Showing posts with label PPTM:D. Show all posts
Showing posts with label PPTM:D. Show all posts

Friday, May 27, 2022

Menang Booth Sangat Ummphh @ Jamuan Raya PPII

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Kisah Jumaat lepas. Al kisah Jamuan Raya Jabatan saya. Tahun ni merasa la jamuan jabatan macam sebelum covid. Kalau tak, jamuan underground je la . Macam last year . hahaha . Tema Booth kali ni adalah Pantai Timur. Booth kami combine antara Bahagian Operasi ICT dan Bahagian Pengurusan Projek ICT. Jom tengok gambar . Kitorang punya juadah semestinya Nasi Dagang , Gulai Ikan Tongkol dan Acar Jelatah dari Restoren Eddiey Mokku dan Katering, Batu 3 Shah Alam. Yang lawak, sepatut hantar melalui Lalamove tapi hari kejadian Lalamove tak ada orang nak pick up. Terpaksa la tokey turun padang sendiri hantarkan. Terima kasih En Eddiey. Nasi Dagang memang terbaik. Semua pun puji. Bangga jap sebab tukang order kan. hahaha  


Booth BOICT & BPPICT


Konon saya nak amik gambar sorang-sorang kat booth, hahaha. Ada je nak menempel kan. Kasik can lah gegirl BOICT ni 


Nasi dagang terengganu yang pure memang sukatan dia ada pulut dalam dia. Baru kick


Gulai ikan aye aka tongkol. Harus ada banyak cili baru syok. 



Digandingkan dengan acar jelatah baru kick


Tiba-tiba kena amik hadiah Booth Sangat Ummphh gitu 



Sumbangan dekorasi, teko air dan periuk tembaga saya . haha. Nak jugak kredit


With Dato' PNC


Seksyen Emel & Aplikasi Pejabat . Cukup korum. hahaha


One with bff


Close sket muka sebesar talam


Dayang dayang serve . hahaha


Kemain banyak order sampai 200 pax 


Belakang tabir


With Queen of Selfie . Lalarikss


En Hafiz duk berpantun kat Dato' PNC. Terbaik nasi dagang katanya . 



Geng Bini Orang dan Booth kitorang 


Semoga berjumpa lagi Ramadhan & Raya tahun depan. In Sya Allah. 

Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Dua golongan daripada penghuni neraka yang belum pernah aku melihatnya lagi iaitu satu kaum yang memegang cemeti seperti ekor lembu untuk mereka memukul manusia dengannya dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi bertelanjang (memakai pakaian tetapi tidak menutup aurat dengan sempurna), yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepadanya (mengoda lelaki ke arah melakukan zina). Kepala mereka mempunyai sanggul seperti bonggol unta yang senget (supaya orang kagum kepada mereka). Mereka tidak akan dapat masuk syurga dan tidak akan menghidu baunya walaupun bau syurga itu mampu untuk dihidu dari jarak perjalanan tertentu.” (Hadith riwayat Muslim, No. 2128 & 2856) 

Sumber : http://myhadith.islam.gov.my/viewhadiths.php?id=962

Thursday, December 24, 2020

Pengalaman Pertama Kali Menjadi AJK dan Speaker Webinar Infostruktur Secara Maya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Setelah bertungkus-lumus selama lebih kurang 4 bulan menjadi Publicity Officer untuk Webinar Infostruktur , salah satu ICT event yang dianjurkan ofiz saya setiap tahun, akhirnya berakhir sudah tanggungjawab saya untuk event ini. Tahun sebelum ni ICT event dianjurkan di UiTM Cawangan Pulau Pinang. Tak silap sepatutnya tahun ni di UiTM Cawangan Melaka tapi dek pandemik maka inisiatifnya untuk membuat anjuran webinar yang seratus peratus secara online. 




Agak mencabar kerana perlu buat hebahan dalam talian saja samada melalui emel, fb post dan portal hebahan UiTM sendiri.Poster nak tampal pun tak siapa datang ofiz. Yang datag pun tak alert ada poster. huhuhu.  Target untuk dapatkan banyak view tu yang mencabar kan. Mujur la masa awal-awal tu ramai yang tak cukup jam latihan , maka rating awal-awal tu sampai penuh la slot. Masa tu ramai yang guna google meet yang boleh tampung 250 peserta saja (sekarang dah kurang balik kepada 100 peserta ) Lesen free education begitulah yer. Lepas tu UiTM up lagi beli Zoom dan Webex. Barulah ok sket tak cramp untuk webinar. Tapi dah hujung-hujung peserta pun dah turun kepada 100 peserta. Namun pada event saya ada lebih 200 orang peserta. Kira ramai jugak kalau depan mata, berdebar teruk gak tu event secara maya. Terima kasih untuk yang join walaupun ada yang tak mendengar. Biasa la kan. Kita buat kat orang , macam tu la orang buat kat kita. Eh. hahaha 

Webinar tu apa? Webinar ni adalah Online Seminar. Bila korang attend webinar, semasa webinar, speaker boleh berkongsi screen mereka secara LIVE ketika sesi webinar berlangsung. 



Antara Hebahan saya pada https://news.uitm.edu.my/



Antara Hebahan pada page rasmi ofiz saya


Merasa menjadi speaker. Sendiri hebah sendiri jadi speaker. hahaha. Kesian. 
Boleh jugak kalau korang nak dengar saya membebel kat sini. hahaha


Semoga bermanfaat ! 


Bersama team dibelakang tabir. 


Tq korang 


๐Ÿ’“๐Ÿ’“


Bagi staf dan pelajar UiTM masih lagi berpeluang menyertai Pertandungan yang kami anjurkan ni


Link ke page Competition yang dianjurkan atau klik : 


Tarikh tutup  Infostruktur Webinar 2020: Digital Challenge: 31 Disember 2020

1)    Digital Marketing Campaign Competition

2)    Digital Storytelling Competition

3)    Data Storytelling & VisualizationCompetition

4)    Online Curriculum Vitae Competition

 

Penyertaan adalah terbuka kepada semua staf dan pelajar UiTM.

 

Terdapat DUA (2) kategori pemenang untuk setiap pertandingan yang diadakan iaitu:


·         KATEGORI STAF        : JOHAN, NAIB JOHAN DAN TEMPAT KETIGA

·         KATEGORI PELAJAR  : JOHAN, NAIB JOHAN DAN TEMPAT KETIGA


p/s: 

Masih lagi menghebahkan selagi tak tutup tarikh pertandingan. Gila glemer Publicity Officer. hahaha

TQ jugak kepada semua AJK yang terlibat . Tanpa kita siapalah Infostruktur Webinar. haha



Barangsiapa ditanya tentang suatu ilmu tetapi menyembunyikannya, Allah akan mencambuknya dengan cemeti daripada api pada Hari Kiamat.Hadis riwayat Imam Abu Daud (3658) 


Wednesday, June 24, 2020

Raya PKPB @ Jabatan Operasi ICT


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Dah habis raya baru boleh update pasal raya @ ofiz. Tak sempat nak post awal-awal. Kita letak la sini sebagai kenangan. Harap tak ada dah la Raya PKPB ni.  Tahun ni ingat tak ada dah raya kat ofiz tapi sebab semua pun tak beraya sakan, so kita gembirakanlah hati sendiri. hahahaha

Menu tahun ni tak semeriah tahun lepas . Tahun lepas 20 menu kan. hahaha

Menu tahun ni : -

Kak Mai-  Asam Pedas Tetel & Keli Cekur
Kak Ina - Daging Dendeng
kak sal -Mee Kari 
Team saya  - nasi putih, air panas, air sejuk, telur dadar, lontong + sambal sotong, rendang ayam + rendang daging + Lemang + dessert 
Tetamu VVIP: Kak Mazni ( Puding Oreo) dengan ucapan bila nak bawa Laksa Johor pulak. Jumaat depan eh? hahaha


Kek dari Secret Recipe - Chocolate Odyssey



Puding Oreo Puan Mazni


Puding Milo Oreo 



Mee kari meletops. Resepi dah ada ni. Nanti boleh try . Letak sini la nanti boleh refer. Terima kasih Kak Sal. 

Resepi Mee Kari Meletops Puan Sal 

Bahan-bahan : 

Serai 2@3 batang ketuk
Halia seinci*
Bawang besar 2  ulas*
Ikan Bilis *
Bwg putih 5ulas *
Blender bahan bertanda *
Sebungkus rempah daging
Setengah bungkus rempah ikan 

Condiments: 
Syur tauge 
Sawi celur
Kacang panjang
Bwg grg 
Telur rebus

Cara-cara:  

Tumis bahan blender shingga naik bau. Bila dah garing masukkan rempah. Masakkan sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan ayam. Bila mendidih masukkan sedikit santan dan fishcake, fishball dan tauhu kering. Masukkan perasa.  Sedia dihidangkan. 

 ✌️๐Ÿ˜‹


Yang ni order dari @rozabakes . Boleh follow kat instagram yer. 


Brownies Walnuts with Chocolate Chips. Terima kasih kak Roza siap percuma Chocolate Chips lagi tu. 


Nasi putih dengan sambal ikan keli cekur dan asam pedas daging 


Mee kari pun makan jugak. Sedapnya. 


Ketupat nasi daun kelapa lagi hah. Memang terbaik la. 


Tak lengkap tanpa rendang kan. So ada Rendang daging 


Rendang ayam  pun tak ketinggalan. Terima kasih Isteri Abang Harmazi preparekan . 



Last but not least  Lemang Meru yang dibawakan khas oleh Anakperak.com . TQ zul tolong belikan. 



Ikut SOP yer. Sila jaga jarak 1M 



Tunjuk yang penjarakan sosial 


Yang tak penjarakan pun ada ni 



Maaf lah siap ada sticker kucing pulak kat sini. hahaha

Sampai bertemu lagi pada makan-makan akan datang. Hahaha. Maklumlah dah boleh berhimpun tak lebih 250 orang lepas 1 Julai kan. hehehe


Siapa orang yang bertakwa?  Surah Ali'Imran ayat 134: " iaitu orang yang menafkahkan (mendermakan) hartanya pada masa senang dan susah dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang lain. Dan Allah mencintai orang yang berbuat kebaikan

Wednesday, May 27, 2020

Pengalaman Pertama Kali #teamrayaselangor Raya 2020 , Raya PKBP , Raya Cov Eid

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tak sangka hari raya keempat dah muncul di ofiz. Bekerja di ofiz pulak tu. Bukan dari rumah. hahaha. Kalau bukan musim Covid 19 ni , jangan harap lah mak ada di ofiz hari ni. Entah bayang pun jauh lagi nak nampak. Kurang-kurang Isnin depan baru masuk ofiz . Tak apalah. Pengalaman sekali seumur hidup gamaknya. Kehidupan harus diteruskan. Raya tetap raya. Eh. 

Sepatutnya tahun ni giliran pagi raya di rumah mentua. Namun Covid memisahkan kita tak dapat bersua di pagi raya. Eh. Ternyanyi lah pulak. Awal pagi lagi semua dah bangun sebab siap-siap nak pergi amik Nasi Minyak yang kami tempah di Restoren Eddiey Mokku. Ni lah pertama kali anak-anak keluar jauh dari rumah . Memang tak bawa pergi merata pun. Baju raya pun saya shopping online je. Tahun ni tema adalah Ash Brown. Memang susah nak dapat baju melayu dengan tema yang sama , so konsep nya King is Brown je la. Ash dah hilang. hahaha. Selepas balik amik nasi minyak, kami solat Aidil Fitri. Tak ada khutbah raya, isteri pak imam tu dah bagi khutbah dah hari-hari. hahaha . Then kami siap-siap agihkan Nasi Minyak untuk jiran-jiran. Rezeki untuk jiran sekali. Alhamdulillah. Biar pun beraya diperantauan tapi tetap meriah cara kami. Jom lah tengok gambar pulak. 


Ni je gambar yang ok. Tu pun dah jenuh filter ni. hahaha. 

Yang ni budak tak nak pakai baju raya. Dia ni suka pakai baju tidur je sebab baju tidur ada gambar yang dia suka macam kucing. hahaha. Dah la harga baju dia saja boleh beli baju orang lain 3 pasang. Kasi chance la untuk dia tahun ni sebab tahun lepas tak ada baju raya , dah la pertama kali raya. hahaha


Testing gambar sebelum amik gambar yang lain


Baru nak romantika dengan my hubby, My Nawfa meraung kat tepi terpaksa ditenangkan oleh My Nayla. Sebijik perangai My Nayla .
Boleh tengok peel My Nayla kat entry ni... hahaha


Tak aci gambar kakak tak ada Nuha cakap . Nuha tukang amik gambar. hehe


With anak-anak dara Mak. Tengok yang kecik tu. 


Ni selepas amik gambar berdua tadi. Meraung-raung. hahaha


Amik gambar kat luar pulak


Sedondon dengan Nayla. Baju kedai sama . Colorblast.my


Masih dengan anak-anak dara


My Nuha dan My Nayla

Tengok gelagat si kenit tu. Nak jugak


Aksi cucuk pipi nama dia. haha. Kakak-kakak la yang mengajar tu


Si bongsu yang banyak akal


Harus ada dengan cinta hati. Tahun ni tak sekalut tahun lepas. Sempat posing berdua. 


Satu lagi lah. Kata raya . hahaha


Ramai yang datang pick up Nasi Minyak dan Nasi Dagang. Ingat nak tempah Nasi Dagang sekali sold out daa... 


Nasi Minyak pun layan 


Lemang dan Daging Dendeng beli di Pasar Seksyen 6 


My family di terengganu #teamrayaterengganu

My Ma dan Abah  #teamrayaterengganu


My Ma dan Abah with the cucus #teamrayaterengganu


My Adik sekeluarga #teamrayaterengganu


My Abang Ngah Sekeluarga 


My Long dan Kak Long. Yang ni #teamrayakualalumpur. Yang ni paling tak boleh blah. dekat tapi jauh. Ingat boleh la beraya dengan adik-beradik sebab tak perlu rentas negeri. Nan hado. Duit raya je sampai. hahaha


Mak dan Ayah Mentuaku. Rindu Nasi Dagang Mak. Nak kena belajar jugak nampaknya ni. hahaha


My Sil dengan My Fil 


Sebahagian family mentua

Semoga berjumpa lagi Ramadhan dan Syawal tahun depan dan Semoga Covid 19 lenyap habis dari bumi. Aaaminn.. Harap PKP cepat tamat dan dapat segera pulang ke pangkuan keluarga di Terengganu. Cuti banyak lagi woii.. hahaha


Daripada Abu Ayyub RA bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian mengiringi dengan puasa sunat enam hari di bulan Syawal, pahalanya seperti berpuasa setahun”.

(Hadith Riwayat Muslim)

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)