cute tak saya ? 

Uwwekkk...Comel kerr??

Main buai ...seronok lah tu...

Anak korang pernah kena campak keladi ? 



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer