Thursday, May 14, 2020

Perintah Kawalan Pergerakan Fasa 3 - 4

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni nak cerita pasal sambungan kawalan pergerakan fasa 3- 4. Tak apa lah cerita backdate pun sebab pkp  pun disambung lagi sampai 9 Jun . Dalam fasa 3-4 dah masuk minggu di bulan Ramadhan. Alhamdulillah diberi peluang untuk berbuka dan berterawikh bersama keluarga kecil kami . Rutin kerja masih dari rumah untuk fasa 3-4. Anak-anak pun masih belajar dari rumah. Sepanjang puasa masuk hari ke 21 ni , masih gigih nak masak dan biasanya order kuih dengan group taman. Kadang-kadang buat kuih dengan anak-anak. Jom la tengok juadah berbuka puasa. Sama je lebih kurang menu macam hari biasa cuma ada tambahan dessert. Alhamdulillah, anak-anak pun ok berpuasa tahun ni sebab awal Ramadhan mak dah bagi gula-gula cakap nak belanja mainan kat Shopee. hahaha. Si Nayla siap buat wish list bagai .


Salam Nuzul Al Quran 


Sejak duduk rumah banyak makan si bongsu. Badan pun dah bulat.
 Semua yang mak masak dia makan especially macam mee dan spagetti. 


Aiskrim pun dah makan. Ni rembat mak punya


Cekodok pun fav . Opss . Seksi 


Sepanjang puasa boleh la solat terawikh berjemaah tapi biasanya Nayla sampai isyak je. Kakak je sampai abes terawikh


Yang si kecik tu mengacau je kerjanya . Orang takbir terus dia kuat-kuat Allah Akbar. hahaha


Dengan anak-anak dara mak 


Kucing pun terawikh 😅

Jom tengok dessert sepanjang Ramadhan 


Tok Aji Serban memang wajib la bulan puasa 


Ni karipap sardin


Bakar dalam air fryer je


Wadai Kepeng


Rasanya ni sebelum puasa 


Musim PKP ni Apam Balik pun boleh buat sendiri 


Boleh la setakat nak makan sendiri 


Cekodok makin hitam makin sedap


Kegagalan buat donut dulu telah terubat. hahaha


Ni my hubby punya. Perabiskan stok yang ada dalam stok beku . 30 nekbat terakhir. 


Agar-agar santan 


My signature dessert bulan puasa sebab my hubby tak suka agar plain


Kek ni my hubby beli sebab isteri craving nak makan kek. Dah buat dah kek milo sorang makan sebelum tu. hahaha


Sagu Gula Melaka request by My Nayla


Rasa sama je warna je berbeza. Hahaha


Onde-onde epic failed. Masin tang kelapa. Terlebih garam. hahaha. Yang ni my Nuha yang gentelkan. Mak siapkan adunan je. 


Roti John asal boleh. Sebab nak habiskan stok Roti Gardenia almost expired. 


Puding Karamel. Sedap sejuk-sejuk. Lama jugak tak buat


Puding Permata request by My Nayla jugak tapi sebenarnya dia nak makan coktail. sabar je la.


Memang gigih mak dia buat puding ni. First time buat macam ni. Renyah . 
Nak perabiskan pun mak sorang je sudahnya. 


Akok Kedut pun buat sendiri 


Guna acuan cara je. Acuan Kak Yat tak hantar2. hahaha. GPS Lost 


Sedap dari beli rupanya. hahaha. Angkat bakul 

Layan je lah juadah berbuka. Lauk pun dah berulang-rulang je pun 






Ikan Percik Bawal 


Kari Daging




Ayam Kurma lagi 



Sotong Stim Ala Thai 



Nasi kerabu 


Sambal Ikan Nasi Kerabu


Gigih nak makan. Buat Nasi Kerabu untuk satu 


Kari Kepala Ikan




Daging Bakar


Ada jugak beli. Nasi Arab D' Arab Cafe


Brownies order dari Safurara




Ayam Bakar Air Fryer






Siakap Stim


Stok Kerutuk terakhir


Ikan Bakar Air Fryer

Ok. Sampai sini dulu. Banyak gambar makanan je kan. hahahaha. 


Selamat berpuasa semua yer. Jom kejar 10 Ramadhan terakhir ! Jangan lupa amalkan doa dibawah yer


0 Comments:

Post a comment

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)