Wednesday, June 24, 2020

Raya PKPB @ Jabatan Operasi ICT


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Dah habis raya baru boleh update pasal raya @ ofiz. Tak sempat nak post awal-awal. Kita letak la sini sebagai kenangan. Harap tak ada dah la Raya PKPB ni.  Tahun ni ingat tak ada dah raya kat ofiz tapi sebab semua pun tak beraya sakan, so kita gembirakanlah hati sendiri. hahahaha

Menu tahun ni tak semeriah tahun lepas . Tahun lepas 20 menu kan. hahaha

Menu tahun ni : -

Kak Mai-  Asam Pedas Tetel & Keli Cekur
Kak Ina - Daging Dendeng
kak sal -Mee Kari 
Team saya  - nasi putih, air panas, air sejuk, telur dadar, lontong + sambal sotong, rendang ayam + rendang daging + Lemang + dessert 
Tetamu VVIP: Kak Mazni ( Puding Oreo) dengan ucapan bila nak bawa Laksa Johor pulak. Jumaat depan eh? hahaha


Kek dari Secret Recipe - Chocolate Odyssey



Puding Oreo Puan Mazni


Puding Milo Oreo 



Mee kari meletops. Resepi dah ada ni. Nanti boleh try . Letak sini la nanti boleh refer. Terima kasih Kak Sal. 

Resepi Mee Kari Meletops Puan Sal 

Bahan-bahan : 

Serai 2@3 batang ketuk
Halia seinci*
Bawang besar 2  ulas*
Ikan Bilis *
Bwg putih 5ulas *
Blender bahan bertanda *
Sebungkus rempah daging
Setengah bungkus rempah ikan 

Condiments: 
Syur tauge 
Sawi celur
Kacang panjang
Bwg grg 
Telur rebus

Cara-cara:  

Tumis bahan blender shingga naik bau. Bila dah garing masukkan rempah. Masakkan sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan ayam. Bila mendidih masukkan sedikit santan dan fishcake, fishball dan tauhu kering. Masukkan perasa.  Sedia dihidangkan. 

 ✌️😋


Yang ni order dari @rozabakes . Boleh follow kat instagram yer. 


Brownies Walnuts with Chocolate Chips. Terima kasih kak Roza siap percuma Chocolate Chips lagi tu. 


Nasi putih dengan sambal ikan keli cekur dan asam pedas daging 


Mee kari pun makan jugak. Sedapnya. 


Ketupat nasi daun kelapa lagi hah. Memang terbaik la. 


Tak lengkap tanpa rendang kan. So ada Rendang daging 


Rendang ayam  pun tak ketinggalan. Terima kasih Isteri Abang Harmazi preparekan . 



Last but not least  Lemang Meru yang dibawakan khas oleh Anakperak.com . TQ zul tolong belikan. 



Ikut SOP yer. Sila jaga jarak 1M 



Tunjuk yang penjarakan sosial 


Yang tak penjarakan pun ada ni 



Maaf lah siap ada sticker kucing pulak kat sini. hahaha

Sampai bertemu lagi pada makan-makan akan datang. Hahaha. Maklumlah dah boleh berhimpun tak lebih 250 orang lepas 1 Julai kan. hehehe


Siapa orang yang bertakwa?  Surah Ali'Imran ayat 134: " iaitu orang yang menafkahkan (mendermakan) hartanya pada masa senang dan susah dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang lain. Dan Allah mencintai orang yang berbuat kebaikan

Wednesday, May 27, 2020

Pengalaman Pertama Kali #teamrayaselangor Raya 2020 , Raya PKBP , Raya Cov Eid

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tak sangka hari raya keempat dah muncul di ofiz. Bekerja di ofiz pulak tu. Bukan dari rumah. hahaha. Kalau bukan musim Covid 19 ni , jangan harap lah mak ada di ofiz hari ni. Entah bayang pun jauh lagi nak nampak. Kurang-kurang Isnin depan baru masuk ofiz . Tak apalah. Pengalaman sekali seumur hidup gamaknya. Kehidupan harus diteruskan. Raya tetap raya. Eh. 

Sepatutnya tahun ni giliran pagi raya di rumah mentua. Namun Covid memisahkan kita tak dapat bersua di pagi raya. Eh. Ternyanyi lah pulak. Awal pagi lagi semua dah bangun sebab siap-siap nak pergi amik Nasi Minyak yang kami tempah di Restoren Eddiey Mokku. Ni lah pertama kali anak-anak keluar jauh dari rumah . Memang tak bawa pergi merata pun. Baju raya pun saya shopping online je. Tahun ni tema adalah Ash Brown. Memang susah nak dapat baju melayu dengan tema yang sama , so konsep nya King is Brown je la. Ash dah hilang. hahaha. Selepas balik amik nasi minyak, kami solat Aidil Fitri. Tak ada khutbah raya, isteri pak imam tu dah bagi khutbah dah hari-hari. hahaha . Then kami siap-siap agihkan Nasi Minyak untuk jiran-jiran. Rezeki untuk jiran sekali. Alhamdulillah. Biar pun beraya diperantauan tapi tetap meriah cara kami. Jom lah tengok gambar pulak. 


Ni je gambar yang ok. Tu pun dah jenuh filter ni. hahaha. 

Yang ni budak tak nak pakai baju raya. Dia ni suka pakai baju tidur je sebab baju tidur ada gambar yang dia suka macam kucing. hahaha. Dah la harga baju dia saja boleh beli baju orang lain 3 pasang. Kasi chance la untuk dia tahun ni sebab tahun lepas tak ada baju raya , dah la pertama kali raya. hahaha


Testing gambar sebelum amik gambar yang lain


Baru nak romantika dengan my hubby, My Nawfa meraung kat tepi terpaksa ditenangkan oleh My Nayla. Sebijik perangai My Nayla .
Boleh tengok peel My Nayla kat entry ni... hahaha


Tak aci gambar kakak tak ada Nuha cakap . Nuha tukang amik gambar. hehe


With anak-anak dara Mak. Tengok yang kecik tu. 


Ni selepas amik gambar berdua tadi. Meraung-raung. hahaha


Amik gambar kat luar pulak


Sedondon dengan Nayla. Baju kedai sama . Colorblast.my


Masih dengan anak-anak dara


My Nuha dan My Nayla

Tengok gelagat si kenit tu. Nak jugak


Aksi cucuk pipi nama dia. haha. Kakak-kakak la yang mengajar tu


Si bongsu yang banyak akal


Harus ada dengan cinta hati. Tahun ni tak sekalut tahun lepas. Sempat posing berdua. 


Satu lagi lah. Kata raya . hahaha


Ramai yang datang pick up Nasi Minyak dan Nasi Dagang. Ingat nak tempah Nasi Dagang sekali sold out daa... 


Nasi Minyak pun layan 


Lemang dan Daging Dendeng beli di Pasar Seksyen 6 


My family di terengganu #teamrayaterengganu

My Ma dan Abah  #teamrayaterengganu


My Ma dan Abah with the cucus #teamrayaterengganu


My Adik sekeluarga #teamrayaterengganu


My Abang Ngah Sekeluarga 


My Long dan Kak Long. Yang ni #teamrayakualalumpur. Yang ni paling tak boleh blah. dekat tapi jauh. Ingat boleh la beraya dengan adik-beradik sebab tak perlu rentas negeri. Nan hado. Duit raya je sampai. hahaha


Mak dan Ayah Mentuaku. Rindu Nasi Dagang Mak. Nak kena belajar jugak nampaknya ni. hahaha


My Sil dengan My Fil 


Sebahagian family mentua

Semoga berjumpa lagi Ramadhan dan Syawal tahun depan dan Semoga Covid 19 lenyap habis dari bumi. Aaaminn.. Harap PKP cepat tamat dan dapat segera pulang ke pangkuan keluarga di Terengganu. Cuti banyak lagi woii.. hahaha


Daripada Abu Ayyub RA bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian mengiringi dengan puasa sunat enam hari di bulan Syawal, pahalanya seperti berpuasa setahun”.

(Hadith Riwayat Muslim)

Thursday, May 21, 2020

Cara Kreatif Pakai Mask atau Pelitup Muka Jenis Ear Loop Bagi Yang Bertudung


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Rasanya semua dah memulakan kerja dari ofiz kan. Hari ni nak share pelbagai cara kreatif pakai mask atau pelitup muka jenis ear loop especially bagi yang bertudung. Ni perkongsian saya dapat dari kawan-kawan dalam group kat ofiz . So jom la kita tengok cara mana yang paling praktikal dan mudah korang nak gunapakai. 



Siap-siap letak rubber band atau getah pengikat macam Kak Yati. Saya pun pakai ni jugak . 
Pagi-pagi my hubby yang ikat kan. Tq Darling. Terbeli jiwa. hahaha


Guna getah pengikat rambut pun boleh macam Kak Pah


Ada yang guna getah kain letak butang. Ni Kak Mai punya. Lina yang bagi. 


Lepas lupa nak ikat getah, saya  pakai klip ni je 


Lepas tu pakai cable tie . IT sangat kan. hahaha.


Yang ni kawan Kak Mai kat Melaka. Siap kat tu gitu . Ni memang win lah. 


Sekarang saya pakai macam Kak Mai jugak. Lina jugak bagi. TQ Lina. Senang kerja mak nak. haha


Saya punya . TQ Lina. 


Nak lebih menarik. Korang boleh tiru idea kawan saya ni. Guna butang yang lebih fancy. 


Butang beli kat shopee katanya. Credit to Anis Yuhana

Korang ada cara lain yang lebih kreatif tak pakai ear loop bagi yang bertudung ni?




Hari terakhir bekerja dari office semalam. Hari ni mak dah mulakan kerja dari rumah. Boleh la nak buat tapai , gantung langsir, pasang pelita dan bagi ayam makan . Eh.Kucing je ada :p Suasana kampung sangat kan. hahaha


 Dah bayar ke tu zakat fitrah ? Bagi yang berada di Selangor , kalau belum bayar zakat fitrah, boleh klik ajer : https://fpx.zakatselangor.com.my/


 Sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berpuasa dia akan mendapat pahala yang sama dengan orang yang berpuasa dalam keadaan pahala orang tersebut tidak berkurangan sedikit pun.

Riwayat Al-Tirmizi (807)

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)