Thursday, May 23, 2019

Pengalaman Mengandung & Menyusu Di Bulan Ramadan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Mengandung? Eh tak lah. Dah tutup kilang dah. Ni kisah pengalaman mengandung tahun lepas. Mengandung di bulan puasa. Tapi tahun lepas sebulan mak tak boleh puasa. Tahun lepas pun tak ada mood nak blogging jugak. Rasanya sekali je cerita pasal kehamilan. The rest is history gitu. hahaha. Buku pink menjadi saksi . 

Semasa mengandungkan my Nawfa, saya disahkan GDM dan memang dah ada darah tinggi selepas bersalinkan my Nayla. Ubat darah tinggi pulak tak boleh makan ubat yang biasa makan sebab ubat saya makan tu tak sesuai untuk ibu mengandung. So kena lah makan ubat darah tinggi Methyldopa yang kena makan 3 kali sehari tu. Sebab tak boleh nak adjust timing makan ubat, doktor tak benarkan saya berpuasa. Mak is redha jer lah. Dah GDM kena cucuk insulin pulak. Nasib dosnya kecil dan lepas beranak terus hilang bersama angin lalu. Gitu. Alhamdulillah awal tahun hari tu buat full checkup bacaan 5 je. Kiranya bebas diabetes . Tapi still kena beringat lah kan sebab keturunan dan sendiri pun suka makan manis-manis especially bulan Ramadan ni. Kurma pun kena kira-kira nak makan. Apatah lagi tepung pelita, akok kedut, Tok Aji Serban, Sekaya atau rodok telur dan sebagainya. Eh tersenarai kuih yang menjadi favourite pulak .hahaha. So tu je lah pengalaman mengandung semasa bulan Ramadan. Sebenarnya tak boleh nak puasa. hahahaha

Ok la. Pengalaman menyusukan pulak. Tahun ni kiranya tahun pertama saya fully b*feeding my Nawfa. Alhamdulillah, agaknya anak bongsu kan. All out sket dan maknya telah diberi kesedaran sepenuhnya untuk menyusukan anak sepenuhnya. Saya memang takut jugak nak puasa kali ni. Yerlah takut susu drop tapi yakin Allah pasti berikan yang terbaik untuk my Nawfa. Memang susu drop sebanyak sebotol . Hari pertama puasa memang betul-betul flat dan siap pakej sakit kepala lagi. Macam nak menangis rasanya tapi memikirkan betapa sayangnya tahun sebelum ni pun dah tak puasa kugagahi jugak berpuasa. 29 hari tak berganti. Takkan nak tambah lagi. Oh tidak. Semua mindset je ni. Alhamdulillah hari-hari seterusnya Allah bagi kekuatan siap boleh buat terawikh lagi kat rumah. Kat rumah je la. Tu pun kalau my Nawfa dah tidur awal. Kalau tak susah jugak sebab tengah fasa nak bangun. Dah berapa kali jatuh terlentang. Kalau terawikh tu duduk ok sikit, letak dia atas riba. Tapi sekejap je tahannya lepas tu dia gi merayap kelain. Penat sangat mak pun bantai tidur lepas isyak. Kang my hubby balik kejut ajak moreh. hahaha. Bila berpuasa ni, rutin pun dah berubah. Biasa saya akan sambung mengepam untuk sebotol yang tak cukup pada pukul 3.30 pagi. Then terus panaskan lauk atau masak simple-simple untuk My Nuha dan My Nayla puasa. Dalam pukul 5 pagi paling lambat saya kejutkan budak berdua tu. My hubby macam biasa sahur cuma minum air je. Alhamdulillah setakat ni tak terbabas lagi. Pukul 5.30 saya mengepam sekali lagi untuk bekalan fresh ke rumah pengasuh my Nawfa. Kalau ada lebihan, boleh la guna untuk esok hari pulak. Biasa tak ada lebih sangat sebab my Nawfa belah malam memang mengempeng. Esok genap usianya 9 bulan dah. Progress dia dah master merangkak dan dah bangun dah pun. Dah cuba-cuba lepas tangan kalau berdiri. Duduk pun dah stabil. Gigi dah nak muncul 2 batang belah bawah. 

Tips saya penyusuan di bulan Ramadan, sahur jangan lupa makan nasi dan kurma. Air kosong memang sahabat baik jugak la antara waktu berbuka ke sahur tu. Pastikan cukup 8 gelas atau lebih. 2-4-2 macam dalam iklan Cu*koo Dr Sheikh Muszaphar dengan anak-anaknya tu. Comel jer kan. 

 2-4-2



Paling banyak sekali pam 3 Oz pada bulan Ramadan. Alhamdulillah. Biasanya paling banyak 4-5 Oz



Saya suka kacau teman Ummi solat sambil muka comel macam ni. Comel kan saya?



Merangkak is too mainstream. Saya dah boleh bangun ok dan lepas tangan.



Mengantuk teman Ummi mengepam pagi-pagi



Nuha dan Nayla masa sahur. Diorang ni citarasa lain-lain. So kadang-kadang masak lain-lain. Ok lah nak janji nak berpuasa dan sahur. Mak is ok.

Sesungguhnya Allah ‘azza wa jalla meringankan setengah shalat untuk musafir dan meringankan puasa bagi musafir, wanita hamil dan menyusui - ( HR. An Nasai no. 2275, Ibnu Majah no. 1667, dan Ahmad 4: 347. )
Korang ada pengalaman mengandung dan menyusukan di bulan Ramadan?


0 Comments:

Post a comment

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)