Thursday, May 28, 2015

Pewarna kuku Peel Off

Skang ni kat bawah ofiz saya ada PPP ( Pesta Perabis Pitis ) nama manja dia. Asal gaji jer ada la pesta kat bawah tu. Kelmarin terjebak beli tudung dua muka, semalam lak terjebak beli pewarna kuku peel off.Belikan untuk my Nuha la . Dia tu memang suka sangat la pakai inai. Skang dah sekolah, kesian pulak dah tak boleh pakai inai. Hari tu my Ma pakaikan jugak inai kat dia tapi pakai kat kaki jer. Katanya mana cikgu nampak gitu.Tok Ji dia layankan ajer ler.


Semalam, Wina tunjuk pewarna kuku yang dia baru beli dan boleh peel off. Dah tahu pasal ni dah lama tapi tak pernah jumpa pulak orang jual kan. So terus suruh dia belikan sekali untuk my Nuha warna macam inai. Merah la kiranya.Macam-macam warna ada tau. Kat situ ada jual dua jenis pewarna. Satu jenama Miss Rose 18 ml dan satu jenama BK 7ml. Harga sama jer RM5. 

Yang ni jenama BK 

Yang ni jenama Miss Rose.


Saya beli yang ni, Jenama Miss Rose kod warna 21


Jangan risau, untuk berwudhu korang kopek jer dan tak perlu pakai nail remover ke haper. Senang kan :) Bau dia pun tak kuat. Macam bau belon yang masa budak-budak kita tiup dengan straw tu. Yang satu lagi tak try pulak bau dia macam mana. 

Korang dah pernah cuba Pewarna kuku Peel Off  ni ? 


Friday, May 22, 2015

Misi Kurus 3 bulan setelah sebulan berdiet

Rasanya tak lambat lagi nak ucap Selamat Hari Guru buat semua insan yang bergelar guru, yang mengajar saya dari tadika sampai sekarang. Ilmu tidak pernah habis kan.Semakin banyak yang kita belajar, sebenarnya semakin banyak yang kita tak tahu. Pengalaman menjadi guru ganti dan diraikan semasa hari guru memang tidak dapat saya lupakan. Even dah tak mengajar pun masih ada anak murid yang panggil saya cikgu. Diorang sekarang pun dah menempuh alam universiti. Sekejap masa berlalu kan.Tu kisah 10 tahun lepas. 


Ok lah. Berbalik kepada misi kurus 3 bulan saya dah masuk hari ke 34 hari ni dimana hari ni adalah sesi penimbangan. Alhamdulillah hari ni jejak angka 72 KG. Tepatnya 72.3 KG yang sepatutnya saya target 72 KG . Mungkin tersasar target last week dari 73 KG cuma tercapai 73.6 KG.Petua untuk kurus, mesti kena ada penimbang kan ? Dah order penimbang dari Lazada. Sebelum ni pinjam Kak Sal punya. Harap-harap sampai la penimbang saya tu hari ni. Kat rumah tu macam tak yakin sket nak guna sebab tak tahu berat secara tepat. Yang ni saya beli yang digital punya.


Berat terkini. Penurunan sebanyak 4.7 KG sepanjang 5 minggu berdiet.




Saya masih bertahan berdiet mengira kalori . Rasanya diet ini memang sesuai dengan saya. Kena pilih diet mana yang korang selesa dan boleh follow. Setiap hari saya peruntukkan setengah jam untuk kembali mengayuh kuda oren saya tu. Terbakar la kalori dari tak terbakar langsung kan.Kadang-kadang follow zumba kat youtube. Setiap jumaat ada join Zumba anjuran Pewani UiTM. Boleh la keluarkan peluh dari duk kat ofiz atau keluar shopping setiap jumaat. hahaha, Air masih minum sampai 3 liter sehari dan sekarang tambah lagi sebotol air detox untuk my hubby. Dia pun nak kuruskan berat badan. Semoga istiqamah juga la. Selain nak bagi nampak cantik ianya untuk kesihatan kan.hehehe. Lupa nak bagitau, saya masih makan nasi sekali sehari. Segenggam ajer ok ! hehehe

Botol mybottle ni saya beli dari instagram. Memang ok sebab dia ada macam penapis jugak kat dalam so bahan-bahan detox tak der la terkeluar masa minum. Botol dan pouch ni RM 26 termasuk pos.

Rupa penapis dia

Preparation detoxwater setiap malam. Botol detox saya dalam entry ini

Kalau rasa nak mengunyah , saya makan kacang dua ni

Jam dari Lazada tu untuk kira kalori tapi beza seratus kalori dengan kuda oren tu. Dah beli pun murah , mak redha jer la. Atleast ada guide kan..hehehe


Saya ada beli buku Diari Diet dari Susu Sejat. Kat dalam tu boleh tulis la berapa kalori yang masuk dan keluar . So boleh nampak la apa yang saya makan tiap-tiap hari tu. Air manis memang tak sentuh lagi la sepanjang berdiet ni. Hari tu ada buat test gula tu. Pinjam Rai punya. Alhamdulillah bacaan gula 5.8. Harap 2  bulan nak jumpa doktor nanti result masih cun lagi lah.

Darah tinggi pun dah try selama 5 hari tanpa ubat untuk tunjukkan result kat doktor. Yang ni dah lama doktor suruh saya buat. Kalau tekanan darah dah normal mungkin doktor akan kurangkan dos sedikit demi sedikit. Mungkin darah tinggi mengandung tu cuma lambat turun jer doktor cakap. Harap-harap begitulah. 

Bacaan semalam. Pagi ni dah makan balik ubat darah tinggi macam biasa. Harap boleh stop ubat tu atau kurangkan dos atau tukar ubat bila consult dengan doktor nanti sebab ubat ni tak sesuai untuk ibu mengandung. eh :p

Korang dah timbang berat badan ker ? Ada penurunan tak ? Jom sama-sama #sihatcantik 


Monday, May 18, 2015

Cara Mudah Cuci Habuk Pada Fridge Magnet

Dah lama dah koleksi fridge magnet saya terbiar kat peti ais tu. Sejak banyak tragedi yang menimpa kat kebanyakan fridge magnet saya, terus down nak mengumpul. Tunggu my Nayla besar la sket nak faham hobi mak dia yang satu ni. Weekend hari tu duk belek-belek fridge magnet . Amik kau dah naik berhabuk duk kat peti ais tu rupanya terutama yang jenis seramik.




Caranya mudah sahaja. Guna berus botol anak korang yang dah tak digunakan. Saya selalu simpan berus tu untuk kegunaan lain. Biasanya saya beli baru sebab pencuci puting dia patah.

Ni berus botol yang selalu saya beli . Jenama Pureen.RM10.90 satu. Yang tension bahagian pembasuh puting tu lah selalu buat hal. Kadang-kadang baru beli dah tercabut pembasuh puting tu. Tapi kalau tahan , sampai 6 bulan ok lagi. Atas nasib gitu tapi setakat ni , ni jer berus botol yang paling saya suka.

Jenuh juga satu -satu nak kena bersihkan tu. Tapi ada berus ni jadi seronok pulak.Kat bawah tu dah tak tampal FM tapi hasil seni my Nuha. 

Selalu belah ni tampal hasil seni my Nuha. Ni digantikan dengan FM jenis rubber pulak. 

Belah lagi satu untuk saya tampal resepi dan notis dari sekolah my Nuha. 


Korang ada Cara Lagi Mudah Cuci Habuk Pada Fridge Magnet ?



Wednesday, May 13, 2015

Panduan Mengisi Borang Cukai Pendapatan e-BE for dummies



https://ez.hasil.gov.my/CI/Login.aspx

Kalau nak guna sistem ezHasil boleh rujuk manual yang dah diberikan :-

    a) ezHASiL
   b) Permohonan No. PIN & Login Kali Pertama
   c) Terlupa Kata Laluan
   d) Pengaktifan Kod Sementara
   e) Pembaharuan Sijil Digital



Ni saya nak tunjuk cara nak isi borang untuk yang pertama kali nak submit .Tahun ni saya tolong submitkan untuk my hubby dengan bantuan Kak Long saya. Selama ni saya tak kena bayar lagi, begitu juga hubby.So tahun ni merasa la kena bayar . Rupanya tak lah rumit sangat nak isi. 

1) Mula-mula kena ada borang EC dulu dari majikan ( Pastikan Tahun sama la dengan Tahun Taksiran kan) . Ni saya buat untuk tahun lepas tu pasal 2013. Sebab yang 2014 dah submit dah.


Contoh Borang EC 2013

2) Nampak tak ruangan A pada borang EC tu, yang tu just masukkan amaun yang A kat atas tu kat borang e-BE. Ada sesetengah company dia tak terus kira macam UiTM so kena tambah sendiri 3 jumlah tu, gaji , bonus dan tambang percutian tu. Lepas tu Automatik B dan C akan terpapar pada borang e-BE. Jika ada Potongan Cukai Bulanan (PCB) masukkan amaunnya pada D dari borang EC ke borang e-BE tersebut. 


3)Yang ni paling best nak isi. Kat borang pelepasan ni lah yang menentukan korang dapat rebet ke tidak. Yang ni kena simpan resit pembelian buku dan jumlah tu masukkan pada B1. RM1000 tu . Boleh manfaatkan sepenuhnya bagi yang suka baca buku tu. SSPN pun untung juga sebab sampai RM6000. 

4) Bagi yang dah beristeri boleh isi Z1 dan Anak. RM1000 untuk seorang anak. Makin banyak anak makin untung gitu kiranya :)  Dan yang masih belajar jer lah. Dah kerja tak boleh dah la.hehehe
Yang Z2 tu boleh masukkan KWSP yang telah dipotong dan insuran yang korang amik. Rugi juga kalau tak amik insurans sebab sampai RM6000. Begitu juga insurans pendidikan dan perubatan RM3000.So kalau nak save amik dua-dua insurans. Zakat dan fitrah biasa dah ada dalam borang EC . Masukkan ajer kat situ.Amik Z3 dari borang EC masukkan dalam borang e-BE. Yang zakat ni tak de limit so kalau korang ada sedeqah, wakaf ke apa biasa boleh dapat resit, simpan resit tu. Kena simpan 7 tahun tau resit-resit ni. 

Boleh rujuk sini untuk pelepasan yang lain  : http://www.hasil.gov.my/goindex.php?kump=5&skum=1&posi=3&unit=1&sequ=1



4)Yang ni akan generate siap-siap bila dah isi maklumat sebelum ni.   ZZ tu amaun yang korang kena cukai. So kalau ada rebat, akan ada la amaun kat situ . Kalau ada lebihan boleh belanja saya yer :) hehehe


5) Dah settle boleh la simpan dan cetak pengesahan. Kalau ada bayaran kena buat bayaran  Boleh rujuk manual  : http://www.hasil.gov.my/goindex.php?kump=5&skum=1&posi=2&unit=5000&sequ=7


Korang dah dapat ke rebat cukai pendapatan ? hahaha

p/s: 

Tarikh hantar borang setiap 31 April setiap tahun :) Moga panduan ini berguna untuk tahun depan selagi diorang tak tukar sistem baru :)



Tuesday, May 12, 2015

Sayur Lemak Sotong & Buah Gajus

Resepi ni memang sinonim dengan orang terengganu apabila musim mencandat sotong. Kebiasaanya, kalau musim mencandat sotong buah gajus atau ketereh( dialek kelantan) atau jambu golok (dialek terengganu) atau janggus(kedah) ni berbuah. Minggu lepas ramai la duk tayang resepi ni kat whatsapp dan facebook especially kawan-kawan kat terengganu lah. Hangen jer rasakan. Hahaha. 


Balik kampung last week, request dengan ayah mentua belikan kat pasar tapi tak der rezeki pulak. Kat rumah my ma, baru sebiji berbuah. Tengah memucuk pokoknya.Sekali kelmarin ,ayah mentua kirimkan melalui anak buah my hubby.Kebetulan nak pergi amik barang kat KL terus singgah rumah anak buah amik buah tu. Hamik satu tupperware dapat.So malam tadi terus singgah kedai beli sotong (RM21 sekilogram) dan masak.Hari ni boleh la makan kat ofiz buat lunch jap lagi. Tahan jer nafsu malam tadi tu. hahaha

RM8 sekilo buahnya kat pasar paka tapi tak tahu la ni ayah mentua beli kat mana.

Tadda... Sayur Lemak Sotong & Buah Gajus uollsss :) 

Bagi yang belum pernah cuba, boleh la cuba resepi dibawah. Mudah dan simple sangat tapi buah gajus tu jer la susah nak dapat kat sini . Yang selalu jumpa cuma pucuk jer lah. hahaha

Resepi Sayur Lemak Sotong & Buah Gajus

Bahan- bahan:-
10 ekor sotong
10 biji buah gajus masak
1 kotak santan
Air secukupnya
garam dan gula secukupnya

Bahan Tumbuk:-
2 ekor ikan selayang/ sardin direbus dan diambil isi
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 4 ulas
Lada hitam secukupnya

Cara-cara :- 
1. Sotong dibersihkan dan dipotong bulat. Buang kulit luar
2. Buah gajus dipotong panjang dan perahkan sikit air pahitnya.
3. Masukkan santan ke dalam periuk bersama air dan bahan tumbuk.
4. Apabila hampir mendidih masukkan sotong dan buah gajus.
5. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas-panas. Fuh..Terangkat



Korang pernah makan lauk ni ?Cubalah !  Dah cuba resepi ni nanti korang kongsikan disini yer :)

#masak itu mudah dan menyeronokkan bukan ? 
#jommasak@elissmie



Monday, May 11, 2015

FoodTruck Fest 2015 @ UiTM Shah Alam

Hari ni cerita pasal makan lagi. Again? Hahaha. Sorry.Ni kejadian bulan lepas, ada FoodTruck Fest 2015 kat Dewan Sri Budiman, UiTM Shah Alam. Maka, boleh la cuba makanan yang lain selain makanan kafe kat bawah ofiz ni. Jemu kot duk mengadap makanan sama dah hampir 8 tahun kerja sini.Hari ni ada GST pulak tu kat kafe ofiz ni. hahahuhu. Tak tau nak gelak ke nak nanges . Esok kena bawa bekal macam gini.


Nasi segenggam, ikan keli seekor dan sayur-sayuran RM5.10 (Sebelum GST RM4.80)

Ok la habis cerita pasal kafe tu. Cerita pasal FoodTruck Fest 2015 yang konsepnya adalah menjual makanan terus dari trak . Nak kata trak tak der la trak sangat tapi van la kot. hehehe. Antara foodtruck yang mengambil bahagian seperti kat bawah ni :-

1) Pasta La Pasta
Facebook : https://www.facebook.com/pastalapastadotcom
Insta : https://i.instagram.com/pasta.la.pasta/
Lokasi biasa :  Jalan 1/23A, Off Jalan Genting Klang, Setapak
Tel : 013-237 2412


Saya makan Chicken Bolognese, kuah agak cair sedikit tapi kalau lapar habis jer. hahaha. Harga ok RM5.50 tak silap.


2) CP Cooks
Facebook : https://www.facebook.com/cp.cooks19
Insta : http://instagram.com/cp_cooks
Lokasi biasa : 6pm to 11pm at Celcom Center Seksyen 9 Shah Alam.
Tel : 013-271 1176



Saya order Chicken Quesadillas. Ok, not bad rasa dia tapi RM9 rasa macam mahal sket.

3) Little Fat Duck
Facebook: https://www.facebook.com/littlefatduckmalaysia
Insta http://instagram.com/littlefatduckmalaysia
Lokasi biasa :
SS15 (Pasar Open Air Parking)
Little Fat Duck : Highway Gourmet
Opening Hours : Everyday (except Tuesdays) 8pm - 12am

1 Utama Shopping Centre(Old Wing LGK 103)
Little Fat Duck : Express Gourmet
Opening Hours : Everyday 10am - 10pm
Tel : 03-5613 2087



4) DS Tajima
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Tajima-Burger/527304313994264
Lokasi biasa :
Steam n' Grill Homemade Burger (Call 010-824 1082)
(Location Landmark: Petronas NGV Ara Damansara/Citta Mall/Air Port Subang/TESCO Xtra Ara Damansara)
Tel : 010-824 1082

 

5) Big Hug Burger
Facebook:https://www.facebook.com/BigHugBurgers
Lokasi biasa :CT-G-03, Subang Square Corporate Tower, Jalan SS15/4G, Subang Jaya, Selangor, Petaling Jaya, Malaysia
Break from 4pm to 6pm.
Tel : 03-5613 4788

Teringat menu dia Soft Shell Burger tak sempat try sebab 2 hari jer event ni.

6)The Cheff Teddy's Kitchen
Facebook : https://www.facebook.com/chefteddykitchen?_rdr
Tel : 6016 9030 711



Credit  : https://instagram.com/foodtruck_fest/

Korang pernah cuba makan kat foodtruck kat atas ni ? 


Friday, May 08, 2015

Ayam Bakar Mas Mono & Mee Tarik Warisan Asli, Shah Alam

Hamboi. Sampai dua sekali JJCM @ elissmie.com minggu ni yer. Siapa kata orang berdiet tak boleh JJCM. JJCM masih diteruskan seperti biasa tapi banyak pantang larang sket lah kan. Sekarang dah masuk minggu ketiga berdiet dan Alhamdulillah, badan rasa segar sket. Kenapalah awal-awal tak ada kesedaran nak jaga kesihatan diri padahal dah lebih 2 tahun menjadi pesakit darah tinggi. Tak per lah, janji ada kesempatan lagi untuk berubah.

Ok la, JJCM pertama kita ke Mee Tarik Warisan Asli, Shah Alam. Ni dah kali ketiga makan di Mee Tarik Warisan Asli. Masih lagi order yang saya suka iaitu Wet Mee With Mushroom And Chicken. Menu asal dia Wet Mee With Mushroom and Beef. Boleh tukar ikut selera tekak masing-masing.


Teman dating seperti biasa, Ad . Kitorang lunch kat sini lepas beli Lace Kain Sembahyang yang kebetulan berdekatan ajer. 


Ad order Mee Soup with Braised Beef
RM8


Wet Mee With Mushroom And Chicken
RM 9.80


Mee Tarik Warisan Asli Cawangan Shah Alam 
B-27 Alam Venue 2 , Jalan Serai Wangi K 
16/6 Shah Alam Selangor 
 Tel :012 6826295


Ok, JJCM yang kedua pulak di Ayam Bakar Mas Mono yang terletak di Seksyen 7 , Shah Alam. Berhampiran dengan kedai Bata dan Qalaqisya. Ni pulak pergi beli kasut sukan untuk zumba hari ni. Hahaha. Kasut sukan saya rosak masa event Knowledge Explorace tahun lepas. hahaha . Zumba hari ni under program stay fit UiTM anjuran PEWANI. Saya bukan ahli PEWANI (PERSATUAN Staf Wanita dan Isteri-Isteri Staf Universiti Teknologi Mara ) pun tapi boleh join dan dikenakan yuran RM30 untuk 5 sesi.Ahli RM20 jer.Selama ni Zumba kat rumah jer sambil mengadap youtube. hahaha


Macam biasa, dengan Ad lah kan..

Ruang makan yang selesa di Ayam Bakar Mas Mono

Banyak poster ditampal didinding untuk tambah seri


Saya order Nasi Lele Goreng dan Tempe
RM 9.00 
Nasi makan segenggam saja bak kata Kevin Zahri. Ikut genggam masing-masing yer.Keropok saya tak makan. Sup pun tak berani nak hirup sebab banyak bahan perasa. Sambal dia pedas jugak bagi saya, ok untuk metabolisma.

Ni Ad punya. Ayam Bakar Mas Mono 
RM 9.00

Air kosong sudah semestinya untuk berdiet. 3 minggu dah tak minum air manis.
Air masak dah jadi bff :p

Mana korang teringin nak makan ? ayam bakar atau  mee tarik ? Tepuk dada tanya selera. hehehe



Ayam Bakar Mas Mono Shah Alam 
No 21 Jalan Plumbum P7/Seksyen 7
Shah Alam Selangor 
Tel :03 55102841
Web : http://www.ayambakarmasmono.com


Wednesday, May 06, 2015

Lace kain sembahyang @ Karysma Store, Alat Jahitan Dan Kraf, Seksyen 16, Shah Alam

Bersambung lagi episod pencarian lace kain sembahyang Ad yang terbengkalai tempoh hari. Kali ni kitorang terjah ke Karysma Store, Alat Jahitan Dan Kraf, Seksyen 16, Shah Alam setelah di rekomen oleh kakak yang alter abaya saya, ok itu entry lain kita citer. Memang betul katanya, banyak barangan jahitan dan servis yang disediakan disini.Karysma Store menjual Alat Jahitan, Mesin Jahit, Aksesori jahitan,Servis jahitan dan butang, Tempahan Pukal Jahitan, Kain Ela, Kain Cotton, Projek Kraf, Quilting, Patchwork, Kraf perkahwinan, Kelas Jahitan, Kertas Dan kain Gam, Alteration dan lain lain.


Happy customer. Ada lace yang ingin dicari dengan pelbagai warna

Warna hitam yang dicari untuk alter jubah hitamnya bagi labuh.
Untuk jahit bahagian bawah jubah, yang diperlukan 2 meter bergantung kepada jenis jubah. 
1 meter RM2.50
1 roll RM27

Ada warna putih juga 

Mesin jahit yang dijual disini

Banyak pilihan glass pearl beads

Pelbagai butang dan manik yang ada 

Batu permata untuk ditampal di baju dan tudung pun ada. Menarik warnanya.Boleh juga guna untuk kraf. 

Kain felt yang dijual disini. Pelbagai warna, boleh rambang mata gitu. 


Alamat :-C-9, Jalan Serai Wangi 16/LAlam Avenue 2, Seksyen 16,40200 Shah Alam
Waktu operasi : 9 pagi - 9 malam ( dibuka setiap hari) 
Facebook : https://www.facebook.com/karysmastore


Selain menjual alat jahitan dan kraf, kelas jahitan pun ada ditawarkan.Menarik jugak kan. Bagi yang berminat boleh la terjah yer :-

JADUAL Kelas Jahitan MEI 2015, 
Kini Dibuka utk Pendaftaran!!!

(Deposit RM10 diperlukan utk booking)
MAYBANK 1622 6326 1092 AHMAD HAZWAN
Utk pendaftaran WhatsApp / Msg/Call ALONG
012-341-6010

*Kain, bahan2 dan mesin jahit disediakan,,
(jika nak bawa sendiri pun boleh)

Tarikh : Sila Rujuk jadual
Masa : 9 pagi - 1tghari ,sambung 2pm - 6pm


Hadapan kedai

Peta lokasi


Korang pandai menjahit tak ?




 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)