Friday, April 12, 2019

Pasaraya SOGO Central i-City, Shah Alam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni sempat cuci mata kat Central i-City.Pertama kali datang kat sini sejak buka 23 Mac hari tu sebab nak tunggu Sogo buka.  Nak pergi ke sana ada 3 jalan masuk, samada dari highway Tol Sg Rasau yang dah arwah tu, dari depan sekolah Tamil Seksyen 7 atau dari kawasan perindustrian Seksyen 7. Tapi yang terbaik sekali dari depan sekolah Tamil Seksyen 7 tu la sebab tak perlu u-turn dah. Setakat ni masih free entrance. Boleh jugaparking kat Soho Apartment kat sebelah Central i-City tapi situ tak silap berbayar lah. 



i-city Central , Shah Alam . View dari kereta Ad. hahaha


Harus bergambar depan Sogo. Pakai seluar track dont care sebab tadi ada aktiviti 5S kat ofiz. hahaha

Ada penampakan disitu. hahaha


Hari ni makan kat food court kat situ kat LG. Ada banyak jugak pilihan makanan yang ada. 


Antara kedai terbesar dalam Central i-City, Shah Alam


Kedai yang ada kat dalam Central i-City, Shah Alam


Sawasdee Thailand. Maklumlahkan Thailand punya.  Ada jualan makanan thai dan persembahan thai 


Jadual event untuk Sawasdee Thailand

 




Kitorang pergi kat bahagian kanak-kanak . Ada jugak la sales . Pilihan baju pun terhad . Macam suku je dari Sogo KL dia punya store tu.


Lif pun ada untuk ibu mengandung . haha

View dari lif


Mr DIY tak buka lagi



View dari lif

Singgah Churros Ziera nak merasa


Promo Churros

Ok , Sampai sini dulu. 

Daripada ibnu Umar RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Tabiat suka meminta-minta menjadi kebiasaan seseorang daripada kamu (umat) sehingga ia menemui Allah di akhirat sedangkan mukanya tidak mempunyai daging (hina)”.
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Wednesday, April 10, 2019

Buffet Buka Puasa Shah Alam 2019 & Baju Raya Project 2019

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Dah habis ganti puasa ke? Mak nampaknya tak sempat nak ganti dah. huhuhuhu. Moh la kita segera membayar fidyah. Tahun ni pun dapat rukshah lagi sebab menyusu pulak. Harap tahun depan boleh la berpuasa penuh. Bagi yang nak kira fidyah boleh lah rujuk kat sini : https://www.zakatselangor.com.my/fidyah-calculator/?lang=en (Selangor)  https://www.zakat2u.com.my/kalkulator/fidyah (Kuala Lumpur) 


Hari ni nak share Buffet Buka Puasa Shah Alam 2019 kot korang nak belanja mak, boleh la tempah awal, dapat harga murah. hahaha. Macam kan puasa. Layankan ajer. Sebelum tu nak share Baju Raya Project 2019.

Baju Raya Project 2019


Buffet Buka Puasa di Halaman Sari
Halaman Shah Alam

Harga Pembelian Awal - RM 50.00 nett
Harga Dewasa - RM 60.00 nett
Harga Kanak-kanak - RM 30.00 nett
Harga Pakej Keluarga - RM 160.00 nett ( 2 Dewasa & 2 Kanak-kanak)


Halaman Sari
Halaman Shah Alam
Intekma Resort & Convention Centre
Persiaran Raja Muda
Section 7, 40000 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan.


Untuk Pertanyaan dan Tempahan sila hubungi :-

1) Sales Office : 01132155555
2) Ismail : 019 930 9606
3) Nora : 019 393 3160

Sikulipat Sdn Bhd (The Company Managing "Halaman@Intekma" Event Venue & Catering Services)
Sales Office, Ground Floor, Block 1
Persiaran Raja Muda ,
Seksyen 7,40000 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan.
Email : halaman.intekma@gmail.com
Tel/Whatsapp : 01132155555



Hotel UiTM Shah Alam
Selera Muhibbah 2.0

Ramadhan kembali lagi. Dengan berbesar hatinya, kami mengadakan Buffet bermula 10 Mei sehingga 2 Jun 2019.

Lebih dari 60 jenis makanan yang kami akan sajikan untuk anda. Pelbagai jenis masakan tradisi melayu & “fussion Western” yang pasti menaikkan selera anda.

Harga yang kami tawarkan amatlah berbaloi. Dengan hanya berharga :

RM 49 Bersih (dewasa) *Early Bird*

RM 59 Bersih (dewasa)

RM 28 Bersih (Kanak – kanak) *7 – 12 Tahun*

Kemudahan lain kami sediakan hanya untuk anda seperti Wifi percuma, Surau dan tempat letak kereta percuma.

Jangan tunggu lagi, dapatkan segera harga "Early Bird" kami ya.

Untuk sebarang tempahan/ pertanyaan :

Hubungi kami di talian 03 – 5519 2069.


GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM
We are continuing our Viral Sales for third edition.
Viral Sales 3.0 for Warna Warni Ramadan Buffet available at RM90.00+!
Booking for iftar from 1st Ramadan – 30th Ramadan and make payment before 1st Ramadan.
For reservation or more info, please click the link to contact the person in charge
www.wasap.my/+60192736801
www.wasap.my/+60192757801


Carlton Hotel Shah Alam
Bufet Ramadan Kembali lagi, untuk edisi 2019.
Kali ini Carlton Hotel Shah Alam (Dulu dikenali sebagai Carlton Holiday Hotel & Suites), bertemakan Jalinan Ukhuwah Ramadan yang membawa maksud jalinan persaudaraan, perpaduan dan persahabatan yang harmoni. Sifat ini juga di terapkan dalam perkongsian selera budaya makanan tradisional di malaysia.

Terdapat 6 jenis kombinasi menu yang akan disediakan oleh Chef dan ianya akan bertukar setiap hari. Untuk tahun ni sebanyak 11 jenis gerai berkonsepkan "Bazar" dan makanan popular akan menjadi pilihan di setiap gerai.

📌Tempahan Awal "Early Bird" RM55 (bersih),
Harga Biasa RM60 (bersih) Dewasa, RM 30 (bersih) Kanak-Kanak.📌

Kemudahan yang disediakan:
✅Surau disediakan
✅Tempat letak kereta percuma
✅Pakej berkumpulan disediakan
✅Kawasan merokok disediakan

📌Dan yang paling BEST tahun ni kita akan adakan 🎁CABUTAN BERTUAH🎁 setiap hari🎁🎁🎁hadiah yang menarik menanti tuan/puan. Tempah Sekarang‼️

‼️Tempahan dibuka Sekarang‼️

☎️03-5510 9476 (Jabatan Jualan & Pemasaran)
☎️03-5510 6291
📲019-374 0300 (Pn Saza)



De Palma Group of Hotels & Resort

Ramadan Early Bird Voucher at ONLY RM45nett for purchase from 1st to 30th April 2019! 😱

30days offer for the lucky one! 😊

To purchase, please call 03-3289 7070.

Log on to www.depalmahotel.com for more info.

“Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin.“ [QS. Al-Baqarah: 184]

Tuesday, April 09, 2019

Lunch @ Dodo Korea Intermark Mall KL

Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Hari ni entry throwback jer la. Sekali sekala melayan tekan korea dengan lunch box di Dodo Korea . Saya order daging dan sotong. Yang lain memang datang sekali iaitu kimchi, ikan dengan mayo, sup kimchi, scramble egg ,tembikai dan bebola pedas kot. Suka suka bagi nama. So far boleh la telan. Memang kenyang to the max. Menu semua sama je lah lebih kurang kami order tapi My Nuha agak jakun disitu sebab dia tak boleh nak telan. hahaha. Mak pun rasanya ni first and last kot. Boleh makan tapi kalau tak dak pilihan lain. Memang kami sama-sama boleh mereput duk kat Malaysia je tak payah pi Korean gini gaya. Sushi pun out. Tak leh pi Jepun. Layan gambar je la.



My Nawfa baru habis pantang kot tak silap masa ni

Tq Longs belanja kami makan korea


Lunch box RM 15 tak silap saya

Sama je semua orang order rasanya


Dodo Korea
The Intermark International Food Hall, Lower Concourse Floor, The Intermark Mall,
348, Jalan Tun Abdul Razak, Off Jalan Ampang
Kuala Lumpur City Center 50400

Opening Hours
10:30am - 09:00pm


Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya, pada suatu ketika kami sedang dalam perjalanan bersama-sama rombongan Nabi SAW, tiba-tiba datanglah seorang lelaki di atas kenderaan, maka ia menoleh pandangannya ke kanan dan ke kiri, kemudian Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang mempunyai kenderaan yang melebihi dari keperluan sendiri hendaklah bersedekah kepada orang yang tidak mempunyai kenderaan dan sesiapa yang mempunyai lebihan bekalan makanan hendaklah ia bersedekah kepada orang yang tidak mempunyai apa-apa bekalan makanan. Selanjutnya Junjungan menyebut berbagai-bagai harta benda hingga kami ketahui bahawasanya tidak ada hak bagi sesiapa daripada kami kadar yang lebih daripada keperluan.(Riwayat Muslim)


Monday, April 08, 2019

Perjalanan Penyusuan Nur Nawfa Haniyya Road To Diploma Done

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Alhamdulillah. Usia my Nawfa sudah menginjak ke 7 bulan . Maknanya sudah 1 bulan diperkenalkan dengan solid food. Banyak tertinggal nak tulis pasal si bongsu ni. Maklumlah maknya blogger suam-suam kuku sekarang ni tapi perjalanan penyusuan terakhir ni harus juga diblogkan sebab sudah tak ada peluang untuk mengulanginya selepas ini. 

Alhamdulillah sudah melepasi fasa pertama penyusuan . Bagi group ibu-ibu yang support penyusuan badan tempoh 6 bulan tu adalah diploma . Siap sijil lagi ni hah. Credit to fb Happy Breastfeeding Malaysia. Edited with Canva gitu. Tutorial Canva rujuk sini. 



Dek kegagalan anak pertama dan kedua untuk penyusuan badan sepenuhnya, saya bangkit mencari silap saya dimana-mana. Alhamdulillah Allah permudahkan jalan. Start dari awal mengandung lagi saya sudah amalkan surah Al Hujurat untuk memperbanyakkan susu badan. Memang sekali pam dapat sikit tak sampai oversupply tapi Alhamdulillah Allah cukupkan untuk my Nawfa. Saya memang mengepam kat cubicle je sebab jenis malas nak leceh-leceh ni. Saya pakai nursing cover dan boleh buat kerja sambil-sambil tu. 

Saya guna pam Lacte Duet . Dari awal mengandung dah beli. Sejenis tak boleh beli barang sedebuk macam tu so saya kumpul duit sikit-sikit. Alhamdulillah dekat due dah dapat pamnya. Berbunga-bunga hati tengok pam. Maklumlah sebelum ni guna pam manual dan yang elektrik yang biasa-biasa je. Kali ni sampai RM400 kan. Memang semangat lain macam gitu Allah buatkan rasa tu. Mungkin sebab dah last dan all out. Lepas operation nurse jagakan separuh hari. Bila saya naik wad tu terus saya minta my Nawfa. Itulah titik permulaan penyusuan untuk my Nawfa. Bila my Nawfa terkena prolonged jaundice tu tetap kuatkan semangat yang susu ibu memang terbaik dan hak anak sampailah sembuh kuning sepenuhnya masuk hari ke 56. 



Kelengkapan penyusuan yang saya angkut ke ofiz



Close up sket. Biasanya saya humban pam dan storage botol dalam tu . Beg tu ada 2 compartment. Bahagian atas boleh letak motor pam .

Hasil mengepam kat ofiz

Biasanya hasil lebih kurang sama jer iaitu antara 12-14 Oz


Siap-siap sukat dalam botol 2 Oz. Bagi yang tak cukup memang sambung pam kat rumah tapi jarang sangat lah. Setiap hari saya bekalkan my Nawfa 14Oz yang chiller dan fresh pam pagi tu dalam 3 Oz.Kalau balik kampung baru saya bekukan. Kiranya stok yang beku tu akan digunakan bila balik dari kampung. Begitulah. Memang mengais jugak. Dalam peti beku sekarang ni memang ada 2 botol je. hahaha. Menangis dengar kan tapi Alhamdulillah Allah cukupkan. Lagipun my Nawfa dah start makan. 


Sesi mengepam 3-4 kali sehari kat ofiz 


Kalau ada kursus kat luar, siap-siap mengepam dulu dalam kereta


Sesi pertama mengepam kat rumah pukul 5.30 pagi . Kadang terlajak sampai 6 pagi . Biasa ada je peneman cilik ni. Orang bangun dia bangun. 


Budak yang paling banyak minum susu Ummi


Ummi pun dah menggebu ni nak. Tunggu lepas my Nawfa 2 tahun kena start diet balik. huhuhu


Tengok la beza dia dari 3 bulan lepas. Alhamdulillah berat pun dalam berat yang disyorkan dalam carta. 

 ” Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku, perbanyakkanlah susu untuk anakku, dan permudahkanlah perjalanan penyusuanku mengikut syariat yang telah Engkau tetapkan.” Amin.


Allah mengetahui akan apa yang dikandung oleh tiap-tiap ibu dan mengetahui apa yang kurang dari yang dikandung dalam rahim itu atau yang lebih. Dan tiap-tiap sesuatu adalah ditetapkan di sisiNya dengan kadar yang tertentu. Dia lah yang mengetahui perkara-perkara yang ghaib dan yang nyata. Dia lah jua Yang Maha Besar, lagi Maha Tinggi (Yang mengatasi segala-segalanya) -Surah Ar-Ad 8-9

Thursday, April 04, 2019

Review Upin & Ipin Keris Siamang Tunggal

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Korang dah tengok ke Upin & Ipin :  Keris Siamang Tunggal ? Hari tu berkesempatan bawa anak-anak tengok wayang kat AEON Bukit Raja. Dengan jiwa kanak-kanak penuh di dada mak dan my hubby bawa la diorang tengok seawal 10 pagi lagi. Semua excited bukan main sebab lama dah tak tengok wayang.Last 2 tahun lepas kot citer Tombiruo. Semua dah booking kat tgv online even popcorn pun . Tak perlu bersesak-sesak sebab ada fast lane untuk redeem bagi beli makanan online. Saya suka tengok wayang awal pagi ni sebab senang nak parking. hahaha. Mall pun baru nak buka kan. 


Ada pulak poster Upin & Ipin Keris Siamang Tunggal  kat depan AEON Bukit Raja ni

2 anak dara mak


3 anak dara mak. Adik pun nak bergambar


My Nawfa dalam wayang sebelum tayangan


Amboi khusyuk dik tengok hp Abah 


Baru pandang Ummi yer


2 budak happy 


My Nuha amikkan gambar  
Sinopsis : Semuanya bermula apabila Upin, Ipin dengan kawan-kawannya: Ehsan, Fizi, Mail, Jarjit, Mei Mei dan Susanti tersandung pada keris mistik di bilik stor Tok Dalang. Keris ini tiba-tiba membuka portal dan membawa mereka terus ke kerajaan Inderaloka. Ketika mencari jalan pulang ke Kampung Durian Runtuh, mereka berjumpa dengan watak-watak dari cerita dongeng Melayu dan Malaysia seperti Mat Jenin dan Belalang. Mereka sekarang perlu bekerjasama memulihkan kerajaan ini kembali ke keadaan sediakala dan melawan dengan Raja Bersiong yang ingin mengambil alih Inderaloka.
Jalan cerita semua dah tahu. Saya bagi 9 bintang. Animasi memang superb. Rugi tengok wayang biasa nya tapi tetap rasa macam masuk dalam animasi .1 bintang saya potong untuk action yang saya nampak macam meleret especially part awal yang Raja Bersiong tu dan part last  masa Mat Jenin bertukar jadi Siamang tu berlawan dengan Raja Bersiong tu. Lama sangat berlawannya. Macam tak in pulak part tu. Tapi my Nuha dan my Nayla diorang ok je. Sebab saya kan berbekalkan jiwa kanak-kanak, tak nak la ada action sangat. hahaha. Lagi satu 2 jam tu macam terlalu lama untuk budak bawah 6 tahun. My Nayla sampai asyik tanya bila nak habis sebab dia dah mengantuk sebab letih.Memang too loud la sebenarnya sound wayang ni kan. Saya tengok yang standard pawagam ajer.Dapat pulak murah tiketnya RM 9 je seorang dewasa dan kanak-kanak. Mungkin lepas ni boleh cuba yang family friendly tu. 

Nasib la my Nawfa dari start masuk sampai 10 minit terakhir tidur. Even bising-bising tak terjaga. Tidur berpeluh-peluh dan bising-bising pun steady lagi. Anak mak. hahaha. Lepas tu bangun, kemain ceria layan Upin dan Ipin. Wayang memang panas gila. Tak tahu la macam mana saya boleh bertahan sampai 2 jam. hahahaha. Full house kau. Masa booking ada separuh lagi tapi bila hari kejadian sampai kebawah duduknya. Row depan saya tu siap 2 baris anak-anak yang dibawaknya. Angkut satu kampung ke macam mana tu. hahaha

Tapi bagi saya yang terpaling best adalah lagu OST dalam cerita tu. Memang terngiang ngiang kat dalam kepala lagu tu esp Keris Sakti.Ada 2 lagu iaitu Keris Sakti by Fakhrul Razi dan Buai Laju-laju by Ernie Zakri, anak jiran Ad. 


Penyanyi Jazz Brunei rupanya aka Nakhoda Ragam 


Lirik Lagu Keris Sakti OST : Upin & Ipin Siamang Tunggal by Fakhrul Razi
Keris sahabat pada yang setia
Seteru pada yang derhaka
Siapa dia pahlawan perkasa
Yang akan menegak keadilan

Tujuh petala langit seru namanya
Tujuh petala bumi gerun akannya
Keris sakti kekuasaan raja
Keris sakti kebesaran negara

Jangan berkelana entah kemana
Hilang takhta hancur negara
Pulanglah segera menghalau durjana
Airmata merungkai segalanya

Tujuh petala langit seru namanya
Tujuh petala bumi gerun akannya
Keris sakti kekuasaan raja
Keris sakti kebesaran negara

Jangan berkelana entah kemana
Hilang takhta hancur negara
Pulanglah segera menghalau durjana
Airmata merungkai segalanya

Lalala lalala lalala lalala lalala
Jangan kelana entah kemana
Pulang segera menghalau durjana
Jangan kelana entah kemana

Pulang segera menghalau durjana
Jangan kelana entah kemana
Pulang segera menghalau durjana
Jangan kelana entah kemana
Pulang segera menghalau durjana


Daripada Abu Hurairah RA mengatakan Rasulullah SAW bersabda: “Jika sifat amanah telah disia-siakan, maka tunggulah kedatangan hari kiamat (tanda kiamat semakin dekat).” Lalu seorang sahabat bertanya: “Bagaimanakah yang dimaksudkan sifat amanah disia-siakan ya Rasulullah?.” Baginda menjawab; “Jika diserahkan sesuatu urusan bukan kepada ahlinya, maka tunggulah kedatangan hari kiamat.”    (Hadith riwayat al-Bukhari, No. 6496).

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)