Thursday, February 22, 2018

Pengalaman Pertama Menggunakan GrabCar

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera . Biasalah si jakun ni, bila dah terdesak terpaksa lah guna teknologi yang ada. Hari tu my hubby drop dekat klinik sebab saya ada appointment. Tapi my hubby rushing nak pergi ofiz dia. Terpaksa lah mak memikir alternatif nak balik ofiz. Standard klinik kerajaan, lepas 2 jam baru boleh balik. Kalau my hubby tunggu mau hangen kus kus satu badan. Lariksss..Tak per lah yang, demi anak you, ai redha je la. 

Mula-mula ingat nak cari teksi kat depan tu , hari tu Zul ada demo aplikasi Uber tapi saya dah uninstall, teringat Long cakap GrabCar lagi murah. Terus install GrabCar. Proses pendaftaran pun mudah, masukkan nombor telefon dan code akan di sent kat handphone korang. Dah boleh guna aplikasi tu. 

 Untuk yang first time, korang boleh download App GrabCar tuh kat sini ( Klik) .  Dapatlah diskaun RM3. Bila dah log in tu, Masukkan pick up point dan drop point . Kalau ada promo code boleh masukkan kat ruangan Promo. Kalau tak nak guna Cash, klik kat Cash tu boleh pilih pilihan lain Credit Card atau Debit Card. 

Dah keluar harga siap-siap kat situ. Saya tengok harga pun berubah-ubah mengikut masa. Bila dah confirm, tekan Book. Nanti bila dah ada driver yang accept, kita akan nampak profile pemandu tersebut dan kereta tersebut dalam perjalanan menuju ke lokasi pick up kita. Mudah kan. So boleh terus tunggu siap-siap. Bila dah sampai pun akan keluar pop up pemandu kita dah sampai. Bila dah sampai ke destinasi pun akan keluar pop up untuk kita ratingkan pemandu tersebut. Bagi ***** tanda terima kasih kita kepada pemandu tersebut jika perjalanan selamat sampai dan memuaskan. 


Jika resit korang boleh claim, tak perlu risau, korang akan menerima resit melalui emel yang kita daftarkan untuk aplikasi grab tu. Ni resit saya hari tu. Terima kasih Mr Lim.  

Korang pernah ada pengalaman menggunakan GrabCar?


Daripada Shuhaib RA berkata, Rasulullah SAW bersabda : “Amat menakjubkan urusan seorang Mukmin kerana setiap urusannya adalah baik dan itu tidak akan berlaku kepada seorang pun kecuali kepada seorang Mukmin (yang sempurna keimanannya). Jika dia mendapat sesuatu yang mengembirakan dia bersyukur, maka itu adalah kebaikan baginya. Jika dia ditimpa kesusahan dia bersabar, maka itu adalah kebaikan baginya.”
(Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 2999)

Monday, February 19, 2018

Perbandingan Harga Insurans Motor Etiqa Insurance dan Takaful Ikhlas

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Korang dah mula kerja balik ke? Nampaknya saya masih menjadi penunggu ofiz hari ni. Pulun kerja sorang-sorang hari ni lepas ni boleh relaks.Memandangkan insurans dan roadtax cik Vina kita dah nak expired makanya marilah kita renew sebelum duit habis sebelum waktunya. Hari ni nak buat perbandingan insurans motor antara Etiqa Insurance dan Takaful Ikhlas. Malas nak compare yang lain.Kalau korang jumpa yang lagi murah bagitau lah. Next year boleh tukar lain pulak. Yang penting nak yang dihujung jari je la. Roadtax boleh sambung kat pejabat pos kat bawah ofiz ni jer.Jimat dari guna myEG. Selalu Ad yang guna Etiqa ni. Ternyata memang murah berbanding Takaful Ikhlas. Selamat tinggal Takaful Ikhlas. Hampir 12 tahun menggunakan Insuran Motor Takaful Ikhlas . 




Etiqa Insurance walaupun sum insured RM 34,000 namun kena bayar RM 689.50. Premium lagi rendah dari takaful ikhlas

Untuk dapatkan quotation Etiqa : https://www.etiqa.com.my/getonline/SMinsuranceQQ1



Yang ni Takaful Ikhlas. Saya tersilap generate balik(NCD 0%) tapi nak tengok beza tang windscreen tu ( RM 385.06) padahal insured RM 1500  . Tadi saya generate dengan NCD 55% , kena bayar RM787.83 . Premium pun lagi tinggi walaupun cover lagi murah dari Etiqa. RM32,000 tapi premium RM1123.05.

Untuk dapatkan quotation Takaful Ikhlas - https://w7.financial-link.com.my/PremiumLink2/login.jsp?compcode=A1

Beza antara Takaful Ikhlas dan Etiqa Insuran
=
RM 98.33

Zaman gawat ni kan, selagi boleh jimat kita jimat.

Itu saja perkongsian untuk hari ni. Insurans katanya berubah-ubah naik dan turun macam harga emas gamaknya . Mungkin esok lusa, berbeza pulak. So perkongsian ini adalah valid untuk hari ini sahaja. So kalau nak renew insurans tu comparekan dulu harga. Kalau malas nak buat online, boleh pergi pejabat pos, kat pejabat pos pun korang boleh request nak yang paling murah. Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Korang selalu guna Insurans Motor apa? 

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Setiap umatku akan memasuki syurga melainkan mereka yang enggan, "Para sahabat bertanya, "Wahai Rasulullah, lantas siapakah yang enggan?" Nabi SAW menjawab: "Sesiapa yang taat kepadaku akan memasuki syurga dan sesiapa yang mengingkariku bererti dia enggan masuk syurga."
(Hadith riwayat al-Bukhari, No.Hadith :7280)

Thursday, February 15, 2018

Beli basikal murah @ GM Klang

Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua. Lengang betul jalan hari ni. Turun rumah lewat pun mampu sampai awal 15 minit. Semua bercuti sakan lah yer. Mak jadi penunggu ofiz lah nampaknya hari ni. Boleh la sapu blog bersawang. Telefon pun harap tak ada lah berdering sangat hari ni.

Ni kisah hadiah hari lahir buat My Nayla. Alang-alang nak belikan basikal sempena hadiah hari lahir my Nayla, so sekali harung la belikan basikal baru untuk My Nuha.Lagipun basikal dia pun dah lama sangat , 5 tahun dah usianya. Kiranya hadiah birthday in advance untuk my Nuha. 

Ada kisah kelakar sebenarnya pasal basikal ni. Masa birthday Nayla ni, kitorang ingat nak beli basikal tu kat Terengganu. Kitorang balik hujung tahun lepas sebab kebiasaanya memang balik Terengganu untuk beli persiapan persekolahan my Nuha. So kami memulakan perjalanan balik Terengganu, sepanjang perjalanan balik Terengganu tu dia cakap nak beli basikal. Hahaha. Ah sudah. Dia dah start zikir. Sampai dia tertidur. Ingat bangun tak ingat dah. Sambung lagi zikir. hahaha. Bila nak beli basikal? Sampai la kat kampung. Alhamdulillah , berjaya pujuk cakap nak beli basikal bila balik rumah. Sebab tak muat nak bawa balik sebab nak beli basikal kakak sekali. Sepanjang duk kampung dia dah tak sebut dah. Bila perjalanan balik, dia start balik zikir. Kebetulan awal tahun baru kan, kedai yang kami nak pergi tu tutup pulak.Memang tak boleh tunggu dah. Serabut dengan dia duk berzikir bila nak beli basikal tu.  Google sekali jumpa ada kedai basikal kat area GM Klang. Terus pergi sana. 

Ada 2 buah kedai basikal kat area depan GM Klang tu. Kedai yang saya masuk tu Cosmo Toystation Enterprise. Kedai ni ada 2 basikal yang kitorang nak. Harga dengan kedai sebelah tak ada beza tapi kedai sebelah tak ada basikal City Bike yang my Nuha nak. My Nayla dah aim dah nak basikal warna purple. UiTM dihatiku sungguh anakku ni. Nampak je basikal warna purple tu tak nak yang lain dah la. Basikal my Nuha tak ada pilihan. Tinggal satu tu jer. Diorang request minta tukar loceng je. Yang tu diorang tukar free je. Pilih loceng yang mana ada kat basikal lain je. Layankan ajer. 

Basikal 20' City Bike - RM 310
Basikal 16 Kid Bike - RM 190 

Alamat kedai : Cosmo Toystation Enterprise
16 Jalan Kasuarina 1, 
Bandar Botanic, 
41200 Klang Selangor
HP : 016 206 8050 

Yang ni kedai mula-mula kitorang tengok tu

Banyak juga pilihan basikal kanak-kanak 

Kalau my Nuha confirm pilih pink ni 

Ni kedai kedua. My Nayla tengok basikal ni terus berkenan. 

Tak nak tengok yang lain dah. Purple lepas tu gambar Princess pulak. Hurm. Kira jadi terus lah. 

Tu basikal my Nuha pulak. Tak ada pilihan. Satu tu je. 

Basikal yang lagi kecil pun ada ni saiz 12


Basikal Fixie pun ada tu. Tak reti la jenis -jenis basikal ni.


Sebelum beli basikal dah cakap , kalau dah beli basikal kena tidur dengan kakak

Takut sangat kena hantar basikal, redha kena tidur dengan kakak. Dah masuk bulan kedua tidur dengan kakak. Ada dua malam lari masuk bilik Ummi. Ugut nak hantar basikal dah tak lari dah. hahaha. Kejam tak mak? 

 Seronok dapat main basikal


Layan video dua beradik ni main basikal depan rumah


Daripada ‘Aisyah RA, berkata: Nabi SAW menyukai melakukan sesuatu daripada sebelah kanan ketika mengenakan sandal, menyisir rambut, bersuci dan dalam setiap amalan yang dilakukannya." (Hadith riwayat al-Bukhari, No.Hadith : 168).

Tuesday, February 13, 2018

Lunch @ Restoren Famous Thai , Plaza Shah Alam

Ni cerita sambutan untuk geng pakatan hari jadi yang tertunda. Penutup tahun lepas sempena birthday Ad. Sambutan bulan Januari lepas. Biasalah, sejak dua menjak ni mood blogging selalu kelaut dalam. Banyak membebel kat IG. Jangan lupa follow IG : elissmie. Hahaha. Sempat promote. Kali ni kami memilih untuk lunch di Restoren Famous Thai yang terletak dalam Plaza Shah Alam, Seksyen 9.



Haruslah bergambar dengan geng pakatan hari jadi 

Ahli macam biasa. 

Sebelum makan kena posing dulu sebelum makanan posing pulak

Bersama yang diraikan , Ad 
  
Tempat yang selesa 

Sesuai dengan kedai Thai, haruslah order Tomyam

Terliur pulak tomyam dia. Terasa pedas-pedas manis masam kat mulut

Close up sket Tomyamnya. Pergh sedap hirup panas-panas

Kangkung Goreng Belacan 
 
Ayam masak gajus

Overall, servis bagus ( maklumlah ada caj servis kan) dan makanan pun sedap. 



Anyway, terima kasih belanja kami makan. 

Restoren Famous Thai
Address: Lot No.F1, First Floor, Shah Alam Mall E9/9, Jalan Tengku Ampuan Zabedah E 9e, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

Facebook : https://www.facebook.com/famousthaiplazashahalam/

Daripada Abu Ya'la Syaddad bin Aus RA daripada Nabi SAW, Baginda SAW bersabda: "Orang yang cerdik (yang berakal) adalah orang yang mempersiapkan dirinya dan beramal untuk hari setelah kematian, sedangkan orang yang lemah (imannya) adalah orang yang jiwanya mengikuti hawa nafsunya dan berangan-angan kepada Allah SWT (bahawa Allah akan mengampuninya)." Berkata Abu ‘Isa : Hadith ini hassan, sebagaimana riwayat at-Tirmizi, No. Hadith : 2459)


 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)