Friday, July 26, 2019

Jamuan Raya Bahagian Operasi ICT & Infrastruktur ICT

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Ada lagi tak sempat update pasal jamuan raya. Mungkin lepas ni dah tak ada dah jamuan raya macam ni dah. Opss. Konon nak tingkatkan Happiness Index. Yang macam ni lah tingkatkan Happiness Index. Dari deko , pilih juadah, rewang siap.Bukannya sampai tak buat kerja hakiki. Helok je kerja siap. Bukannya selalu ada jamuan raya pun kannnn. Gituh. Apa masalah kau pun aku tak tahu la sebenarnya. Masalah hati mungkin. hahaha

Ok lah. Done luahan perasaan. hahaha. Berbalik kepada Jamuan raya bahagian untuk ofiz. Unit saya order Nasi Dagang segantang [RM 300]. Semestinya dari kedai favourite kitorang. Eddiey Mokku Katering . [Review boleh baca kat sini] . Dekorasi pulak ada lah sikit-sikit mengindahkan suasana. Menu ada 20 jenis gitu. Maklumlah bergabung dua jabatan. Layan gambar jer lah.


Unit saya. Sorang tak ada. 


Boz cakap tahun depan tak yah nak beranak-beranak nak  pergi family day . hahaha


Geng Bini Orang gitu






Designer baju raya saya, Datin Vivy wannabe, Rai. hahaha

Kak Ema dan Kak Ani dijemput jugak

Tambahan Ella , Rai dan Kak Zah


Ni ha yang cuti beranak tu. Hari sama pergi melawat . hahaha


Gambar sebelum kejadian


Buat dari bahan terpakai je menunya


Siap merewang buat dadih hari sebelumnya

Bacaan Yassin sebelum majlis

Satay dan Nasi Himpit. Satay dia besar dan juicy.Sedap sangat . 

Nasi Dagang. Menggiurkan bukan?


Mee Hoon Hailam

Dessert 

Ni pun by unit kitorang, Tomyam Seafood Viral gitu. 

Yang ni by Chef Kak Mai

Nasi Dagang yang kami order tu

Close up sket. Jauh ni amik. Sejam perjalanan ok. 


Air by suami Chef Mai

Dah kenapa tidur pulak si Ad tu


Ok dah bangun. hahahaha



Yang ni selit sekali la. Ni jabatan Rai punya majlis


Bergambar bersama dekorasi 


Mini Love

Just 3 of Us

Sekian update untuk hari raya. hahaha. Dah nak masuk raya haji pulak baru habis update. hihi

Nota kaki : hari ni ada kendurian pulak . Opss



Thursday, July 18, 2019

Servis dapur atau beli dapur baru lagi berbaloi?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni nak cerita pasal dapur #elissmiekitchen lah kiranya. Dapur saya ( 2 tungku) tu start awal tahun ni tungku sebelahnya dah pecah. Punya banyak memasak tu kan. hahaha. So satu dapur tak boleh guna. Tapi mampu je bertahan. Sampai bulan puasa pun bertahan lagi lah. Lepas tu terjumpa la servis dapur kat facebook. Mak aih. Sekali dia quotation untuk servis dan betulkan tungku harga dia boleh beli 2 dapur baru. 

Burner base 1 unit RM 120 ( Harga Elba Service Centre RM 80)
Burner ring 1 unit RM 65 ( Harga Elba Service Centre RM 45)

Satu set rm 185 x2  RM 370
Upah beli                   RM  80
 Upah pasang            RM 150
Jumlah                      RM 600

Harga sparepart pun lebih kurang harga dapur baru. So saya mula menjalankan misi mencari dapur baru untuk #elissmiekitchen . Alhamdulillah. Setelah call centre Elba  untuk recommendation saiz yang sama untuk dapur lama dia recommend semestinya dapur yang terbaru model EGH-G8592G(BK). 

Call Centre Elba - 0362798888 (Sales)



Sekali bila search dekat Shoppee, harga tak mampu milik lah pulak. So tengok lagi model yang lain, cari harga yang lebih masuk akal.


Dah dapat spec kan, so saya search Model lain jenama Elba jugak jumpa Model ni. 
EGH-G8522G(BK). Ok la RM315 total termasuk shipping. Habis budget fullface , bak kat my hubby. hahaha. Nanti birthday ok. 


Tak sabar nak guna dapur baru. Setelah 2 hari my hubby peram, akhirnya hujung minggu hari tu dia pasang. Semudah ABC. Angkat , masuk dalam lubang dan pasang hos je. 

Dapur lama. Terima kasih kerana berjasa kepada kami since 2011. Entry masa baru pasang tu. 
Model lama saya Elba EGH-8802X
Dimension (mm): 780(L) X 450(D)
Built In Dimension (mm): 703(L) X 403(D)

Tungku sebelah dah pecah yang sebelah ni dah senget tunggu masa nak pecah gak


Dapur baru saya. Dimension berbeza sikit tapi masih fit dapur lama
Dimension (mm): 760(L) X 450(D)
Built In Dimension (mm): 703(L) X 403(D)
Semoga dapat berkhidmat dengan lebih lama kepada kami yer

So jawapan kepada soalan saya tu, beli dapur baru lagi berbaloi dari servis dapur. Mungkin boleh servis sendiri. Even call Elba Call Centre harga sparepart yang saya dapat pun lagi murah dari yang diquote tu #elissmiekitchen



Friday, July 12, 2019

Jamuan Raya PPII

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Biar raya dah habis tapi kenangan harus ada. Gituhhhh. Hahaha. Mana tahu nak buat deko-deko tahun ke depan senang. Macam lah deko sangat kan. Tahun ni jadi AJK untuk Jamuan Raya PPII. Booth yang saya incharge Booth Pasembor. Order Rojak Karim je sebenarnya. Sebelum event bermula, ada tazkirah. So sempat lah kami transfer Rojak Karim tu ke dalam mangkuk. Tinggal tuang kuah je. Mudahkan kerja kami dan tak ada la nak kena beratur panjang gitu. Bijak kan team mak? hahaha



Team asal 3 orang je , saya , Yani dan Intan tapi bila hari kejadian jadi ramai. hahaha



Posing sementara menanti Rojak Karim sampai



Mini love pulak



Dah kenapa ada spek sorang tu. hahaha



Yang dah ada spek tadi tak keluar pulak ๐Ÿ˜€



Selfie pulak
Runcing dagu mak nak. Tq Oppo. hahaha



Rojak sebelum kami hidang




Tengok gambar terliur balik. Rojak Karim ni dulu Kak Ema yang mula-mula bawa kami pergi makan

Yang hujung-hujung tak dapat dah telur


Rojak  dah sedia untuk disantap


Siap sedia berbaris rojaknya


Antara yang terawal datang ke Booth kami


Nik  , Ros dan Ella..gituhh


Booth Nasi Ayam


Booth Lemang dan ketupat. Siap masak sendiri diorang ni


Booth Satay. Panas-panas bakar kat situ


Booth Kambing Golek. Ada ker sekor je. Memang tak cukup lah. hahaha

Nasib jugak sempat merasa. Lepas tu merasa lagi di meja VIP. hahaha

Semoga jumpa lagi tahun depan untuk pejabat kami dengan lebih seekor kambing yer Prof . hahahaha.


Sila rujuk sumber asal : https://bit.ly/2N1De8L

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)