Tuesday, January 15, 2019

Homemade Wet Food Untuk Kucing British Short Hair

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni nak berkongsi makanan untuk kucing yang saya dapat dari join kelab kucing kat facebook. Banyak kelab sampai tak tahu yang mana satu sumber asalnya. Saya share kat sini lah sebab kalau nak buat lain kali ada rujukan dan rujukan buat korang yang ada pelihara kucing jugak. Tak semestinya baka British Short Hair tapi baka kucing lain jugak. Tapi resepi ni memang kena dengan selera dua baka British Short Hair  yang saya pelihara ni. Sebelum tu meh berkenalan dulu dengan dua ekor kucing kitorang ni.

Yang ni jantan. Namanya Mr Chiko

Yang ni betina. Namanya Ms Chibi

Wet Food Untuk Kucing British Short Hair

Bahan-bahan yang diperlukan :-

1) 1 KG Ikan Sardin 
2) 1 ikat bayam
3) 1 batang lobak merah 
4) 1 paket agar-agar tali

Cara-cara : -

1) Rebus semua bahan-bahan kecuali agar- agar dengan 1 liter air
2) Kisar semua bahan-bahan yang direbus sehingga halus
3) Di dalam periuk masukkan bahan kisar dan lebihan air rebusan bersama dengan agar-agar sehingga agar-agar hancur
4) Sejukkan di dalam bekas


Bahan-bahan yang diperlukan


Ikan dibuang perut . Saya suka beli ikan kat Checker yang frozen. Lebih murah dan berbaloi. 


Semua bahan-bahan yang direbus


Bahan-bahan setelah diblender. Nasib baik ada Blender Shake N Take. Kebetulan masa buat blender pulak rosak.


Setelah diblender sebelum dimasukkan agar-agar


Masukkan agar-agar dan renehkan sehingga agar-agar larut


Tadda..Sedang disejukkan . Dah keras boleh la makan. Bukan korang.Kucing korang. hahaha


Bila nak bagi makan ceduk je pakai sudu 


Kemain selera hah..Tak tengok kiri kanan dah

Amboi.. Berebut pulak. Dah bagi sorang satu bekas dah



Korang pernah buat Wet Food untuk kucing korang ? 


Abu Qatadah Radliyallaahu ‘anhu berkata bahawa Rasulullah ﷺ pernah bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia adalah termasuk haiwan yang suka berkeliaran di rumah (haiwan pemeliharaan).” [HR At-Tirmidzi, An-Nasa’I, Abu Daud, Ibnu Majah dan Ibnu Khuzaimah].


0 Comments:

Post a comment

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)