Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Monday, December 31, 2007

Selamat Tahun Baru 2008

hahaha..
aku masih di ofiz..kul 8.30 malam..again...hari jumaat hari tu balik kul 9...sungguh cilakas..nasib baik OT leh duit..kalo dok, mampos laa...memang aku tak siapkan laa sistem ni..

ok ar...selamat tahun baru 2008...tanamkan azam baru?
azam aku?? tunggu......................aku baru nak fikir balik nanti...hehehe

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, December 28, 2007

sungguh tak tipu..

sungguh..tak tipu..aku bz yang hamat amigos...

p/s: saper2 yang dah bayar kutu bulan ini sila ckp kat aku...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, December 27, 2007

Apple Cicah Garam..

Apple Cicah garam..apple fiji lagikk tu...Tu jer makanan yang masuk ke mulut aku malam tadi..punyalah banyak aku beli yong tau fu sekali bila jer kuey teow tu masuk dlm tekak aku, terus uwek uwek..adakah kuey teow berasal dari beras?? musykil aku...
aku sunguh² laa lapar..uhuk uhuk...

Ungu Violet aku dah kering..tak sempat nak tunjuk gambar dizaman kegemilangannya..uhukk uhuk jugak..pas ni kena carik pokok yang tanam dalam air jer..hari tu ungu violet mati sebab pasu nyer tak cukup besar...sian dier...pokok aku kat ofiz makin segar bugar..penuh akar dier..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, December 26, 2007

Selamat Hari Raya AidilAdha..


Rasanya masih tidak terlewat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha kepada semua umat islam...tahun ni aku beraya di terengganu..sehari sebelum raya aku n my hubby balik dengan menaiki 'Cinta Bersulam Rindu' Kitorang...
memang sungguh kelakar pada malam kejadian..bertolak dari Shah Alam lebih kurang pukul 7 malam..sampai terengganu pukul 3lebih pagi??WTF kan??sebabnya..my hubby ngantuk sangat² sebab dier dah laa balik dari kerja then terus berkejar berlari² anak -tipu naik kereta bertolak balik terengganu..memang penat yang amat laa tu..bereti tido kat hentian gambang pun dah 2 jam kot, peh tu boleh dier buat lawak(masa ni aku dah tido laa,start dari kijal dlm kol doblas-sorry laa yang,ngantuk yang amat), dier boleh berenti kat petronas penapisan kerteh tuh(kira² 10 menet jer nak sampai umah mertua aku),kul 1 pagi sampai kul 3 pagi..arrrghhhh..tension yang amat aku..kalolah tido atas katil masa tu kan syok....dan akibatnya, kami semayang raya diatas katil..muahahahahaha....sungguh letih yang amat..dan kul 10 baru mangun..nasib baik mak mertua aku x ckp apa..hehehe...makan nasi dagang mak mertua aku buat..peh sodap...thumsb up!petang baru balik umah aku plak..mak aku buat laksa yang aku request seblom balik hari tu..sodap jugak..thumbs up!

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Roti Pisang@Hakim

beberapa hari ni memang aku tak leh nak telan nasi..tengok nasi pun boleh buat aku muntah..telan 2-3 suap pun dah nak muntah...sian my dear hubby kena makan nasi sensorang..semua nasi pandang aku dengan perasaan yang 'pelik'..eliss tak makan nasi?hehehe..sungguh lawak sekali..mungkin nasi bergolek2 ketawa dan gumbira didalam hati..sungguh cilakes...dan sungguh mohd hizaami tekak aku ni..selalu aku yang selalu memang 'pelik' kat my hubby sebab dulu dier memang jarannggggg sangat nak makan nasi..roti adalah makanan ruji..kalo laa begini dari dulu, mungkin sekarang aku dah jadik supermodel..(hahaha..patutlah tuhan tak bagi aku kurus,sebab aku nak jadik supermodel)tak per² aku mensyukuri dengan Anugerah yang diberi bukan tak bersyukur..buatnya kurus kering, entah2 my hubby tak nak kot..muehehehehe..
dan malam itewhh,senin malam yang lepas...tepat jam 12 malam,aku makan roti pisang satu mamak , teh tarik kurang manis ok setelah seharian x makan apa2....

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, December 18, 2007

*updated-my new sandal..


p/s:sungguh sandal sundal kan??

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Status Permohonan Cuti Rehat

Assalamualaikum


Salam Sejahtera.

Permohonan cuti anda yang bermula dari 19/12/2007 hingga 25/12/2007
kerana menguruskan hal-hal peribadi telah pun saya luluskan.

Anda boleh menyemak cuti anda.
Selamat Bercuti.

Sekian, terima kasih

Yang benar
Nama Boz aku disini...(p.s:terpaksa dirahsiakan)

p/s: jgn carik aku.....aku balik kampung..yehaaa..yabeda..yabedu..yabedi..harap2 leh lalu jalan nak balik trg...amin..hah..awak yang pakai baju kurung tu, sila amin sekali...awak laa..toleh lagikk..awakk..yer..yer..awak..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Pizza AnyOne @Pizza Hut ??!!


Hohoho..sajer nak bagi semua orang jelez..malam tadi my hubby teringin laa plak nak makan pizza mengidam lagikk laa ni, so lebih2 laa my hubby ni..since last week lagi dier beriya² ajak aku makan pizza tapi masa tu aku tak gaji lagi so aku buat² laa bodo jer dulu sampai laa malam tadi(p/s:nape la aku gatal mulut janji ngan dier nak banjer dier makan pizza)..sebelum terlupa, my hubby belikan sandal utk aku..maklumlah lepas kawen ni, dier x penah lagi bagi present kat aku sebab tadak hari² spesial yang berlaku dari start aku kawen sampai hari ni...lawa belit² tali dier..tenkiu my dear sweetheart :* :* :*:* sampai bulan bintang..laki aku tak suka sangat makan kat pizza hut tu so kitorang tapau jer buat balik...aku tak sangka leh makan pizza 4 slices..fuyyohh..kitorang makan pizza large super supreme+soup-of-the-day+Extra Large Criss Cut Fries +Garlic bread+1 can pepsi for dear hubby=rm43.02..sandal aku rm 36..ok laa..aku just kuarkan duit aku 7.02 jer...hahahahahaha..sungguh beruntung mempunyai suami(silalah kawen cepat kepada yang masih single..hah..awak laa!jangan toleh²belakang..ye ye..awakk..awak yang merenung skrin monitor tu...)...hehehehe..
hari ni memulakan pagi dengan malas sket sebab pegi bunuh kafir malam tadi..mueheheheehe..dan sejak dua menjak ni, tekak aku tingin jer nak makan nasi dagang..sungguh mohd hizaami rasa tekak aku ni..musti our baby♥ ni pun seghuper ngan abah dier laa ni...ish ish..
p/s:gambar sandal ku akan diambil kemudian..skang line x clear sgt..huhuhu

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, December 17, 2007

Jangan Makan Kobis Bulat???


WALLAHU 'ALAM...

BERKONGSI CERITA DARI SEORANG TEMAN.............
Jangan makan kobis bulat

Kubis bulat memang digemari ramai di Malaysia ini. Jikalau hendak melihat buktinya, tunggu sahaja di pintu keluar pasar, perhatikan bakul membeli belah dan perhatikanlah sayur kubis yang dibeli. Kubis murah harganya dan tahan lama. Satu lagi cara untuk melihat betapa orang Malaysia amat gemar dengan sayur kubis ini ialah dengan melihat sayur yang dihidangkan direstoran atau gerai makan, pastinya kubis menjadi
salah satu hidangan disitu. Kubis juga menjadi komponen utama dalam "coleslaw" di KFC dan juga kandungan utama burger dan kebab. Siapa yang suka makan lontong, kalau tidak ada kubis dalam sayurnya,maka itu bukan lontonglah. Pendek kata kubis digunakan dipelbagai masakan.

Satu ketika sewaktu makan di sebuah restoran yang kerap saya kunjungi, saya memerhatikan seorang perempuan pelayan restoran tersebut sedang enak makan tengahari dengan berulamkan kubis rebus bercecahkan sambal belacan. Sungguh berselera perempuan ini menghabiskan makanannya. Perempuan ini sudah berkahwin. Saya memandangnya dengan penuh sayu dan sedih kerana memikirkan akibat dari memakan sayur kubis tersebut. Kemudian saya terpandang seorang pelayan lelaki berasal dari Indonesia yang saya kenal.

Saya bertanya kepada pelayan lelaki ini "Mat engkau makan kubis tak?".

Mat menjawab "Saya tak makan".

Saya bertanya lagi "Kenapa tak makan kubis, bukankah kawan engkau tu sedang enak makan sayur kubis?"

"Bapa saya tak bagi makan kubis" jawab Mat ringkas.

"Kenapa bapa engkau tak bagi makan kubis?" saya menyambung soalan.

"Entah, saya pun tak tahu tapi saya ikut saja cakap bapa saya" Mat menyambung perbualan.

Dari perbualan ringkas saya dengan Mat iaitu seorang pelayan di restoran yang berasal dari Indonesia, dapat saya rumuskan bahawa masih ada segelintir manusia di Malaysia ini yang masih mengamalkan petua orang tua agar tidak makan kubis. Namun apa yang saya sedih ialah Mat ini tidak tahu apa kesan kalau makan kubisini. Dari penyelidikan ke atas para pelajar saya, memang sah tidak sampai 2% dari mereka ini yang tidak
makan kubis. Majoriti memang suka makan kubis dan setengahnya sangat suka kubis dan ada pula yang setiap hari hanya makan sayur kubis, subhanallah.

Apakah sebenarnya kesan apabila manusia memakan kubis?
Jawapannya adalah SEKIRANYA SESEORANG MAKAN KUBIS, IA AKAN MENYEBABKAN KEPUTIHAN KELUAR DARI KEMALUANNYA.
Apabila disebut sahaja keputihan ramai orang perempuan memang tahu apa bendanya kerana kini ia menjadi masalah yang lumrah pada kebanyakan perempuan samaada anak dara atau yang sudah berkahwin. Fakta ini diakui oleh seorang doktor wanita pakar sakit puan yang dipanggil untuk membincangkan masalah sakit puan di TV3 satu masa dahulu. Doktor perempuan pakar sakit puan ini berkata "Penyakit keputihan adalah penyakit normal yang dihidapi oleh orang perempuan. Ia hanya akan mendatangkan masalah apabila kuantiti keputihan yang dikeluarkan ini terlalu banyak hingga menyebabkan secondary infection". Dari kenyataan doktor perempuan ini, apa yang dapat disimpulkan di sini ialah bahawa doktor perempuan ini juga mengalami masalah keputihan.

Keputihan yang keluar dari kemaluan perempuan ini sememangnya mendatangkan pelbagai masalah. Keputihan ini menyebabkan bau yang amat tidak menyenangkan kepada wanita itu sendiri mahupun kepada sang suami.
Sekiranya kuantiti keputihan yang dikeluarkan adalah banyak, ia bakal mengundang jangkitan penyakit lain seperti gatal yang amat sangat. Ini adalah disebabkan keputihan ini sebenarnya adalah protin yang dikeluarkan dari dinding kemaluan perempuan akibat dari memakan kubis ini. Protin keputihan ini adalah satu medium yang amat digemari oleh mikro organisma seperti kulat dan bakteria. Kedudukan keputihan yang dikeluarkan melalui kemaluan ini begitu tersorok dan sangat lembap dan faktor-faktor ini semua mengundang kulat dan bakteria untuk tumbuh di atasnya yang seterusnya menyebabkan kegatalan yang serius.

Kebanyakan para doktor termasuk doktor perempuan pakar sakit puan yang di panggil TV3 di atas tidak mengetahui tentang punca penyakit keputihan pada orang perempuan. Bila orang perempuan berjumpa doktor untuk rawatan masalah keputihan, doktor akan memberikan berbagai ubat termasuk krim untuk disapukan dikemaluan, namun semua ini tidak membantu kerana kemaluan terus mengeluarkan keputihan. Perempuan yang sudah mengalami kegatalan disebabkan keputihan ini seterusnya akan menghadapi masalah kegatalan yang amatserius apabila mereka makan udang, ketam, sotong atau kerang. Masalah kegatalan ini menyebabkan masalah yang lebih rumit lagi iaitu seorang isteri tidak mampu atau minat untuk melayan suami dan ini pastinya mengundang rantaian masalah lain.

Masalah keputihan yang serius juga sebenarnya mengundang satu lagi masalah yang lebih rumit iaitu MIGRAIN di bahagian tertentu kepala. Masalah keputihan peringkat serius ini sebenarnya mengakibatkan kemaluan jadi amat tidak selesa dan seakan-akan berdenyut. Gigi kalau sakit, kepala juga sakit. Kalau badan demam,kepala pun sakit. Dengan kaedah yang sama ini, bila kemaluan wanita meragam ia mengakibatkan migrain.
Perempuan yang migrain ini kalau sudah berkahwin, bayangkanlah bagaimana mereka hendak melayan suami serta menguruskan rumah tangga dan anak-anak.

Satu perkara yang para isteri perlu mengetahuinya ialah keputihan ini menghilangkan nafsu suami ketika ingin bersama kerana baunya yang tidak selesa serta kesan lain yang agak memalukan untuk diceritakan disini. Cukuplah dengan perkataan bahawa suami akan loya selepas bersama isteri apabila melihat kemaluannya.
Begitu sekali parahnya akibat memakan kubis. Cara mencegah keputihan amat mudah, iaitu JANGAN MAKANKUBIS ATAU KUAH YANG MENGANDUNGI KUBIS.

Adakah keputihan menyebabkan keputihan kepada kaum wanita sahaja? Jawapannya ialah keputihan juga MENYERANG KAUM LELAKI. Kanak-kanak lelaki yang suka makan kubis apabila bersunat akan mengalami masalah BUTA pada kemaluannya. Buta kemaluan ialah satu kes di mana selaput kulit yang bakal di potong sewaktu bersunat melekat kepada bahagian kepala kemaluan lelaki dan bahan yang menjadi pelekat ini ialah keputihan.

Jikalau pada wanita, keputihan dikeluarkan pada dinding vagina, keputihan pada lelaki dikeluarkan di sekitar pangkal kepala kemaluan. Inilah antara hikmah Allah menggalakkan lelaki bersunat agar lebih mudah bagi mereka untuk membersihkan kemaluan dari keputihan. Kini orang bukan Islam juga gemar bersunat dengan alasan yang sama. Keputihan pada lelaki mengakibatkan bau amat busuk setiap kali membuka seluar dalam. Seluar dalam juga kotor di bahagian kemaluan akibat keputihan ini akan menjadi daki yang berwarna hitam.

Selain dari masalah yang telah dinyatakan di atas, keputihan juga menyebabkan kulit menjadi kering dan mengakibatkan sukar menambah berat. Ini dapat dijelaskan dengan mudah kerana sebagaimana telah dijelaskan di atas, keputihan adalah protein. Begitu juga putih telur adalah kaya protein dan warnanya jugaadalah putih. Protein yang disingkirkan melalui kemaluan ini sebenarnya amat diperlukan oleh tubuh tetapi akibat memakan kubis, protein ini dikeluarkan sebagai keputihan. Jadi walaupun seseorang banyak makan sumber berprotein, akibat mengambil kubis, protein mustahak ini dikeluarkan dari tubuh sebagaikeputihan dan alangkah membazirnya proses ini.

p/s: mulai hari ni aku tidak akan makan kobis..aku nak tengok betol ker idak..memang btol aku memang mengalami keputihan itewhhh..tapi bolehkah aku meninggalkan 'tomyam' atau 'sayur kubis masak lemak ' atau 'sayur kubis masak air' atau 'coleslaw' atau 'maggi buh kubis' atau 'kubis cicah budu' atau 'kubis goreng bodo'..ohh tidakkk...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Anak Halal @ Midvalley....


p/s:-tiket wayang aku n my hubby di sponsor oleh long-

Hari sabtu yang lepas, aku pegi tengok wayang ngan my hubby, long n kak long...ingat nak tengok hari ahad tapi long ckp kot² ada perang hari ahad so terpaksa laa hari sabtu terus...long yang belanja aku tiket wayang..unfortunately, komuter dari kl sentral ke midvalley pulak sangkut 20 minit sebab jalan runtuh kat sungai buluh..carol plak janji nak jumpa kat situ tapi x sampai2....makin fenen kepala aku...atlast dier decide jumpa kat midvalley jer..dan kul 5.10 baru aku n dear hubby dapat masuk dlm tren n umat manusia sket punya laa ramai...long n kak long dah masuk dlm tgv dah..aku call long n dier kuar..terlepas la 20 menet yang mula² tapi long kan a good story teller so dier yang citer balik kat kitorang...
review sket psal citer Anak Halal ni..kalo aku filem ni 18Sg laa..ada laa adegan 'panas' si fasha tu cium farid kamilll(mamat yang penah tegur aku kat lab komputer ms degree dulu yang tanya aku mcm mana nak save register subject tu dlm disket)...uikss..kalo dulu ni aku rasa dah kena ban citer nih..muehehe..tapi action dier memang nampak real laa..segala sumpah seranah hamjadah semer ada laa dalam ini fileeeeeeeemmm...-'undang² manusia tidak pernah berakhir'-
ni review dari long- ada sedara aku menangis masa layan filem tu ( nama dirahsiakan).giler emo.
antara filem melayu yg bikin aksi dan drama emo dalam satu masa.
kesimpulan "anak halal memang filem haram jadah!"... (p/s: cis..aku kah yang emo tu?)
kuar² pukul 7, nak solat sket punya ramai orang kat surau JJ tu..ghuper² surau kat midvalley kat bawah tu dah tutup..hampeh jerkk..
belah malam kuar makan kat apa ntah nama restoren tu..aku rasa owner dier 'kelantanis'..aku order nasi goreng kampung+telur mata+air honey dew...
not bad..leh la pegi lagikk..parking lot yang disediakan pun luas even tepi jalan..lupa lak nama kedai ni..siap ada playground utk kanak² lagikk tewhhh...
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, December 14, 2007

Tipah X sempat tertipu bang...

Ni berita yang aku terima..melaporkan dalam talian..mizz toyanz...

toyanz: aku bc blog mu
toyanz: pasal reliance aspect
MeMyself: a'a
toyanz: ko p dok?
MeMyself: nape?
MeMyself: x pegi
MeMyself: nape ko ker kawan aku tu?
toyanz: aku ade teman karul 2/3 bln yg lepas
toyanz: p co tuh
MeMyself: yer ker
toyanz: tipu jer
toyanz: hahaha
MeMyself: kenapa tipu?
MeMyself: mcm mana tipu?
toyanz: dah la ceramah dekat sejam
MeMyself: aku laki x bagi pi..abang2 aku semua ckp tipu
toyanz: aku nk terberak dah
MeMyself: hahahaa
MeMyself: kejap jer la..then?
toyanz: pastu tempat tu pelik sgt
toyanz: pc x de sebiji pun
MeMyself: uikss
toyanz: ada laptop jer
MeMyself: muehehe
toyanz: pastu ms ceramah tu dia pasang lagu kuat2
toyanz: bodo..
MeMyself: aik, apsal?
toyanz: tah la..takut ktorg wat rcoding kot
toyanz: huu
toyanz: aku sbnrnya x masuk bilik ceramah tuh
toyanz: ag n karul jer yg masuk
MeMyself: :D
toyanz: aku pun xtau dia ckp mende
MeMyself: dpt tak mender free tu?
toyanz: tp diorg ckp merepek je
MeMyself: contoh merepek?
toyanz: dia ade bg form kt karul tp kene bayar 6k
MeMyself: :-0
MeMyself: abes tu memang x dpt laa FREE?
toyanz: x de pun..
toyanz: hahah
MeMyself: ciss bedebah..
toyanz: membazir je pi..
MeMyself: nasib baik aku tak pegi..
toyanz: klu ko p opis tuh mmg nmpk sgt tpu
MeMyself: laki aku pun ckp kwn dier kena tipu
MeMyself: tp bukan kampeni ni..
MeMyself: ni aku leh letak testimonial ni dalam blog..
toyanz: ofice hour 3pm-10pm
MeMyself: a'aa
toyanz: aku dh bg komen
MeMyself: muehehehe
toyanz: mmg ade travel agency nama reliance
toyanz: tp bukan yg ni
toyanz: tu co besaq
MeMyself: yg ko pui tu jalan ipoh ker?
MeMyself: yg ko pi tu kat jalan ipoh ni ker?
toyanz: yep
toyanz: dia ade tunjuk website co tuh
toyanz: dulu x de tau
toyanz: dia tunjuk guna laptop
MeMyself: hahaha
toyanz: tp karul delete add tuh pastu dia taip semula..
toyanz: masuk ke website lain
MeMyself: hahaha
toyanz: masu tuh mmg takut giler bebe
toyanz: sbb nk naik lift tu kena pakai card
toyanz: di buatnya dia culik kt org camne..
toyanz: huhu
MeMyself: haahaha
MeMyself: dah tu carol x tanya ker mender free tu mana?
MeMyself: dier ckp kat aku beriya2
MeMyself: tak payah bawak duit kak..
MeMyself: dtg jer amik..
toyanz: dia ade bg form ape tah..
toyanz: pastu suh fax semula
toyanz: karul x wat pun
toyanz: aku pun dh x ingt..
toyanz: rasenya kene bayar pakej tah hape tu br dpt free tu kot..
MeMyself: ooo
MeMyself: sungguh cilakes sekali org itewhh
MeMyself: aku janji nak pegi tapi x pegi
MeMyself: puas dier call aku tak hangkat2
toyanz: pas byr tu la ko br menikmati percutian yg sangat murah n juga free...
MeMyself: :D
toyanz: itu pun klu x kene tipu la
toyanz: beriya2 dia ckp despatch boy pun bley p holland..
toyanz: begitu la adenye
toyanz: aku pun x berape sure..sbb dgr dr karul n ag
toyanz: aku tdo kt luar
MeMyself: hahaha
MeMyself: nasib baik ko tak kena apa2...
toyanz: tu la..
toyanz: ktorg lari2 turun kebwh
toyanz: sbb sunyi sgt..
MeMyself: ;))


p/s: sungguh nasib baik aku ni kan..long n ngah pun marah giler bila aku nak pegi..n my hubby pun tanak pegi..a good decision..
Alhamdulillah...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

My First OT Claim!!

Atlast, hari ni abang lan bagi penyata OT aku..Tenkiu..huhuhu..dapat laa 60 hengget..lepas laa nak bayar tol balik kampung..muehehehehe..yehaa..yehaa...yuhuuu..kalo aku leh OT selalu, 4 kali sabtu OT dari kul 8-2, leh laa 240 hengget...muehehehe..tapi sini x leh nak mandai² buat OT..hampeh jerk..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

My beloved hubby, I'm Sorry :((

Ni aku jumpa artikel dalam bahasa indonesia..Ditranslate oleh aku sendirik..

Credit sket

Para suami harus tahu jika isteri yang tengah hamil akan membuat perlakuan
lain dari biasa. Yang dulunya sabar jadi cepat naik darah, yang tadinya rajin mendadak jadi malas (p/s:Ada laa sket² malas), yang semula berdikari jadi manja(p/s:aku ler tu), atau yang biasanya selalu memperhatikan suami kini malah ingin lebih
diperhatikan.

Lantaran itulah, saat mengambil keputusan untuk hamil, isteri dan suami harus
benar-benar menyiapkan fizikal dan mental. Jadi saat terjadi perubahan,jika berlaku perubahan emosi atau perlakuan, baik isteri mahupun suami tidak
terlalu takut menghadapinya. Jangan sampai perubahan ini membuatkan
hubungan suami isteri jadi tidak bahagia dan tidak selesa. Inilah saranan dari Dra. M. Louise M.M.
Psi., untuk para suami yang pening menghadapi perubahan emosi isteri yang sedang hamil.

1.CENDERUNG MALAS
Para suami perlu memahami bahwa kemalasan ini bukan timbul begitu saja,
melainkan pengaruh perubahan hormon yang sedang dialami isterinya.
"Jadi tidak ada salahnya bila suami menggantikan peranan isteri untuk
beberapa waktu. Misalnya dengan menggantikannya menyiapkan tempat
tidur, membuat kopi sendiri, atau bila tidak mempunyai pembantu rumah,suamilah
yang mencuci piring atau mencuci baju," ujar Lusi, sapaan akrabnya.
p/s: setakat hari ni aku masih seorang yg rajin tapi lambat adalah..bukan malas yer..kalo malas lama dah kebulur my hubby n x pakai baju pegi keja..ahaks..nak harap my hubby, kim salam sket..muehehehe

2:LEBIH SENSITIF
Biasanya, wanita yang hamil juga berubah jadi lebih sensitif.
Seringkali tersinggung dan marah. Saranan Lusi, apa pun perlakuan ibu
hamil yang dianggap kurang menyenangkan, hadapi saja dengan senyuman bak kata dewa 19.muehehehe
Ingatlah bahwa perubahan emosi ini nantinya bakal hilang. Bukan
apa-apa pun, bila suami membalas kembali dengan kemarahan, isteri
semakin tertekan sehingga mempengaruhi pertumbuhan janinnya.anak awak jugak


3.MINTA PERHATIAN LEBIH

Perlakuan lain yang kerap "mengganggu" adalah istri tiba-tiba lebih manja
dan selalu ingin diperhatikan. Meskipun baru pulang kerja dan sangat
letih, usahakan untuk menanyakan keadaannya saat itu. Perhatian yang
diberikan suami, walau sedikit, boleh membuatkan isteri berasa tenang dan
baik untuk pertumbuhan janin. Demikian pula ketika isteri merasakan
sengal-sengal pada tubuhnya. Isteri sering meminta suami untuk
mengusap tubuhnya. Sebaiknya lakukan sambil memberikan perhatian dengan
mengatakan bahwa hal ini memang sering dialami wanita yang sedang hamil
dan diperlukan kesabaran untuk menghadapinya.

4.SENANG CEMBURU
Kebiasaanya,sifat cemburu isteri terhadap suami pun muncul tanpa alasan.
Pulang lewat sedikit saja, isteri akan menanyakan pelbagai soalan.
Mungkin, selain perubahan hormona, isteri mulai tidak percaya diri
dengan penampilan fizikalnya.Dia takut bila suaminya pergi dengan wanita
lain. Untuk menenangkannya, suami perlu menjelaskan dengan bijaksana
bahwa lewat disebabkan hal-hal yang memang sangat penting
dan bukan kerana perempuan lain. Bila perlu, ceritakan dengan terperinci
aktivit hari itu dari pergi sampai pulang.

5.AKIBAT HORMON PROGESTERON
Dr. Dwiana Ocvianti, Sp.OG., dari RSUPN Cipto
Mangunkusumo, Jakarta, menjelaskan perubahan perlakuan pada ibu hamil
merupakan perkara normal kerana penghasilan hormon progesteronnya sedang tinggi.
Hal inilah yang mempengaruhi banyak hal, termasuk emosi ibu. "Perubahan
hormon yang terjadi pada ibu hamil sebenarnya sama sekali dengan
perubahan hormon pada wanita yang sedang mengalami haid.

Memang, perubahan hormon yang terjadi tidak selamanya akan mempengaruhi
emosi ibu hamil. Ada juga yang perilakunya tidak berubah. Hal ini,
kata Ovi, disebabkan tahap emosi yang berbeza-berbeza bagi semua orang.
Daya tahan emosi ini dipengaruhi oleh keperibadian, pola asuhan sewaktu
kecil, atau kemauan ibu untuk belajar menyesuaikan diri dengan perubahan
tersebut.

Tak jauh berbeza, Lusi yang merupakan psikolog klinis di Klinik
Psikologi Parent Education Program RSAB Harapan Kita, Jakarta,
menyatakan biasanya ibu yang menerima atau bahkan sangat mengharapkan
kehamilan akan lebih mudah menyesuaikan diri dengan berbagai perubahan.
Secara fizikal dan emosi, mereka lebih siap.
Berbeza dari ibu yang tidak siap, umpamanya karena kehamilannya tidak
diinginkan, umumnya merasakan hal-hal yang lebih berat. "Begitu pula
dengan ibu yang sangat memperhatikan bentuk tubuh. Dia akan merasa
terganggu dengan perubahan fizikal yang terjadi selama kehamilan.
Seringkali ibu sangat gusar dengan perutnya yang semakin gendut, pinggul
lebih besar, payudara membesar, rambut menjadi kusam, dan sebagainya.
Tentu hal ini akan semakin membuat emosi ibu menjadi tidak stabil."
Perubahan emosi umumnya lebih terasa di trimester pertama kehamilan.
Kala itu pula, ibu masih harus menyesuaikan diri dengan berbagai
perubahan hormon yang terjadi. Lalu berangsur hilang di trimester kedua
dan ketiga karena ibu sudah bisa menyesuaikan dirinya.

NOTA BUAT SUAMIKU
sayang,
ketahuilah ni hanyalah sementara..mengada² ini akan hilang,manja² ini akan hilang,mudah menangis² ni akan hilang..tunggulah trimester kedua nanti..3 -4 bulan lagi..muehehehe..bersabarlah suamiku...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, December 13, 2007

Paprik Ayam + Udang In Da House..

malam tadi my hubby balik awal coz x OT so sempat lah aku siapkan dinner sebelum pukul 7.leh la layan Spa Q sekejap..selalu aku dengar jer dari dapur..semalam aku masak sempoi jer..my hubby nak makan paprik ayam dan udang..ok kat bawah nanti aku share kan resepinya...aku pun ingat2 lupa tapi main hentam jer laa..janji sedap..credit to Yati..dier ajar dulu masa duk baiduri masa degree..orang siam kot ajar dier..muehehehe..hari tu lupa nak credit spageti..credit to ilah sebab dier yang telah memperkenalkan mcm mana nak masak spageti tu kat aku juga masa duk baiduri masa degree dulu..

PAPRIK:-
Bahan2 : bawang merah+bawang putih+halia (blend or tumbuk) + sayur²an seperti bunga kobis, kacang buncis, carrot,putik jagung dan tomato + serai sebatang(ketuk² sket)+ 3 sudu sos tiram+ 3 sudu sos tomato+ 3 sudu sos cili+secubit garam dan pak aji+ayam+udang+cili boh 2 sudu+daun limau purut

CARA:-
tumis laa dulu bahan blend tersebut itewhh...then masukkan cili boh..kacau sampai naik bau kelangit ketujuh..masuk kan semua sos² yang ada didunia fana (seperti diatas)..buh serai...buh daun limau purut utk menambah lagi kepaprikannya.. kemudian masukkan laa ayam..buh air sket supaya tak der le pekat sangat..ada kuah sedap sket..then masukkan laa sayur²mayor yang ado kat dlm peti ais tu yang dikira sebagai sayur,then akhir sekali buh udang sebab udang cepat masak.. seterusnya try laa..tambah laa garam or pak aji utk menambahkan perisa..seperti biasa moto kiter, kalo sedap bagi kat jiran, kalo tak sedap ko makan sendirik kucing makan..sekian..sheappp..goreng telur dadar plak..puh..terangkat..makan lak ngan nasi panas2..berasap gitewhhh..memang sodap..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, December 12, 2007

beli milo..

petang ni nak pegi beli milo...stok milo dah kureng..lately my hubby kuat btol minum milo..ho ho ho..
petang ni dier tak OT, dan aku sungguh gumbira...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

JJ bukit tinggi with hubby n frenz..


wah, mcm banyak jer nak blog setelah beberapa hari bercuti(kemudahan internet memang tiada di rumah), semalam cuti sempena pertabalan agong..hari isnin yang hari tu pun cuti..annual leave masih berbelen 7 hari..x sempat nak abeskan dah ni..cuti raya pun aku rasa amik 3 hari jer..muehehehe..19hb sampai 25hb jerk..so 4 hari lagi laa aku rugi..cuti anyone??sungguh cilakes..
ok, back to the story, aku pegi window shopping jer kat jj bukit tinggi ni ngan kawan2 my hubby..x der beli apa jer..just bayar fee rm2 for parking..memang besar yang amat tapi still ada lagi shop lot yang tak bukak..wayang pun still tampal 'opening soon'..
hari isnin aku buat makan2 sket utk unit aku..aku buat spageti coz my hubby tak suka makan..time ni laa nak berpoya2 dengan kwn2 sambil menjamu hidangan yang dier tak suka makan..muehehe..eh, FYI aku jer cuti, my hubby pegi keja..so kitorang berparti 'liar' laa (liar-menipu :P)laa..muehehehehehe..
selama 2 hari bercuti aku tak masak utk hubby aku..hehehe..siap pegi mkn KFC lagik tuh..my hubby aku mengidam..ish dia plak lebey2..semalam pun ntak masak pasal dier gi beli makanan utk brekpest-nasi lemak, tapi lunch time baru makan coz lepas beli makanan,tido sampai lunch(sungguh tak elok diamalkan).....xtvt yg sukar dilepaskan...
konon nak belajar kereta la-chezburger btol..(baca dalam satu nafas)- postponed tahun depan laa kot nak ajar aku bawak keta tunggu aku memboyot agaknya sampai tak leh nak jalan nanti bila aku dah terberanak baru laa gelupur nak ajar silap laa wak masa tu dang2 nak antar anak pegi nursery dang2 nak ajar aku bawak keta nanti tengok laa mcm mana...huh...(my dear baby&hearts, jgn kuat berleteq yer..muehehehe)
oh, weekend hari tu aku dah start minum anmum..my fren suggest yang chocolate tapi kat tesco tak der dan coz x sabar sangat nak minum anmum, beli jer yang biasa..harga rm21.50..aku kena campur milo coz mcm x leh nak telan susu jerk..hehehe

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, December 07, 2007

Thanks Ida 4 Da Yummy i'm lovin' it!@McD


mcm biasa aktiviti mingguan, kuar makan² jika ada salah sorang dari kami nak banjer..kali ini ida plak nak banjer unit kami coz dengan kejaayan e-internal audit system nyer yang telah mendapat pujian ramai...ok...kali ni aku just minum air soya (say no to carbonate drink)+ 'double cis' burger +french fries + dis yummilicious eskrim..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Nak Percaya Ker X Ni???


semalam aku ada terima panggilan dari Reliance Aspect Sdn Bhd..Klik disini utk Info Syarikat IniDier ckp ahli keluarga aku (x tahu sape) telah pegi melancong menggunakan pakej cuti2 malaysia dan nama aku telah tersenarai dalam 10 nama family yang sedara aku kena isi..setelah buat undian, nama aku tersenarai..dier offer aku 3 H 2M ker Genting Permai & Resort, Asiana Langkawi & Mersing(lupa lak hotelnya) Hotel sajer tanpa makan minum...lebih kurang 500++ harga pakej itu katanya...

aku tanya abang2 aku semer marah aku dan ckp tu travel menipu kot..sebab senang2 nak bagi kan..
aku check laa kat internet, Suruhanjaya Syarikat Malaysia- ok..salah sebuah travel agency yang sah..

credit to SSM


then aku tanya laa sorang kakak ofiz lama aku dulu...

katanya:-

kak mimi: malam tadi pong k.mimi ada terima call jugak.. kata k.mimi bertuah tersenarai dlm 50 org - dia nok beri tiket gi holiday
kak mimi: tapi kena gi ke 1 tpt kat bangsar dengar taklimat pdk kejap..
kak mimi: ooh.. mungkin gok tu eliss.. cousin eliss ada pegi..
kak mimi: cuba cek dgn cousin eliss tu.. ada x dia beri contact no eliss ke reliance..
kak mimi: eliss.. dulu2 masa stat keja k.mimi pernah dah dpt call gini - tapi time tu k.mimi dok leh nak gi. jadi, k.mimi pass kan ke kakak. kakak accept. lepas tu kakak kena dengar taklimat pendek..
kak mimi: dia kata pdk je, padahal.. laaaama yg amat.. malam pulok masa tu. sssiang ke anak buah, sapa nangih2 nok tido...
kak mimi: lepas taklimat tu, mmg kakak k.mimi terima voucher gi hiloday..
kak mimi: dia cakap je 30m elis...
kak mimi: tapi lamaa..
kak mimi: eliss buleh try gok.. mana tahu best
kak mimi: reliance tu mmg nama besor..
kak mimi: dokkang lah dia nok main2...
kak mimi: misti dia nok jaga reputasi co dia gok..


erm..mcm mana laa ni..aku dah serba salah laa plak..orang tu cakap bleh amik sampai minggu ni jer voucher ni...dan buleh guna valid 6 bulan..ermm...ada saper2 leh tolong???
nanti petang ni dier call aku lagik..aku nak tanya laa saper sedara aku tuh..
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, December 06, 2007

Tenkiu My Dear Hubby..

hari ni hari kedua dapat tahu, that i'm preggiey..n hari ni my hubby dah mula bawak motor slow²...yang mana lubang yang dapat dielak, dier elak, yang mana bonggol,dier slowkan motor..sayangnya pada our baby n me of coz..tenkiu my hubby for being such caring n lovely hubby for me..
malam tadi kelakar btol, my hubby tend to usap² my belly n talk to our baby♥..baby, nanti besar jadik doktor n kuat agama...hehehe..pastu tetiba dier rasa mcm ada degupan kat situ..mungkin perasaan dier agaknya,katanya..memanglah semalam adalah hari pertama our baby♥ berdegup jantungnya yang kecil itewhh..hehehe..
and we received so many sms and calls from family n friends..n mcm2 advice..n one from kngah-kalo naik motor jgn terhentak sgt, jgn makan benda tajam tajam?pisau ker?memang tak makan seperti nanas, air tebu n masam2..as well as my hubby's kak chik- jgn makan pedas sgt takut sakit hulu hati..n of coz my ma, mesti nak predict laki ker pompuan grandchild dier ni, lelaki katanya coz aku nak makan masam²..kalo manis² baru baby tu gal.. :D x leh makan sweet sangat katanya n kalo teringin sangat² nak makan masam² baru boleh makan..hehehhe..n my mother in law advice to jgn makan budu so much takut darah tinggi... so many petua huh...hehehe..for our dear baby ♥ ummie rela apa sajer...asalkan our dear baby♥ sihat walafiat
thanks to all..i love u'oll very much...
n yesterday i read this article from online paper..

Wanita lahirkan bayi paling berat di Indonesia

JAKARTA: Seorang wanita melahirkan bayi paling berat di Indonesia, bayi lelaki seberat 6.9 kilogram, kata kakitangan hospital hari ini.

Bayi itu dilahirkan di sebuah klinik bersalin swasta di luar ibu negeri Indonesia, Jakarta, kata seorang jururawat.

"Bayi itu dilahirkan kira-kira jam 4.30 petang Isnin tetapi akibat masalah pernafasan, ia dibawa ke Hospital Fatmawati beberapa jam kemudian," kata jururawat itu.

Ibu berusia 37 tahun menghidapi kencing manis akibat mengandung, menyebabkan bayi lebih berat daripada biasa.

Sebelum ini, bayi paling berat di Indonesia, mengikut laman web Muzium Rekod Indonesia, dilahirkan di Surabaya, Jawa Timur dengan berat 6.4 kilogram. - Agensi

p/s: patutla my ma ckp jgn makan manis² sangat...now i know why...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, December 05, 2007

ye..betol semalam sy tidak memasak..

:D kerana terlalu gembira dengan ketibaan dan anugerah Ilahi, terlupa cerita pasal semalam..semalam my hubby sampai dekat² pukul 7..kul 6.45 aku dah tercongok depan pond tu sambil melihat langit..Subhanallah..
singgah pasar malam, beli 'grocs' utk stok seminggu..seminggu ker?jumaat pegi lagik aku rasa..n beli nasi kerabu yang ida ckp sedap..maaflah ida, x sedap..ida rekomen ni..abang aku teruja sebab nasi lemak peberet dier tak dijual hari semalam..hahaha..nasi lemak,thumbs down..hehehe.aku siap kena tmbh budu sendirik tuhh.
hari ni terima lagi satu berita yang sedikit menyenakkan akalku..email dari abang ngah aku..


************************************************************************************
From: ngah
Sent: Wednesday, December 05, 2007 12:19 PM
To: aku n long
Subject: RE: Future ummie on board!!!

ari ahad ni danish masuk ward kul 2 petang kot..pastu isnin buat operation bubuh tiub
kat dada..ada dua wayar la nanti kat dada dia..urat dia dah tak de kat lengan ngan kaki..
jadi kene buat benda alah tu la..dia panggil CVL. sume orang buat dan insyaallah selamat..
kalau nak masuk darah ngan ubat chemo melalui tiub tu la..bukan lagi kat tangan..tapi
penjagaan tu lebih lagi la..kene flushing ngan dressing 2 kali seminggu..
ari selasa masuk chemo pulak..so minggu depan aku duk hospital seminggu lagi la..

*************************************************************************************

sedihnya tak terkira dengan berita nih..harap ngah n kak ngah tabah..begitu jugak buat my dear danish♥...sedihnya..dan email dibawah buat aku tergelak sendirik..lucu sungguh danish...even sakit..


**********************************************************************************
From: ngah
Sent: Wednesday, December 05, 2007 2:17 PM
To: long n aku
Subject: RE: Future ummie on board!!!

sampai dia abis chemo rasa aku..tak pun sampai dua tahun..cm gitu la..nanati aku confirm balik..
aku dah cakap dah.,..nanti doc nak letak wayar kat dada danish..danish jangan tarik2 tau..dia
jawab ape..sakit la buh wayar..aku cakap tak sakit..dia cakap sakit la pa, bodo..pah aku nak jawab ape??
cuba jawab utk aku?!..


****************************************************************************

From: ngah
Sent: Wednesday, December 05, 2007 2:26:13 PM
To: aku n long

satu lagi kalau dia nak marah..apo peranga ni...bodo..tu yg biase la..
pastu 'tak guna'..tu ayat ultraman la..kalau pakai ayat ni kene gaduh la..best sungguh
kalau gaduh..macam makan nasi la...aku ngan nor dah jadi lauk dia la skang ni..
cepat2 la dpt sepupu biar fire sepupu dia pulak..kah..kah..

********************************************************************************

p/s:dalam kesedihan ada kegembiraan..Insya Allah..opss..haa yer..yer..dier OT..awak pedulik haper.. faham² yer --> bila tajuk aku ada sy tu maknanya nak marah laa tu or tulis entry sambil marah..notes:ibu mengandung memang kuat marah n mood swing:X

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Alhamdulillah...My Positive Pregnancy Test..

Malam tadi aku n my hubby kuar rumah kul 10 nak pegi beli pregnancy kit tu..sekali sampai PKNS, guardian situ dah tutup laa plak..teringat satu farmasi kat PAS, tapi hampa jugak..Apple Green Pharmacy tu pun dah tutup..sunguh2 bandar mati laa shah alam ini.. terengganu pun x mcm ni..even kat kampung aku, farmasi dier pun 24 jam..hampeh jerk..pastu aku teringat laa one of panel clinic uitm kat sek 2..ingat nak beli jer pregnancy kit tu tapi kena jumpa doktor katanya..dr singh yang on duty..aku dah cuak plak time dier suh pi check urine..my hubby ckp tangan aku sejuk btol..hehehe..then bila masuk tu..jeng jeng jeng

nampak tak diatas tu???aku ingatkan aku tak pregnant coz yang sebelah tu pudar jer kaler dier..dier ckp aku, ini 2 gelang..hah yer ker..terus aku ckp, sy pregnant..blom sempat dier abes ckp.."awak tahu?"dr tu tanya aku..dah aku ckp..dlm hati aku(ler..general knowledge kan?hehehe..)
tapi aku still confused sebenarnya aku mengandung berapa hari..coz aku tersilap ckp last period aku..1/11 padahal 24/10...ada sapa2 bleh kirakan utk aku??

Oh terima kasih mr calculator..dier kira semua utk aku..due date aku 30/7/2008..aku dah dalam minggu kelima nak masuk 6 dah sebenarnya...mesti dr tu kira 1/12 malam tadi..


Klik disini untuk membuat pengiraan due date anda


Klik disini untuk membuat pengiraan due date anda



Klik disini untuk membuat pengiraan due date anda


Alhamdulillah..kupanjat syukur padamu Ilahi atas kurnian ini...
p/s:my hubby ckp dier punya muka dah tak leh adjust dah..nak senyum manjang..hehehe..lawak tol..n tenkiu so much to my charming hubby coz dah tak merokok since petang semalam depan aku..tapi beriya2 suh aku pi mandi..rupanya nak merokok time aku mandi..aiseh..
erm..tiba2 aku teringat kat arwah ustazah aku..awak ni subur ni...masa form 3 time dier pegang tangan aku dlm kelas coz masa tu pagi n tangan aku panas..hehehe..Alhamdulillah, berkat kata-kata ustazah..x sampai 2 bulan nikah, dah pregnant..Al-Fatihah...
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, December 04, 2007

ye..ye..jantung saya rasa sakit lagikk...

my hubby OT lagik..biarlah dier puas2 OT biar muak gituh...tempias nyer kena kat haku..tu laa x ajar2 lagik haku bawak keta..x ker menyusahkan ..balik nanti mesti aku kena masak, tapi hari ni kebarangkalian utk tidak memasak adalah amat besar, besar yang amat coz ada pasar malam hari ni..harap dier berserah kepada nasi lemak peberet dier hari ni..isteri awak ni dah sengal agaknya..tiap kali awak OT asyik jer muncung..padahal duit dapat kat isteri awak yang 'lovely' Ampunilah dosa hambamu yang perasan iniini jugak...kesian..
sayang,
apapun...................
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

we?hopefuly...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Pregnancy test..


Hari ni my hubby promise to buy me preggiey test kit coz his 'lovely' wife perasan nak mampos dah tak sabar nak check herself whether preggiey or not..
ni ada laah 2-3 website yang aku buat test dan mengatakan aku pregnant tu...

Klik disini untuk mencuba


Klik disini untuk mencuba

tapi tu semua bukannya konfem lagi kan..nanti laa petang ni aku nak pi beli mender kat bawah ni n hope good news will coming soon...
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, December 03, 2007

strawberry cokelat


last 2 week aku makan strawberry cokelat..tenkiu to semi pokdek..hehehe..mak ai kecur air liur aku...hari ni aku teringin lak nak cari resepi dier..ni aku paste kat bawah ni..
Bahan-bahan:-

* 10 biji strawberry
* 100 gram coklat masakan
* 1 sudu teh shortening
* Sedikit coklat putih sebagai hiasan

Cara-cara

1. Bersihkan strawberry dan lap kering... Hiris halus coklat masakan , campurkan shortening dan masak secara double boiler dengan api perlahan..
2.Masukkan coklat cair ke dlm mangkuk dan biarkan ia sejuk..kemudian celupkan strawbery.
3. Balut pinggan dengan cling wrap dan letakkan strawberry tadi.(utk memudahkan strawbery dikeluarkan ) Dinginkan dlm peti ais...
4. masakkan pula coklat putih dan masukkan ke dlm piping beg..pipe kan ke atas strawberry tadi..
5. Boleh juga dihiaskan dengan coklat rice dll..dinginkan semula dan sedia untuk dihidangkan..

haa..dah siap pun..
p/s:teringin nak memetik strawberry di cameron..bila laa leh pegi ni..kalo dah ada baby kena laa honeymoon ngan baby plak..hehehe..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

My sad weekend :(


Gelang nikah aku patah..setelah 1 bulan 2 minggu 4 hari aku nikah:(kenapa laa aku cuai sangat..eliss,memang ko selalu cuai pun, jgn x henggat..My Name Is 'Terbolah' semalam, aku tengah bersiap2 nak gi kenduri Kak Ray, nak laa pakai gelang tu sebab aku memang jarang laa pakai gelang tu(sayang laa sangat)..tetiba time aku nak pakai tu, terlucut plak dari tangan aku..terus patah permata dier yang paling kiri tu..dan sebelah dier satu lagi retak..maka muncung laa aku..x pasal2 my hubby kena tempias moody aku yang tiba2 tu...aku dah cuak dah kot2 x leh baiki..aku call ma aku, nasib baik x kena marah..sebab aku dah jadik isteri orang kot.hehehe..dier cakap leh baiki..ooo nasib baik....x jadi moody..hehehehe..
hari sabtu hari tu my hubby ajak laa pegi tasik..sebab dah lama tak gi tasik..sejak jadi husband n wife ni ,harammmmmmmmm sekali pun x penah pegi..gi laa The Store dulu coz nak carik hadiah kenduri Kak Ray tu..sekali dekat pukul 7 baru siap membeli belah..terus balik umah..kensel pegi tasik..hampeh jerkk...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 30, 2007

Thanks Ad 4 Da Yummilicious Pizza!


Notes: ida makan ni...my bozz..


Notes:Ini kuli-kuli makan..dimakan oleh..aku ,niza, ad n ida FMS

p/s: baru balik dari pizza hut kat sacc mall..celebrate sempena bday ad..then window shopping kat sacc mall..aku x minum sgt air coke, just curik ais jer..coz a little bit worry kot2 ada 'apa2' kan..hehehe..since pe'ok lewat plak this month..hope will be a good news soon!Insya Allah...minggu depan ada orang lain plak nak belanja..hehehehe..
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, November 29, 2007

My New Look..

Actually,blog aku laa..skang baru sudah edit..x leh nak ganaz2 sgt dengan template baru ni and i already miss the old one :( but to cheer up my life (sebab sebelum ni gelap n hitam legam), aku letak combination merah putih..my peberet karer laa..red..sebab nak balas dendam coz hr tu aku ingat nak deko umah karer merah putih tapi my hubby plak x suka..uhuk uhukk..tengok laa pasni..sy deko ikut suka saya..awak jgn masuk campur..hehehe..
n hari tu aku menikmati strawberi cokelat semanyak 9 bijik, so aku choose template yg ada strawberi laa..
ok, how?
to all silent reader plz 'put' your jejak ok..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Ghost Whisperer....

Lately,tagline ni yang aku tunggu saban minggu -
"I might be just like you, except that from the time I was a little girl I knew that I could talk to the dead.''
"He can hear you. He's right next to me."
"I don't take orders from ghosts!"
"You know what they say about paybacks."
"If i don't help them who will?"
"In order to tell you my story, I have to tell you theirs.''
"My name is Melinda Gordon. I'm married. I live in a small town. And i own an antique shop. I might be just like you. Except that from the time i was a little girl i knew i could talk to the dead. Earthbound spirits my grandmother called them. They're stuck here because they have unfinished business with the living and they come to me for help. In order to tell you my story, i have to tell you their's."


p/s:bestnyer kalo aku dpt ni..x payah nunggu tetiap minggu..sekali harung jer..Ghost whisperer..

Malam tadi aku ingatkan aku telah menjadi seperti Melinda Gordon..Jam menunjukkan pukul 12 a.m..Tiba-tiba aku rasa nak uk2 laa plak..Sedang aku khusyuk dan asyik masyuk di dalam bilik air, tetiba ada ketukan keras pada pintu bilik air aku..seb baik aku dah sudah..terus aku berlari masuk bilik..masa aku pi bilik air tadi my hubby dah baring kat katil..bila aku masuk bilik, aku tengok dier tido jer..aku kejut dier, aku tanya "syg ker ketuk bilik air?"bleh dier buat muka mamai2 ckp tak..aku dah cuak dah..aku ckp ada orang or 'ghost' ketuk bilik air..dier bantai gelak..hampeh hubby aku..rupanya dier yang ketuk coz dier dahaga, dier pi minum air kat dapur....bleh dier berlakon ngan aku malam2 ni...hampeh jer..geram pun ada..tu laa banyak sangat berkhayal...hehehe..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, November 28, 2007

Danish buat chemo...


x tau nak tulis apa hari ni tapi tetiba rasa nak tulis pasal my hubby..lately dier suka sangat minum air diatas yer..aku pun suka jugak tapi selalunya, dah dekat nak abes baru aku perasan kewujudan air ini..last week beli yg apple+aloe vera(niza suggest) tapi my hubby still not try yet..(n dier x tahu aku dah minum air tu malam tadi, senyap2 kat dapur..syyyy :p- n aku rs kureng sket compare to berry+blackcurrant+aloe)hr tu punya yang berry+blackcurrant+aloe pun dier x suka(but i like)..to compare, air ni kat Giant paling murah & paling mahal kat 7E.kat tesco shah alam x der pack besar..(every week mesti beli)addicted dah ni..
and my dear danish still kat hospital..malam tadi ma aku call dier n tanya dier minum air tak..dier ckp minum banyak air(padahal dier x minum pun air abang ngah aku ckp)siap bleh tipu lagi tu sakit2..see who's grandchild?pastu dier ckp kat mama dier, dier tipu tokji(ma aku)..lawak2..

n danish memang suka nasihat balik kat orang lain kalo kiter nasihat dier..n not to forget kucing depan umah aku pun dier bantai pi nasihat.. malam masa dier dtg umah aku dulu, aku ckp jgn main kat tangga, nanti jatuh.. bleh dier pegi ckp kat kucing tu, jgn main kat tangga, nanti jatuh...


p/s:danish tengah memberi nasihat kepada kucing jiran aku..

Alhamdulillah, abang ngah aku ckp danish ok..tak demam..tgk cmne dia punyer darah ari ni patu masuk air sampai weekend kot..semalam abang ngah aku ckp dier sakit perut,bila abang ngah aku sapu ubat, dier plak ckp kat abang aku,tu la tak makan nasi sangat...padahal dia yg tak makan
nasi...hampeh jerkk!lawak btol laa..like father like son laa..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, November 27, 2007

my hubby OT lagikk..again?

my hubby OT lagik ..n i feel like crying :((
bunny.jpg
and majuk too...
sulk_bunny.jpg

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Bayaran PTPTpu pertama aku..

hehehe..setelah beberapa tahun aku bekerja, since 2006, baru last week i manage to bayar balik ptptn aku buat kali pertamanya..tenkiu kepada KERAjaan kerana tidak meng'hitam'kan aku yang baru putih ini..kekeke..
MEMPERKENALKAN...PENYATA PTPTpu aku untuk julung2 kalinya...........dengan segala hormatnya...

banyak btol kos pentadbiran..aku tengok dlm paper hari tu nak digugurkan kos itewwhh...harapnya begitulah..ni kiranya aku bayar yuran pentadbiran jerkkk..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, November 26, 2007

Nge'teh' @1a.m??Againnn???

selamat pagi semua..hari ni aku terpaksa datang ofiz awal sket laa coz kawan aku meeja dari kemaman ada iview dekat bangunan canselari..so aku teman dier naik bas..lain laa jugak rasa sebab selalu my dear hubby antar..leh manja2 atas motor..:P weekend hari tu aku buat apa yerk..ooo..aku buat ayam masak lemak cili padi..ingat nak buat kari ayam..sekali rempah ratus plak berkulapuk..hampeh jerkk..n aku buat sambal belacan..and my hubby ckp dah nak hampir sama ngan his 'mak' nyer sambal belacan..yahoo!yeeehaa!gembiranya!gembiranya!

semalam pun pegi Tesco beli barang2 basah (udang, ikan bawal, syr2:D)utk dis week n my hubby gaji..so aku dah dpt gaji bulanan :) n sinki aku dah tak bocor..thanks to mr plumber..n my dear hubby too..apa lagi erk..n we go to car wash dis week..our dear 'Cinta Bersulam Rindu' dah tak nampak mcm keta dah..vakum n snow wash just Rm8 :) very dear cheap..kalo nak try, pegi laa jalan kekanan sebelum masuk ke padang jawa tuh..situ memang banyak sheall snow car wash..
eh,n aku pegi nge'teh' lagi kul 1 a.m and ate roti canai satu kasi garing..:) the end.

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 23, 2007

Awak OT lagikk!!!!

dulu-dulu,
masa aku kenal my hubby mula2, aku ckp awak-awak saya-saya dengan dia..sejak dah jadik hubby aku dan lamaaaaaaaaaaaa dulu, lepas declare aku panggey dier abang dannnnnnnn bila aku marah atau aku nak marah,memang aku panggey dier awakk..dan bahasakan diri saya...dier pun sama..

Nota buat kekasih

awak,
awak janji dengan saya semalam x nak Ot hari ni..
awak janji dengan saya semalam nak pegi pasar malam hr ni..
awak tahu tak, saya dah siap nak turun tunggu awak kat bawah..
awak tahu tak, saya dah siap2 cepat dan solat asar..(bagus sebenarnya yg ini)
awak ni kenapa baru skang nak tepon..kenapa tak tepon setengah jam lagikk
biar saya tercongok2 mcm orang bodoh tunggu awak...

awak, saya tetap sayang awak walaupun saya bengang ni awakk...

ni saya nak letak kucing ni bagi awak,awak peluk tu jer malam ni..x payah peluk saya
funny pictures
moar funny pictures

gatal punya kucing, tu hubby aku laa..jgn ngada nak tido ngan my hubby..tau laa dier ada eskrim...ko pedulik haper..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Edit label

Aku just nak edit labe jer hari ni dan nak siapkan manual pengguna utk unit audit dalam uitm...stay rest n peace..

kensel..aku kena tolong niza sambung keja dier sket buat program..malasnya nak mengkoding...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, November 22, 2007

Ikan percik lalalalalaa


ye..my hubby OT lagik..adeh...adeh..penat tol menunggu ni..memang btol..penantian satu penyeksaan..aku baru tingat, last weekend aku ada buat percik kan..ini gambar menu berbuka last pose kat umah aku(masa ni aku dara lagi)..hehehe..mcm biasa laa kali ni aku nak memberi secret recepi..secret laa sangat..kot suka hati aku laa kan..blog aku..ini resepi dari mak aku,cam biasa sedap bagitau jiran,bodo, bagi laa sket kat jirankalo tak sedap, ko makan sendirik laakucing makan

MENU -IKAN PERCIK
Bahan-bahannya(aku main agak2 jer ni)-utk 4 orang makan:-
Bahan A
2 atau 3 batang serai
cili boh
santan
halia 1/2 inci
lengkuas 1/2 inci
bawang merah 4 bijiksesuka hati ko
bawang putih 2 biji
santan kalo kotak kecik dah laa(separuh guna masa nak blend, separuh buh dlm peyuk)


Bahan B
asam keping
bahan perasa
gula
garam

jgn dilupakan ikan..aku gemar ikan kembung yang gumuk2..


cara-caranya:-

UTK KUAH

sila blender kesemua bahan diatas ok(bahan A)..dengan santan tau..kalo x nak pekat sgt tambah air sket coz aku guna kotak nyer santan..kalo tak,biasa guna air lebihan terakhir santan yang diramas..

kemudian masukkan kedalam santan yang telah diblender iteww kedalam santan yang buh dlm peyuk..

panaskan api...

bleh buh bahan B..try sedap ker tidak..siaappppppppppppppppp


UTK IKAN

sila bakar ikan anda setelah dilumur garam+aji+kunyit mcm nak goreng tu..pastu kuah dier dituang keatas ikan itu bila dah hampir masak..jgn tuang semua..separuh jer..separuh lagi buat kuah la..i like i like..

aku selalunya tak bakar ikan. kalo kat umah abah yang bakarkan..bila dah kawen ni,aku goreng jer ikan tu dan buh kuah percik..pun syiokkkkkkkkkkk..

alamak..meleleh2 air liur aku ni..lagi sedap kalo ada acar timun..
dan nasi putih panas2...fuhh kasi terangkat

k..aku rasa my hubby dah nak sampai...gt balik...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Laporan Penilaian Prestasi

Hari ni aku dah submit Laporan Penilaian Prestasi,(x lagi masa ni) tapi nak submit laa nanti..fenen2..dah laa tadak guideline..boz pun baru..tapi dengan berkat kesungguhan, akhirnya siap jua..hehehe..ari ni dateline..hari ni hari bermalas-malasan..mentang2 lah big bosses tadak hari ni..aku nak buat aper yer ari ni..oh yer, hari ni dah gaji...Alhamdulillah..kena bayar laa kutu2 kepala yang ada..lambatnya bulan 5..kutu aku yang terakhir..yeehaaaa..ok la..bosan la...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, November 21, 2007

Nge'teh' @12a.m??

malam tadi pun laki aku ajak aku gi kedai mamak minum teh tarik..konon2 nya nak panaskan enjin kata la..ish..mcm2 laa my hubby ni..kalo tak ikut takut dier pi merendet plak..baik aku ikut walaupun ngantuk yang amat..ya ammpun..dah laa malam tadi sampai umah kul 7..siap pegi pasar malam lagi semata2 nak cari cili kampung dier..alahai..sekali tadak..beli cili yang kurang sket darjah kepedasannya semalam..
ari ni plak ada orientasi utk warga kelas F ni yang baru..aku baru ker?baru laa kot dibandingkan dengan makcik2 dan nenek2 yang ada..hehehehe..6 bulan dah kot..kalo pregnant, 3 bulan lagi dah nak meletop..hehehe..

pengumuman..esok gaji...gomen ok gomen!

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, November 20, 2007

Selamat Pengantin Baru Ad & Am


Aku tujukan entri ini buat ofiz mate aku merangkap course mate aku masa diploma kat dungun dulu dan sama2 dapat keja kat sini..kami kawen pun selang sebulan..hehehe..selalu bagi aku tumpang naik scooter comel dier tu masa zaman bujang2 dulu..skang TAB #### itu lah yang mengangkut aku tiap hari..dan yer..hari ni my hubby aku OT lagikk..so lewat laa aku balik..tu pasal aku hapdet..kalo tak memang malas..dah la banyak jugak keja..konon2 laa..eh, borang penilaian tak isi lagi..kot2 leh tetap cepat kan saper tahu..aduhai..ok la..utk ad & am, selamat pengantin baru..semoga ko bahagia dan dpt baby cepat2..kiter fight laa saper dpt baby dulu..ko jgn lawan aku plak..hehehe

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Bz day...


Hari ni takder apa aku nak tulis..just nak letak gambar2 masa weekend hr tu jer..
P/s: Ni danish pakai topeng otromen aku bagi hari tu kat umah along aku..hehehe..so suweeekkkkkk..bertukar2...


P/s:danish w dear 'ayah su'a.k.a my hubby n papa dier..(seksi tol my hubby)hope he not mind aku letak pic dier cengginih.. :P


P/s:danish w dear ayah long a.k.a abang long aku...


p/s: danish w gaya rambut syacak syacak2..hehehe..mohawk gituhh..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, November 19, 2007

Weekend With Danish Adha Shah...

weekend with danish adha shah
Jumaat malam hari tu danish datang umah aku..Dia nampak kurus sket, x sama mcm yang aku jumpa time aku nikah dulu..so x der la berat nak dukung..Pelajaran minggu ini dari danish-'tak baik cakap bodoh'.Aku terkeluar plak ckp 'bodoh' kat abang aku, sekali ada suara halus dari tepi ckp kat tinge aku 'tak baik ckp bodoh' opssssss..cik su mintak maaf ya danish..tapi bila giliran dier ckp bodoh, dier plak buat boo layan bila kiter ckp .'tak baik cakap bodoh'.ish danish ni..kali ni dtg dengan fesyen rambut mohawk gitu..tapi sabtu diorang dah balik KL umah abang long aku..tapi terubat la rindu sket pada si kecik tu walau tak puas main..aku ada beli topeng otromen kat danish..maka malam tu asyik 'bertukar' jer laa..hehehe..dan semua orang adalah raksasa..

weekend with hubby
mcm biasa minggu ni beli barang dapur.Pegi Tesco pukul 5, pukul 7 baru balik..sket punya lama..Mata minggu ini 39.Fuyyoh..banyak tu..maka banyak laa duit telah abes..kitorang sempat beli bunga di dalam kegelapan..aku pilih bunga kekwa warna ungu..memang dah berbunga..sonoknya..kitorang namakan pokok bunga ni, 'ungu violet'..hehe..pagi ni aku dah siram pokok bunga ni pukul 7 pagi..:D x sabar nak balik..mesti dah kembang bunga aku..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 16, 2007

Terengganu catat keputusan terbaik keseluruhan

Murid 5A UPSR meningkat Wah2..kembang jugak aku selaku rakyat Negeri Terengganu..Dulu zaman aku UPSR tahun 1994, masa tu aku dapat straight A..4A..hebat jugak aku di kala itu..hehehe..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Happy Birthday Ad!!!


p/s:aku sajer pos awal untuk menunjukkan aku bukan banyak keja sangat..dan x sempat2 nak letak post utk esok..anyway ad, moga ko bahagia...lusa ko kawen yer..mengikut jejak aku..hehehe...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, November 15, 2007

Terima Kasih Kak Ros..


Gelang aku dah selamat dibaiki..FOC..terima kasih kak ros...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Nasi Lemak Kukus Ayam For Two..

malam tadi aku tak payah masak..aku n my hubby pegi pasar malam sek 7.carik lauk basah n dier tingin nak makan nasi lemak ayam-his 'berbuka' menu masa bulan pose hr tuh..aku pun tumpang sekaki..balik umah lepas isyak baru menyantap dengan teh o ais..nyum nyum..ingatkan panas hingga ke petang tapi rupanya hujan di tengah hari..'sayang, masak megi,lapar..'whatttttttttttttttttttttttttttttt!!awak ingat saya ni kedai mamak ker ?nak order2 megi anytime awak nak makan!pegi laa masak sendirikkk!' bak kat diana, tu hanya di hati bukan di mulut..bluweeekk niza...aku kena masak megi kul 11 malam, kena goreng keropok lagi..nasib baik dier nak air masak jer..nasib nasib..heh..tp berbaloi laa..dpt upah..hehehehe..



p/s:Gambar sekadar hiasan

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, November 14, 2007

New purse 4 me...


malam tadi baru aku merengek2 kat my hubby to belikan aku purse coz purse aku buruk sangat ok..hr ni aku sungguh gumbira..ngan duit my hubby aku pi beli wallet..yeehaa.terima kasih kepada uitm kerana memberi peluang kepada peniaga wallet menjual barangan rega murah2 jadik mahal..terima kasih..terima kasih..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Sebulan Menjadi Isteri...

Hari ni genap sebulan aku dinikahkan..malam tadi, pukul 12 pegi ikut my hubby cucuk duit kat ATM sebab nya aku ngada2..dah tu saper suh ckp nak gi NGORAT..sebab dier nak gi NGORAT tu pasal aku ikut sekali..dah laa wangi2 semcam jer..mulaa la tu naik HANTU..sekali semua ATM -what the heck -OUT OF SERVICE..gila hamjadah apa gini..ATM kat kampung aku nuh pun x tutup malam2 mcm ni..xKey LL langsung laa..nama jer bandaraya..bandarmati sebenarnya shah alam ni..sori laa MB..memang btol kan?kan?kan?
malam tadi gaduh kecil2an telah melanda sebab dier ckp aku 'BODO'sebab aku x nak dengar ckp dier..eleh..yang 'BODO'inilah yang dier duk p****2,c***2 ituhh...apa kes..marah kat ATM, aku pun kena sekali..biasa...tapi mcm biasa arr, isteri yang mithali ini jugak laa yang kena mintak mahap dulu....okkk..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, November 13, 2007

Which Haunted Room will You Choose?

One day, you get lost in the wilderness while traveling.. It gets dark and you have no choice but to seek refuge in a small hut nearby. The owner tells you all his rooms are haunted. Which room will you choose?
(it is going to be very interesting.. ha ha ha ha)

The room where:

Room (A)
- a human head stares at you maliciously from outside your window

Room (B)
- the bathroom door creaks open and close, and there are sounds of a woman sighing

Room (C)
- the bed starts rocking violently whenever you try to sleep on it

Room (D)
- a headless ghost sits at the foot of your bed when you awake in the middle of the night

MAKE ONE COMFORTABLE (?!) CHOICE BEFORE YOU SCROLL DOWN FOR THE EXPLANATION.
IT'S QUITE AN INTERESTING ANSWER.........





Scroll down for explanation.


A) A human head stares at you maliciously from outside your window.
Explanation: You need a lot of private space and are more suitable to work alone. You look for stability
i.e. a job that is not easily affected by external factors and provides steady income.
E.g. Doctor, lawyer, SOHO , teacher, administrator.

B) The bathroom door creaks open and close, and there are sounds of a woman sighing.
Explanation: You prefer a stable job that does not require you to run around or meet people. You are
willing to be subjected to pressure from your bosses if that lets you sit in an air-conditioned office all day.
E.g. Civil servant, engineer, computer engineer, accountant.

C) The bed starts rocking violently whenever you try to sleep on it.
Explanation: You are an active person who cannot sit still and does not like to be restrained.. You are
easily adaptable to a job which is full of changes and not routine.
E.g. Marketing, insurance, sales, delivery man, chauffer.

D) A headless ghost sits at the foot of your bed when you awake in the middle of the night.
Explanation: You suit jobs that need you to meet people, especially large crowds. Your job will depend
on these people, but you will not know who they are
E.g. superstar, politician, PR, counter/frontline sales.

p/s: aku nyer jawapan D..what????superstar??politician?? PR??counter/frontline sales.???
apa hamjadah ker itewwwwwwwwww??aku programmer okkkkkk..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

The Power Of Love..

Hari ni aku terdonload secara tidak seng'haja' lagi the power of love by jennifer rush..rupanya cek lina dion yang menyanyikan semula lagi ni..ooo..lagi best penyanyi asal dier nyanyi ghuper2 nyer...Layan............i like i like..dedicated to my honey bie..

The whispers in the morning
Of lovers sleeping tight
Are rolling like thunder now
As I look in your eyes

I hold on to your body
And feel each move you make
Your voice is warm and tender
A love that I could not forsake

cause I am your lady
And you are my man
Whenever you reach for me
I'll do all that I can

Lost is how Im feeling lying in your arms
When the world outsides too
Much to take
That all ends when Im with you

Even though there may be times
It seems Im far away
Never wonder where I am
cause I am always by your side

Were heading for something
Somewhere Ive never been
Sometimes I am frightened
But Im ready to learn
Of the power of love

The sound of your heart beating
Made it clear
Suddenly the feeling that I cant go on
Is light years away

p/s: that's it..the power of love what we make it today..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Beautiful Girl

Assalamualaikum...
wassup wassup...
aku dah sampai ofiz 15 minutes ago..skang tengah ber ago go..baru sorang staff dtg..aku yang selalu bukak pintu ofiz sejak dua menjaksss ini...
hari ni ada event ibm kat one world hotel..aku malas nak pegi coz lama sampai kul 7..lagipun setakat nak collect free gift tu aku dah jemu coz event kali ni entak kena mengena dengan hidup aku n tugas aku pun..bozan jer..hah..yess..aku dah jumpa website utk donload lagi yang x difilter oleh uitm..bodos jugak Websense ini...hehh..
aku baru donload beautiful girl...sean kingston..huhuhu..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, November 12, 2007

Ikan Masak Tumis For Honey Bie today..

aku baru lepas call ibu mertuaku ok..selalu nak leleh bila ckp dengan ibu mertuaku ini..she's nice to me okk..n his son too..so adorable n charming..semalam my hubby suh aku buat tumis, then when i asked him, dier suh tanya mak dier..and hari ni bila aku call mak dier, mak dier ajar..laa..sama laa ngan aku buat tuh cuma, step jer lain ngan my mother punya ilmu yang diperturunkan kepada ku..ampeh jerkk..ok laa..hari ni aku masak ikan masak tumis ala ibu mertuaku plak..kasi pekat2 mak dier pesan..ikan goreng garing2..bleh laa mamat tu, memang cerewet-'ayat mak dier'...heh...aku tak ckp okkk..mak dier sendiri okkk..(dlm hati- memang pon but i love him okkk)..

IKAN MASAK TUMIS @ i love to call -IKAN MASAK MERAH, btw, AD sebut IKAN SAMBAL(apa2 lah)

cili boh(ibu mertuaku suka cili kering blender2 sendiri..aku malas)-failed
bawang merah + bwg putih(kasik tumbuk)-aku malas,blender jer-failed
air asam jawa...

memola tu:-

1)tumiskan cili boh didalam kuali..of coz laa buh minyak luh..biar lama kasikk garing2 dulu

2) masukkan bhn kisar..

3) masuk gula...

4)lama2 gitu atas api, baru masukkan air..biar pekat..tu jer..

then goreng ikan, buh jer laa atas ikan..siappppppppppppppppppppp...

slrupppppppppppppppp...balik buat...hari ni my dear honey bie balik awal coz dier kena balik HQ sikit jam lagi ada meeting n lagi satu, dier demam plak hari ni..siannya..harap my hubby leh balik awal,so leh i'm take care of him..hubby aku ni memang manja sket kalo dier takit..dulu lagi..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Nge'teh' dan roti canai @2a.m??

weekend hari tu, my hubby ajak aku minum teh ngan roti canai pukul 2 pagi??biar btol hubby aku ni..nasib baik x suh aku buat roti canai..so aku bersiap laa di pagi2 buta,meng'iron' baju n tudung..sekali sampai kat Hakim, tengok orang sheall punya ramai..aku cakap kat hubby aku, 'ingat kita yang gila kuar minum malam2 buta', rupanya, ramai lagi orang gila kat sini'..heh..patut laa..ada bola..x jadik minum kat Hakim, minum kat Estafan..pekena teh n roti canai with tandooori payat chicken..heh..
esoknya kol doblas baru mangun..subuh gajah @7a.m...hah, tu laa..nge'teh' lagik..leteran sorang isteri di hening subuh yang tak berapa nak hening..heh..lunch aku buat udang masak lemak, ikan goreng dan syr campur..then pegi Klang tukar tayar, sekali alingnment n ntah apa2 spare part kena RM270.00. aku selaku finance minister merasa kekeringan poket hubby aku...heh..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 09, 2007

cuti sempena deepavali..

semalam cuti..petang tu aku ajak hubby aku pegi tesco beli hadiah kawen utk ad..so beli laa periuk cap helang utk dier seperti yang dikehendaki..huhuhu..kalo dier terbaca ni, so dier tahu laa periuk cap helang dier nak tu aku dah beli..ada ker..then hubby aku pegi baiki dier punya lining brek moto, then asyik brek2 jer moto konon2 nak test brek..nasib baik dah jadik hubby aku, kalo x ada yang nak kena ketuk ngan abah aku..heh..but aiman x kesyah..hari ni last day kursus utk dis week n hari ni ada jamuan raya uitm..malam hubby aku lak x nak mkn nasi but nak mkn megi..aku jer mkn nasi sensorang..ikan singgang aku buat thari semlm ada lagi..tu x tahan...heh..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, November 07, 2007

My hubby ke pasar! yee haaaaaaaaaaa...

update dari bilik kursus..(sempat lagi toww)
hehehe..my hubby gi pasar semalam..what amaze.........FYI my hubby ni selalu nak termuntah bila masuk pasar..kira semalam first time laa dalam idop dier kot pegi beli ikan dan kena masuk pasar..hehhe..i like..i like..pasni aku tak payah laa ikot bontot dier pegi pasar..coz he's big enough to pegi beli ikan kat pasar..yehaaaaa..aribaa..esok cuti..syok nya..


happy deepavali to all Indian esp to Saraswati A/P Nagappan(my 1st indian fren), Sobasri, Lingam dan Datuk Samivellu..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, November 06, 2007

Jamuan Hari Raya PSMB 2007

malam tadi, hubby aku bertungkus lumus menolong aku menyiapkan kacang pjg rebus, (tolong potong tu) dan keropok (bleh bukak kedai jual kopok pasni)utk pecal ala gado2...thanks hubby:* hari ni bermula jamuan tersebut di foyer tingkat 6..tapi aku n OA gang lewat coz kitorang still berkursus..x best sgt coz trifle yang kak ema buat(aku penat2 angkut dari keta kat arkeb keatas,berat tuh) habes time kami nak naik makan..uhuk2..TAPI nasib baik kak ros ada simpan utk kami...so x der laa kempunan sgt..kacang pjg rebus aku terlebih2..my hubby laa tu..ckp x cukup..dan aku masih lagi sedang 'memecal' kan diri..sila lihat gambar dibawah..kasik leleh sket tapi tauhu, tempe n kopok dah sold out laa..ekeke..


dan baju aku still kena tegur lagi sebab lengan dier special sket..credit to my mum..


yang dicurik dari blog en rahim..credit to encik rahim
makanan yang dihidangkan..sebahagian jer ni..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, November 05, 2007

weekend's event

Alhamdulillah..semalam aku telah merealisasikan angan-angan my hubby nak buat open house..even dier mangun so bit late dan only give his hand start pukul doblas..penat buat keja sorang2..aku ckp kat dier, kalo nak buat lagi lenkali kena tolong aku, kalo x , no more open house for incoming raya what so ever..Alhamdulillah..segala berjalan lancar dengan masakan aku yang tak seberapa...

MENU SEMALAM


  • Nasi Ayam(hubby aku ckp masin nasi dier, but dier makan bertambah2..sedap laa tu :P )-semua ckp sedap n not bad..
  • Air Punch (ais krim soda, air buah laici,sirap, susu cair)
  • Agar-agar laici(keras sket)but azni ckp dier suka coz dier x suka yg lembut..ada ker..kena mintak resepi dengan linda ni..semalam main belasah jerkk..
  • kek di sponsor oleh Giant...hehehe



gtg, ada kursus....

Terima Kasih kepada semua yang hadir...ad, am, gbokz w his fren,anz, semi pokdek,ag(dah test naik myvi baru dier semalam,lenkali bwk round2 plak),carol,toyanz,raa dan suami serta baby, azni dan suami seta babies...terima kasih kerana menghabiskan makanan yang ada utk mengelakkan pembaziran...
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 02, 2007

Open House..

Insya Allah, weekend ni aku nak buat open house..tapi close invitation laa..saper yg dpt undangan bleh laa datang..yang tadak undangan, jgn buat2 tak malu datang yer..hehehe...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

cerita semalam...


Semalam aku dapat banyak freegift..kalo citer pasal talk tu memang laa bosan tapi pasal Lotus Notes laa yang ada kena mengena dengan hidup aku jugak, esp Sametimes laa under aku nyer projek...semalam dier promote pasal version 8..kitorang guna skang 7..tapi features x banyak berubah just UI jer lebih user friendly laa..makan pun sedap jugak..tapi VIP jer leh makan duduk..x aci..dulu event IBM kat One World semer kena makan berdiri kencing berlari..tapi kat situ kami yang VVVIP ni plak yang kena makan berdiri..ampeh jerkk..mak marah tau makan berdiri..kak nani ckp kalo minum berdiri, perut buncit..lepas ni ramai laa yang buncit lepas gi event semalam..hahahaha..
nanti aku letak gambar lepas niza upload dr kamera dier ker pc..kamera aku bateri kong, x leh nak amik gambar..awal2 nak amik lupa..

p/s: tepi zouk jer yer..dulu masa aku kerja kat wisma selangor dredging kat situ tuu..aku x pasan lak saloma bistro ni..hehehe..apa khabar kwn2 lama?masih pressure lagik ker??aku masih pressure bila ingat2 kalo keja tempat tu..hehehe..tahniah kepada wendy n siti kerana masih bertahan...hehehe.. i salute laa you'alls..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, November 01, 2007

IBM Lotus Collaboration Fair '07

Dear Mr/Ms N,

Thank you for registering for the IBM Lotus Collaboration Fair '07. We are
pleased to register you for the event.

Details of the event:

Date: 1st November 2007 (Thursday)
Time: 8 am - 5 pm
Venue: Saloma Theatre Restaurant
139 Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur

If you have any queries, please hesitate contact Lxxxx at 03 XXXXXXXXX

Thank you
LXXXXX


p/s:so aku tadak sepanjang hari laa ni..best nyer keja gomen hahaha..korang jgn jelez noo..dan mesti mau makan sedap2 hr ni..nasib baik dah kawen..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, October 31, 2007

i misz my hubby :(

mood swing..and i misz my honey bie..

i Love You
by Jennifer Rush

I love your eyes.
Everytime I look into them,
I am lost.
I fall deeper and deeper into the spell they cast upon me.
I can't help but look.

I love you smile.
Everytime you smile at me,
I feel the warmth of the sun shinning down on me.
It warms me more than cuddling in front of a brand new fire.
I can't help but smile back.

I love your kisses.
Everytime your lips touch mine,
I feel an endless stream of passion.
It sends me on a journey, a journey in which I do no mind taking.
I can't help but kiss you.

I love your touch.
Everytime your skin touches mine,
I feel the most enlivening feeling I have ever felt.
It is the feeling of a pounding heart and a shivering soul.
I can't help but touch you.

I love everything about you......

p/s: saper ada mp3 lagu diatas sila transfer kat aku...plz..plz..hampeh jer...semer nak sekat..donload lagu pun sekat..huhuhu

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)