Monday, February 10, 2020

Import Calendar ke dalam Google Calendar dari Lotus Notes

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni nak bagi tutorial macam mana korang nak export calendar IBM Notes ( Dikenali sebagai HCL Notes sekarang) . Dah share pun di facebook bagi yang follow tu. Tapi 2 post . So hari ni mak rangkumkan saja bagi senang dan senang untuk mak rujuk lain kali. Semoga menjadi ladang pahala mak kat sana. In Sya Allah. 

Cara untuk export calendar dari Notes calendar




1. To export all entries in your Notes calendar, click FileExport.

ATAU

To export only some entries, click Calendar entries or Grouped entries to the left of the calendar, select the entries to export, and then click FileExport.

2. In the Save as type field, select Calendar File (.ics)

3.Choose where on your computer to save the file.

4. Click Export.

** Specify whether to export only selected entries or all entries from the calendar.

Cara untuk import Notes calendar ke dalam Google Calendar



1. Open Google Calendar.
2. In the top right, click Settings ⚙️ Settings.
3. Click Import & Export.
4. Click Select file from your computer and select the file you exported. The file should end in "ics".
5. Choose which calendar to add the imported events to. By default, events will be imported into your primary calendar.
6. Click Import.

Rupanya IBM Notes tidak boleh export data dalam kalendar yang ada repeating Entry Type Meetings, All day events dan Anniversaries.Bila import dalam google calendar data tak masuk semua. Solutionnya, kena download satu app ni nama dia Thunderbird. Ikuti langkah-langkah kat gambar. 





Jangan lupa install pulak. Sampai esok tak siap macam tu.

Masukkan nama korang, email address gmail dan password. Then teruskan. Klik Ok ke next je lepas tu.


Dah berjaya login tu. Klik ikon kalendar yang saya bulat merah tu.


Klik kanan pada ruang kosong bawah tulisan kalendar tu dan pilih New Calendar.


Pilih On My Computer. Pilih Local


Namakan kalendar tu . Then tekan Next


Klik Finish


Klik pada Events and Tasks



Klik Import file calendar dari Lotus Notes yang korang dah download tu




Pilih kalendar yang korang create tadi . Data tu akan masuk dalam tu. 

Lepas dah confirm data tu masuk. Apa lagi. Export la. Tujuan export adalah sebab korang nak kena import balik dalam Google Calendar. 



Pilih Calendar mana yang korang nak export. Semestinya kalendar yang korang baru create tu la kan. huhuhu





Dah save file tu boleh follow step Cara untuk import Notes calendar ke dalam Google Calendar kat atas tu. 


Semoga bermanfaat !

Sebaik-baik Infaq Adalah Menafkahi KeluargaDaripada Thauban RA, beliau berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Sebaik-baik dinar (wang atau harta) yang dinafkahkan seseorang ialah dinar yang dinafkahkan untuk keluarganya, dan dinar yang dinafkahkan untuk ternakan tunggangannya (kenderaan) yang digunakan di jalan Allah dan dinar yang dinafkahkan untuk para sahabatnya yang berjuang di jalan Allah." (Hadith riwayat Muslim: 994, at-Tirmizi : 1966, Ibnu Majah : 2760, Ahmad : 21346, 21372, 21416)


0 Comments:

Post a comment

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)