Thursday, April 10, 2008

Agar-agar santan...



Hari isnin hari tuh aku teringin nak bukak puasa ngan agar-agar santan..my hubby ni kalo agar-agar plain ni dier tak makan so terpaksa laa aku cuba mencuba resepi yang bleh buat dier makan..tadaaaaa...Agar-agar santan..

AGAR-AGAR SANTAN

Bahan
1 peket agar-agar
5 cawan air
1 ketul gula merah seperti dibawah..kalo trg punya aku rasa 3 ketul kecil gula merah (nisan-panggilan org kat trg)


1/2 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]/aku guna santan kotak 1 kotak..
2 biji telur ayam
1 helai daun pandan (mak ai banyak gila pandan aku beli..satu dahan baru 60sen)


Cara-cara
1. Masakkan agar2 dengan air dan daun pandan sehingga mendidih.
2. Masukkan gula merah dan gula pasir. Biarkan mendidih lagi.
3. Tapiskan (A) ke dalam agar-agar tadi.
4. Kacau. Biar mendidih sekali.
5. Angkat adunan dan tuangkan dalam loyang. (aku tadak loyang, so buh dalam bekas plastik jer..huhuhu)
6. sejukkan dan potong untuk dihidangkan.

Untuk bahagian (A)
1.Pecahkan telur dalam mangkuk dan buang pusat telur..yang warna putih tu utk hilangkan hanyir..(niza yang ckp ) -tenkiu niza..
2.Gaulkan telur dengan santan sehingga sebati.

p/s: aku guna santan kotak, so aku panaskan dulu ngan satu cwn air dan baru masukkan telur..kalo guna santan yang diperah bleh laa follow step diatas..

selamat men'try'...kalo error tu adatlah..aku pun try n error jer..my hubby ckp manis sket..bawak ofiz, diorang kater ok jer..sajer jer laki aku tuh..aku nengok makan abes gak..hehehehe..

0 Comments:

Post a comment

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)