Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Tuesday, January 08, 2013

Scan 36 Minggu dan Tekanan Darah Tinggi Di hujung kehamilan

Semalam saya dah buat pemeriksaan untuk minggu 36. Alhamdulillah, berat baby NH makin bertambah tapi yang tak sedap didengar tiba-tiba tekanan darah saya tinggi pulak. Mungkin sejak akhir-akhir ni, kalau terjaga jer masa tidur , nak tidur balik tu punyalah susah.




 Ni bacaan tekanan darah saya ( 149 / 107) . Melebihi ( 140 / 90)  Tinggi kan?
Berat badan bertambah lagi 3 kg. Syabbas...82 kg dalam sejarah !

Berat baby 2.4 kg. Kedudukan kepala dah kebawah.

 
 Terpaksa makan ubat darah tinggi ni dan buat pemeriksaan tekanan darah setiap hari selama 2 minggu ni.

Semalam doc cakap la risiko darah tinggi ni jika makin tinggi walaupun dah makan ubat ni. Mungkin dia akan tambah dos , kalau naik lagi. dia akan induce bila dah cukup due nanti ( tak boleh tangguh2) , tapi kalau makin hari makin tinggi, terpaksa c-sect terus sebab ada risiko ibu terkena sawan, ada bleeding belakang rahim, boleh menyebabkan kematian ibu dan bayi. Aduhai...Seram sejuk pulak saya mendengarnya. Ya Allah permudahkan lah urusanku membawa khalifah kecil Mu ke dunia ini..

Korang ada petua untuk dikongsikan atau pengalaman darah tinggi semasa hamil ?

Total bil : RM 362.51


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

19 Comments:

  1. dah dekat dah eliss...xtau nak bg petua apa tuk darah tinggi ni. kalo kencing manis ada gak petua

    ReplyDelete
  2. Seram bila baca rakan blogger yang tetiba ada problem time preggy, tgh plan nak pregnant jugak ni, hope semua berjln lancar

    ReplyDelete
  3. huhu..makin dekat due date ada masalah pulak yer..
    senasib la eliss..semoga Allah permudahkan urusan kita...

    ReplyDelete
  4. wahhh...dah besar dlm perut tu.
    weh aku terlepas train kot, ni boy ke girl weh?

    ReplyDelete
  5. huhuhuhu.... jaga diri ek eliss.. kejap jer dah 36 wks.. kejap bagi yang tengok... yang membawak badan tu rasa lama la kot hehehe

    ReplyDelete
  6. Oooohh..semoga BP kembali stable...
    Betul tu, the only way utk stabilkan BP (kalau gagal stabil dgn jaga makan + makan ubat) ialah dengan hentikan pregnancy , iaitu induce labour/emergency caesarean section...

    ReplyDelete
  7. dah makin dekat tu.. semoga eliss dan baby, dua2 sihat dan selamat.. serta dipermudahkan..

    MyKhalish.com: Cara cari tiket AirAsia murah dan terendah

    ReplyDelete
  8. erm, x pernah kena lagi darah tinggi time pregnant. so tak tau nak nasihat apa. tp apa yg doc cakap tu, mmg sama macam member2 yg pernah kena darah tinggi.
    operate utk deliver.

    apa2 hal, semoga darah tinggi turun ke level stabil kembali eliss. take care.

    ReplyDelete
  9. hye elis..
    pengalaman saya semasa pregnant anak ketiga,saya amalkan makan omega 3 dari minyak ikan.alhamdulillah,bacaan tekanan darah saya cantik,kolestrol pun ok.
    bagus juga untuk tumbesaran otak baby.

    jom baca khasiat omega 3 dalam minyak ikan ni.. kita ikhtiar dulu ok

    http://vitamomma.com/blog/2012/12/31/khasiat-omegaguard-shaklee/

    ReplyDelete
  10. haaaaa... meh dengar pandangan pakar.. muahahahaha.. 2 kali peknen kena darah tinggi..

    pertama! jgn stress bila doc kata tekanan darah tak baik.. terima seadanye..kena belajar tenangkan diri.

    kedua.. jaga makan.. fast food stop dulu.. pastu cuba amalkan air limau nipis.. sekali sehari minum..

    kalo tekanan x ok jugak.. memang kena paksa bersalin awal.. sebab itu yg terbaik untuk baby dan ibu..(cam Raa, anis lahir 36w1d.. delisha plak lahir 36w4d.. bab induce plak, rasanye x de lah sakit sgt.. sama jer cam sakit bersalin biasa.. cuma beza.. masuk ubat or pecahkan ketuban..Raa dua2 rasa.. alhamdulillah... doa banyak2 moga Allah permudahkan segala urusan..

    so, jangan stress2 k~

    kalo nak guna akar siti fatimah bagitau lah Raa.. InsyaAllah membantu dengan izin Allah..

    ReplyDelete
  11. wah wah waaaahhh... dan 2.4kg.. masa dah nak tiba.. :)

    ReplyDelete
  12. darah tinggi ni kena banyak rehat Ellis. dengan elakkan stress.

    ReplyDelete
  13. Pengalaman sendiri...BP high masa 34weeks pregnant...doktor x bole tunggu lama sbb takut risiko pd ibu & baby..so tpaksa emergency caesar..baby lahir tak cukup bln..berat baby 1.6kg & paru2 baby pun tak matang lg..so baby kna masuk incubator dan lepas 20hari kat NICU baru bole bawa blk...tp sekarang baby dah besar dan sihat walafiat tanpa sebarang penyakit...Semoga Allah permudahkan segalanya...

    ReplyDelete
  14. ish tinggi gile ko punya bp?!
    aku mmg duln pnatau je
    tpi mesti 150/90 je
    smpai la berat nak bersalin 103kg
    pun barrier tu je
    take care ye..

    ReplyDelete
  15. semoga semuanya berjalan dengan lancar yer...amin...

    ReplyDelete
  16. Ellis, ko sihat sekarang? Lama tak update blog ni, semua ok kan?

    ReplyDelete
  17. ok..ok..aku dah tau ko dah selamat dapat adik baru. selamat berpantang dear!
    kalau nak beli set menyusu atau set berpantang shaklee contact aku..haha..iklan pulak. tapi seriously, selamat berpantang, congrats sekarang sudah ada 2 permata hati! enjoy berpantang tau..nanti dah masuk kerja balik teringat2 mcm aku nih.

    ReplyDelete
  18. lya pon ada darah tinggi msa ngandung dulu.. tp sbb pnyakit lya..spnjang mgandung asya dulu lya koma.. tp klo x silap..byk mkn epal ijau+jus ori epal ijau ok kot...

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer