Monday, February 10, 2020

Import Calendar ke dalam Google Calendar dari Lotus Notes

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni nak bagi tutorial macam mana korang nak export calendar IBM Notes ( Dikenali sebagai HCL Notes sekarang) . Dah share pun di facebook bagi yang follow tu. Tapi 2 post . So hari ni mak rangkumkan saja bagi senang dan senang untuk mak rujuk lain kali. Semoga menjadi ladang pahala mak kat sana. In Sya Allah. 

Cara untuk export calendar dari Notes calendar




1. To export all entries in your Notes calendar, click FileExport.

ATAU

To export only some entries, click Calendar entries or Grouped entries to the left of the calendar, select the entries to export, and then click FileExport.

2. In the Save as type field, select Calendar File (.ics)

3.Choose where on your computer to save the file.

4. Click Export.

** Specify whether to export only selected entries or all entries from the calendar.

Cara untuk import Notes calendar ke dalam Google Calendar



1. Open Google Calendar.
2. In the top right, click Settings ⚙️ Settings.
3. Click Import & Export.
4. Click Select file from your computer and select the file you exported. The file should end in "ics".
5. Choose which calendar to add the imported events to. By default, events will be imported into your primary calendar.
6. Click Import.

Rupanya IBM Notes tidak boleh export data dalam kalendar yang ada repeating Entry Type Meetings, All day events dan Anniversaries.Bila import dalam google calendar data tak masuk semua. Solutionnya, kena download satu app ni nama dia Thunderbird. Ikuti langkah-langkah kat gambar. 





Jangan lupa install pulak. Sampai esok tak siap macam tu.

Masukkan nama korang, email address gmail dan password. Then teruskan. Klik Ok ke next je lepas tu.


Dah berjaya login tu. Klik ikon kalendar yang saya bulat merah tu.


Klik kanan pada ruang kosong bawah tulisan kalendar tu dan pilih New Calendar.


Pilih On My Computer. Pilih Local


Namakan kalendar tu . Then tekan Next


Klik Finish


Klik pada Events and Tasks



Klik Import file calendar dari Lotus Notes yang korang dah download tu




Pilih kalendar yang korang create tadi . Data tu akan masuk dalam tu. 

Lepas dah confirm data tu masuk. Apa lagi. Export la. Tujuan export adalah sebab korang nak kena import balik dalam Google Calendar. 



Pilih Calendar mana yang korang nak export. Semestinya kalendar yang korang baru create tu la kan. huhuhu





Dah save file tu boleh follow step Cara untuk import Notes calendar ke dalam Google Calendar kat atas tu. 


Semoga bermanfaat !

Sebaik-baik Infaq Adalah Menafkahi KeluargaDaripada Thauban RA, beliau berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Sebaik-baik dinar (wang atau harta) yang dinafkahkan seseorang ialah dinar yang dinafkahkan untuk keluarganya, dan dinar yang dinafkahkan untuk ternakan tunggangannya (kenderaan) yang digunakan di jalan Allah dan dinar yang dinafkahkan untuk para sahabatnya yang berjuang di jalan Allah." (Hadith riwayat Muslim: 994, at-Tirmizi : 1966, Ibnu Majah : 2760, Ahmad : 21346, 21372, 21416)


Sunday, January 26, 2020

Travel Berdua Lebih Baik

Dapat pergi travel dengan yang tersayang itu memang satu nikmat yang tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata. Setelah melayari satu fasa stress dengan kerja yang seperti tiada hari esok tu, ahjom kita pergi travel.Lain macam dia punya aura bercuti tu. Yelah dalam hidup ni kita kena seimbang semua benda. Ada masa kita bekerja, ada masa kita kena rest dan enjoy our life. Hidup ni bukan semata-mata untuk mencari duit je, malah ada ketika kita kena spend duit yang kita dah penat cari tu wisely. So, pergi bercuti dan tenangkan fikiran dengan harapan dah habis cuti nanti kita dapat bekerja dengan lebih baik. Kira holiday ni macam kita recharge diri kita lah.

Persoalan yang selalu juga orang tanya, berapa orang dalam satu group untuk kita travel? Bagi aku ni bergantung pada diri sendiri. Ada orang suka travel dengan group yang ramai sebab lebih meriah katanya. Ada juga orang yang suka travel solo, sebab dia rasa ia lebih memudahkan pergerakan dia nanti. Yelah tak payah fikir pasal orang lain, just kena manage diri dia sendiri je. Mudahkan. Kalau bagi aku, at least waktu travel tu biarlah ada sorang yang teman. So, kalau ada masalah ke apa senang untuk kita sebab kita tak sorang-sorang. Ada orang boleh bantu. Aku nak share sikit pasal travel berdua ni lebih baik sebenarnya daripada travel solo or group yang ramai. Sebenarnya tak semestinya berdua je, ia macam travel dalam kumpulan yang kecil around 2 ke 4 orang.
  • Memudahkan pergerakan

Ia tidak spesifik kepada mana-mana aktiviti. Sebenarnya travel berdua ni sangat membantu kita melancarkan perjalanan kita bermula dengan nak ke KLIA sampailah nak balik rumah nanti. Bila travel berdua ni aku prefer untuk guna KLIA Express untuk ke airport. Sebab ianya sangat-sangat user friendly. Selesa, cepat dan mudah. KLIA Express booking ni boleh buat guna Traveloka. Hal ini kerananya harga yang lebih murah berbanding beli direct di kaunter. Kalau travel berdua ni guna KLIA Express bagi pendapat peribadi aku, kosnya lebih murah. Sekiranya korang tak nak guna KLIA Express ni, korang boleh tengok airport coach online deals lain yang ada dekat Traveloka tu. Kalau dah sampai tempat yang korang bercuti tu pun, kalau nak bergerak pun lebih mudah terutama untuk tempat yang boleh guna public transport. Kita tak perlu fikir untuk sewa kereta yang muatannya lebih besar.

  • Memudahkan perancangan perjalanan

Ingat satu benda, lagi sikit ahli group travel kita lagi senang nak manage. Sebab tu sampai ada yang suka pergi travel secara solo. Hal ini kerana kita tak payah fikir ragam orang yang berbeza-beza. Lagi-lagi kalau dapat yang selalu tidak sependapat dengan kita. Apabila kita travel berdua je, apa yang kita kena fikir ragam kita dan ragam partner kita je. So, carilah partner yang senang untuk kita berkomunikasi. Orang yang senang dibawa berbincang. Bukan yang jenis, bila tak dengar pendapat dia jer mula nak sentap. Kita pun jangan terlalu keras kepala, bincang dan pertimbangkan bersama cadangan partner kita tu. Yelah manalah tahu cadangan partner kita tu lebih mudah dan seronok untuk dipraktikkan. Selain itu, dengan travel berdua ni perjalanan kita lebih fleksible. Sekiranya tengah-tengah trip tu kita nak ubah plan pun tak complicated. Kalau ada tempat yang tiba-tiba kita tak nak pergi pun tak ada masalah. Senang nak handle.





Ada orang suka travel berdua, ada orang tak. Tips dia mudah je, cari partner yang serasi dengan kita. Orang yang sekepala dengan kita. Janganlah pergi travel dengan orang yang tak sebulu dengan kita, memang sure lah percutian tu akan jadi the worst travel ever. Kalau tak pernah cuba travel berdua, cuba sekali. Pasti korang akan rasa seronok. Dan rasa perjalanan kita lebih teratur dan mudah untuk dihandle. Jangan takut untuk cuba. Kalau rasa tak boleh, lepas tu tak payah dah travel berdua gituuu.


 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)