Tuesday, March 10, 2015

Mana nak dapat buku aktiviti Sekolah Rendah Agama / KAFA ?

Minggu ni my Nuha ada ujian prestasi tahun 1 untuk sekolah rendah agama. Risau jugak sebab my Nuha masih belum master lagi bahasa jawi. Bila saya tengok buku-buku latihan dia memang dalam bahasa jawi lah. Saya tengok buku latihan dia, saya buatkan dia soalan-soalan yang sama dengan format ustazah dia bagi dalam kelas untuk membantu dia belajar. Macam ustazah sangat ni rasa.


Jadual Ujian Prestasi my Nuha Sekolah Rendah Agama

Semalam, bila google rupanya ada buku aktiviti untuk Sekolah Rendah Agama / KAFA. Buku ini berdasarkan sukatan JAKIM terkini. Tapi my Nuha Sekolah Rendah Agama kelolaan JAIS so agak berbeza sket tapi buku tersebut masih boleh digunakan jugak tapi yang buku Adab dan Akhlak sedikit berbeza saya tengok dari segi isi kandungannya. Semalam guna yang Bahasa Arab, ada jugak latihan yang boleh digunakan. 


Ni senarai buku aktiviti Sekolah Rendah Agama / KAFA keluaran syarikat FARGOES Books S/B. 

Semalam, saya terus berhubung dengan Sales Person syarikat FARGOES Books S/B untuk dapatkan maklumat kat mana saya boleh beli buku tu di Shah Alam. Salah satunya adalah di Kedai Buku Marwilis, Kompleks PKNS, Shah Alam. 


Hah..amik..Berpinau tengok buku :) Memang lengkap dari Tahun 1 sampai Tahun 6. 
Selain buku aktiviti, banyak lagi buku-buku keluaran FARGOES yang ada kat situ termasuk buku nota. Masuk jer, cari kat rak belah kanan. Memang ada lah kat situ . Mula-mula saya bagi senarai buku kat dia tapi macam blur jer, terus saya tunjuk gambar buku yang saya snap sebelum tu baru dia tahu. hehehe


Beli semua buku tahun 1 yang ada. RM 3.50 ajer sebuah. 

Lepas tu tengok dia relaks jer skang tak der homework, saya beli buku latihan untuk tahun 1 bagi sekolah kebangsaan sekali. kejam kan..hahahaha


Inilah kedai buku Marwilis, Kompleks PKNS. Belakang dia Restoren Sate Haji Samuri. 



Kedai buku lain yang menjual buku-buku aktiviti Sekolah Rendah Agama / KAFA adalah 


MRKB Agency bersebelehan dengan Hospital Salam, Jalan Nelayan 19/B Seksyen 19
dan 

Alisyah Book Store Sekyen 24 ( yang ni saya tak pasti dimana)

Bagi negeri-negeri lain, boleh terus berhubung dengan sales person syarikat keluaran buku fargoes seperti disini yer :)


atau boleh buat pembelian online di bawah :-


Semoga bermanfaat. 

Anak-anak korang ada yang ujian prestasi sekolah agama atau KAFA minggu ni ? 


p/s:

Terjumpa jugak satu blog yang muatnaik soalan akhir tahun untuk sekolah rendah agama , boleh tengok kat sini http://mawaddahat-talamiz.blogspot.com/ . Terima kasih yer untuk perkongsian. 


6 Comments:

  1. tq for sharing.. maybe blh cari gak buku ni utk asya nanti

    ReplyDelete
  2. anak saya kecik lg. hihihi

    ReplyDelete
  3. tq atas info yg sgt berguna ni...

    ReplyDelete
  4. good info.
    haritu ada gak beli buku latihan utk pelajar tahun satu kat MPH. memang limited sket kalau kat MPH. kedai buku agama biasa lagi banyak ada.

    - Zaleha Awaluddin -

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)