Wednesday, December 12, 2018

Pengalaman caesarean kali ketiga di Hospital Shah Alam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lama sungguh tak bersiaran sejak mengandungkan si bongsu. Last update masa kandungan berusia 12 minggu kehamilan. Sekarang si bongsu dah berusia 110 hari ni. hahaha. Memperkenalkan secara official si bongsu , Nur Nawfa Haniyya // Cahaya / Suci / Kegembiraan 


My Nur Nawfa Haniyya @ Day one of life 


My Nur Nawfa Haniyya @ Day one of life



My Nur Nawfa Haniyya @ Day two of life



My Nur Nawfa Haniyya @ Day thirty of life

Alhamdulillah , caesarean kali ketiga berjalan lancar. Kali ni saya bersalin di Hospital Shah Alam. Kenapalah Hospital Shah Alam baru ada. Tidak jimat 20K. hahaha. Memang mendebarkan caesarean kali ni sebab bila dah dapat tarikh pembedahan, kena pergi jumpa pakar bius terlebih dahulu. Semuanya diterangkan secara terperinci yang mana sebelum ni terus operate je kan sebab dua-dua pun caesarean secara kecemasan kan. hahaha. Risiko-risiko pun dinyatakan. Saya dijadualkan bersalin pada 24 Ogos 2018. Sehari selepas hari raya Aidil Adha saya terpaksa check in di Hospital Shah Alam. Anak-anak my ma dan my Abah jagakan kat rumah. Seminggu sebelum tu lagi saya amik diorang di Terengganu. First time beraya di perantauan. Long pun tak balik jugak. Semua berkumpul di rumah saya. Saya buat nasi minyak. My ma dan Kak Long sediakan lauk pauk. Memang epik la nasi minyak tak menjadi pulak hari tu. Terpaksa kukus manual. hahaha. Over confident sangat. Tapi habis jugak la. 

Ok berbalik pada cerita ke Hospital Shah Alam. Dalam pukul 9 kitorang gerak pergi Hospital Shah Alam. Hamik kau. Pukul 330 tak silap baru dapat bilik. Merasalah hospital kerajaan. Masa kitorang nak check in tu memang ramai yang check out. Memang lengang tiba-tiba dan tiba-tiba penuh balik katil. Rupanya ada yang dah bersalin dan duk kat labour room sebab tak cukup bilik. Bagi yang bersalin normal memang boleh balik bila baby pun dah kencing berak. Jiran sebelah katil tengah malam pun check out. Bangun esok dah orang lain kat sebelah. hahaha. Akhirnya hari yang dinantikan telah tiba. 24 Ogos 2018. Kalau ikutkan dalam pukul 7 pagi sepatutnya tapi lewat sikit dalam 830 pagi. Memang dah tukar baju operation siap-siap. Handphone nurse pegang. Yang lawak tu my hubby tunggu kat level 6 tapi saya nak operation kat level 4. My hubby tak baca whatsapp . Saya pinjam telefon nurse yang tunggu kami kat level 4 tu. Nasib nurse tu bagi jugak pinjam. Macam nyawa dihujung tanduk rasa. Rasa tak sedap hati kalau tak jumpa my hubby macam banyak dosa gitu.hahaha. Kali ni operation memang agak berbeza dengan sebelum ni sebab lepas cucuk tulang belakang tu ada satu lagi macam wayar dimasukkan untuk bius tambahan. Memang rasa tersentak kaki .

Risau jugak sakit macam beranakkan my Nayla dulu . Orang kata yang ketiga paling sakit. Tapi Alhamdulilllah. Semuanya berjalan lancar dengan izin Allah. Terasa macam biasa lah perut digodek-godek dan bila baby keluar dari perut pun terasa macam ada benda yang ditarik keluar dari perut. Doc jerit baby out . Alhamdulillah. Tepat jam 9.46 pagi puteri bongsu dilahirkan. Prosedur BTL ( ikat peranakan) diteruskan selepas itu . Doktor bagitau tak ada lekatan . Alhamdulillah. Dalam pukul 10 lebih saya ditolak keluar setelah semua proses selesai.Tak boleh masuk wad lagi . Anak pun tak sempat jumpa. Jumpa sekejap je lepas lahir dan skin to skin dalam seminit je kot. huhuhu.

Sepatutnya anak dibawa jumpa my hubby tapi nurse tak tunjuk pulak. Terus naik kat wad.Even hospital rakan bayi sebab cser, nurse bagi FM dulu sementara saya dalam proses pemulihan. Dalam pukul 2 baru saya dibawa ke bilik . Bila my hubby dah sampai dalam pukul 3 , minta dengan nurse baby untuk saya jaga sendiri. Bermulalah episod breastfeeding untuk kali pertama dengan my Nawfa.Alhamdulillah. My Abah iqamah dan tahnikkan my Nawfa macam kakak -kakak dia yang lain.

Kali ni memang rasa kesan ubat bius ( morfin). Mula-mula dia merenyam muka, mata dan hidung semua. Lepas tu dah hilang kat situ gatal badan dan tangan pulak. Macam berperingkat gitu. Last sekali tapak kaki. Memang doktor dah cakap tu kesan dia. huhuhu. Hari ketiga doktor seal tempat pembedahan. Lepas tu baru boleh mandi. Sebelum ni memang lap-lap je. Petang 26 Ogos baru dapat keluar. Bukan keluar dengan lenggang kangkung tapi dengan jarum sekali untuk cucuk selama 10 hari 2 kali sehari. hahahaha. Bermula sekali lagi menjadi nurse sendiri selama 10 hari sampai lebam peha . Sampai sini dulu catatan perjalanan bersalin caesarean untuk kali terakhir. Alhamdulillah. Allah permudahkan . 


Dah boleh check out yeay ! 



2 Comments:

  1. alhamdulillah..tahniah eliss...dah ada 3 anak dara dah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. tu la. cukup dah 3 anak dara pingitan.. hehe

      Delete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)