Tuesday, January 15, 2013

Pengalaman caesarean kali kedua dan kos bersalin DEMC

Hari ni genap 7 hari saya melahirkan my Nyla. Petang ni dapat jumpa Nayla sebab dia dah boleh balik. Rindu sangat. Semalam masa pergi dia tidur ajer sebab diorang dah bagi susu.Hari ni reading dia dah 120.Dua-dua anak saya lahir kuning, salah satu punca kerana dua-dua anak saya lain jenis darah dari saya. Yang ni saya dengar dari forum kesihatan yang pernah saya pergi dulu. 

  My Nayla @ Hari Kedua , DEMC

 My Nayla @ Hari Keenam , DEMC

Pengalaman kali kedua ni caesarean ni memang lain lah dari kali pertama dan ectopic hari tu. Masa kali pertama sempat lah merasa sakit nak bersalin sekejap kan dan dah terbuka 4 cm tu pun sebab induce.Yang ectopic tu, memang separuh nyawa dan dah nyawa-nyawa ikan tapi yang tu memang bius penuh tak rasa apa gak masa operate. 

Tapi yang kali ketiga ni, rasa macam 3 kali kena cucuk kat tulang belakang tu :p Lepas tu terasa pedih hulu hati dan terasa sangat perut kena robek-robek dengan kasar gitu dan siap bau hangus. Diorang guna cutter untuk buka jahitan sebelum tu. Tapi lepas bunyi nayla nanges tu, memang hilang sakitnya dan dah tak terasa kaki. Lama jugak la rasanya. Dah la tak dapat terus breastfeed my Nayla sebab still kena duk dalam labor room untuk habiskan ubat sawan dan pantau tekanan darah. Malam esoknya baru dapat tukar bilik. Alhamdulillah, kali ni cepat boleh keluar dan siap boleh berjalan tengok anak ke DEMC macam tak der gaya baru lepas beranak.

Jom tengok  kat wad lepas bersalin saya hari tu. Kelayakan saya dua katil ajer , tapi dalam bil cuma RM100 ajer dikenakan tak silap RM145. Yang ni sebenarnya tertakluk pada budi bicara pihak admission jugak, dia adjust ikut GL jugak rate bilik tu bergantung kekosongan. Berapa kali saya masuk DEMC ni memang macam tu lah pengalaman saya. Saya punya bilik saya sorang ajer ada bila saya dah transfer kesini. Jiran sebelah bilik dah balik . So bilik ini ana yang punya :p


Ni katil jiran. Katil saya, serabut dah so tak yah laa tunjuk :p


Macam nak check in hotel dah gayanya .Tuala pun tak perlu bawak.


Lukisan pada katil saya.

 Lukisan pada katil jiran saya.


Pad , diaper untuk baby diorang sediakan.


Bilik saya
 
 

 Kos bersalin kali ni lebih seribu dari my Nuha dulu. RM 8729.65 #

Korang pernah bersalin caesarean ? 

p/s: 
 

Kena kumpul duit dari sekarang untuk baby no 3. hahahaha

 
 

40 Comments:

  1. makin mahal...sekarang ni kalau rate private hospital di Shah Alam, KPJ nombor satu paling mahal..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah dengarnya mcm tu jugak. Mommy zz nak bersalin di mana?

      Delete
  2. gulp..boleh tahan harganya..c-ser kat sepital kerajaan je eliss aritu masa ahmad. so kena 24 hengget je rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau hospital kerajaan disini ok, memang dah lama pergi.

      Delete
  3. aku pun kes mcm kau dulu eliss...darah dah tinggi sgt and the paksa bersalin...tp tak de pulak kene amik ubat sawan tu...sbb lepas bersalin kan baby je,terus blh breastfeed...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lain macam dah aku ni dah tanda2 sawan semua ada.

      Delete
  4. alhamdulillah... akk bersalin normal sumer 5 org anak. yg no.5 tu bersalin 36 minggu gak, leaking seminggu. kumpul duit utk yg no.3? aammiinnn... semoga dimurahkan rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin ya rabb. yang no 3 memang terus kena zasss..

      Delete
  5. mahalnye kak...nak pengsan jap boleh?haha

    ReplyDelete
  6. penah c-ser. dkt pusrawi kota damansara. mujur company bayar, takde la kuar duit lgsg. tp rasanya bil x sampai cam diatas, sbb spital dia xde la best mcm demc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. syok la kalau cover semua. saya rm2K jer yg lain kena top up sendiri :)

      Delete
  7. Salam kenal...kter gomen je...mmg sumer free...sbb keje gomen tp spital gomen lah...eh kter bersalin normal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita keja gomen gak tapi sebab hubby cover rm2K kt private, so guna ajer situ :)

      Delete
  8. comelnya nur nayla hazeeqa.

    nanti nayla kawen minta mas kawen dgn jumlah kos rawatan dia.. kekeke. ;)

    ReplyDelete
  9. Tahniah. Baru tahu Eliss dah bersalin.

    ReplyDelete
  10. Ohohoho memang mahal, yang mampu je boleh salin kat sini ya

    ReplyDelete
  11. harusla barang2 semua dia bagi sbb dh masuk skali nan harga 8k+ tu hihi takpe la mahal sketkan yg penting mak n anak selamat dan sihat. congratss beb! nayla sangat comel okey :)

    aku xpernah lagi caesar, 3-3 normal.

    ReplyDelete
  12. Tahniah eliss n family!comelnyee adik nuha.

    ReplyDelete
  13. Selamat Berpantang eliss....bosannya ko tak der....tak der geng nak gosip2....hahahaha

    ReplyDelete
  14. Mahalnya.. tak mampu aku..
    Saya dua2 bersalin kat spital kerajaan je... Itu je yang dekat..

    ReplyDelete
  15. kos czer mmg mhl..kita tisya dlu normal..kalo czer opis cover smua...bole tahan mhl kn 8k++

    ReplyDelete
  16. oooo..kira murah la tu kak eliss 8k++ je..masa iera tye pakel hari tu ingtkn dekat 10k gak.hihihihi..apepun harap kak eliss cepat sembuh sedia kala dan baby nyla cepat membesar dgn sihat.hihihi

    ReplyDelete
  17. dulu mama Mifz bersalin di DEMC juga...normal tapi guna vacuum...

    ReplyDelete
  18. Bukan main mahal lagi harga. Fuh...

    ReplyDelete
  19. menggigil tgk angka tu ellis..nasib ada GL kan...huhu

    ReplyDelete
  20. takpe berapa kos nya, janji ibu dan anak selesa :)

    ReplyDelete
  21. congrats eliss!!!!
    dah selamat bersalin rupanya.
    sory aku baru tahu.
    comel sangat baby tu. geram!

    ReplyDelete
  22. Tahniah .....Fuhh, melahirkan anak sekarangpun dah nak cecah 5 angka kan?

    ReplyDelete
  23. harap masih belum terlambat nak ucap tahniah di atas kelahiran baby nayla :)

    ReplyDelete
  24. boleh tahan gak kos bersalin ni...

    ReplyDelete
  25. adeh. x mampu . he3...
    tanhiah yer ellis... skapala la kiter nmpknyer... leh kongsi citer sok :)

    ReplyDelete
  26. semoga bertambah kesihatan yea.... dan dah boleh mula akaun SSPN kan...hehehehe

    ReplyDelete
  27. gulp makin mahal la sekarang nie...kayrul setiap anak mesti kena kumpul lebih 6ribu utk kos bersalin..takut caeser...mujur la normal..so prepare jer duit siap2 takut sebarang kemungkinan kena belah perut...hehehehe

    ReplyDelete
  28. Saya dl czer kt demc rm6500 tahun 2010

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)