Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Thursday, June 22, 2017

Salam Aidilfitri 2017

Assalamualaikum. Pejam celik dah nak sampai di penghujung Ramadhan yer. Hari ni mesti dah sunyi ofiz ni kan? Nak buat bising pasang lagu raya jer lah kat You Tube macam kami semalam. Korang dah start bercuti ke ? Saya mungkin dalam perjalanan pulang ke Terengganu . Doakan kami selamat sampai dan kembali semula kesini yer :) Saya pun doakan sama untuk korang.

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri dan maafkan segala salah silap saya sepanjang berblogging ini kalau ada tulisan saya yang mengguris hati dan perasaan semua. Yang buruk itu semuanya dari kekhilafan diri saya yang serba kurang ini dan yang baik sesungguhnya datang dengan izin dari Dia. 


Jangan lupa isi borang balik kampung menggunakan Aplikasi VSP (Volunteer Smartphone Patrol) yer. Boleh download kat play store dan app store  .



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, June 21, 2017

Ramadhan Buffet @ Intekma Resort & Convention Centre

Ini kali kedua makan kat luar sepanjang berpuasa tahun ni. Alhamdulillah. Shopping raya pun sebelum puasa dah habis. Baju raya pun tempah dengan mak saudara my hubby. Cuma kes tak cukup kain tu terpaksa juga lari ke Kamdar kat Klang Parade . Nasib baik la Kamdar pun ada kat sini jual kain sama. Dah habis stok kain yang saya beli kat Kamdar Dungun. Terima kasih Ana tolong tengokkan kain tu. 

Kali ni jemputan berbuka puasa di Intekma Resort & Convention Centre. 

My Nuha paling beriya la makan. Memang tak rugi bawa dia pergi buffet ramadhan. Berselera ajer. 

Yang sorang lagi, My Nayla ni memang rugi bawa . Nasib baik tahun ni pergi mana tak kena caj lagi. hehehe

Sipi pun boleh la..hahaha. Janji ada gambar berdua.. 


Mak dan anak-anak dah bersiap sedia tunggu azan. Yang sebelah tu dah tak boleh tunggu. hahaha


Yang ni paling di cari . Kambing golek. Haruslah peminat kambing katakan. Tak ramai yang beratur. Mujur. Yang station sebelah ramai yang beratur iaitu murtabak . Katanya signature dish Intekma. Tak sempat merasa dah habis dulu. Harus tahun depan kena repeat lagi. Kalau ada orang belanja lagi la.hahaha

Antara Menu yang disediakan : 

Kari Kepala Ikan
Ayam Masak Ros
Daging Gulai Kawah
Nasi Briyani
Pindang Ikan 
Sotong Masak Hitam
Sambal Paru
Sagu Gula Melaka
Bubur Pulut Hitam
Bubur Cha Cha
Agar-Agar Pandan
Mee Goreng
Kuey Teow Goreng
Kambing Panggang 
Murtabak
Tat


Promosi ramadhan masih ada lagi . Call diorang sebelum terlambat sehingga 24 Jun 2017 yer.

 +603 5522 5000 / 5001 / 5009 / 5104 / 5106.

Harga Biasa  :

Adult : RM55 nett
Children : RM27 nett (6 -12 years old)
Family Package : RM149 nett (2 Adult + 2 Child)
OKU & Senior Citizen : RM49 nett
Web: www.intekmaresort.com.my
Hotline: +603 5522 5000
Instagram: @intekmaresort
Twitter: @intekmarcc
Facebook: INTEKMA Resort & Convention Centre



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, June 20, 2017

Tips Menampal Batu @ Hotfix pada Tudung Raya

Korang masih ingat kos tudung dua muka saya ? Tak ingat, boleh baca sini. Hari ni saya bukan nak tunjuk cara nak buat tudung, masih lagi upah orang jahitkan tudung saya.Kali ni untuk hari raya pun saya beli kain sendiri dan minta tolong Rai jahitkan. Terima kasih Rai. Saya pun sekarang memang beli sendiri jer kain lagi berbaloi beli kain sendiri dari beli tudung yang dah siap tu. Nampak tak ayat penjimatan kat situ. hahaha. Ok la, berbalik pada kisah sebenar, hari ni saya nak up sket iaitu tambah blink blink sket kat tudung korang tu. 

Yang korang perlu cumalah seterika dan hotfix atau batu yang hanya perlu gosok atas tudung tu. Nak cari yang dah siap design pun boleh dan yang kena tampal sendiri pun boleh. Ikut suka korang, tudung korang kan. Saya punya, saya beli yang bunga untuk saya dan hello kitty untuk my Nuha.

Yang ni RM 3 satu keping.. Lupa nak amik yang my Nuha punya sebelum kena gunting, 
RM 5 untuk 2 hello kitty

Mula-mula korang buka kertas putih kat belakang tu, tapi yang bunga tu tak ada pun kertas putih. So tinggal yang lutsinar macam plastik tu dan batu kat bawah. Tampal kat tudung



Close up sket


Amik sehelai kain lain, lapik dan gosok batu tadi. Slow jer buka seterika tu jangan panas sangat. 


Dah siap gosok, korang tarik plastik tu..


Tadda...Cantik kan?


Model yang menggayakan.. Haruslah tuan punya tudung my nuha


Menarik kan?

Mak pun tak nak kalah..hahaha. Padahal tak siap lagi jahit tudung tu. Biasa la buat 2 muka untuk tudung sendiri.


Kos 2 helai tudung RM 22.81 +  RM 3 + RM 2.50 : RM 28.31 . 

Jom blink blink hari raya !!





Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, June 19, 2017

Ramadhan Buffet Al-Rawsha Restaurant, Seksyen 7

Salam Ramadhan yang ke 25. Baru nak bersiaran . Macam banyak nak menulis tapi tak sempat. Sepanjang ramadhan ni, 2 kali saya berbuka kat luar. Selebihnya makan kat rumah. Saya masak dan ada juga my hubby beli sket-sket untuk tambah especially untuk moreh tu pun dia beli kat kedai makan bukan bazar ramadhan. Disebabkan my hubby jenis yang tak boleh sahur, bangun makan kurma jer , so memang terpaksa la join dia moreh. Chewah. Terpaksa gitu. Memang kira kalori kelaut dalam bulan puasa ni . Kita continue lepas puasa lah yer. Ke lepas syawal? hahaha

Yang ni berpuasa hari ke 5, dapat jemputan berbuka puasa di Al-Rawsha Restaurant. Sampai-sampai jadi bidan terjun carikan table untuk yang join berbuka hari tu. Sekali tengah tengah beratur amik makanan dah bunyi azan. Tak perasan jam habis bateri masa tu. Orang dah mula makan baru terhegeh-hegeh nak amik makan. So tak ada la gambar mak dan makanan. So korang layan la gambar 3 ketul ni , tu pun nampak mak sipi-sipi. Kesian kan. 


Salah satu gambar mak, tengok kat lain pulak. 

Diorang dah amik makanan dan tengah tunggu waktu berbuka. Nampak la my hubby secebis kat situ..hahaha

Dalam seratus orang yang join berbuka hari tu . Terima kasih  kepada pihak syarikat yang belanja kami. 


Ramadhan Buffet 2017
Dewasa : RM 55 + GST
Kanak-kanak ( 6 tahun - 12 tahun) - RM 25 + GST
Untuk tempahan : 03 5524 3584

Facebook : https://www.facebook.com/Al-Rawsha-Restaurant-142261482522600



Menu yang disediakan :) 

Overall, makanan ok ( 3/5 bintang ) , service so far ok la, ada la jugak dia tambah makanan bila habis. Surau ada disediakan bawah tangga tapi leceh nak amik air sembahyang sebelah surau yang disediakan tu, Lepas makan kat situ, boleh terawikh kat surau berdekatan. 




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)