Thursday, November 11, 2010

Aku mengandung? Bersediakah?

Weekend hari tu, mak aku telefon. Soalan cepu emas "Ko dah mengandung ker ? " Mari kita gelak beramai-ramai. Ma, Eliss planning ler.Insya Allah, kalo tiada aral, tahun depan eliss mengandung.Awal tahun 2012 ,Insya Allah , Nuha dapat adik.hehehehe.Terang, jelas, tepat dan penuh keyakinan aku jawab..hahahaha

Apsal tetiba tanya pasal mengandung ni ? Sebab mak aku mimpi aku mengandung ! Wohaaa !
Jom sayang ! [Wah, tetiba ! :p mentang-mentang malam ni malam jumaat, sunat beb! ]

Pagi ni ada tazkirah pasal Aidil Adha dan Hikmah Tersirat. Ustazah tu ada selitkan sekali pasal kursus perkahwinan dan seksualiti yang dia hadiri hari tu kat UPM.Katanya, nak dapat anak pun, jantina pun boleh kita pilih. Nak jugak aku tahu, tapi dia tak cakap pulak masa tazkirah.Lari topik pulak kan.

Hasil pencarian aku selepas mengugel :p Aku terjumpa e-book yang diberikan percuma ni, korang boleh download [kat sini.]

Since, aku teringin pulak nak anak lelaki, nama pun dah ada kan, so marilah kita praktiskan cara ni yer bang...hahahaha.

Tips Mendapatkan Anak Lelaki


1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk mendapatkan bayi lelaki.

2. Bersama suami pada waktu tidak subur isteri (antara hari dua puluh satu hingga hari kedua puluh lapan /hari sebelum period dr kiraan hari pertama selepas waktu subur) Kenapa dlm waktu tidak subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, so sperma dia sentiasa banyak dan gen X/Y yg perlu dikumpulkan perlu lebih sedikit pada waktu ini. Hanya dalam waktu tidak subur ini saja, hormone suami perlu lebih aktif dari isteri. Agak susah nakdapatkan bayi lelaki tapi depends gak.. (kebanyakan pasangan baru berkahwin selalu dapat bayi perempuan sebab first time bagi si isteri melalui “aksi itu” terlalu excited terlebih sikit… tapi kalau merancang, memang mudah dapat bayi lelaki).

3. Suami melepaskan/merembeskan 100% air maninya di dalam rahim isteri dan sedalam mungkin.
(Tujuan : mengizinkan kesemua sperma disalurkan ke dalam rahim isteri supaya gen XX lebih banyak dr XY; Suami membawa XY, isteri membawa genX - so penentu jantina bayi adalah dari sperma suami)

4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kanan (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu takpun cuba ubah tempat tidur supaya tidak membelakangi suami tapi masih dlm keadaan beralih ke
kanan)

5. Berdoa.

Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):

1. Banyakkan makan laut (seafood) serta daging
2. Banyakkan makan yg berasid
3. Amalan minuman kurang manis

Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :

1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkanbadan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah Maryam utk pembentukan minda bayi) * lebihkan/kekerapan kepada surah Yusuf.

2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama “Muhammad” atau “Ahmad”/”Amin”

3. Berdoa selepas solat (biasalah kan….) Fizikal ibu yg mengandungkan bayi lelaki - perutnya membesar atau meruncing ke hadapan.
 
Selamat mendapatkan baby pilihan anda! Kita hanya merancang dan berikhtiar, tapi Allah swt yang tentukan…

Tak sabar lah pulak nak tunggu tahun depan !

Terbau-bau pulak wangi seorang bayi baru lahir :)

Korang bila lagi ? Jantina apa yang korang teringin nak pulak ?


40 Comments:

  1. aku nak pompuan!! tips plis hehe

    ReplyDelete
  2. sabar eliss sabar...jgn ON sekarang nanti bersalin b4 puasa...byk nak mengganti...ekeke......tips dpt kembar ada tak?..xpress aku nak trus 5org...

    ReplyDelete
  3. i pulak plan tmbh anak lepas hbs belajar la. kali ni nk try baby girl pulak hehehe

    tak sabar ni nk cepat2 hbs belajar, nak start projek menambah umat Islam di muka bumi kui3x

    ReplyDelete
  4. on the way!

    since dah ada dedua, rasanya mcm tak kesah la apa-apa gender pon :)

    ok elis, selamat memprektis eh

    ReplyDelete
  5. tips untuk anak pompuan takder ker? :)
    amiiiinnnn...makbullah mimpi mak eliss tu...
    meh kita meriahkan tahun 2011 tau. :)

    ReplyDelete
  6. nnt i bersalin, meh la cium bau baby...hehe.
    rasanya i dah amalkan gak semua tu, tapi mcm x manjadi jer :P

    ReplyDelete
  7. hah...mcm perut aku tu..membesar & meruncing ke hadapan...tp blh plak baby ni tak nk duduk ngangkang masa scan,susah la mamanya nk plan2

    ReplyDelete
  8. aku tak sempat nak praktikan semua-semua tu... main redah ajer... hasil nya 3 orang perempuan... hahahahaaha.... sebab aku tak planning, semuanya excident... harap2 next one x de la excident... heheheeheh...
    nak bau baby? meh datang rumah aku.... hehehehehe

    ReplyDelete
  9. huhu..pas balik tazkirah terus google erk?? dahsyat ar k.eliss ni..hahahaha

    ReplyDelete
  10. nak boboy jugakkkkkk!!!....ekekeek...nama pon dah ade ni....insya allah next year bersalin kot...lol....:p

    ReplyDelete
  11. @Farah dalam ebook aku ckp atas tu ada jugak tips anak perempuan..ko baca situ.

    ReplyDelete
  12. huhu.. Ada betul jugak tips2 yang dia bg tu.. sbb aku pon ikut gak. Rezeki nak dapat anak lelaki lagi sekali. Ganti yang first tu. Hehehe

    ReplyDelete
  13. @mrsboan mak aihh..kembar? tak sanggup..hhehehe.kena tanya pd yg pernah dpt anak kembar lah kot :p

    ReplyDelete
  14. @yatie chomeyl cepat2 lah abes belajar..jom ramaikan khalifah Allah :)

    ReplyDelete
  15. @lydzar wahh..syok kan...nak jugak sepasang :)

    ReplyDelete
  16. @Hanz Hanz mesti nak gal kan sebab 2 dah hero :) baca dlm ebook yang eliss suh donload tu tp dah terlambat laa pulak nak praktis kan..cuba lagi for next :)

    ReplyDelete
  17. @isabelle Insya Allah, aku ku terjah :) nak jugak kenal you kan..

    ReplyDelete
  18. @mamasue Insya Allah, ada laa tu :)maybe boy kan...

    ReplyDelete
  19. @Dania's mummy aku dulu nuha pun kira mcm eksiden jugak kot :p tu lebih eksaited tu :p

    ReplyDelete
  20. nak pmpuan..tp kalo dpt kembar..ttp kilang trus..!!huhu

    ReplyDelete
  21. haa..tak lama g lah tu kalu mak dah mimpi.
    zuris haritu camtu lah.mama tepon ckp zuris kasi mama jaga baby girl.tup2 2 minggu pastu dpt tau preggy.hehee...

    ReplyDelete
  22. Masa peknen ank ke 2..mmg aku nak anak laki sangat..so pas bersama aku mmg praktikkan tips 1,4 dan 5 tuh..mmg ada doa tuk dpt ank laki..crnya suami tekap perot ister(ms 2 bln) pastu bc doa tuh n tiup kt perot(aku dpt dr dlm buku)

    yg bab makan tuh rsnyer mmg btl..sbb ada jugak diorg bgtau makan makanan asid2 tu leh dpt anak laki

    papepun bolehla try..insya Allah berkat usaha leh dpt anak laki pulak pasni..:)

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah....aku syukur sangat bila dok cakap anak dalam perut aku ni lelaki.....(harap2 betul)....laki aku beria sangat nak anak lelaki....pas ni kalo mengandung lagi...aku tak kisah lelaki ke pompuan....tapi berat kepada anak pompuan lah....he he he....

    ReplyDelete
  24. bau baby BESSSSSSSSSSSSSSSSTT....!!!

    ReplyDelete
  25. moh kite pregnant ramai2 next year
    kihkihkih

    ReplyDelete
  26. waah............... terigin nak cium, baby kan??
    sedap tau bau...

    tak per... ada rezeki adalah kan..heheh


    Sumijelly.com

    ReplyDelete
  27. eliss..tetiba izan rindukan bau baby. twins skrg suka pegang2 perut ummi yg buncit pastu ckp ummi ada bby...
    kalau lah dpt bby pompuan, mmg tutup kilang terus!

    ReplyDelete
  28. aku baca dengan kusyuk tanpa sebarang kelip mata..(nampak bebeno nak baby boy kan..)..
    aku pun plan thn 2012 gak weii..

    ReplyDelete
  29. pasni saya nak anak lelaki...hihi :P

    ReplyDelete
  30. waaaa klu mak mimpi tu semakin hampir la tu..hiks..emm mlm ni keje lebih masa ok..ekekekeke:p

    cait..org nk baca nk dpt baby girl..haahaha kita terbalik:p

    ReplyDelete
  31. eh, sama la plak. aku plan 2012 nak tambah anak. Kalau tak de aral. Tapi time tu tengah sibuk ngan projek keje. x tau boleh ke tak.

    ReplyDelete
  32. liza mmg plan nak 2 lagik anak, laki ker pompuan tak kisah sgt

    ReplyDelete
  33. boleh cuba tips2 tadi. thanks Eliss. Akk pun nak boy jugak sbb dah ada 2 girls.

    ReplyDelete
  34. sampaikan mak mimpi dapat cucu ya

    ReplyDelete
  35. www.sw33tdarling.com


    p/s: nak mintak tolong re-install
    link sw33tdarling kat ur bloglink.
    ada error laa, update entry tak naik
    sebab tukar nama blog. TQ!

    ReplyDelete
  36. Zaila anak laki dah ada, anak pompuan pon dah ada, kali ni macam berdebar2 plop nak tahu jantina gapo..heheheh

    ReplyDelete
  37. info tentang waktu subur wanita di SIHAT SELALU - Waktu Subur Wanita

    ReplyDelete
  38. ko macam tau2 aje aku pun tgh mencari petua2 mcm ni..haha. ape yg penting kita doa kan..aku pun terbau2 baby baru lahir..hehe

    ReplyDelete
  39. I just added your blog site to my blogroll, I pray you would give some thought to doing the same.

    ReplyDelete
  40. kak....sy mmg merancang nak anak lelaki lpas nie......nti saya try cara yang akak bagi nie....

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)